Svingende energipriser – ressource eller inflationens støtteben
Svingende energipriser er blevet hverdag, og Dunkelflaute er blevet et gængs udtryk. Men er udsvingene en ressource eller er de et støtteben for inflationen? Det blev diskuteret på Dansk Fjernvarmes politiske konference, Energi på Toppen.
I en afdeling af Danmarks Nationalbank sidder der økonomer og holder øje med, hvad den grønne omstilling betyder for inflationen.
Økonom i Danmarks Nationalbank Victoria Havsteen Branner sidder i den afdeling, og hun har helt konkret kigget på, hvad de svingende energipriser betyder for inflationen i Danmark. Nogle af fundne præsenterede hun på Dansk Fjernvarmes energipolitiske konference, Energi på Toppen.
- Helt konkret ser vi, at svingende energipriser er med til at øge inflationen og skabe en mere restriktiv pengepolitik med højere renter, fortæller Victoria Havsteen Branner på scenen.
Konklusionen baserer hun på, at analyser viser, at når energipriserne når et højt niveau spreder det sig ved at støde forbrugerpriserne op sammen med lønningerne. På samme måde ser man ikke, at når energipriserne falder, så falder forbrugerpriserne, og det betyder at udsving gør, at priserne bliver presset op men ikke falder tilsvarende igen.
- Hvis der er et vedvarende opadgående pres, som vi så under energikrisen, så får det centralbankerne til at reagere, og det gør de ved at hæve renterne, fortæller Victoria Havsteen Branner.
Det er ringene i vandet, som energipriserne skaber, der altså i sidste ende kan øge inflationen. Dog er det også en relativt ny måde, centralbankerne ser, at energipriserne påvirker landes økonomi, påpeger hun. Derfor svarer hun også på et spørgsmål fra publikum om man kan se, hvornår prisudsvingene har betydning for inflationen, at der stadig mangler viden på området.
- Vi er ikke begyndt at kunne se estimater på den måde endnu. Men det er selvfølgelig det næste, vi begynder at kigge på og indsamle viden omkring, så centralbankerne kan handle i tide på udsvingene.
Udsving er en ressource for energisystemet
Modsat Victoria Havsteen Branners konklusion på de svingende energipriser, stod Henrik Lund, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, på scenen og sagde:
- Prisudsving er ikke et problem. Det er en ressource. De skaber en positiv motivation til at aktivere et fleksibelt energiforbrug. Og det har vi brug for. Hellere lave energipriser med udsving end konstante høje energipriser.
I takt med at Danmark bliver mere og mere VE-baseret er energipriserne også blevet meget mere tilgængelig for samfundet. Det gavner samfundet, at der kommer indsigt, så samfundet kan være med til at regulere forbruget og det fremtidig energiforbrug vil blive meget mere fleksibelt, peger Henrik Lund på.
- Der sker et paradigmeskift. Tidligere har produktionen tilpasset sig forbruget, nu ser vi, at forbruget skal tilpasse sig produktionen, og det er et paradigmeskift, vi er i gang med at arbejde os hen imod nu, siger Henrik Lund.
Uanset om de svingende energipriser skal ses som en ressource eller skyld i inflationen, blev det i hvert fald konkluderet på konferencen, at den grønne omstilling vil byde på flere svingende energipriser, og der i samfundet skal dannes en forståelse af, at man skal arbejde med udsvingene ved at have et fleksibelt energiforbrug.
Politisk debat
Det blev også den fælles konsensus fra debatten mellem Christiansborg-politikerne Dina Raabjerg (K) og Henrik Frandsen (M), der ikke ville begynde at adfærdsændre ved lov for at flytte forbruget men i stedet øge danskernes incitament.
Energipolitisk handler om mange ting i dag, og altså ikke kun forbrugerpriser, påpeger Dina Raabjerg, og lister op
Det handler også om forsyningssikkerhed, klima og geopolitik. Og selvom der bliver sagt kloge ting fra scenen ved Energi på Toppen er det ikke alt der kræver politisk handling påpeger hun.
Dette erklærer Henrik Frandsen sig enig i, samtidig med, at han understreger vigtigheden af, at vi har en høj forsyningssikkerhed.
Jeg vil sige, at hvis vi skal veje pris og forsyningssikkerhed op mod hinanden, så tipper fokus så småt mod forsyningssikkerhed. Det er vigtigt for os, siger Henrik Frandsen fra Moderaterne.
ENERGI PÅ TOPPEN:
Energi på Toppen er Dansk Fjernvarmes tilbagevendende "gå-på-arbejde"-topmøde, der bliver afviklet fire gange om året - to før sommerferien og to efter sommerferien.
På Energi På Toppen mødes vi til en række korte og aktuelle oplæg og debat. Netværk og aktualitet er i højsædet.
Det er gratis at deltage og alle er velkomne – tilmelding er dog nødvendig.
Næste udgave af Energi På Toppen
Energi På Toppen vender retur den 2. april, hvor Dansk Arkitektur Center (DAC) igen lægger lokaler til en spændende formiddag.
Denne gang handler det om beredskab i energisektoren - er vi rustede til at sikre vores kritiske infrastruktur?
Vi tager et kig på trusselsniveauet – hvem truer og hvorfor? Vi ser både indad og ud på, hvad de forskellige sektorer kan stille op mod både ondsindede magter og vejrmæssige udfordringer.
Skriv kommentar