Gå til hovedindhold

Energistyrelsen tildeler mere end 450 mio. kr. til udrulning af fjernvarme til nye fjernvarmekunder

LÆS I DAG: Fjernvarmen i København og på Frederiksberg er den samme - alligevel er priserne forskellige. Seks mænd fik en vild idé: Nu får de 18 millioner kroner til den. Prisen på varme er eksploderet: Nu får borgere hjælp. Fjernvarmen er på vej tilbage i Kalundborg efter store udfald. Fjernvarmen i Nordby går op med 22 procent i 2023. Hel egn forbereder sig på at holde varmen sammen. Stege Fjernvarme opgiver køb af E.ON´s varmeforsyning i Lendemark. 

19. dec. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Energistyrelsen; pressemeddelelse:
    Energistyrelsen tildeler mere end 450 mio. kr. til udrulning af fjernvarme til nye fjernvarmekunder

    Der har været massiv interesse for at søge midler fra Fjernvarmepuljen, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse. I alt har styrelsen modtaget 112 ansøgninger, og samlet er der søgt om 453 mio. kroner fra puljen.

    Det samlede ansøgningsbeløb er en anelse over de midler, der var puljen – 445 mio. kroner - men styrelsen skriver i sin pressemeddelelse, at der er ”fundet midler på reserven, så alle berettigede ansøgere vil kunne modtage støtte”.

    - Vi er glade for, at der har været så stor interesse for Fjernvarmepuljen. Det vidner om et stort fokus på hurtigt at få udrullet mere fjernvarme som erstatning for olie- og gasfyr, siger vicedirektør i Energistyrelsen Stine Leth Rasmussen.

    Der var frist for ansøgninger til Fjernvarmepuljen den 2. december, og Energistyrelsen er fortsat i gang med at sagsbehandle ansøgningerne. Det betyder, at der kan være ansøgninger, der ikke lever op til de krav, der er stillet til ansøgningerne. Hvis der er mangler i ansøgningerne, bliver den konkrete fjernvarmevirksomhed kontaktet af Energistyrelsen.

    *****

    TV2 Lorry:
    Fjernvarmen i København og på Frederiksberg er den samme - alligevel er priserne forskellige

    Hvis du bor i en lejlighed på Frederiksberg, betaler du cirka 3.000 kroner mere for fjernvarme om året end i København. Ifølge TV2 Lorry sker det på trods af, at langt det meste af varmen kommer samme sted fra.

    Gorm Elikofer, der er konstitueret direktør for Energi hos HOFOR, forklarer til TV2 Lorry, at der er hele to forklaringer på prisforskellen

    - Den ene forklaring er, at der er andre ting, som spiller ind på prisen, end selve forsyningsselskabets indkøbspris på fjernvarmen, siger han og nævner udgifter til fx administration, investeringer, drift og afskrivninger.

    - Den anden del af forklaringen er, at københavnerne ikke kun får fjernvarme fra det fælles fjernvarmeselskab CTR. Hofor producerer også selv fjernvarme, og noget af det ryger direkte videre til vores kunder.

    Fjernvarmepriserne i København er faldet de sidste tre år, men per 1. januar 2023 stiger priserne nu med 7 procent.På Frederiksberg stiger priserne til sammenligning med 11 procent.

    *****

    TV2 Østjylland:
    Seks mænd fik en vild idé: Nu får de 18 millioner kroner til den

    Seks lokale mænd tog i juli initiativ til at udrulle fjernvarme i Assentoft øst for Randers. Noget, der ville kræve stor lokal opbakning og et kæmpe økonomisk rygstød. Nu er de ifølge TV2 Østjylland lykkedes med det – det nystartede Assentoft Fjernvarme har fået tilskud til at rulle fjernvarme ud fra Energistyrelsen.

    I alt får fjernvarmeprojektet 18 mio. kroner i støtte fra Fjernvarmepuljen, der bl.a. har fået opbakning fra 1000 af de i alt 4000 indbyggere.

