Det giver megagod mening, når Fjernvarme Fyn importerer affald fra udlandet, siger ekspert
LÆS I DAG: Kamp om billig fjernvarme: - Vi har ikke nok til alle. Aftale skal sikre flere billig varme. Trods høje elpriser melder energiselskaber om stille start for ny indefrysningsordning. Et skud i tågen i turbulent tid: Fjernvarmeprisen holdes i ro. Flere end 250 støtter op om fjernvarmen i Sørvad. Fjernvarmen udvider i stor stil. Varmepumper kan koste fjernvarme. Varmeværk varsler høj prisstigning på fjernvarme.
Fyens.dk:
Det giver megagod mening, når Fjernvarme Fyn importerer affald fra udlandet, siger ekspert
Omtrent en tredjedel af den fjernvarme, der bliver produceret af Fjernvarme Fyn, stammer fra afbrænding af restaffald. Og en andel af affaldet kommer så langt væk fra som Italien – og det giver rigtig god mening at brænde udenlandske affald af til produktion af fjernvarme, mener ekspert ifølge Fyens.dk.
For Fynsværkets vedkommende importeres der årligt 30.000 tons restaffald Tyskland og Italien, og selvom det umiddelbart kan lyde som et klima-selvmål at lade skibe sejle affald fra Italien til Fyn for at brænde det af, så er det faktisk slet ikke så tosset.
- Andre steder i Europa er udbuddet af affald større end efterspørgslen, fordi de ikke har så mange anlæg til afbrænding af affald, som vi har i Danmark. I stedet for at smide deres restaffald på deponi, så sender de det op til os - og miljømæssigt er det en bedre historie at energiudnytte restaffald (ved at omdanne det til fjernvarme og el, red.) end at smide det på deponi, siger Morten Brunse, der er kommerciel chef ved Fjernvarme Fyn.
Og det bliver bakket op af Henrik Wenzel, der er professor ved Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet.
- Det giver megagod mening. Du har sikkert hørt, hvordan affaldet ligger og flyder i Italien nogle steder. Der er mange steder i Europa, hvor man har problemer med at håndtere det miljømæssigt forsvarligt, siger han.
Årsagen til den klimamæssige gevinst ved at sejle affald til lige netop Danmark skal i høj grad findes i vores omfattende fjernvarmenet.
- Danmark er det land i Europa - og formentlig i hele verden - hvor der er allermest fjernvarme. Der, hvor det foregår mest effektivt, der tjener man meget mere end transporten koster - og det er i høj grad tilfældet for affald. Hvis man kan brænde affaldet i Danmark og få noget fornuftigt ud af det, så er det en supergod ide, siger Henrik Wenzel.
*****
Nordjyske Stiftstidende:
Kamp om billig fjernvarme: - Vi har ikke nok til alle
Fire landsbyer nord for Hjørring må umiddelbart kigge langt efter fjernvarme. Hirtshals Fjernvarme, der har råderet over fjernvarmen i den eksisterende transmissionsledning mellem Hjørring og Hirtshals, har sat hælene i, fordi foreningen ikke mener, at der er varme nok til alle. Det fortælle Nordjyske Stiftstidende.
- Vi vil hellere end gerne have flere kunder, men vi kan se, at der ved spidsbelastning ikke er billig affaldsvarme og overskudsvarme nok. Det ville så betyde, at vi skulle køre med vores dyre gaskedel, og det må ikke blive dyrere for vores 2500 eksisterende kunder, siger formand Børge Vinther-Jensen til avisen.
Forudsætningen for, at Hjørring Varmeforsyning kan levere fjernvarme til landsbyerne via transmissionsledningen, er derfor, at der kan suppleres med overskudsvarme fra virksomheder - fx kølehuse på Hirtshals Havn. En rapport rejser imidlertid tvivl om der på de koldeste tidspunkter af året er overskudsvarme nok.
