Mange har ikke modtaget brev om fjernvarme i Allerød
LÆS I DAG: Masser af job i fjernvarme. Fjernvarme opgives i landsbyer: Det er for dyrt. Virksomheder på spring for at koble sig på fjernvarmen i Skjern. Johan vil gerne have fjernvarme, men det koster 146.000 kroner per husstand. Én socialdemokrat afløser en anden som ARC-formand.
SN.dk:
Mange har ikke modtaget brev om fjernvarme i Allerød
Allerød Kommune godkendte den 15. december sin Varmeplan 2022, men selv om der bl.a. står i planen, at alle borgere inden udgangen af 2022 skal have besked, om de fx kan få fjernvarme, så er det ikke sket. Det skriver SN.dk.
Muligvis er der endda tale om, at langt de fleste borgere endnu mangler at høre fra kommunen. Omvendt er der borgere, der modtaget brevet flere tusinde gange, fremgår det af SN.dk.
Borgmester Karsten Längerich blev selv først opmærksom på problemet, da han læste om det på Facebook mandag aften. Herefter bad han forvaltningen om at undersøge, hvordan det er sket.
Han oplyser, at brevene er sendt ud før jul til i hvert fald over 10.000 borgere i Allerød.
- De mange breve er af tekniske årsager sendt ud i grupper på cirka 1.000 breve ad gangen, og der er for hver gruppe foretaget stikprøvekontrol af udsendingslisterne. Brevene er tilsyneladende udsendt korrekt fra kommunens system i perioden 21-23 december, og der er hos kommunen modtaget kvitteringer for korrekt udsendelse af brevene i systemet. Men brevene er tilsyneladende ikke modtaget hos mange borgere inden årsskiftet, og det er også konstateret, at en borger har modtaget samme brev rigtig mange gange. Omfanget af fejlen og årsagen hertil undersøges i øjeblikket hos leverandøren og selvfølgelig også hos os selv. Når fejlen er fundet, genudsendes brevene til de berørte borgere, siger Karsten Längerich.
*****
Fagbladet 3F:
Masser af job i fjernvarme
Når Mads Leth Grønborg er færdig med sit svejsekursus, bliver det let at få arbejde. Der mangler over 1.000 svejsere til at etablere fjernvarme landet over, skriver Fagbladet 3F med udgangspunkt i den 27-årige 3F’er, der er startet på et svejsekursus på erhvervsskolen Rybners i Esbjerg.
Uddannelsen varer i alt 52 dage, og han er på hold med elever i alle aldre. Mads Leth Grønborg, der oprindelig er uddannet som godschauffør, blev afskediget fra sit tidligere job på Esbjerg Betonelement, da fabrikken lukkede i efteråret 2022.
Og der er god brug for folk som Mads Leth Grønborg til at lave svejsearbejde, når der skal lægges fjernvarmerør. Der kommer nemlig til at mangle mange håndværkere, når udrulningen af fjernvarme kommer op i gear, viser beregninger fra brancheorganisationen Dansk Fjernvarme.
- Vores vurdering er, at der mangler mindst 1.000 svejsere til udrulning af fjernvarme, hvis regeringens planer skal føres ud i livet, siger Nicolai Kipp, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.
Kurset bliver udbudt som en AMU-uddannelse, som er korte kursusforløb, hvor man kan tage efteruddannelse.
- Der er et kæmpe potentiale, hvis vi giver særligt ufaglærte et kompetenceløft, der som her er skræddersyet til formålet. Her er det afgørende, at den nye regering har fokus på at styrke AMU-uddannelserne, og at de flere ressourcer til erhvervsuddannelser vil dryppe på AMU, siger Pia Maul Andersen, næstformand i 3F Industri.
*****
NB-Kommune.dk:
Fjernvarme opgives i landsbyer: Det er for dyrt
Landdistrikterne efterlyser statsstyret rådgivning til blandt andre kommunerne omkring udfasning af naturgas og konvertering til fjernvarme. Det sker, fordi flere og flere landsbyer ser ud til ikke at kunne få fjernvarme, fordi det er for dyrt, skriver NB-Kommune.dk.
Således også i Kolding Kommune, hvor Vamdrup Fjernvarme nu opgiver at etablere grøn energiforsyning til fire landsbyer, hvor cirka 80 procent af beboerne har naturgas. Det skriver Avisen Danmark
- 'Den beregning, vi har foretaget, viser desværre, at omkostningerne for at få etableret fjernvarme i de fire byer er så stor, at det slet ikke hænger sammen, siger bestyrelsesformand i Vamdrup Fjernvarme, Niels Thomsen, til avisen.
