Dansk Fjernvarme ser gode ambitioner i nyt regeringsgrundlag
LÆS I DAG: Regeringsgrundlaget er landet. Regeringen øger klimamål langt ude i fremtiden. En national energikrisestab skal håndtere og koordinere akut energikrise. Den nye regering har lagt planer for ”vor generations største udfordring”. Det er et hårdt presset Meta, der stopper milliardbyggeri midt i arbejdet. Varmekunder slipper for et dybere greb i lommen i Lemvig. Fjernvarme til Skærup og Smidstrup et stort skridt nærmere. Nu kan fjernvarmeværk også fyre med diesel. Drøm om fjernvarme i landsby er død og begravet.
EnergiWatch:
Dansk Fjernvarme ser gode ambitioner i nyt regeringsgrundlag
Både planer om mere samspil med brancheaktører og mere fjernvarme som led i at udfase naturgas lover godt for ny regering. Det er ifølge EnergiWatch hovedbudskaberne fra Dansk Fjernvarme oven på offentliggørelsen af det nye regeringsgrundlag.
- Da valgkampen gik i gang, gik Danmark samtidig også ind i varmesæsonen og dermed ind i en usikkerhed om energipriser og forsyningssikkerhed. Det haster mere end noget andet at få den politiske handling på bordet, så vi hurtigt kan få naturgassen ud af Danmark og flere hænder til den grønne omstilling. Derfor er det meget positivt, at Regeringen nu etablerer et nationalt energikrisestab (Nekst), som skal sikre udfasning af naturgas. Det bakker vi op om, og vi ser frem til at bidrage til arbejdet, siger Kim Mortensen, adm. direktør i Dansk Fjernvarme.
Også det danske klimamål har fået en justering. Den nye regering vil således nå en CO2-reduktion på 110 pct. i 2050 sammenlignet med 1990.
- Det er positivt at se, at regeringen med regeringsgrundlaget har hævet deres ambitionsniveau. Som jeg hører statsministeren, vil de nu i regeringen bruge en stor del af deres ressourcer på at sikre, at vi også indfrier målene. Det er der også brug for. Dansk Fjernvarme håber og opfordrer til, at Regeringen fokuserer på, hvordan vi sikrer fremtidens grønne energikilder, herunder både Power to X og CCUS, siger Kim Mortensen.
*****
GridTech:
Regeringsgrundlaget er landet
Det går for langsomt med at gøre Danmark uafhængig af russisk gas og udfase andre fossile brændsler, hedder det i regeringsgrundlaget for landets nye SVM-regering. På den baggrund ønsker regeringen at nedsætte en national energikrisestab under betegnelsen NEKST, ligesom regeringen vil etablere et partnerskab under parolen 'Sammen om klimaet'.
GridTech skriver, at netop de to tiltag bliver taget varmt imod hos Dansk Fjernvarme, hvor direktør Kim Mortensen i en pressemeddelelse kalder det ”meget positivt, at regeringen nu etablerer et nationalt energikrisestab (NEKST), som skal sikre udfasning af naturgas. Det bakker vi op om, og vi ser frem til at bidrage til arbejdet”.
Videre udtaler han:
- Vi har brug for at bringe aktørerne sammen, så vi får harmoniseret vores syn på både udfordringer og ikke mindst løsninger. Derfor er det godt set, at Regeringen sætter fokus på netop denne udfordring.
Endeligt mener Kim Mortensen, det er positivt at se, at regeringen med regeringsgrundlaget har hævet deres ambitionsniveau.
- Som jeg hører statsministeren, vil de nu i regeringen bruge en stor del af deres ressourcer på at sikre, at vi også indfrier målene. Det er der også brug for. Dansk Fjernvarme håber og opfordrer til, at Regeringen fokuserer på, hvordan vi sikrer fremtidens grønne energikilder, herunder både Power to X og CCUS, slutter Kim Mortensen.
*****
EnergiWatch:
Regeringen øger klimamål langt ude i fremtiden
Den nye SVM-regering vil have fokus på implementering af Danmarks klimamål og øger klimamålene på den lange banE, så målet om klimaneutralitet fremrykkes til 2045 i stedet 2050. Desuden bliver der sat et nyt mål om 110 pct. reduktion i 2050 i forhold til 1990.
Dertil kommer, skriver EnergiWatch, at regeringen vil foreslå det, den kalder ”et ambitiøst” reduktionsmål for 2035 og vurdere, om reduktionsmålet i 2030 skal opjusteres yderligere.
For at understøtte implementeringen lancerer regeringen et konkret værktøj på energiområdet - en såkaldt energikrisestab, der skal gå under navnet Nekst.
Desuden er der en udstrakt hånd til de mange danskere med gasfyr i form af en forøgelse af afkoblingspuljen finansieret af Grøn Fond, så der frem mod 2030 er midler til at fremme danskernes afkobling fra gasnettet ved at fjerne udgiften på de ca. 8.000 kr., som Evida opkræver ved afkobling fra nettet.
