Usikkerhed om gas sår tvivl om klimafremskrivning
Massiv opskrivning i forudsigelse af antal husholdninger med naturgasfyr i 2030 skaber usikkerhed om indfrielse af klimamål. Samtidig skaber politisk uro om klimaaftalen yderligere risiko, mener Dansk Fjernvarme.

- Vi har brug for en klar politisk udmelding om, at de fjernvarmeprojekter, der skal sikre, at antallet af boliger med gasfyr bringes ned på det forventede niveau, også fortsat er en prioritet for regeringen, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen. Foto: Jesper Voldgaard.
I Klimafremskrivning 2025 er antallet af husholdninger med naturgas 2030 væsentlig reduceret i forhold til sidste års fremskrivning. Hvor Klimafremskrivning i 2024 anslog, at der i 2030 var ca. 130.000 husholdninger på naturgas, er antallet nu opjusteret til cirka 200.000 husholdninger. Dog fastholdes antallet for 2035, hvor der i begge fremskrivninger antages, at antallet er 117.000.
Dansk Fjernvarme, hvis medlemmer står bag det største antal konverteringer fra fossil gas til grøn fjernvarme, mener man, at antallet af boliger med gas i boligen sagtens kan vise sig at blive endnu højere.
- Så længe man politisk flirter med tanken om, at der er grøn gas i rørene lige om lidt, skabes der tvivl om nødvendigheden ved at gøre den indsats, det er påkrævet for at bringe antallet ned til det niveau, der netop skaber sammenhæng mellem udbud af grøn gas og vores samlede forbrug, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.
Konvertering fra gas til fjernvarme er afgørende
Netop nu er fjernvarmeselskaber i Dragør, Holbæk, på Vestegnen og en række andre steder ved at konvertere boliger fra naturgas til grøn fjernvarme. Denne indsats står dog og falder med, at tilstrækkelig mange boligejere tilslutter sig fjernvarmen, sådan som regeringen har opfordret selskaber og boligejere til.
Vi har en klimaaftale, hvor det politisk er besluttet at vi skal have udfaset den sorte gas i 2030 og alle gasfyr i den individuelle opvarmning i 2035. Nu viser fremskrivningen at der først er et match mellem udbud af biogas og det danske forbrug i 2032 – altså to år efter det er besluttet, at alt gas skal være grøn. Men det forudsætter at alt går vel, at fjernvarmeprojekter der er sat i søen bliver gennemført og at produktionen af biogas stiger som forventet.
- Vi har brug for en klar politisk udmelding om, at de fjernvarmeprojekter, der skal sikre, at antallet af boliger med gasfyr bringes ned på det forventede niveau, også fortsat er en prioritet for regeringen. Det sker nemmest og mest smidigt med en udmelding om slutdato for gasnettet i de områder der ligger godkendte fjernvarmeprojekter. Uden den klarhed kommer vi ikke i nærheden af den fremskrivning om antal husholdninger på gas, der altså nu allerede er opjusteret, lyder det fra Rune Moesgaard.
Klimafremskrivning - pressemeddelelse
Fundamentet til klimamålet for 2030 er styrket
Klimastatus og -fremskrivning 2025 viser, at Danmarks CO2-udledning nu forventes at ramme målet i 2030. Det er især appetit på elbiler og udsigten til et grønnere landbrug, der giver en mere sikker grund.
Læs pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet - klik her.
Skriv kommentar