Skepsis over for "gratis" varme fra brint: - Det er meget usikkert
LÆS I DAG: 190 mio. kr. skal bidrage til udvikling af CCUS-teknologi til gavn for klimaet og arbejdspladser. Rådmand klar med arealerne til de to første geotermiske anlæg i Aarhus. Formand for energiselskab afviser forskelsbehandling. Stort område godkendt til fjernvarme.
Energy Supply:
Skepsis over for "gratis" varme fra brint: - Det er meget usikkert
Det vil koste 519 millioner kroner at etablere ledningsnettet, der skal føre overskudsvarme fra Salling til Nykøbing Mors. Og det får ifølge Energy Supply nu flere politikere i Morsø Kommunes kommunalbestyrelse til at stille spørgsmål til økonomien i projektet, da de tirsdag aften havde sagen på dagsordenen.
I første omgang stemte byrødderne for at bruge 40.000 kroner på en forundersøgelse. Men det næste skridt er der ikke umiddelbart opbakning til.
- Der er mange ting i det her. En af de ting er, at vi har hele tiden snakket om gratis varme fra Greenlab. Men "gratis" er altså i gåseøjne. For når man skal investere 519 millioner kroner for at få gratis varme, hvor er det gratis så henne? Sådan tror jeg også, vi er nødt til at kigge på det her. Det er rigtig, rigtig mange penge, der skal investeres og endnu en gang er det forbrugerne, der skal betale, lød det bl.a. fra Meiner Nørgaard (DD), formand for udvalget for teknik og miljø.
Poul Kristensen (S), der ud over at være kommunalpolitiker også er formand for Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, erklærede sig enig i, at man skal udnytte den overskudsvarme, man kan finde.
- Men i foranalysen er der bare rigtig mange ting, der enten skal ændres eller falde i hak, for at det giver mening. Økonomien er bestemt ikke prangende i det her projekt. Der skal ikke gå ret meget galt, før vi står med noget, der slet ikke hænger sammen. Og der er også overskudsvarme på Mors, der ville kunne samles op, sagde han.
*****
Erhvervsstyrelsen; pressemeddelelse:
190 mio. kr. skal bidrage til udvikling af CCUS-teknologi til gavn for klimaet og arbejdspladser
Dansk teknologi inden for fangst, anvendelse og lagring af CO2 får en saltvandsindsprøjtning på 190 mio. kr. fra Fonden for Retfærdig Omstilling. Målet er ifølge en pressemeddelelse fra Erhvervsstyrelsen både en klimaeffekt og at udvikle lokale værdikæder, der sikrer arbejdspladser i Nord- og Sydjylland.
Midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling bliver udmøntet af et indstillingsudvalg med 14 medlemmer, der alle har erhvervsmæssig indsigt og teknisk ekspertise inden for klima- og energiområdet. Formand for indstillingsudvalget er Peter Hansen, der er CEO for energiteknologi-virksomheden Welltec:
- Danske virksomheder har store muligheder i et voksende marked for CCUS-teknologier, og der er mange virksomheder involveret på tværs af hele forsyningskæden. Men der er brug for at bidrage til at få den samlede værdikæde på plads, hvis vi skal opnå den fulde klimaeffekt af CCUS i Nord- og Sydjylland – og det skal de 190 mio. kr. fra Fonden for Retfærdig Omstilling bidrage til, udtaler Peter Hansen.
Vurderingen er, at der er et betydeligt potentiale for arbejdspladser i CCUS-teknologi. Dansk Metal forventer, at op mod 3.300 arbejdspladser kan bevares i takt med at olie- og gasfelterne i Nordsøen konverteres til Carbon Capture Storage-anlæg. Det stiller krav om efteruddannelse og omskoling, og derfor kan projekter også få støtte til kompetenceløft af arbejdskraft.
*****
Aarhus Kommune; pressemeddelelse:
Rådmand klar med arealerne til de to første geotermiske anlæg i Aarhus
Aarhusianerne kommer nu et skridt tættere på at kunne få fjernvarme fra jordens indre om ganske få år, skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse. Byrådet har netop godkendt salget af arealerne til de to første anlæg, som Innargi skal etablere sammen med Kredsløb.
Begge arealer er i dag ejet af Aarhus Kommune. Derfor havde Teknik- og Miljørådmand Nicolaj Bang bedt byrådet om grønt lys til at sælge arealerne til Kredsløb, så anlægsarbejdet kan gå i gang allerede senere i år.
- Når de syv anlæg er i drift, vil de tilsammen være det største varmeanlæg i Europa. Så det er jo et storskalaprojekt på den helt høje klinge. Jeg er meget stolt af, at Aarhus går forrest i den grønne omstilling og sikrer grøn og lokal fjernvarme til vores borgere, siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø.
Ifølge Kredsløb og Innargi, som er bygherrer på projektet, vil anlægget i Skejby kunne stå klar allerede i 2025, og anlægget på havnen i 2027.
*****
Viborg Stifts Folkeblad:
Formand for energiselskab afviser forskelsbehandling
Det er inflationen og stigende priser, der betyder, at Gudenådalens Energiselskab ikke kan installere fjernvarme til de priser, som man forventede i 2021. Det er meldingen fra fjernvarmeselskabet til utilfredse borgere i Ulstrup, fremgår det af Viborg Stifts Folkeblad.
Borgerne undrer sig over, at Gudenådalens Energiselskab har gravet rør ned på Teglparken uden at informere vejens beboere, og de kritiserer selskabet for at gøre forskel på nye og gamle forbrugere. Men afviser formanden for energiselskabet Allan Krantz Jensen kritikken.
- Det er rigtigt, at Favrskov Kommune godkendte projektet for de tre villaveje i 2021. Vi har kommunikeret med borgerne og understreget, at vi ikke kan etablere fjernvarmen til den pris, som vi lovede i 2021. Ingen på de tre villaveje har tidligere modtaget pristilbud, det sker først nu. Der er sket meget, siden priserne i projektforslaget blev beregnet. Især inflationen påvirker priserne, fortæller Allan Krantz Jensen.
Han understreger overfor Viborg Stifts Folkeblad, at Gudenådalens Energiselskab gerne vil gøre det så billigt som muligt, men tingene skal også hænge sammen, så nye investeringer ikke belaster de nuværende fjernvarmekunder.
- Det er rigtigt, at nogle nye forbrugere i Hagenstrupparken i Ulstrup og i Stenshedeområdet i Bjerringbro fik en billigere pris, end vi kan tilbyde nu i 2023. Det skyldes, at vi har overholdt de pristilbud, som blev fremsendt til områderne tidligere, siger han.
Skriv kommentar