Prisen på fjernvarme er steget moderat
LÆS I DAG: Lille prisstigning på fjernvarme. Prisen på fjernvarme falder markant i Støvring. Varm vision: 45 procent har fjernvarme i 2030. Farum Fjernvarme hæver prisen. Reparation er gået hurtigere - varmen er tilbage. Og meget mere.
Avisen Danmark:
Prisen på fjernvarme er steget moderat
En opgørelse fra Forsyningstilsynet viser, at fjernevarmeprisen i gennemsnit er steget med 6,3 procent fra august 2021 til 2022. Det oplyser Avisen Danmark.
Det betyder, at den gennemsnitlige pris for et standardhus på 130 kvadratmeter med et varmeforbrug på 18,1 megawatt-timer om året er steget fra 12.739 kroner til 13.547 kroner.
Ifølge varmeprisstatistikken fra Forsyningstilsynet er det nogle steder blevet billigere at være fjernvarmekunde, mens visse fjernvarmekunder har oplevet større prisstigninger.
Det er især hos de selskaber, der fortsat mærker konsekvensen af at være bundet med at fyre med naturgas. Men prisen på fjernvarme stiger trods alt mindre end el og gas.
- Fjernvarmeselskaber har mulighed for at producere varme ved flere forskellige energikilder, og det gør dem generelt mere robuste overfor prisstigninger på enkelte energikilder sammenlignet med individuelle varmeløsninger på naturgas, træpiller eller strøm, udtaler Katarina Siebuhr Kristiansen, økonomisk konsulent hos Dansk Fjernvarme.
*****
Altinget | Forsyning:
Affaldsforbrænding skal med i CO2-kvotesystemet
En stor aftale om EU's kvotesystem betyder, at alle affaldsforbrændingsanlæg i Europa i fremtiden skal betale for CO2-udledning. Det oplyser Altinget Forsyning.
- Det vil være et rigtig godt skridt for klimaet at få affaldsforbrændingen med i kvotesystemet, så man også får prissat forurening herfra, siger Tobias Johan Sørensen, senioranalytiker i Concito til Altinget.
Det har dog lange udsigter – og træder først i kraft fra 2028. Ligesom det ikke får den store betydning i Danmark, hvor energiaffaldsanlæg har været en del af kvotesystemet i 10 år.
Dansk Affaldsforening synes derfor også, at det er fornuftigt, at andre europæiske anlæg omfattes af systemet.
Affaldsforbrænding bidrager i dag med 25 procent af fjernvarmen i Danmark.
*****
Lokalavisen Hvidovre Avis:
Lille prisstigning på fjernvarme
I Hvidovre stiger prisen på fjernvarme fra 2022 til 2023 med 8 procent. For et standardhus betyder det en prisstigning på 1007 kroner.
I Avedøre stiger fjernvarmen med 9,89 procent – eller 1332 kroner i forhold til 2022.
- Vi har fået oplyst fra VEKS, at prisstigningerne i FD Hvidovre og Avedøre Fjernvarme skyldes, at energikilderne, der anvendes til at producere fjernvarme, er blevet dyrere. Det handler især om en prisstigning på træpiller og træflis. Vi har dog en fjernvarmeforsyning, der baserer sig på mange energikilder, der gør os mindre følsomme overfor, hvordan der skrues op og ned for energien i udlandet, og det gør fjernvarmeprisen stabil overfor forandringer - i modsætning til naturgas og olie, oplyser Henrik Berg, formand for FD Hvidovre til Hvidovre Avis.
Fjernvarmeselskabernes brancheorganisation, Dansk Fjernvarme, har fra 237 fjernvarmeselskaber fået oplyst, hvilken varmepris, de forventer at gå ind i januar 2023 med. Samlet er der en forventet prisstigning på 13,9 procent.