I landsbyen Bjergby ærgrer mange af beboerne sig over, at man var så tæt på målet med at skaffe fjernvarme fra Hjørring Varmeforsyning, og så glippede det på målstregen. Der var opbakning fra mere end 70 procent af landsbyens cirka 300 indbyggere.
- Vi er da utroligt skuffede. Det betyder meget for en landsby at skifte gasfyret ud med fjernvarme, og ikke alle huse egner sig til en varmepumpe, siger medlem af arbejdsgruppen for fjernvarme i Bjergby, Poul Fransen. Bekymringen er nu, at flere vil se sig om efter andre muligheder, så grundlaget for fjernvarme smuldrer.
*****
Frederiksborg Amts Avis:
Aftale skal sikre flere billig varme
Egedal Fjernvarme har nu kommunal opbakning til en plan om at udvide med foreløbig 6000 nye fjernvarmekunder i Stenløse og Ølstykke inden udgangen af 2029. Hvis det skal blive til virkelighed, skal der skaffes mere kapacitet til at lave varme, og den kan Vestforbrænding levere.
Frederiksborg Amts Avis skriver, at 6000 nye kunder vil give Egedal Fjernvarme et behov for produktionskapacitet på cirka 50 MW, og hvis Veksø og Ganløse også skal forsynes med fjernvarme, kræver det endnu mere. Langt mere end Egedal Fjernvarme selv kan producere, og det skal Vestforbrænding hjælpe med.
Vestforbrænding har allerede et fjernvarmeområde i Vinge, der forsynes med varme fra et lokalt luft til vand varmepumpeanlæg, og Vestforbrænding planlæger en større fjernvarmeudbygning i Frederikssund. Blandt andet med industriel overskudsvarme fra flere virksomheder i Frederikssund. Det kan give så meget varme, at det ikke vil være muligt at afsætte al den tilgængelige varme i Frederikssund hele året, og samtidig vil der også være perioder, hvor varmen med fordel kan komme fra Egedal eller Vestforbrændings net i Måløv via Egedal, fremgår det af et notat.
Men det er dyrt at etablere en ledning fra Måløv til Vinge, og en af forudsætningerne for at få positiv økonomi i det er, at Vestforbrænding kan afsætte varme til Egedal Fjernvarme, som til gengæld kan levere varme og være med til at optimere et samlet fjernvarmesystem.
“Et fælles system med flere varmekilder gør, at Egedal og Frederikssund altid kan forsynes med den billigst mulige varme.”, står der i notatet. Samtidig kræver det mindre reservekapacitet, da sandsynligheden for samtidige udfald af større varmeenheder er minimal.
Ifølge sagsfremstillingen vil aftalen medføre en fremadrettet varmepris, der årligt er cirka 1450 kroner lavere end 2023-prisen for et standardhus på 130 kvadratmeter på 14.730 kroner om året.
*****
Børsen:
Trods høje elpriser melder energiselskaber om stille start for ny indefrysningsordning
Telefonerne bimler og bamler hos energiselskaberne, der har svært ved at følge med antallet af kundehenvendelser, som følge af de høje el- og energipriser. Men alligevel lyder vurderingen fra en række elselskaber, som Børsen har talt med, at antallet af forbrugere, der vil indefryse en del af deres regning, væsentligt lavere end forventet.
Hos Andel Energi har 6261 kunder indtil videre ønsket at udskyde en del af regningen.
- Det har været en stille start, og der er tilmeldt noget færre, end vi havde forventet. Men der er tale om en ny ordning, så det har været svært at forudse. Som det ser ud nu, kan jeg godt tvivle på, om vi når op på de her hundreder af tusinder, som der har været talt om, siger Ole Vestergaard, direktør i Andel Energi.
Norlys lavede en kundeundersøgelse om indefrysningsordningen, inden den blev åbnet 1. november. Her tilkendegav 5 pct. at de ville bruge den, 20 pct. svarede måske, og resten sagde nej. Ifølge direktør i Norlys Energi, Mads Brøgger, spiller det ind, at priserne er faldet markant sammenlignet med for blot få uger siden. Han advarer imod at negligere, hvor meget energipriserne presser danskerne.