    - Vi var ikke tvivl om, at det ville lykkes. Men vi er meget positive over, at vi er kommet så langt, siger Kristian Haugland, der er en af de lokale initiativtagere.

    - Nu giver det mening med alle de timer, vi har lagt. Det er vi utroligt taknemmelige for, og det tager vi slet ikke for givet.

    Kristian Haugland forventer, at byen allerede fra december 2023 kan koble sig på fjernvarmeværket få kilometer fra Assentoft.

    - Vi har forhandlet en fastprisaftale for de næste 10 år, og for mange giver det rigtig god mening at tilkoble sig, siger Kristian Haugland.

    De 18 millioner kroner kommer til at bidrager med cirka 8,5 procent af økonomien til den samlede investering i fjernvarme. De 1000 underskrifter er ikke bindende, men udrulningen vil kræve, at 939 tilkobler sig fjernvarme.

    *****

    Nordjyske Stiftstidende:
    Prisen på varme er eksploderet: Nu får borgere hjælp

    Jammerbugt Kommune har tidligere godkendt, at der kommer fjernvarme i Nørhalne, Biersted og Aabybro. Nu kommer der fjernvarme endnu flere steder, fremgår det af Nordjyske Stiftstidende, der fortæller, at også Birkelse og Ryå bliver fjernvarmeområde i stedet for naturgasområde.

    Det bliver Aabybro Fjernvarme, der skal levere fjernvarmen i området og dermed imødekommer såvel kommunen som fjernvarmen de mange borgerhenvendelser, de har fået.

    - Vi vil gerne, at man i Jammerbugt Kommune har mulighed for fjernvarme. Både fordi det er et ønske hos borgerne, og fordi vi vil sikre, at der er mulighed for en stabil og grønnere energikilde i kommunen. Derfor er vi i kommunalbestyrelsen imødekommende over for at godkende de forskellige fjernvarmeprojekter rundt omkring, ligesom vi med en varmeplan for 2022-2023 vil sikre, at borgerne bliver oplyst om fjernvarmemuligheder, udtaler borgmester Mogens Christen Gade.

    *****

    Information m.fl.:
    Fjernvarmen er på vej tilbage i Kalundborg efter store udfald

    Fredag aften var over 5.000 husstande i Kalundborg uden varme. Ifølge bl.a. Information skyldes det et udfald fra Ørsted, der leverer varmen til Kalundborg Fjernvarme. Lørdag aften klokken 18 skriver Kalundborg Forsyning i en driftsstatus, at Ørsted har lokaliseret fejlen, og at varmen er på vej tilbage.

    - Der går desværre nogle timer endnu, før vandet er varmet op, og før varmen kan mærkes i hele byen, lyder det i meddelelsen.

    Det var Asnæsværket ved Kalundborg, som havde problemer. Det skyldtes et havari på værket, fortalte Flemming Wilson Zinckernagel, kraftværkschef på Asnæsværket, tidligere lørdag til sn.dk.

    - Årsagen til den manglende varme skyldes, at værket fredag omkring klokken 18.30 blev ramt af et havari i en 10 kilovolt skinne som forsyner blok 6. Havariet betyder, at blokken ikke kan levere fjernvarme til Kalundborg Forsyning og dermed til Kalundborg by, sagde han til lokalmediet.

    Der er lørdagen igennem stadig blevet leveret varme fra Kalundborg Forsyning. Det er i stedet sket fra forsyningens varmepumpe og fra kedler.

    Ifølge Kalundborg Forsyning forventer Ørsted at være tilbage i normal drift i løbet af en til to dage. I mellemtiden kan man opleve udsving i varmeforsyningen, imens Asnæsværket repareres.

    *****

    Fanø Posten:
    Fjernvarmen i Nordby går op med 22 procent i 2023

    DIN Forsyning er bagud med byggeriet af enorme varmevekslere på havnen i Esbjerg, og det betyder, at varmekunderne på Fanø nu får en mærkbar prisstigning fra årsskiftet. Ifølge Fanø Posten bliver stigningen på 22 procent.