Samtidig vil regeringen presse på for at øge produktionen af biogas. Det omhandler blandt andet en fremrykning af aftalte udbud.
*****
Ing.dk:
En national energikrisestab skal håndtere og koordinere akut energikrise
Danmark får en ny, national energikrisestab, der er en pendant til den nationale operative stab (NOST). Staben – med navnet NEKST (National Energikrise Stab) – skal have fokus på en hurtig frigørelse af fossile brændsler, skriver Ing.dk.
Den nye stab fremgår af regeringsgrundlaget, som Danmarks nye regeringspartier – Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne – har præsenteret onsdag.
Den hurtige frigørelse af fossile brændsler skal ske ”af sikkerhedspolitiske årsager” samt af hensyn til energipriserne og ”opvarmning af danske husstande”, fremgår det af regeringsgrundlaget.
Endnu er de præcise opgaver for NEKST ikke klart definerede, men i regeringsgrundlaget står opgivet tre punkter, som staben, »med inddragelse af relevante samfundsaktører,« blandt andet skal udføre.
*****
DR.dk:
Den nye regering har lagt planer for ”vor generations største udfordring”
DR.dk har samlet op på de dele af regeringsgrundlaget, der er de vigtigste for klima og miljøkrisen – noget som i regeringsgrundlaget bliver omtalt som ”vor generations største udfordring”. I alt fylder indsatsen på klima og miljø otte af de i alt 58 sider, der udgør regeringsgrundlaget.
Danmark skal være hurtigere klimaneutralt, og derfor vil den nye regering rykke klimamålet for 2050 frem til 2045. Når vi så kommer til 2050 skal vi reducere med 110 procent. Det vil altså sige, at vi til den tid skal gå i minus og på den måde hjælpe med at hive drivhusgasser ud af atmosfæren.
Derimod bliver der ikke rykket på de ”tætte” klimamål. Det betyder altså, at vi i 2025 stadig skal reducere udledningerne af klimaskadelige gasser med mellem 50 og 54 procent og have barberet 70 procent af dem væk i 2030.
Der kommer også – ifølge regeringsgrundlaget – en klimaafgift for de drivhusgasser, landbruget lukker ud. Det fremgår af regeringsgrundlaget, som dog ikke fortæller, hvor meget afgiften skal være på, eller hvornår den skal gælde fra.
Det kommer også til at blive dyrere at flyve – der kommer nemlig en passagerafgift på 100 kroner. Der skal også laves en ”Akut-plan” for drikkevandet - blandt andet foreslås det at lave mere økologi og natur. Og endelig skal Danmark have en lov om natur og biodiversitet.
Loven skal sikre, at Danmark bidrager til EU-målet om, at 30 procent natur både på land og hav skal være beskyttet i 2030. Og heraf skal 10 procent være strengt beskyttet.
*****
Fyens.dk:
Det er et hårdt presset Meta, der stopper milliardbyggeri midt i arbejdet
Det tidligere Facebook mister store penge, har fyret tusinder og set aktiekursen falde som en sten. Nu afbryder koncernen udvidelsen af datacentret i Odense, der allerede er gået i gang. Det skriver Fyens.dk, der også kan fortælle, at Fjernvarme Fyn mister udsigten til yderligere overskudsvarme.
Den planlagte udvidelse af datacentret i Odense var gode nyheder for Fjernvarme Fyn og dets mange kunder i og omkring Odense. De første tre datahaller kan levere energi svarende til 11.000 husstandes varmeforbrug, og med to nye haller kunne man forvente, at leverancerne steg til et niveau svarende til 17.000-18.000 husstande.
- Det ville have været et godt tilskud til vores varmeforsyning, så det er ærgerligt, at det ikke bliver til noget, siger Fjernvarme Fyns administrerende direktør, Jan Strømvig.
Han oplyser, at firmaet ikke havde lavet en aftale med Meta, og at man derfor ikke har foretaget nogen investeringer i nye tekniske anlæg.
- Vi har en aftale om varmen fra de tre første haller, og vi havde konstruktive drøftelser om de to nye haller, men vi var endnu ikke nået frem til en aftale, siger Jan Strømvig, der understreger, at fjernvarmeselskabet har et meget positivt samarbejde med Meta.
*****
Dagbladet Struer:
Varmekunder slipper for et dybere greb i lommen i Lemvig
Fjernvarmeprisen i 2023 bliver den samme som i år. Det er meldingen fra Lemvig Fjernvarme, der netop har besluttet, at á conto-prisen for at opvarme en standardbolig bliver på 10.430 kroner. Det skriver Dagbladet Struer.
Det er hovedsageligt elpriserne, der er med til, at Lemvig Varmeværk kan holde priserne på samme niveau som i år. Varmeværket producerer el af blandt andet biobrændsel, som bliver solgt.
