Nordjyllandsværket lammet på tiende måned
LÆS I DAG: Lun løsning for industrier: Fjernvarme erstatter dyr naturgas. Ny stor fjernvarme-udvidelse står i genbrugets tegn. Det har været lidt træls i år - men vi ved nu at der er bedre tider på vej. Nyt fjernvarmekoncept på vej i Høje-Taastrup. Fjernvarmeselskaber håber prisen falder til sommer.
Ingeniøren.dk:
Nordjyllandsværket lammet på tiende måned
Eksperter fra anerkendte virksomheder i Tyskland og Danmark har intet godt bud på, hvad der forårsager de voldsomme vibrationer på kraftvarmeværket i Aalborg. De har været vedvarende siden en generator brød sammen 5. juli sidste år, skriver Ingeniøren.dk og forhindrer værket i at skrue helt op for produktionen.
- Det er dybt frustrerende, siger Jesper Høstgaard-Jensen, der er teknisk direktør i Aalborg Forsyning.
- Vi spørger alle sammen os selv, hvorfor det kan være så svært at finde årsagen til de her vibrationer. Vi bliver ved med at lede og lede, men har endnu ikke nogle gode bud på fejlen, siger han.
Problemerne med vibrationerne på værket opstod, efter at blok 3’s (den eneste resterende blok) elgenerator brød sammen for 10 måneder siden. Nærmere bestemt forekom en jordfejl på statorsiden. På den ene af tre faser opstod der så voldsomme vibrationer, at en kobberledning så tyk som en arm knækkede.
Efter fire måneder kom generatoren op at køre igen. Men ikke for fuld kraft, da nyinstallerede målere på ledningen afslørede for høje vibrationer til at skrue helt op. Derfor har blok 3 siden kørt med en elkapacitet på 180 MW. I uge 17 kunne Aalborg Forsyning dog hæve lasten til 270 MW - to tredjedele af den fulde kapacitet på 412 MW.
- Vi lykkedes med at hæve lasten, da vi sammen med GE (leverandør af generatoren, red.) har set på, hvordan vibrationerne har udviklet sig over tid. Her har vi kunnet se, at de har været en smule faldende, og vi har derfor kunnet skrue op, i henhold til leverandørens anvisninger, siger Jesper Høstgaard-Jensen og tilføjer, at det er uvist, hvorfor vibrationsniveauet er faldet.
*****
Nordjyske.dk:
Lun løsning for industrier: Fjernvarme erstatter dyr naturgas
Gennem en årrække har varmeværket i Hanstholm ligget dør om dør med byens industriområde - nu er 13 virksomheder kommet med på fjernvarmen - det svarer til, at værket i et hug har fået 250 almindelige husstande tilsluttet, fortæller Nordjyske.dk.
Driftsleder Ole Elkjær Larsen kalder tilslutningen af de 13 industrier en win-win situation for begge parter.
- Med tilslutningen af de 13 industrier har vi nu, hvad der svarer til 850 almindelige husstande som aftagere i Hanstholm by. Hertil kommer andre 205 forbrugere i Ræhr, så vi er oppe på 1055 forbrugere i alt. Det gør, at vi kan udnytte værkets kapacitet mere effektivt, siger Ole Elkjær Larsen som lige nu håber, at udstykningen af et nyt boligområde på Hvedemarken vil give endnu flere kunder i butikken. Det samme vil ske, når to nye almennyttige byggeprojekter er realiseret.
- Vi vil hellere end gerne tilslutte så mange forbrugere som muligt, men det skal ske på en måde, så det ikke påvirker den varmepris, vores nuværende forbrugere betaler. Derfor var tilslutningen af industrierne en rigtig god måde til at få nogle nye kunder.
*****
Sjællandske:
Ny stor fjernvarme-udvidelse står i genbrugets tegn
Vordingborg Forsyning er gået i gang med den største udvidelse af fjernvarmen. Det handler om over 700 husstande i Nyråd. Og det bliver en udvidelse, der ifølge Sjællandske kommer til at stå i genbrugets tegn, fordi man genbruger den opgravede jord fra rørlægningen.
Tidligere er den jord blevet kørt væk til deponi, mens man har benyttet ny grus til at fylde hullerne op igen. Når man derfor genbruger jorden, sparer man en masse CO2 ved ikke at skulle køre jorden langt væk for så at bruge grus, der er en mangelvare.
- Vordingborg Forsyning er foregangsmænd på det her område, men noget tyder på, at man nu også begynder at bruge det i andre byer, forklarer Morten Borris Jensen, fagingeniør hos Artelia, det tidligere MOE, der rådgiver Vordingborg Forsyning med fjernvarmeudvidelserne.
