Gå til hovedindhold

Verdo vil snart bygge kæmpelager - og satse på grøn energi

LÆS I DAG: Politikere i bestyrelsen for Silkeborg Forsyning stopper. 470 boligejere skal skynde sig at sige ja til at udnytte overskudsvarme. Trods stor travlhed: Mange virksomheder får fjernvarme sidst på året. Fjernvarmeprisen er klar. Nettoprisen på energi kommer til at være 0 kroner i mange år.

22. maj 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Randers Amtsavis:
    Verdo vil snart bygge kæmpelager - og satse på grøn energi

    Kraftvarmeværket på havnen forsvinder - og fremtiden byder på helt andre løsninger, når det gælder om at forsyne forbrugerne med varme og strøm. Det er meldingen fra Verdo, der også er i gang med at finde den helt rigtige placering af et kæmpestort lager, der skal kunne rumme tusindvis af kubikmeter varmt vand.

    Det er Randers Amtsavis, der kommer med meldingen fra Verdo om bl.a. et stort varmelager.

    - Vi forventer at finde den rigtige placering hen over sommeren, og så kommer det til at gå hurtigt med etableringen. Lige nu har vi et lager, der kan rumme 6000 kubikmeter, og det nye lager skal måske være fem gange så stort, fortæller Jesper Møller Larsen, der er direktør i Verdo.

    Lageret skal placeres i Randers i nærheden af de større områder, der skal forsynes med varme. Målet er at lagre energi i stor stil, og det er blot første skridt i en lang omstillingsproces, som Verdo står overfor.

    I 2036 lukker kraftvarmeværket på Randers Havn, og inden da skal der findes alternative måder at lave varme på. Det bliver formodentligt ikke et nyt stort kraftvarmeværk, men en række mere decentrale løsninger.

    *****

    Midtjyllands Avis:
    Politikere i bestyrelsen for Silkeborg Forsyning stopper

    Seks ejervalgte bestyrelsesmedlemmer i Silkeborg Forsyning træder tilbage i forbindelse med den ordinære generalforsamling den 30 maj. Det sker, mens de verserende sager om et tab på 70 mio. kr. og et muligt brud på konkurrencelovgivningen bliver undersøgt. Det skriver bl.a. Midtjyllands Avis.

    De fire, der træder tilbage, er forsyningsformand Søren Kristensen (S), næstformand Lars Hedegaard (løsgænger), Martin Jakobsen (K) og Kathrine Frøhlich (SF). Derudover stopper også Jette Miller og Michael K. Søndergaard, der ligeledes er udpeget af Silkeborg Kommune.

    -Normalt er det aftalt i forbindelse med konstitueringen, hvem der skal sidde i bestyrelsen, men nu er der både en varmesag og en kartelsag som Silkeborg Forsyning skal finde ud af, hvad der er op og ned i. De ejervalgte udpegninger, vi har i bestyrelsen, bliver sat på standby, mens vi har den proces. Det sker for at passe på dem, fordi der kan opstå interessekonflikter undervejs, og det er vigtigt, at vi har helt rene linjer i den her sag, forklarer borgmester Helle Gade (S).

    Helle Gade er med opbakning fra de politiske gruppeformænd i byrådet gået i gang med at finde nye eksterne bestyrelsesmedlemmer. Det kommer sandsynligvis til at dreje sig om fire personer, der skal sidde i bestyrelsen i en overgangsperiode.

    *****

    JydskeVestkysten:
    470 boligejere skal skynde sig at sige ja til at udnytte overskudsvarme

    Hvis borgerne i Endrup, Grimstrup og Vejrup er hurtige, kan Cobra Varme Amba blive det første selskab, der kommer til at udnytte varme fra en af Energinets transformatorstationer. Det skriver JydskeVestkysten.

    Det fortæller Christian Egsvang Teinholt, som er projektleder hos Energinet.

    - Vi har sendt et kontraktudkast, og der er nogle tekniske bilag, som skal forhandles på plads. Det handler blandt andet om, hvornår vi kan levere, og hvornår de kan aftage. Får de underskrevet det, så kan Cobra Varme blive de første, og det er rigtigt positivt, at de er klar, siger Christian Egsvang Teinholt.

