Gå til hovedindhold

Dansk Fjernvarme efterlyser mere politisk samspil, hvis målsætning skal nås

LÆS I DAG: Fjernvarmesektoren advarer om blind vinkel i grøn omstilling. Fjernvarme vinder frem - med små skridt. Kun få fjernvarmekunder har glæde af indefrysningsloft. Gigantiske elkedler og varmepumper giver gamle kraftværker nyt liv. Priserne stiger: GEV hæver prisen for fjernvarmen. Skovby kom i mål - får fjernvarme næste vinter.

28. okt. 2022
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Dansk Fjernvarme efterlyser mere politisk samspil, hvis målsætning skal nås

    Der skal rekordfart under udrulningen af fjernvarmen, men politikerne vil ikke levere de værktøjer, der skal til. Derfor vil Dansk Fjernvarme nedsætte en kommission, der efter valget til Folketinget skal se på, hvilke administrative hindringer, der skal fjernes.

    Det var ifølge EnergiWatch et de klare budskaber fra Dansk Fjernvarmes formand, Jesper Frost Rasmussen, da han leverede sin tale på Landsmøde 2022 torsdag, hvor han også talte for, at man genindfører tilslutningspligten.

    - Det er som om regeringen og Folketinget gerne vil udfase naturgas i rekordtempo. Men at de samme politikere ikke vil levere de værktøjer og det beslutningsgrundlag, der skal sikre det. Staten har derimod fralagt sig ansvaret og udliciteret opgaven og risikoen til de danske fjernvarmeforbrugere. Enten skal politikerne genindføre kommunernes mulighed for at anvende en tilslutningspligt, ellers må staten finde en måde hvor de kan overtage risikoen. Det kan og må ikke være de eksisterende varmeforbrugere der skal løbe denne risiko, sagde Jesper Frost Rasmussen.

    Og så er det vigtigt med et regel og bureaukrati-stop, der kan fjerne usikkerhed og ekstra administration for selskaberne.

    - Målet er klart – vi skal have fjernet de sten på veje, der hindrer, at vi kan indfri vores potentiale, sagde Jens Frost Rasmussen.

    *****

    Jyllands-Posten:
    Fjernvarmesektoren advarer om blind vinkel i grøn omstilling

    En flimrende loftslampe, fjernsynet som pludseligt slukker eller maskineri som på et splitsekund går i stå. Hvis der ikke gøres noget, kan danskerne godt forberede sig på flere perioder med for lidt strøm, siger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen, til Jyllands-Posten.

    - I en lejlighed i København er katastrofen nok begrænset. Men hvis vi taler om områder med erhvervsliv eller industri, så kommer Danmark i store problemer, advarer han.

    Truslen kommer fra den grønne omstilling, hvor en bølge af billige vindmøller og solceller sætter danske kraftværker ud af drift. Gode nyheder for det danske CO2-regnskab, men dårlige for kronjuvelen i det danske energisystem: Forsyningssikkerheden.

    - Energikrisen har virkelig vist, hvor vigtig forsyningssikkerhed er. Vi kan ikke lægge alle vores æg i tyskerne, svenskerne og nordmændenes kurv og håbe, at de kan levere strøm, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner, siger Kim Mortensen.

    Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, bakker op om, at man bør have mere fokus på udfasningen af kraftværker.

    - Det er en kende absurd, at det er fjernvarmesektoren, som skal have en holdning til kapacitetsmangel på el. Det burde være myndighederne, som tog den udfordring mere seriøst, siger han.

    *****

    Skive Folkeblad:
    Fjernvarme vinder frem - med små skridt

    I år har dobbelt så mange som i 2021 fået indlagt fjernvarme, viser opgørelse fra Dansk Fjernvarme. Det er stadig alt for få, siger energiprofessor Brian Vad Mathiesen ifølge Skive Folkeblad.

    Der er tale om næsten dobbelt så mange konverteringer til fjernvarme som året før, viser tal fra Dansk Fjernvarme. I 2021, inden Putins krig i Ukraine og ønsket om at slippe fri af russisk gas, kom 11.000 nye fjernvarmekunder til.

    - Med de rammevilkår, fjernvarmeselskaberne er underlagt, og med de udfordringer, de har med at skaffe materiel og arbejdskraft, så synes jeg, at det er godt gået at nå 20.000 i år, siger Rune Moesgaard, der er politisk chef i Dansk Fjernvarme.

    Men tallet burde både i år og næste år være langt højere. Det mener Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

    - Set i lyset af den energikrise, vi befinder os i, og ønsket om at vi skal af med naturgassen, så skal det gå meget hurtigere. 20.000 i år og 27.500 næste år er for lidt.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Kun få fjernvarmekunder har glæde af indefrysningsloft

    Folketingets indefrysningsloft er kun i meget lille omfang en økonomisk redningsplanke for de lokale fjernvarmekunder, skriver JydskeVestkysten, efter at have talt med tre fjernvarmeselskaber i Sønderborg Kommue. Men selskaberne vil gerne hjælpe pressede kunder alligevel.

    - Rigtig mange ringer til os med spørgsmål om prisen for 2023, fordi de er bekymrede efter at have læst om store prisstigninger hos forskellige varmeselskaber. Vi ville gerne kunne svare allerede nu, men de store usikkerheder kræver også, at vi er ekstra omhyggelige i budgetlægningen, siger direktør hos Sønderborg Varme, Erik Wolff.

    Alle tre selskaber i Sønderborg Kommune har tidligere på året justeret fjernvarmepriserne og har også tidligere spået om prisjusteringer fremfor voldsomme stigninger på fjernvarmen i 2023.