Metoden består i, at man på hjørnet af Mønsvej og Nyråd Skovstræde vil lave en ressourceplads, hvor alt den opgravede jord fra rundt om i byen til blive samlet og komme igennem et sorterings- og kalkningsanlæg, hvor det tilføjes mindre mængder kalk og grus. Herefter kan jorden køres tilbage og fyldes i hullet rundt om de nye fjernvarmerør.
Sammenlagt skal der lægges 34 kilometer ledninger ned i Nyråd og omegn, og det er et projekt, der kommer til at stå på over de næste tre år.
*****
Brande Bladet:
Det har været lidt træls i år - men vi ved nu at der er bedre tider på vej
Brande Fjernvarme kom ud af regnskabsåret 2022 med et minus på godt 14 millioner, men formand Henrik Kraglund ser optimistisk på fremtiden. Det fremgår af Brande Bladet.
- Vi har oplevet en stigning på tilsluttede målere på 21% i 2022 - fra 1326 til 1607 - og der er mange flere på vej, lød det fra formanden Henrik Kraglund, da han i sidste uge aflagde beretning på værkets generalforsamling.
I 2022 havde man nedsat prisen pr. kvm. fra 30 til 20 kr., hvorimod prisen på varmen var steget, primært på grund af situationen i Ukraine og blandt andet gasprisernes himmelflugt. På den baggrund betegnede formanden driftsåret som turbulent ved årets begyndelse til kaotisk ved årets afslutning.
- Det har været et træls år, men vi ved nu at der er bedre tider på vej, lød det fra formanden, der også kunne fortælle de fremmødte at planen om overskudsvarme - primært leveret fra KMC - var lige på trapperne.
*****
TV2 Kosmopol:
Nyt fjernvarmekoncept på vej i Høje-Taastrup
Høje-Taastrup Fjernvarme har igangsat etableringen af Danmarks hidtil største termonet, der kan levere jordvarme ud til de landsbyer, der ikke kan få traditionel fjernvarme. Det beretter TV2 Kosmopol.
Det bliver det første termonet, der er omfattet af varmeforsyningsloven. Det har 110 potentielle kunder, hvoraf halvdelen i øjeblikket har oliefyr.
- Set fra kundens synspunkt ligner det almindelig fjernvarme. For os som fjernvarmeselskab er det blot en ny teknologi, som er bedste valg i yderområderne, siger Astrid Birnbaum, direktør i Høje-Taastrup Fjernvarme.
Termonet Danmark understreger, at termonet er et alternativ til fjernvarme i de yderområder, hvor traditionel fjernvarme bliver dyr og ineffektiv.
- Her vil det for langt de fleste forbrugere væren en bedre løsning end individuelle luft-til-vand-pumper, både i forhold til støj, energiforbrug og pris, siger Søren Skjold Andersen, bestyrelsesformand for Termonet Danmark.
*****
Fredericia Dagblad:
Fjernvarmeselskaber håber prisen falder til sommer
Mens gaspriserne har taget et styrtdyk, så koster det stadig det samme at varme sit hus op med fjernvarme, hvis varmen kommer fra TVIS. Prisen for fjernvarmeselskaberne steg med 16 procent, og i november blev der lagt yderligere ti procent på prisen. Fjernvarmeselskaberne, som aftager varmen fra TVIS, fulgte trop.
Fjernvarmen bliver leveret fra de flisfyrede kedler på Skærbækværket suppleret med overskudsvarme fra raffinaderiet og affaldsforbrændingen Energnist i Kolding. Men netop i denne vinter har det knebet med at skaffe billig overskudsvarme fra både raffinaderiet og Energnist.
- Der udbrød en stor brand på raffinaderiet i december, og den betød, at de ikke har kunnet levere samme mængder overskudsvarme som normalt. Hos Energnist har man været presset af mangel på affald til forbrændingen, og det betyder også, at de har haft sværere ved at levere. Så vi har været afhængige af varmen fra Ørsted, påpeger formand for TVIS Lars Schmidt.
Lars Schmidt håber, at varmeprisen kan skrues ned til sommer.
- Jeg får mange spørgsmål om prisen, fordi den er afgørende for mange, når de skal vælge en fremtidig varmekilde. Der er indikationer på, at prisen falder på træflis, og vi er i tæt dialog med Ørsted om priserne. Jeg håber meget, at vi kan sænke prisen. Men vi gambler ikke, så vi skal være sikre på, hvordan markedet ser ud, siger Lars Schmidt.
Skriv kommentar