Billigere varme kan være på vej til husstande uden mulighed for fjernvarme
LÆS I DAG: Energiselskaber brænder inde med hundedyr gas. Energistyrelsen anbefaler Energinet at sænke beredskabsniveauet i energisektoren. Vælger lavenergiløsning til midlertidige Femern-boliger. Sorte landsbyer bliver grønne: 117 nye boliger kan sikre fjernvarme i Flødstrup. Billig varme på vej: Så mange har sagt ja tak til fjernvarmen i tre landsbyer. Snart kan fjernvarmen flyde hen over Mors.
JydskeVestkysten:
Billigere varme kan være på vej til husstande uden mulighed for fjernvarme
Din Forsyning stifter nyt selskab, der skal se på mulighederne for at få flere husstande – særligt lokalsamfund, hvor der er længere mellem husene - koblet på kollektiv varme. Men skal det lykkes, er det lokale initiativ afgørende, siger forsyningsformand til JydskeVestkysten.
Navnet på det nye selskab er Lokalvarme A/S. Bestyrelsesformand i Din Forsyning, Kurt Bjerrum, ser tiltaget som et skridt i en mere bæredygtig retning.
- Som den store spiller på forsyningsområdet i Esbjerg og Varde kommuner har vi et samfundsansvar for ikke at lade nogen i stikken - og derfor sætter vi nu i samarbejde med de to kommuner gang i et arbejde, der skal identificere de områder, hvor der kan være mulighed for fælles lokale varmeløsninger, siger han i en pressemeddelelse.
Ifølge DIN Forsyning består lokalvarme af et varmeproduktionsanlæg og et distributionsnet, der både kan udgøres af jordvarme, solvarme, overskudsvarme fra lokale virksomheder, varmepumper eller biomassefyr - og således også flere forskellige kilder, der kan tages mere og mindre i brug, alt efter hvad der er billigst og grønnest.
- I Esbjerg Kommune har vi sat os et ambitiøst mål om at være CO2-neutral i 2030, og her indgår varmeplanlægningen som et redskab til at understøtte dette mål. Vores nye strategiske varmeplan peger netop på, at flere områder har et potentiale i forhold til at etablere lokalvarme, siger borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen.
*****
Avisen Danmark:
Energiselskaber brænder inde med hundedyr gas
Selvom prisen på naturgas styrtdykker, får kunderne ikke glæde af prisfaldet nu og her, fordi de europæiske gaslagre bugner med gas, der er købt dyrt ind. Branchedirektør mener ifølge Avisen Danmark, at tiden med meget lave gaspriser er forbi.
- Så hurtig er effekten af lave priser ikke. Prisen sættes af den gas, der er til rådighed, og den er indkøbt til højere priser, siger branchedirektør i DI Energi Troels Ranis, der mener, at kunderne derfor fortsat vil opleve dyre brændselspriser.
Efterspørgslen på gas er endda lav, så i følge råvareanalytiker i Saxo Bank Ole Sloth Hansen er det held i uheld, at oktober har været varmere end normalt.
- Det kan være af årsager, som er knap så behagelige, men vi har et mildt efterår. Hver dag, vi går med temperaturer over 10 grader, bliver der brugt markant mindre gas end forventet, siger han.
Ifølge det nationale gasdistributionsselskab Evida faldt gasforbruget i Danmark med 17 procent i årets første seks måneder sammenlignet med samme periode i 2021. Faldet var størst blandt de store gasforbrugere som varmeforsyninger og industrivirksomheder.
Ud over at de lave priser på gasmarkedet tager tid om at smitte af på forbrugernes varmeregning, er det ifølge Troels Ranis også usikkert, hvor meget glæde vi får af dem. De lave priser netop nu er nemlig ikke et varigt fænomen.
- Lige så snart gasefterspørgslen stiger på tværs af Europa, vil vi se engrosmarkedsprisen stige igen. Men ikke nødvendigvis til priserne, vi har set i august, siger han.
*****
Energistyrelsen; pressemeddelelse:
Energistyrelsen anbefaler Energinet at sænke beredskabsniveauet i energisektoren
Energistyrelsen anbefaler Energinet at sænke beredskabsniveauet i el- og gassektorerne ét trin - fra ORANGE til GUL. Det sker på baggrund af en samlet betragtning om trusselsbilledet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.
Den 27. september bad Energistyrelsen – som følge af lækagerne i Østersøen – Energinet om at hæve beredskabsniveauet til orange – det næsthøjeste beredskabsniveau. Det betød blandt andet, at adgangen til kritisk energiinfrastruktur i Danmark blev markant begrænset, og at overvågningen blev skærpet.
Nu anbefales niveauet sænket til gul, hvilket betyder, at der skrues ned for nogle af de ekstraordinære foranstaltninger, der er blevet implementeret. Det understreges dog, at beredskabsniveauet er forhøjet i forhold til normalsituationen, og der er fortsat en øget overvågning.
*****
Lolland-Falsters Folketidende:
Vælger lavenergiløsning til midlertidige Femern-boliger
Adapteo vælger en lavenergiløsning i stedet for fjernvarme til 500 modulboliger ved Lalandia, som skal huse folk på Femernbyggeriet. Valget er faldet på lavenergi for at undgå fjernvarmetilslutning, da det ikke er lykkedes at forhandle en dispensationsordning med Rødbyhavn Fjernvarme, skriver Lolland-Falsters Folketidende.
I forbindelse med erhvervelse af byggetilladelsen til projektet er der i lokalplanen stillet krav om fjernvarmepligt hos Rødbyhavn Fjernvarmeværk. Det har man forsøgt at få dispensation fra hos Rødbyhavn Fjernvarmeværk, men uden held.
