Gå til hovedindhold

Nu starter Kredsløb udrulningen af fjernvarme i Skovby

LÆS I DAG: Et skridt nærmere fjernvarme. Svendborg Kraftvarme lukker endegyldigt efter droppet købsaftale. 81.000 forbrugere i kø: Afkoblingspuljen er stadig åben. Gaspriserne fortsætter ned ved udsigten til fortsat mildt vintervejr.

5. jan. 2023
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Skanderborg Kommune, pressemeddelelse:
    Nu starter Kredsløb udrulningen af fjernvarme i Skovby

    Forsyningsselskabet Kredsløb er klar til at gå i jorden og starte det konkrete etableringsarbejde med at få lagt fjernvarme i Skovby ved Skanderborg. Onsdag blev det første spadestik taget i et udrulningsarbejde, der strækker sig over de næste 2-3 år, fremgår det af en pressemeddelelse fra Skanderborg Kommune.

    Ifølge Fjernvarmechef hos Kredsløb, Elsebeth Arendt er det både en stor dag symbolsk og praktisk for projektet:

    - Vi er mange, der har arbejdet på højtryk for at blive klar lige efter nytår, og vi har glædet os til, at det store planlægningsarbejde nu bliver ført ud i livet, så fjernvarmen kan komme til Skovby hurtigst muligt. Derfor er det på mange måder en stor dag for os og for Skovby, fortæller hun.

    Konkret bliver der nu arbejdet på at etablere en hovedledning og etablere stikledning og forbindelse hos de enkelte husstande og erhvervsbygninger. Der arbejdes tæt sammen med bl.a. Skanderborg Forsyning og Dinel for at undgå unødvendigt dobbeltarbejde, så man fx ikke skal grave et stykke vej op to gange.

    - Vi vil gøre vores bedste for at sikre en god og gnidningsfri proces med så få gener som muligt for indbyggerne, når der arbejdes, men det er klart, at vi af både sikkerhedsmæssige årsager og af praktiske hensyn, må begrænse trafikken i de forskellige områder, så længe der arbejdes. På den måde kan vi sikre, at udrulningsarbejdet bliver udført sikkert, effektivt og inden for tidsplanen, forklarer Elsebeth Arendt.

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Et skridt nærmere fjernvarme

    3.247 husstande i Furesø Kommune, hvor Vestforbrænding står for fjernvarmeudbygningen, er nu nået et lille skridt længere hen imod at få mulighed for at udfase deres olie-eller gasfyr og få grøn fjernvarme. Vestforbrænding har nemlig sendt sin første fjernvarmeudbygning i udbud, skriver Frederiksborg Amts Avis.

    Første etape udbydes i tre totalentrepriser og omfatter projektering og udførelse af hovedledninger, distributionsledninger, stikledninger og kundeinstallationer hos cirka 16.000 kunder, som er opdelt i energidistrikter i de seks kommuner.

    - Bag udbuddet ligger en kæmpe indsats, og nu er næste skridt at forhandle tre totalentrepriser på plads og komme i gang med arbejdet. Vestforbrænding ønsker at tilslutte kunder hurtigst muligt til fjernvarmenettet, og vi har derfor arbejdet hårdt på at få sendt et stærkt udbud afsted, der matcher opgavens omfang, fortæller direktør i Vestforbrænding, Steen Neuchs Vedel, i en pressemeddelelse.

    Om tidshorisonten oplyser Vestforbrænding til Frederiksborg Amts Avis, at man forventer, at der indgås kontrakt senest omkring 1. oktober 2023, og at man håber, på at aftalerne kan indgås primo 3. kvartal.

    *****

    EnergiWatch:
    Svendborg Kraftvarme lukker endegyldigt efter droppet købsaftale

    Svendborg Kraftvarme drejer efter alt at dømme nøglen om til november, efter det lokale Svendborg Fjernvarme ikke har kunnet blive enige med kommunen om vilkårene for et køb af forbrændingsanlægget. Det skriver bl.a. EnergiWatch.

    - Som det ser ud nu, bliver forhandlingerne ikke genoptaget. Vi arbejder mod, at vi lukker ned 30/11, siger Kjeld Bussborg Johansen, direktør i Svendborg Kraftvarme.

    Svendborg Fjernvarme har ellers længe overvejet at overtage og drifte forbrændingsanlægget videre efter 2023 for at sikre varmeforsyningen for sine kunder i en tid med volatile energipriser.

    Samtidig har det varmepumpeanlæg, som fjernvarmeselskabet erhvervede sig i 2020 til en pris i omegnen af 110 mio. kr., ikke præsteret som ønsket.

    Men vilkårene for en købsaftale med kommunen var alligevel ikke gode nok til at retfærdiggøre investeringen, mener Niels Haastrup, der er formand for Svendborg Fjernvarme.

    - På det aftaleudkast, der lå foran os, og muligheden – eller mangel på samme – for at forhandle en aftale hjem, der var til gavn for Svendborg Fjernvarme, så vurderede vi i bestyrelsen, at det ikke havde nogen gang på jord, siger han til CleantechWatch.

    *****

    Energy Supply:
    81.000 forbrugere i kø: Afkoblingspuljen er stadig åben

    Afkoblingsordningen, der giver private husholdninger og udlejere mulighed for at få dækket gebyret til Evida for at blive afkoblet gassystemet, åbnede tirsdag – og lige siden har der været et veritabelt stormløb for at få del i pengene, skriver bl.a. Energy Supply.

    Helt konkret oplyser Evida, at der onsdag formiddag er 6.000 i kø, mens 81.000 har været i kø i løbet af det seneste døgn.

    - Lige nu oplever vi, at rigtig mange kunder står i kø for at komme ind på selvbetjeningsløsningen Mit Evida. Det giver pres på vores systemer og desværre også lang ventetid. Vi bruger et anerkendt køsystem, som kunderne kender fra bl.a. årsopgørelsen fra Skattestyrelsen for at håndtere de mange besøgende, siger driftsdirektør Sune Holm.

    Afkoblingsordningen er et resultat af den politiske klimaaftale fra den 22. juni 2020, hvor der blev afsat midler til gebyrfritagelse ved afkobling fra gassystemet. Der blev afsat 100 millioner kroner, der skal uddeles frem til og med 2026.

    I denne runde er puljen på 75 millioner - og selvom der er mange mennesker, der allerede har gjort indhug i puljen, er der stadig penge at hente.

    Evida oplyser, at den ikke er tom endnu.

    *****

    EnergiWatch:
    Gaspriserne fortsætter ned ved udsigten til fortsat mildt vintervejr

    Gasprisen ramte onsdag formiddag det laveste niveau siden den 16. februar sidste år. For anden børsdag i træk falder gasprisen således - denne gang med 3 pct. til 70,17 euro per megawatt-time. Det skriver EnergiWatch.

    For bare fire uger siden var prisen cirka den dobbelte, eller omkring 140 euro per megawatt-time. Tilbage i september var prisen over 200 euro per megawatt-time, og i slutningen af august toppede prisen i over 300 euro per megawatt-time.

    Den seneste tids prisfald hænger ifølge Bloomberg News i høj grad sammen med et usædvanligt varmt vejr for årstiden.

    Samtidig tegner udviklingen i de europæiske gaslagre lovende. Status per 2. januar var ifølge Bloomberg, at lagrene var 84 pct. fyldt op. Det skal sammenlignes med gennemsnitligt 70 pct. på samme tidspunkt de foregående fem år.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...