Gå til hovedindhold

Op mod én million kunder er energikrisens store vindere

LÆS I DAG: Vi kan ikke gøre hundredtusindvis af hjem uafhængige af gas efter planen, vurderer eksperter. Danske juletræer pynter i CO2-regnskabet. Nu bliver det rigtig dyrt at holde varmen for især dem, der bruger el og gas. Og det ser ud til at fortsætte. Cyber-angreb mod energisektoren er mange, men bekymringen er ikke stor. Kan jeg få fjernvarme?. Muligheden for fælles varmeløsninger skal undersøges i otte landsbyer. Royal Unibrew vil også være med: Faxe Fjernvarme forsøger igen. Gas-byer i Vestjylland nulstiller fjernvarmedrømme.

8. dec. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    DR.dk:
    Op mod én million kunder er energikrisens store vindere

    Hos mange fjernvarmeselskaber skovler de penge ind på elproduktion. Det kommer varmekunderne til gode, fordi det sænker produktionsomkostningerne og dermed varmeprisen. Omkring én million fjernvarmekunder mærker således reelt ikke energikrisen, skriver DR.dk.

    Forskellene mellem de højeste og laveste varmeregninger er faktisk lige nu så ekstreme, at man aldrig tidligere har set noget lignende, fortæller Henrik Lund, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet

    - Der har altid været forskel, men det er stukket af lige nu. Jeg mener aldrig, at vi har set så store forskelle, siger han.

    Ikke nok med, at mange danskere kan glæde sig over stabile priser, så kan de stigende elpriser faktisk også betyde, at priserne på fjernvarme falder endnu mere. Den el, kraftvarmeværket producerer samtidigt med varmen, bliver nemlig solgt til højere priser end de seneste mange år.

    Da fjernvarmeselskaberne ikke må beholde overskuddet, så skal hver en krone tilbage til forbrugerne

    - Vi ejer fjernvarmeselskaberne i fællesskab i Danmark, og derfor går salget fra elproduktionen til forbrugerne i form af billigere varme, siger direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

    Ifølge udregninger fra Dansk Fjernvarme så betyder de højere elpriser konkret, at der bliver sendt 3.600 kroner tilbage i gennemsnit til forbrugere , som bor i et standardhus på 130 kvadratmeter.

    *****

    DR.dk:
    Vi kan ikke gøre hundredtusindvis af hjem uafhængige af gas efter planen, vurderer eksperter

    Mens kommunerne sender breve ud til danskerne om, hvornår de kan regne med fjernvarme, så bliver der nu sået tvivl om, hvorvidt det kan nås til 2028. Der er nemlig hverken arbejdskraft, materialer eller maskiner nok til det store arbejde, skriver DR.dk.

    - Vi er simpelthen ikke langt nok med planlægningen af det. Udbygningen af fjernvarmen er ekstrem ambitiøs, og efter min vurdering er det ikke realistisk, at vi er færdig i 2028, lyder det fra Damgaard Rådgivende Ingeniørers direktør, Henning Lambertsen, og Dansk Fjernvarme lufter også usikkerhed i forhold til at nå det inden 2028.

    Dansk Fjernvarme vil dog ikke have rykket på fristen.

    - Jeg synes ikke, vi skal pille ved den frist, men vi skal komme med de politiske initiativer, der gør det realistisk at nå, lyder det fra direktøren i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, der dog kan se en masse udfordringer.

    - Det kræver en national beslutning om, at vi vil det, og der er nødt til at være kommunal planlægning.

    Han peger på, at en stor udfordring ligger i det faktum, at der mangler arbejdskraft på flere områder. Blandt andet mangler de svejsere, der skal stå ude i grøfterne og sætter fjernvarmerørene sammen.

    - Vi mangler også nogen, der kan grave rørene ned. Vi mangler ingeniører, der kan være med til at planlægge det, og vi mangler planlæggere i kommunerne, der kan være med til at bane vejen for det.

    *****

    Maskinbladet:
    Danske juletræer pynter i CO2-regnskabet

    Når danskerne går omkring juletræet den 24. december, kan de gøre det med god samvittighed. En ny analyse konkluderer, at et danskproduceret juletræ fortrænger CO2 fraregnet den private transport i bil til og fra salgsstedet, fremgår det af Maskinbladet.

    - Det tager 8-10 år at producere et juletræ. Nu har vi dokumentation for, at juletræsproduktionens klimaaftryk kan opvejes, når træerne omsættes til energi, selv når udvinding af råvarer, materialer og produkter samt transport af råvarer og emballage medregnes, siger direktør Claus Jerram Christensen fra brancheforeningen Danske Juletræer.

    Der sælges årligt cirka halvanden million juletræer i Danmark. Langt de fleste havner efter jul på genbrugspladsen, der fliser træet, og videresender det til affaldsforbrændingsanlæggene som brændsel.