- Siden sommerferien har vi lavet ca. 30 gange så mange frivillige afdragsordninger, som vi gjorde for et år siden. Det indikerer, at nogle har udfordringer med at betale regningen, siger Mads Brøgger.
*****
Midtjyllands Avis:
Et skud i tågen i turbulent tid: Fjernvarmeprisen holdes i ro
Silkeborg Forsyning vurderer, at man holder det nuværende og historisk høje prisniveau på fjernvarme til næste år. Men det kan gå både den ene og anden vej, siger formanden til Midtjyllands Avis.
- Der er tale om et »bedste bud«. Og vores vurdering i forhold til budgettet er, at vi kan holde fjernvarmeprisen på det nuværende niveau, hvilket er 855 kroner for en magawatt-time, fortæller formanden for Silkeborg Forsyning, Søren Kristensen.
Han vil dog ikke afvise, at fjernvarmeprisen stiger igen, hvis energipriserne stiger. Omvendt er der også en mulighed for, at fjernvarmeprisen kan blive sat ned, hvis prisen falder.
Lige nu ser det ud til, at priserne på energi har toppet. Den seneste tid har der været fald i prisen på både naturgas og el. Det er dog for tidligt at tale om prisfald på fjernvarme, konstaterer Sørensen Kristensen.
- Det er glædeligt, at priserne på energi lige nu ser ud til at stabilisere sig og falde lidt. Det betyder, at vi pt. kan holde prisen på fjernvarme. Men energipriserne er ikke lave og stabile nok til, at vi kan sætte fjernvarmeprisen ned. Hvis priserne fortsætter ned til foråret, kan det komme på tale næste år, siger han.
*****
Herning Folkeblad:
Flere end 250 støtter op om fjernvarmen i Sørvad
På kort tid har man samlet en del tilslutninger til fjernvarme-projektet i Sørvad, der potentielt omfatter 440 husstande. Det får arbejdsgruppen bag projektet til at se håbefuldt på fremtiden, fremgår det af Herning Folkeblad.
- Jeg synes bestemt, at vi oplever, at stemningen er meget positiv. Der er selvfølgelig nogen, som lige har lavet deres egen løsning, men vi har fået 254 tilslutninger, og der er kun 29, som ikke vil være med, siger borgerforeningsformanden, Jan Grünberger.
Næste skridt i processen bliver, at arbejdsgruppen skal have et møde på mandag for at diskutere, hvordan man griber problemstillingen an.
- Jeg tror i hvert fald, at vi vil undersøge prisen, for vi synes umiddelbart, at det lyder dyrt, siger Jan Grünberger med henvisning til, at Thorbjørn Madsen fra VTV på borgermødet præsenterede et budget på omkring 90 millioner kroner.
- Vi vil også gerne kigge på, om det kan gøres hurtigere, for vi vil bare gerne i gang, siger borgerforeningsformanden.
*****
JydskeVestkysten:
Fjernvarmen udvider i stor stil
Uden for Aabenraa Kommunes største byer har naturgas længe været den foretrukne - eller eneste - mulighed for opvarmning. Men det vil Aabenraa Fjernvarme gerne ændre på. En storstilet varmeplan bliver lige nu finpudset, inden borgere i de berørte områder bliver kontaktet af Aabenraa Kommune, skriver JydskeVestkysten.
- Krigen i Ukraine har vendt op og ned på hele markedet, og for os har det fremskyndet processen med at komme bredere ud. Vi skal være skarpe nu og tilbyde det rigtige produkt, siger Tommy Palmholt, der er direktør i Aabenraa Fjernvarme.
I Varnæs-Bovrup har arbejdet med at få etableret fjernvarme været i gang i nogen tid. På mange måder har området været prøveballon - og man har lært meget af processen.