- Fjernvarmeværket har bedt om at fastholde fjernvarmepligten, hvor vi skal sætte en midlertidig camp op. Vi var nysgerrige, hvorfor man fra fjernvarmeværkets side ønsker at fastholde det, fortæller Jens Schmidt, der hos Adapteo er projektleder på de midlertidige boliger ved Lalandia.
Han fortsætter:
- Vi har haft et rigtigt godt samarbejde med Lolland Kommune, der har hjulpet med det, de nu kan, men de kan ikke fravige fjernvarmepligten. Det er fjernvarmeværket, der skal det, fortsætter han.
Hos Rødbyhavn Fjernvarme er man i øjeblikket til fjernvarmeværkernes landskonference og har ikke mulighed for at svare på, hvorfor man opretholder fjernvarmepligten. Formand for fjernvarmeværket Agner Jensen henviser i den forbindelse til driftsleder Arne Petersen.
*****
Fyens.dk:
Sorte landsbyer bliver grønne: 117 nye boliger kan sikre fjernvarme i Flødstrup
Hjulby og Aunslev lidt vest for Nyborg kan se frem til at åbne for radiatorerne og høre fjernvarmen suse i dem. Det fremgår af en omfattende ny varmeplan, Nyborg Kommune netop har sendt til offentlig høring, skriver Fyens.dk.
Men flere ser ud til at kunne komme med på fjernvarmen end tidligere antaget. Nyborg Forsyning & Service har i samarbejde med Nyborg Kommune og rådgivningsfirmet Cowi gennemført en analyse af mulighederne for at få fjernvarmen ud til flest mulige boliger.
Og resultatet er, at det - ud over dem, der allerede er lagt planer for - vil kunne betale sig at lægge fjernvarme ud til yderligere fire mindre bysamfund. I dag ville det for eksempel ikke kunne betale sig at lægge fjernvarme ind i landsbyen Flødstrup lige nord for Ullerslev.
Men det kan det, når et større byggeri med 117 boliger i et område mellem de to byer bliver realiseret de kommende år. Så vil Flødstrup være inde i varmen og kandidat til en yderligere udbygning af Nyborg Kommunes fjernvarmenet.
- Vi har fået bedre muligheder for at udbrede fjernvarmen, siger formanden for Nyborg Kommunes teknik- og miljøudvalg, Søren Svendsen (V).
Han er dog også helt på det rene med, at der fortsat vil være områder, hvor det ikke kan betale sig at lægge fjernvarme ud. Og bestyrelsesformanden i Nyborg Forsyning & Service supplerer:
- Det er af hensyn til økonomien og de store energitab, der ville opstå, kun rimeligt, at der er regler for og begrænsninger på, hvor vi kan lægge fjernvarme ind. Men så meget desto mere interessant er det, at der, som det er tilfældet i Flødstrup, vil være omstændigheder, som alligevel kan gøre det muligt, siger Martin Huus.
*****
JydskeVestkysten:
Billig varme på vej: Så mange har sagt ja tak til fjernvarmen i tre landsbyer
387 ud af 425 potentielle fjernvarmekunder har nu sagt ja tak til den fjernvarmeløsning, som de tre landsbyer Vejrup, Grimstrup og Endrup i fællesskab arbejder på. Det betyder, at processen går i gang, selv om det tager tid at få fjernvarmen lagt ud, skriver JydskeVestkysten.
- Og så har vi endda ikke fået tilsagn fra de store kommunale institutioner, som hører under Esbjerg Kommune. Det vil være nogle store forbrugere at få med, og det vil være godt for alle, men vi kan også køre videre uden dem nu, forklarer Lasse Ilskov fra den lokale arbejdsgruppe.
Hvis alt går vel, så kan gravearbejdet begynde i slutningen af 2023. Det er en lang proces, som kræver mange godkendelser, og dertil er der mangel på både rør og arbejdskraft.
*****
Nordjyske Stiftstidende:
Snart kan fjernvarmen flyde hen over Mors
Meget tyder nu på, at der kommer mere fjernvarme til Mors. Politikerne har netop godkendt projekter for to områder på den centrale del af øen, og ifølge Nordjyske Stiftstidende er flere projekter allerede på tegnebrættet
Projektforslagene kommer fra Sdr. Herreds Kraftvarmeværker A.m.b.a. om fremtidig fjernvarmeforsyning af de to områder. Energistyrelsen har tidligere i denne måned givet tilsagn om knap 7,5 millioner kroner fra fjernvarmepuljen til Jølby/Erslev-projektet, der også omfatter erhvervsområdet Morsø Food Park. Det indebærer opførelse af en fjernvarmecentral på Præstbrovej 14.
Til Vils-projektet gav Energistyrelsen allerede i september tilsagn om 2,8 mio. kr. fra samme pulje, og kommunen havde allerede forinden givet forhåndstilsagn, hvilket var forudsætning for det statslige tilskud. Projekterne har været i offentlig høring, uden at der indkom indsigelser. Kommunen binder sig til at garantere for lån til projekterne på henholdsvis cirka 104 og 35 mio. kr.
Udover de to nævnte nuværende gasområder forventes der i år eller næste år at komme projektforslag for fjernvarmeforsyning i Nykøbing (Vodstrup, erhvervsområde og Sydbyen), Sundby, Solbjerg, Sdr. Solbjerg, Tødsø, Fredsø-Lødderup og Bjergby.
Skriv kommentar