    Energiindholdet i juletræerne er faktisk så stort, så hvis de bliver brugt på et fjernvarmeværk, kan de opvarme flere end 3.000 husstande i et år, viser beregninger fra Dansk Fjernvarme.

    - Der er virkelig god energi i de brugte juletræer, så det giver rigtig meget mening at aflevere sit juletræ et sted, hvor det kan omsættes til varme, siger konsulent Maria Dahl Hedegaard fra Dansk Fjernvarme.

    *****

    Jyllands-Posten:
    Nu bliver det rigtig dyrt at holde varmen for især dem, der bruger el og gas. Og det ser ud til at fortsætte

    Vinteren har for alvor holdt sit indtog med bidende kulde og meget lidt vind. Det betyder ekstremt høje priser på især el. Og desværre tyder det ikke på, at det ændrer sig inden for en overskuelig fremtid, skriver Jyllands-Posten.

    Hos DMI oplyser vagthavende meteorolog Anja Bodholdt, at temperaturen i Danmark de kommende dage vil ligge omkring frysepunktet om dagen og falde til mellem to og otte minusgrader om natten - med meget lidt vind. Det er markant koldere end den normale gennemsnitstemperatur for december, der er på plus 2,8 grader.

    Når Anja Bodholdt kigger på vejrudsigten for de kommende 10 dage, ser hun et éntydigt billede.

    - De temperaturer, vi går i møde, ligger under normalen for denne årstid. Og de steder, hvor der er faldet sne, vil det være muligt at se tocifrede minusgrader, siger hun.

    Ser man på DMI's langtidsprognoser, der dækker ugerne 50, 51 og 52 samt kigger langt ind i januar, peger det i samme retning. Her tyder prognoserne på, at vejret vil blive relativt koldt. I perioder måske sågar en del koldere end normalt.

    Hos Dansk Fjernvarme, der repræsenterer de fjernvarmeselskaber, som leverer varme til omkring 1,85 mio. danske husstande, har man registreret, at rigtig mange danskere indtil nu har sænket temperaturen i deres boliger. Og at det har givet store varmebesparelser indtil nu denne vinter.

    »Efter indberetninger fra vores medlemmer kan vi se, at der er ca. 12 pct. nedsætning af varmeforbruget, siden krigen i Ukraine brød ud. Det svarer til omkring 200.000 gennemsnitlige fjernvarmeboligers årlige varmeforbrug i et normalår. Der er tale om varmebesparelser, der fortrinsvist opnås ved, at folk nedsætter temperaturen i boligerne nogle grader,« lyder det i en skriftlig kommentar fra foreningen.

    Dansk Fjernvarme oplyser, at markedet skifter hurtigt, og at tallene udvikler sig hele tiden.

    *****

    EnergiWatch:
    Cyber-angreb mod energisektoren er mange, men bekymringen er ikke stor

    Flere end otte ud af ti energiselskaber har oplevet brud på IT-sikkerheden inden for det sidste år. Og når det gælder olie- og gasselskaber er det ti ud af ti. Det viser en analyse, som det store IT-sikkerhedsfirma, Barracuda Networks offentliggjorde i juli, fortæller EnergiWatch.

    - Det der er bekymrende er, at man både i branchen og i regionen bekræfter et højt antal angreb. 85 pct. af selskaberne i energisektoren bekræfter, at de har haft et angreb det seneste år, som har påvirket deres virksomhed, så den i gennemsnit er blevet lammet i to dage. Men samtidig er det mindre end halvdelen, der synes, det er alvorligt, siger Peter Graymon, nordisk chef i Barracuda Networks.

    Helt præcist viser undersøgelsen, at 42 pct. af selskaberne er ”meget bekymrede” over cyber-angrebene, mens 42 er ”lidt bekymrede” og resten overhovedet ikke bekymrer sig.

    Det er paradoksalt mener Peter Graymon. Og farligt.

    - Angrebet på for eksempel Nord Stream var meget synligt, fordi det var så fysisk, men der sker hele tiden angreb mod IT-miljøer, som ikke er synlige, men som kan have mindst lige så store konsekvenser. Det her skal tages meget alvorligt inden for samfundskritiske funktioner som en stor del af energisektoren jo er. Vi stoler jo alle på, at de ansvarlige gør det, der kræves for at holde de funktioner så sikre som muligt.

    *****

    Faxe Kommune; pressemeddelelse:
    Kan jeg få fjernvarme?

    I den kommende tid får boligejere og virksomheder besked på, om der er mulighed for fjernvarme i de kommende år, skriver Faxe Kommune i en pressemeddelelse.

    - I Teknik & Miljøudvalget har vi netop godkendt en ny varmeplan, som danner baggrund for udsendelse af breve til både ejere af boliger og virksomheder om mulighederne for fjernvarme, siger Dorthe Egede Borg, formand for udvalget

    - Med varmeplanen udlægger vi syv områder i Haslev - og byerne Dalby, Faxe Ladeplads, Karise og Rønnede - som nye mulige fjernvarmeområder.