*****
Nordjyske Stiftstidende:
Prisen på fjernvarme falder markant i Støvring
Støvring Kraftvarmeværk fyrer med gas og bruger el til en varmepumpe. Og i 2022 blev både el og gas meget dyrere. Men nu har selskabet varslet et prisfald på 47 procent på taksterne til deres 3100 forbrugere.
For et standard hus falder prisen dermed fra ca. 36.000 kroner til 21.000 kroner, oplyser Nordjyske Stiftstidende.
Formand for Støvring Kraftvarmeværk, Søren Kjær, oplyser, at prisfaldet baserer sig på prognoser for energipriser.
I 2023 investerer Støvring Kraftvarmeværk i en ny elkedel, samt en ny stor akkumuleringstank.
*****
SN.dk:
Varm vision: 45 procent har fjernvarme i 2030
Odsherred Kommune har vedtaget sin plan for den fremtidige varmeforsyning i kommunen. Den kortlægger ifølge SN.dk nuværende, kommende og potentielle fjernvarmeområder og delmålet er, at andelen af fjernvarme skal være øget fra 19 til 43 procent i 2025.
I 2030 er det visionen, at fjernvarmeprocenten er vokset yderligere, så borgerne i 45 procent af ejendommene i Odsherred Kommune holder varmen via fjernvarmenettet. De sidste procenter vil kunne nås, hvis der opnås opbakning til fem nye potentielle fjernvarmeområder, som er udpeget i varmeplanen.
I både de igangværende projekter og for potentialeområderne gælder det, at der ikke er tilslutningspligt. Det betyder, at det vil være frivilligt, hvorvidt man ønsker at tilslutte sin bolig til fjernvarme. Man er frit stillet til at vælge en anden godkendt varmekilde.
For boligejere inden for de nu udpegede potentielle fjernvarmeområder betyder det, at man ikke kan søge statstilskud til varmepumpe. Hvis et potentialeområde aflyses, så vil der igen være mulighed for at søge statstilskud.
*****
Frederiksborg Amts Avis:
Farum Fjernvarme hæver prisen
Prisen på fjernvarme bliver hævet i 2023 i Farum. Andelsselskabet har et underskud på 25 millioner i 2022.
- Vi er meget kede af at skulle varsle prisstigning i en tid, hvor mange er økonomisk pressede, men vi er ikke herrer over verdenssituationen. Vi er midt i en proces, som ikke er afsluttet med forhandlingerne med Vestforbrænding og Hillerød Forsyning. Derfor varsler vi priser nu, for det skal vi ifølge loven. Stigningen er beregnet ud fra, at vi selv skal producere varmen, siger Farum Fjernvarmes adm. direktør, Nighat Kamal til Frederiksborg Amts Avis.
Og når Farum Fjernvarme selv producerer varmen, sker det på naturgas og olie. Varmepumpen, som selskabet fik for et par år siden, dækker ikke varmebehovet i spidslastperioder om vinteren.
*****
TV Kalundborg:
Reparation er gået hurtigere - varmen er tilbage
Kalundborg Forsyning oplyser tirsdag formiddag, at fjernvarmen er tilbage i normal drift, så de omkring 5.000 forbrugere kan nu få gang i radiatorerne igen. Det skyldes, at reparationen på Ørsted er gået hurtigere end forventet, fortæller TV Kalundborg.
- Det er gået noget hurtigere med at få udbedret det havari som der har været på Asnæsværket end først ventet, så i går aften kl. 22.30 fik vi besked på, at fjernvarmen var tilbage i normal drift og derfor har stort set hele byen varme og varmt vand igen, dog kan der lige gå lidt ekstra tid før fjernvarmen når helt ud i de yderste ender af fjernvarmenettet, fortæller Hans-Martin Friis Møller, direktør hos Kalundborg Forsyning, og fortsætter:
-Nu skal vi efterfølgende mødes med Ørsted og have gang i et kæmpe analysearbejde for at tage læring af det som er sket. Hvor er der svagheder, er vores backup god nok og hvor kan vi få fat i mobile varmecentraler, også om vinteren, men lige nu glæder vi os over at forbrugerne har varme og varmt vand igen.