- Det er blandt andet på baggrund af vores erfaringer herfra, at vi nu laver screeningen og VVM-undersøgelsen inden vi har kontakt med borgerne, så vi forhåbentlig kan undgå forsinkelser, forklarer Tommy Palmholt.
Felsted-Tumbøl, Sønder Hostrup og erhvervsområdet Brunde er de seneste områder, hvor Aabenraa Fjernvarme er i gang med at lægge fjernvarmerør.
Efter 1. januar 2023 kan man gå ind på Aabenraa Fjernvarmes hjemmeside og indtaste sin adresse og se, om der er påtænkt fjernvarme på adressen.
*****
Frederiksborg Amts Avis:
Varmepumper kan koste fjernvarme
2028 er det magiske år, hvor Frederikssund Kommune forventer, at 6300 husstande i Frederikssund by, Græse Bakkeby, Vinge, St. Rørbæk, Slangerup, Jørlunde og Skibby kan skifte naturgas og olie ud med fjernvarme ifølge en ny strategisk energi- og varmeplan, der er i offentlig høring.
Men det er lang tid at vente til 2028 på at få nedbragt de nuværende høje udgifter til opvarmning, og rundt om på villavejene investerer husejere på livet løs i individuelle varmepumper. Det påpegede flere deltagere i kommunens borgermøde om varmeløsninger torsdag aften i Frederikssundhallen, hvor cirka 225 personer ifølge Frederiksborg Amts Avis var mødt op.
Her fremgik det, at et fjernvarmeprojekt gennemføres, når mindst 50 procent tilslutter sig i et område, men ifølge distributionschef Søren Løgstrup fra Vestforbrænding forventer det fælleskommunale selskab at få en tilslutningsprocent på 89 i de nye fjernvarmeområder.
Flere i salen havde imidlertid svært ved at tro på, at det vil kunne lykkes, fordi det lige nu går så stærkt med at investere i varmepumper.
- Vi bor 21 på vores vej, og 11 har varmepumper nu, forklarede en mandlig tilhører.
Men borgerne behøver ikke at være bekymret for, om fjernvarmeprojekterne gennemføres, lød det fra distributionschef Søren Løgstrup fra Vestforbrænding.
- Så længe, der er over 50 procent, så lægger vi fjernvarmen ud, og procenten vil gælde for en større del af kommunen og ikke de enkelte veje, forsikrede distributionschefen.
*****
JydskeVestkysten:
Varmeværk varsler høj prisstigning på fjernvarme
Holsted Varmeværk har varslet sine kunder, at prisen for fjernvarme fra årsskiftet stiger med 60 procent. Men helt nøjagtig hvor meget prisen stiger, ved varmeværket dog først i december. Formand anslår, at det kan blive en stigning på et sted mellem 30 og 60 procent, skriver JydskeVestkysten.
Som det er lige nu, så benytter varmeværket i Holsted en del gas - og det er det, der er med til at skrue priserne i vejret.
- Vi bruger cirka 50 procent gas nu, fordi nu har vi lige startet en elkedel op. Vi har 25 procent sol, og elkedlen vil også give 25 procent. Og så er vi i fuld gang med at projektere et flisanlæg, så vi kan kan blive uafhængige af gas, fortæller Jens Brodersen, der er formand for Holsted Varmeværk.
I varslingen af prisændringen gør varmeværket på sin hjemmeside også opmærksom på, at kunderne kan blive omfattet af Indefrysningsordningen.
"Prisstigningen betyder, at du er berettiget til at søge om henstand via Indefrysningsordningen, da vores årlige varmepris i 2023 overstiger grænsen på 26.000 kroner inklusive moms. Du skal være opmærksom på, at indefrysningen kun vil gælde for den del af din varmeregning, der overstiger kr. 26.000,00 i 2023, og som bliver opkrævet efter den 1. januar 2023," står der.
Skriv kommentar