    - Da vi lagde budget for 2022, lod vi prisen stige med kun 1,6 procent. Vi vidste jo ikke, der ville komme en krig i Ukraine. Så nu må vi sætte prisen 22 procent op, som mange andre varmeværker i Danmark. Vi håber at få den ned igen i 2024, siger Dorte Lund, der har været formand for bestyrelsen siden 2014.

    Prisstigningen er en direkte følge af, at DIN Forsyning i Esbjerg – der leverer varme ti Nordby Fjernvarme på Fanø – sætter prisen op med 22 procent. Det skyldes forsinkelser af byggeriet på havnen, hvor der bl.a. skal opføres to supermoderne havvandsvarmepumper.

    Byggeriet er desværre forsinket på grund af materialefejl fra en finsk leverandør, og det er en af grundene til, at regningen stiger så meget. Den anden er de generelle prisstigninger på energi.

    *****

    Skive Folkeblad:
    Hel egn forbereder sig på at holde varmen sammen

    Byerne Selde, Åsted, Junget og Thorum får del af den regionale pulje til varmescreening, og nu forbereder en gruppe borgere de øvrige borgere på den proces, der venter området og som måske vil munde ud i en kollektiv varmeforsyning i de fire byer. Det skriver Skive Folkeblad.

    Axel Pallesen er tovholder på borgergruppen, og han fortæller, at en af de ting, gruppen har sørget for, er, at alle fire byer kommer med i den såkaldte screeningsproces. Oprindeligt var screeningen kun tiltænkt Selde, men egnens indbyggere ytrede ønske til Skive Kommune, om, at man gerne ville have de resterende byer med også.

    Axel Pallesen forventer, at der foreligger et resultat til foråret, og han og de øvrige folk i borgergruppen vil bruge tiden frem til det på at få gjort lokalbefolkningen bevidst om, hvad der er i gang.

    - Vi skal blandt andet finde ud af, hvordan vi kommunikerer og informerer bedst muligt om det her. Facebook er ikke det bedste redskab til det. Både fordi informationerne let bliver væk i »feedet« , og fordi der simpelthen også er nogen, der ikke er på Facebook, siger Axel Pallesen.

    - Vi vil gerne informere så meget som muligt. Selvom ingen kender resultatet af screeningen endnu, vil vi gerne fortælle, at der er sat noget i gang, så folk er klædt på, inden informationsmødet til næste forår, siger han.

    *****

    Stege Fjernvarme; pressemeddelelse:
    Stege Fjernvarme opgiver køb af E.ON´s varmeforsyning i Lendemark

    Efter længere tids forhandlinger med E.ON har Stege Fjernvarme Amba nu endegyldigt opgivet at købe varmeværk og ledningsnet i Lendemark. Det skriver det lokale fjernvarmeselskab i en pressemeddelelse på deres hjemmeside.

    Det har i en årrække været et længe næret ønske fra Stege Fjernvarme at overtage varmeforsyningen af Lendemark. Ønsket er igen kommet op efter voldsomme prisstigninger fra ejeren E.ON fra den 1. september, da en lokal borgergruppe rettede henvendelse til Stege Fjernvarme om at overtage varmeforsyningen.

    Der har i den mellemliggende periode været afholdt møder med borgergruppen ligesom der har været afviklet indtil flere forhandlingsmøder lokalt som over internettet med E.ON´s ledelse, men torsdag aften stod det klart, at E.ON ikke har kunnet acceptere den budte pris.

    På et bestyrelsesmøde samme aften har man nu i Stege Fjernvarme måttet konkludere, at en sammenlægning af varmeforsyningerne i Stege og Lendemark endnu engang er kuldsejlet, og det er således bestyrelsens opfattelse, at en sammenlægning af de to varmeforsyninger nu er endeligt begravet.

    På Stege Fjernvarme har man brugt mange tekniske såvel som juridiske og økonomiske ressourcer på at få den længe ønskede sammensmeltning til at lykkes, men den tilbudte pris har desværre ikke kunnet matche den pris E.ON har ønsket at få for værk og ledningsnet.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...