*****
Energy Supply:
Hofor bygger synergianlæg til varme og køl i Tivolis baghave
Hofor etablerer et nyt synergianlæg, hvor en varmepumpe skal udnytte overskudsvarmen fra de lidt over 100 fjernkølingskunder. Der skal sendes varmt vand ud i fjernvarmenettet og koldt vand retur til fjernkølenettet, skriver Energy Supply.
Anlægget får Tivoli og Hovedbanegården som nærmeste naboer og bygges ud fra devisen: Den bedste energi, er den vi ikke bruger. Den næstbedste må så være det energispild, vi formår at udnytte.
- Både varme- og køleproduktion har et energitab, og det vil vi gerne mindske. Man siger, at modsætninger mødes, og det er tilfældet på bedste vis i dette anlæg, hvor begge produktioner kan udnytte energitabet fra hinanden. På den måde effektiviserer vi begge forsyninger og kan mindske den samlede CO2-udledning, siger Charlotte Søndergren, planchef for varme hos Hofor.
Anlægget placeres i midten af København i en ældre bygning. Der har derfor været store krav til designet af varmepumperne, bl.a. i forhold til støj og udfordringer med plads. Anlægget er bygget op af tre varmepumper, der hver består af seks til otte CO2-kompressorer.
Udover at varmepumpen kan producere både fjernvarme og fjernkøling med meget lille energitab, kan anlægget også drives på en måde, hvor det kun producerer fjernkøling og hvor vandet i havnen benyttes som kølekilde i stedet for returvandet i fjernvarmenettet.
Det skal sikre, at anlægget kan forsyne fjernkølenettet på de varmeste dag om året, hvor fjernvarmenettet ikke nødvendigvis kan aftage varmen.
Hofor har investeret 56 millioner kroner i anlægget.
*****
Vendelbo Posten:
Hjørring: To omegnsbyer må vinke farvel til fjernvarme
Hjørring Varmeforsyning har deltaget i borgermøder i tre omegnsbyer for tage temperaturen på fjernvarmeinteressen i lokalområdet. Og nu ligger konklusionen fast: der er kun tilslutning nok i den ene. Det skriver Vendelbo Posten.
Det har været et krav fra Hjørring Fjernvarmes side, at minimum 70 procent af beboerne i de tre byer - Skibsby, Vidstrup og Harken/Hæstrup Mølleby - skulle tilkendegive deres interesse i fjernvarmen, hvis man skulle gå videre med et eventuelt fjernvarmeprojekt.
Og nu foreligger resultatet, som viser, at Skibsby havnede på 38 procent, Vidstrup på 62 og Harken på 72. Dermed er der kun tilstrækkelig tilslutning i Harken, hvorfor både Vidstrup og Skibsby må vinke farvel til fjernvarmen.
- Da procenten i Skibsby og Vidstrup er lavere end kravet på 70%, arbejder vi ikke videre med fjernvarme til disse to byer. Harken/Hæstrup Mølleby opfylder minimumskravet på 70%, hvorfor vi vil arbejde videre med projektet - som i første omgang omfatter et projektforslag, oplyser Hjørring Fjernvarme.
*****
JydskeVestkysten:
Lavere pris på fjernvarme i Broager næste år
Broager Fjernvarme sænker prisen til næste år. Dog ikke så meget, som driftsleder Michael Kurth havde håbet på.
- Vi havde håbet på at kunne sænke prisen yderligere, men der er desværre sket det, at generatoren er ude af drift i flere måneder. Det betyder blandt andet, at vi ikke kan producere el til videresalg og dermed også, at varmeprisen næste år bliver dyrere end forventet, siger Michael Kurth til JydskeVestkysten.
Det er driftslederens håb at lande en aftale om overskudsvarme fra teglværkerne i byen, så prisen kan sænkes yderligere.
*****
Skriv kommentar