Gå til hovedindhold
Klima- & Miljøforhold

Overskudsvarme: Ud med fliskedler og ind med varmepumper

Afskaffelsen af prisloftet på overskudsvarme betyder, at TLV Forsyning tør skrotte deres fliskedler og satse på varmepumper.

10. mar. 2025
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Nu hvor prisloftet er blevet besluttet afskaffet, kigger TLV på alle mulighederne for at aftage overskudsvarme fra den kommende kommende Energiklynge Djursland. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    TLV Forsynings direktør, Michael Meldgaard, lægger ikke skjul på, at afskaffelsen af prisloftet på overskudsvarmen har stor betydning for forsyningsselskabets beslutning om fremtidens investeringer.

    - Hvis prisloftet ikke var blevet afskaffet, havde vi ikke haft den økonomiske sikkerhed til at skrotte vores fliskedler og satse fuldt ud på varmepumper, som nu kan udnytte overskudsvarme, og ikke kun energi fra udeluften, fortæller Michael Meldgaard.

    Ifølge TLV Forsynings varmeværker leverer fjernvarme til 2700 forbrugere. Det er nu blevet tid ifølge Michael Meldgaard, at TLV Forsyning nu tager skridtet mod en mere bæredygtig og økonomisk stabil fjernvarmeløsning.

    Det er ikke en beslutning, som TLV Forsyning har været ene og alene om at tage. Forsyningsselskabet forsyner ti byer på Djursland med fjernvarme og vand og er ejet af forbrugerne. Derfor har det for TLV Forsyning været vigtigt at sikre fordelene for forbrugerne i beslutningsprocessen.

    - Forbrugerne ejer os, og de skal kunne se fidusen ved denne omlægning. Vores beregninger viser, at vi på sigt kan sænke varmeprisen med op til 20 procent ved at basere fjernvarmen på varmepumper og grøn strøm, forklarer Michael Meldgaard.

    Så stort er potentialet for overskudsvarme

    Afskaffelsen af prisloftet på overskudsvarme sætter et enormt potentiale i Danmark fri. En fjerdedel af al fjernvarmeproduktion vil ifølge Aalborg Universitets analyse, Varmeplanen Danmark 2021, kunne komme fra overskudsvarme i fremtiden. Det svarer til cirka 500.000 boligers forbrug. I dag er det alene varme svarende til cirka 65.000 danske husejeres forbrug, der kommer fra overskudsvarme.

    I Varmeplan Danmark 2021 skønnes det, at 15 procent af fjernvarmen vil komme fra industrioverskudsvarme i 2045, mens datacentrene potentielt kan bidrage med yderligere 8 procent. Dertil kommer et yderligere potentiale for overskudsvarme fra Power-to-X- og CO2-fangstanlæg.

    Samarbejde med Energiklynge

    TLV Forsynings direktør giver også udtryk for, at han godt ved, at forsyningsselskabet ikke i øjeblikket har store mængder af overskudsvarme i nærområdet, men selskabet ser nu nye muligheder for at udnytte overskudsvarme fra eksterne kilder.

    - Efter afskaffelse af prisloftet har vi åbnet op for at modtage overskudsvarme. Vi ser især på mulighederne for at aftage overskudsvarme fra den kommende Energiklynge Djursland, uddyber TLV Forsynings direktør.

    Energiklynge Djursland er en betegnelse, der dækker over et anlæg, som skal bestå af både et biogasanlæg, vindmøller samt solceller og skal samtidig skabe mulighed for at koble de nye energikilder til fjernvarme og Power-to-X. Det er Brdr. Thorsen Biogas, Kosan Gas og NRGi som er gået sammen som partnere og sendt ansøgningen om projektet afsted til Nord- og Syddjurs Kommune. Deres ansøgning er angiveligt det eneste bud, der var kommet ind, da ansøgningsfristen udløb kort efter nytår.

    Biogasanlægget skal angiveligt kunne håndtere op til 800.000 ton biomasse per år, fremgår det af ansøgningen, som også indeholder forslag om seks vindmøller og cirka 200 hektar solcelleanlæg i området omkring biogasanlægget.

    Ifølge ansøgningen vil det foreslåede projekt kunne producere op mod 350.000 MWt (megawatt-time) per år. Det svarer ifølge ansøgningen til elforbruget for cirka 87.500 gennemsnitshusstande, og mere end det samlede elforbrug i Norddjurs Kommune i 2022.

    Netop nu investerer TLV Forsyning massivt i den grønne omstilling for at sikre en fremtidig bæredygtig forsyning. Foto: Jesper Voldgaard,

    Men inden Energiklynge Djursland bliver en realitet, skal projektet stå på mål for en længere politisk proces. Da der venter flere høringsrunder og en miljøvurdering og flere omfattende undersøgelser, skriver Syddjurs Kommune på deres hjemmeside

    Ifølge tidsplanen for det nu indkomne forslag bliver det først i midten af 2027, at kommunalbestyrelsen kan nikke endeligt ja eller nej til projektet. Selvom projektet stadig er i planlægningsfasen og forventes at blive endeligt godkendt i 2027, er TLV Forsyning klar til at integrere overskudsvarmen fra anlægget, så snart det bliver muligt.

    Vi investerer 150 millioner kroner i den grønne omstilling. Det er en stor satsning, men det er nødvendigt, hvis vi vil sikre lave varmepriser og en stabil, bæredygtig forsyning for fremtidens forbrugere

    TLV Forsynings direktør Michael Meldgaard

    Men når projektet flugter sig, og TLV Forsyning potentielt kan indfri at anvende overskudsvarme fra Energiklynge Djursland, betyder det for forbrugeren, at forsyningsselskabet kan sænke varmeprisen med tyve procent ved at køre rent på forsyningsselskabernes varmepumper og ved at elektrificere.

     - Vi kan sænke prisen tyve procent, fordi vi har en fast el-aftale, som udbyder grøn strøm, den aftale gælder de næste ti år, fortæller Michael Meldgaard og tilføjer:

    - For et gennemsnitshus falder varmeregningen 2000 kroner, der er 100 kroner i besparelse per megawatt.

    Det er forsyningsdirektørens pointe, at TLV Forsyning ser den grønne omstilling som en historisk mulighed for at skabe bæredygtige energiløsninger, der gavner både miljøet og lokalsamfundet på Djursland.

    - Vi ønsker at sikre, at den grønne omstilling ikke kun reducerer CO2-udledningen, men også skaber lokale arbejdspladser og økonomisk vækst, uddyber Michael Meldgaard.

    For at realisere visionen om lavere priser og grønnere varme investerer TLV Forsyning høje beløb i elektrificering og energieffektivisering.

    - Vi investerer 150 millioner kroner i den grønne omstilling. Det er en stor satsning, men det er nødvendigt, hvis vi vil sikre lave varmepriser og en stabil, bæredygtig forsyning for fremtidens forbrugere, siger Michael Meldgaard.

    Det er hans pointe at de store investeringer bliver foretaget, fordi TLC forsyning forventer, at deres investeringer i lokalområdet på Djursland inspirerer andre virksomheder til at slå sig ned i området.

    - I fremtiden handler det om at udnytte lokal og grøn energi. Det er uanset om den kommer fra et nærliggende biogasanlæg eller overskudsvarme fra den lokale SuperBrugsen, uddyber forsyningsselskabets direktør.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...