Hos Landdistrikternes Fællesråd kan formand Steffen Damsgaard berette om store frustrationer i de mindre bysamfund. Han mener, at der skal etableres en uafhængig, statsstyret enhed, som kan rådgive danskerne om emnet:
- Folk skal være garanteret ordentlig vejledning, uanset hvor i landet de bor, og faktum er, at mange er i vildrede. Blandt andet om finansiering, siger Steffen Damsgaard til DR og fortsætter:
- Der er altså behov for nogen med den helt specifikke ekspertviden, så man ikke bare hægter sig op på én leverandør af én type løsning, Man bør altid se på hele paletten af muligheder. Det gælder også folkene rundt på kommunekontorerne - de kan også have brug for nogle at spørge til råds.
*****
Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Virksomheder på spring for at koble sig på fjernvarmen i Skjern
Lokale virksomheder i Skjern er i fuld gang med at koble sig på fjernvarmen. Ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern drejer det sig bl.a. om Super Dæk Service, men også andre er på vej, lyder det fra Skjern Fjernvarme.
- Når det drejer sig om erhvervsområdet ved Erhvervsparken, Jægervej og Trykkerivej, er vi nu oppe på en tilslutning på 92-93 procent af virksomhederne. De stigende energipriser har virkelig sat skub i interessen. For virksomhederne er investeringen tjent ind på ganske få år, siger Heine Pedersen, driftsleder hos Skjern Fjernvarme.
- Da vi tilbød erhvervsvirksomhederne i området at blive sluttet på fjernvarmenettet, var kravet, at mindst 70 procent af virksomhederne ville være med med; det er nødvendigt for at få økonomi i projektet. Og de stigende olie- og gas-priser har altså virkelig øget interessen.
Super Dæk Service på Trykkerivej var de første til at sige ja til at blive koblet på nettet, da fjernvarmeprojektet begyndte i maj sidste år.
- Det er jo lidt af en winwin for os på den ene side at spare penge på vores varmeforsyning og samtidig nedsætte vores miljøbelastning ganske markant, så vi er rigtig glade for at komme med i projektet, fortæller afdelingsleder hos Super Dæk Service i Skjern, Michael S. Olesen.
- Investeringen skulle oprindeligt være betalt tilbage på lidt under fem år, men tilbagebetalingstiden bliver
*****
TV Syd:
Johan vil gerne have fjernvarme, men det koster 146.000 kroner per husstand
Som det ser ud lige nu, varmer Johan Meyer sit hjem i Ødsted sydvest for Vejle op med gas og brænde. Men han håber fremover, at kilden hedder fjernvarme, fremgår det af TV Syd. Sammen med 17 andre borgere i lokalområdet har han derfor dannet en varmegruppe og afsøgt mulighederne for fjernvarme i de tre landsbyer Ødsted, Nørre Vilstrup og Jerlev.
Prisen fra forsyningsselskabet Trefor lyder på 146.000 kroner per husstand, og selv om lysten til at skifte er stor, har beløbet fået mange til at overveje, om de vil være med.
- Trefor lagde ikke skjul på, at vi nok ville synes, at det var dyrt. Og det er også det, jeg kan høre i byen her efterfølgende, at mange faktisk synes, at det er en rigtig god løsning, men de studser noget over prisen og ved ikke helt, om de har råd, siger Johan Meyer.
Den høje pris for Johan Meyer og de øvrige beboere i området skyldes, at de bor i et område langt fra et eksisterende fjernvarmenet. Havde de boet inde i Vejle, ville prisen være mere end halveret.
For at fjernvarmen kan komme fra det eksisterende fjernvarmesystem i Vejle og ud til landsbyerne, skal der etableres en meget lang ledning, og det er ifølge Trefors varmeforsyningschef etableringen af den, der skubber prisen i vejret.
- Varmeforsyningsloven siger, at de bestående kunder - altså dem der har fjernvarme - ikke må betale regningen for, at man får nye kunder på. Altså skal de nye kunder kunne hvile i sig selv, siger Helge Schlott Hansen, der er varmeforsyningschef hos Trefor.
*****
EnergiWatch:
Én socialdemokrat afløser en anden som ARC-formand
Amager Ressoucecenter – ARC – har fundet sin nye formand, der afløser Mette Reismann, som for nylig blev valgt til Folketinget. Og det er igen en socialdemokrat, fremgår det EnergiWatch – den 31-årige Marcus Vesterager.
Vesterager oplyser selv på LinkedIn, at han overtager formandsposten i ARC. Ifølge EnergiWatch skriver han bl.a., at Amager Ressourcenter ”står overfor en væsentlig opgave med at få indfanget og brugt den CO2, anlægget udleder.”
Det er lige knap et år siden, at Amager Ressourcecenter kunne præsentere sin nye bestyrelse efter kommunalvalget i 2021. Affaldsselskabet er ejet af de fem hovedstadskommuner København, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør.
Skriv kommentar