    Hos selskaberne er man bevidste om, at der kan være kunder, hvis økonomi er under pres som følge af de generelt hastigt stigende forbrugerpriser og som ikke bliver hjulpet af indefrysningsloftet.

    - Selvom vi ikke rammer loftet i indefrysningsaftalen, og forbrugerne derfor ikke har krav på en indefrysning af dele af varmeregningen, er vi meget bevidste om, at der alligevel vil være nogle, som kan få problemer med at få enderne til at nå sammen, siger konstitueret direktør hos Sønderborg Forsyning, Stinne Stokkebo.

    *****

    GridTech:
    Gigantiske elkedler og varmepumper giver gamle kraftværker nyt liv

    Fjernvarmeselskaber landet over har fået et godt øje til varmepumper og elkedler. Lige nu installeres der på livet løs, bl.a. i København, hvor H.C. Ørstedværket dropper at fyre med gas fra 2025., fremgår det af Gridtech.

    Christoffer Pedersen, miljøsagsbehandler i Teknik og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune fortæller, at den kommende varmepumpe i H.C. Ørsted-værket kommer til at overgå den aktuelt største varmepumpe i København i form af en 20 MW havvandsvarmepumpe, som er ved at blive installeret ved Kranparken i Nordhavn. Varmepumpen bliver endda mulig at udbygge med et yderligere antal MegaWatt. Men derudover er der ikke noget ekstraordinært ved de anvendte teknologier og metoder.

    - Selv om gevinsten ved at ombygge anlægget er stor, kræver det hverken ekstraordinære metoder eller teknologi. Ombygningen bliver baseret på hyldevarer, siger Christoffer Pedersen.

    Jens Christian Nielsen, seniorkonsulent ved Dansk Fjernvarme, ser en klar tendens til, at fjernvarmeværkerne investerer i varmepumper og elkedler. Og han forventer, at den udvikling vil accelerere de kommende år.

    - Det er noget, vi skal satse utroligt meget mere på. For samtidigt med, at vi skal væk fra gassen, så bliver der også installeret flere vindmøller. Vi producerer bare meget el i Danmark, og der giver det god mening, at vi kan bruge den el alle steder - særligt i fjernvarmen, som nok bliver den største elkunde, siger Jens Christian Nielsen.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Priserne stiger: GEV hæver prisen for fjernvarmen

    Om tre måneder kommer det til at koste 160 kroner mere om måneden at opvarme et standardhus i Grindsted med fjernvarme. Det skriver JydskeVestkysten på baggrund af en pressemeddelelse fra GEV – Grindsted El- og Varmeværk.

    - Det mener vi er overkommeligt, men vi er ærgerlige over, at det bliver nødvendigt, men i disse tider med energikrise og inflation kan heller ikke vi undsige os prisstigninger. Vi håber og tror dog på, at vores andelshavere og kunder ånder lettet op, nu hvor prisen bliver kendt, siger Jørgen Kristensen, som er formand for Grindsted El- og Varmeværk, ifølge en pressemeddelelse.

    Grindsted El- og Varmeværk har solgt nogle CO2-kvoter, og det har været en hjælpende årsag til, at prisstigningerne for det kommende år ikke er større. Desuden er man allerede i gang med arbejdet for at skabe stabile priser fra 2024 og i de efterfølgende år.

    - For at undgå fremtidige prisstigninger går vi allerede nu i gang med at investere massivt i vores anlæg, så vi forhåbentlig i 2024 kan fastholde prisen fra 2023. Men vi må også være ærlige. Kun tåber stiller garantier i disse tider, siger René Heiselberg Gier, som er direktør for Grindsted El- og Varmeværk.

    *****

    Midtjyllands Avis:
    Skovby kom i mål - får fjernvarme næste vinter

    Det holdt hårdt, men med en tilslutning på 80 procent er Skovby garanteret fjernvarme fra næste fyringssæson. Derimod er Stjær og Storring stadig ikke i mål, fremgår det af Midtjyllands Avis.

    I forhold til Skovby kan man tale om, at det »hængende hår«. Mindst 70 procent skulle tilslutte sig inden den 1. november, og i aftes nåede man op på 80 procent, da også Lejrbo tilsluttede sig.

    Kirsten Juhl har sammen med sin mand Ole kæmpet for at få fjernvarme til Skovby, siden de flyttede til området i 1995. Så i dag er en »glædens dag« . Et stort, og også hårdt arbejde, beskriver Kirsten Juhl den proces, hvor parret er løbet panden imod en mur gang på gang.

    - Vi ville jo ikke tages med bukserne nede, så da politikerne for et par år siden varslede, at gassen ville blive lukket om otte år, så kontaktede vi Galten Varmeværk, men de kunne ikke hjælpe. Værket er for lille til så stor en opgave, siger Kirsten Juhl.

    Siden da har krigen og krisen i og omkring Ukraine sat trumf på behovet for at skifte varmekilde, og Juhl-parret fik for første gang lidt vind i sejlene, da de kontaktede Kredsløb. Her ville man hellere end gerne levere fjernvarme til Skovby.

    - For os har fjernvarme bare været det bedste valg. Vi har haft det før, og det virker bare, siger Kirsten Juhl og anerkender, at løsningen ikke har været så lige til for alle.

    I Stjær og Storring er man ikke helt så langt med opbakningen til fjernvarme. Her har henholdsvis 55 og 65 procent indtil videre vist interesse, så det er endnu ikke afgjort, om de to landsbyer kommer med, når Kredsløb starter gravearbejdet i Skovby til januar.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...