    Kommunen kan dog ikke love, at det så er ensbetydende med, at der også kommer fjernvarme til de områder. Og hvis der kommer fjernvarme kan kommunen heller ikke oplyse, hvornår det i givet fald sker.

    - I løbet af 2023 håber vi at kunne svare mere konkret herpå. Vi udsender flere tusinde breve - og vi gør alt for at minimere fejl - men kontakt endelig Center for Plan & Miljø ved spørgsmål og bemærkninger, opfordrer Dorthe Egede Borg.

    *****

    Lejre Kommune; pressemeddelelse:
    Muligheden for fælles varmeløsninger skal undersøges i otte landsbyer

    Mange borgere i Lejre Kommune har ikke udsigt til at kunne få fjernvarme. Men kan de blive koblet på en anden fælles varmeløsning? Det skal nu undersøges i otte af kommunens landsbyer, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

    Udvalget for Erhverv, Klima & Lokal Udvikling har netop besluttet at undersøge muligheden for at etablere termonet i otte landsbyer: Ejby, Gershøj, Gevninge, Kirke Hyllinge, Kirke Sonnerup, Kirke Såby, Vester Såby og Øm.

    - Lige nu risikerer vi, at mange borgere skynder sig at købe en privat varmepumpe, selv om de måske ville være bedre stillet med en fælles løsning. Derfor har vi i Kommunalbestyrelsen og udvalget valgt at rykke hurtigt, også selv om vi ikke er helt færdige med varmeplanen. For der er meget, der peger på, at termonet kan være et godt alternativ for en del borgere, som ikke kan få fjernvarme, siger Grethe Nørtoft Saabye, Formand for Udvalget for Erhverv, Klima & Lokal udvikling.

    Lejre Kommune besluttede tidligere i år at støtte udviklingen af lokale fælles varmeløsninger med penge fra Landsbypuljen.

    - Oprindeligt havde vi tænkt, at de enkelte landsbyer skulle søge penge og selv finde et firma, der kunne undersøge mulighederne lokalt. Men det blev hurtigt klart, at kommunen kunne få rabat, hvis vi bestilte flere undersøgelser på samme tid. Og det sikrer samtidig, at vi kommer hurtigt i gang, siger Grethe Nørtoft Saabye.

    Resultaterne fra de otte landsbyer ventes at være klar inden udgangen af januar 2023.

    *****

    SN.dk – Sjælland:
    Royal Unibrew vil også være med: Faxe Fjernvarme forsøger igen

    Nu er der måske mulighed for at fjernvarmeprojektet i Egedevejsområdet kan gennemføres. Ifølge SN.dk – Sjælland har Unibrew meldt sig til fjernvarmen, og det gør, at man igen har fået tro på, at det kan lade sig gøre, lyder det fra Faxe Fjernvarmeselskab.

    - Vil vi have fjernvarme i Egedevejs området, så er det nu, der skal være solidaritet. Det er nødvendigt at stå sammen om projektet, ellers bliver det ikke til fjernvarme. Initiativet bliver ikke taget op igen om et halvt år eller mere. Og omkostningerne vil kun stige med tiden, konstaterer Mogens C. Pedersen, der er formand for fjernvarmeselskabet.

    - Hvis projektet skal lykkes, er det nødvendigt at underskrive en ny tillægsaftale med ændret arealgrundlag og en reduceret tillægspris, senest mandag den 12. december klokken 12, siger Mogens C. Pedersen.

    Selskabets bestyrelse træffer endelig beslutning om projektet på et bestyrelsesmøde mandag den 12. december. Beslutningen meddeles efterfølgende til alle i området.

    *****

    Klimamonitor:
    Gas-byer i Vestjylland nulstiller fjernvarmedrømme

    Fjernvarmeprojekter i en række mindre byer i Vestjylland har ifølge Klimamonitor lidt skibbrud de seneste uger. Det er en kombination af for lav tilslutning og prisstigninger, som gør udfaldet.

    Folkebladet Lemvig skriver, at for husstandene i Asp og Linde vil tilslutning koste mellem 100.000 og 125.000 kroner per husstand, mens varmeprisen bliver mellem 18.000 og 20.000 kroner for et standardparcelhus. Arbejdsgruppen opgiver derfor foreløbigt projektet.

    - Det er fortrinsvis inflation og renter, der har drevet prisen så hysterisk i vejret,« siger Steen Jakobsen, leder af arbejdsgruppen, til Lemvig Folkeblad.

    Også Resenstad ender uden fjernvarme, eftersom for få havde ønsket sig fjernvarme, skriver Ugebladet Struer.

    En af initiativtagerne i Resenstad siger, at alternativet nu nok bliver en individuel varmepumpe.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...