- Vi har ikke regnet hele stigningen i elprisen ind i det kommende års budget. Vi mener, det vil være bedre at glæde forbrugerne end at skuffe dem, hvis der kommer en ændring i varmepriserne, siger Sonny Finn Jørgensen, der er driftsleder ved Lemvig Varmeværk.
Mens priserne forbliver uændret i Lemvig, vil prisen efter alt at dømme stige i det kommende år for fjernvarmeforbrugerne under Thyborøn Varmeværk. Allerede fra oktober var varmeværket nødt til at lave en prisjustering, så det blev 118 kroner dyrere om måneden at opvarme et standardhus. Den prisstigning bliver taget med ind i 2023, siger driftsleder Erling Jensen.
- Vi havde oprindeligt sat prisen for 2022 lidt ned, men det var inden den russiske invasion af Ukraine, der betød store prisstigninger på blandt andet flis og el. Men vi regner med at kunne holde varmeprisen uændret på den pris, vi har haftsiden oktober, siger driftslederen.
Det betyder, at det fremover vil koste omkring 17.000 kroner årligt at opvarme et standardhus i Thyborøn.
*****
Fredericia Dagblad:
Fjernvarme til Skærup og Smidstrup et stort skridt nærmere
Det står nu klart, at det er muligt at få byerne Andkær, Skærup og Smidstrup forbundet til fjernvarmen fra Gauerslund Fjernvarme. Torsdag aften er der oplæg om, hvordan det kan lade sig gøre, skriver Fredericia Dagblad.
- Vi er kommet et stort skridt nærmere, for Cowi har kigget nærmere på mulighederne, og nu ligger der et oplæg klar, som viser, at det er muligt at få fjernvarme til byerne, siger Jens Erik Jensen, der er bestyrelsesformand for Gauerslund Fjernvarme.
Det er dog ikke lig med, at rørene er klar til at blive lagt i jorden i overmorgen, for der er stadig mange ting, som skal gå op i en højere enhed. Især er det påkrævet, at der er en stor opbakning til at gå over til fjernvarmen.
- Det kræver en betydelig tilslutning, før det kan lade sig gøre. Jeg kan ikke sige et konkret tal, men det er mange, siger han.
Gauerslund Fjernvarme har til huse i Børkop, og fjernvarmen leverer lige pt varme til cirka 3900 husstande i Børkop, Gauerslund, Brejning og Gårslev.
*****
Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Nu kan fjernvarmeværk også fyre med diesel
Fjernvarmeværket i Ringkøbing har investeret i kombibrændere, så værket også kan bruge diesel. Årsagen er, at værket vil være sikker på at kunne holde 4700 kunder forsynet med varme, hvis ikke mindst gaspriserne stiger voldsomt, skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.
R- Det har vi gjort af hensyn til forsyningssikkerheden, især hvis gasleverancerne til Danmark skulle svigte. Vi har udskiftet brænderne til kombibrændere, der kan benyttes til fyring med naturgas som i dag eller gasolie. Samtidig har vi fået en 100 kubikmeter olietank til opbevaring af gasolie, fortæller fjernvarmedirektør Martin Halkjær Kristensen.
Samtidig venter Ringkøbing Fjervarme utålmodigt på kunne starte produktionen af varme fra en ny el-kedel, der også installeres på Ringkøbing-værket.
- Vi havde regnet med at kunne tage kedlen i brug inden jul, men det bliver desværre først i det nye år, det kommer til at ske, siger Martin Halkjær Kristensen.
- Vi har egentlig fået det hele hjem, men vi mangler en enkelt komponent, der kommer fra Tyrkiet, og den har vi ikke fået endnu. I det hele taget er der store problemer med forsyningskæderne og ofte store forsinkelser på leverancerne, siger han.
*****
Midtjyllands Avis:
Drøm om fjernvarme i landsby er død og begravet
En pris på 200.000 kroner pr. husstand og dertil udgiften for en stikledning til den enkelte bolig er for meget for beboerne landsbyen Sall. Det ville nemlig være prisen, hvis boligerne i Sall skulle have deres varme fra Hammel Fjernvarme.
Nu er projektet dødt, skriver Midtjyllands Avis.
- Fjernvarme i Sall er død og begravet, bekræfter direktør for Hammel Fjernvarme, Bjørn Stender.
- Problemstillingen er, at vi skal grave et stykke for at komme derud. Tre-fire kilometer, og i den forbindelse skal nævnes, at prisen er steget 1000 kroner pr. gravede meter. Dernæst skal der være nogen til at aftage varmen derude, og med for få forbrugere blev det for dyrt.
Bjørn Stender forklarer, at Hammel Fjernvarme ikke må lægge omkostninger til etablering af eksempelvis etablering af et fjernvarmenet i Sall over på eksisterende forbrugere.
- Det vil samlet blive et godt stykke over 200.000 kroner, siger direktøren.
Skriv kommentar