    I bestyrelsen hos Cobra Varme Amba, som navnet på det selskab, der skal stå for nærvarmeprojektet, er man også klar. Det forsikrer bestyrelsesmedlem Hans Jørn Madsen fra Vejrup:

    - Vi har lavet et projektforslag. Det er sendt til kommunen og er i høring frem til den 22. maj.

    *****

    Skive Folkeblad:
    Trods stor travlhed: Mange virksomheder får fjernvarme sidst på året

    Skive Fjernvarme har allerede fået godt 300 nye kunder i år, men endnu flere er på allerede i 2023. Det drejer sig om kunder i erhvervsområdet i den sydlige del af Skive – det skriver Skive Folkeblad.

    - Vi har allerede holdt møder med virksomheder i området, og vi er på vej med tilbud til de sidste virksomheder i det. Hvis alt går vel, har mange af virksomhederne fjernvarme næste vinter, fortæller Tage Meltofte, direktør for Skive Fjernvarme.

    Skive Fjernvarmes mål er senest i 2028 at nå ud til alle i hele Skive by med fjernvarme.

    - Indtil videre går det fint med at skaffe materialer og arbejdskraft til udvidelsen af vores forsyningsområde, men vi har travlt, fortæller Tage Meltofte.

    Beregninger viser, at fjernvarme i området vil give kommende kunder billigere varme - også i forhold til at erstatte naturgas-varme med varmepumper.

    *****

    Sjællandske:
    Fjernvarmeprisen er klar

    Faxe Forsyning har nu offentliggjort prisen på og processen for udrulning af fjernvarme i fire nye fjernvarmeområder – de såkaldte ”gasbyer”. Det drejer sig ifølge Sjællandske om Karise, Kongsted/Rønnede, Faxe Ladeplads og Dalby.

    På Faxe Forsynings hjemmeside kan man nu læse, hvad det vil koste at blive koblet på fjernevarmenettet, hvis man bor i en af de fire byområder. Her står også, at Faxe Forsyning tilbyder en »kampagnepris for tilslutning til fjernvarme« på såkaldte boligenheder. Kampagneprisen er på 25.000 kroner med moms og inkluderer både et investeringsbidrag og et stikledningsbidrag.

    Der er stadig tale om en cirkapris, men det er hvad Faxe Forsynings rådgivere estimerer bliver rammen, oplyser Faxe forsyning.

    I slutningen af maj sender forsyningen også et informationsbrev ud til alle berørte husstande, men allerede fra mandag 22. maj inviteres borgere i Karise til det første informationsmøde i Karise Hallen.

    *****

    Dagbladet Holstebro-Struer:
    Nettoprisen på energi kommer til at være 0 kroner i mange år

    Med vindmøller, solceller og varmepumper er det nu så billigt at producere energi i Hvide Sande, at fjernvarmeforbrugeren i Hvide Sande fremover ”kun” skal betale for drift og energiafgifter. Det var spådommen fra Henning Davidsen, da han efter 43 år forlod posten som formand for Hvide Sande Fjernvarme.

    Allerede i dag kan Hvide Sande Fjernvarme prale af at have den laveste fjernvarmepris i Danmark, fremgår det af Dagbladet Holstebro-Struer, og det bliver altså ifølge den nu pensionerede formand endnu billigere i fremtiden.

    Han begrunder det med, at med vindmøller, solceller, el-kedel og varmepumpe, der på næsten magisk vis kan få 1 MWh til at blive til 3-4 MWh, vil det ”kun” være investeringen i og driften af de store maskiner og ledningsnettet samt eventuelle afgifter, som fjernvarmeforbrugerne skal betale for.

    Det nødvendige supplement af olie og gas vil kunne betales med indtægten fra den overskydende elproduktion.

    Han glæder sig i øvrigt over, at det fjernvarmeværk, han kan aflevere til den nye formand, har et væsentligt grønnere fodaftryk end for få år siden.

    - Efter at vi har fået koblet varmepumpeanlægget på som tredje og sidste ben i den grønne omstilling, vil den forventede årlige CO2-udledning fremover udgøre beskedne 280 tons årligt. Det er en CO2-reduktion på hele 97 procent, siger Henning Davidsen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...