Gå til hovedindhold

Trods kritik: Vi investerer fortsat i træbaserede biomasseanlæg

LÆS I DAG: ARI anklager kommuner for at bryde loven med håndtering af erhvervsaffald. Mere fjernvarme på vej til Nordfyn. Fjernvarmeprojekt godkendt i Store Heddinge. Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid. Energiselskab i stor bommert: ''Selvom I har fået nej til fjernvarme”. Per Clausen i svipser: Brugte 78.000 kr. på at undersøge noget, man allerede vidste. Først den ene vej, og så den anden vej: Nu falder prisen på fjernvarme. I år kan gasprisen blive negativ: - Det er det, der er så perverst.

30. maj 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Energy Supply:
    Trods kritik: Vi investerer fortsat i træbaserede biomasseanlæg

    Biomassefyrede kraftvarmeanlæg er tænkt som en overgangsløsning - men ifølge ny opgørelse fortsætter milliardinvesteringerne i nye anlæg. En opgørelse foretaget af Ingeniørens branchemedie GridTech på basis af Energistyrelsens energiproducenttælling viser, at 89 nye træpille- eller skovflisanlæg er sat i drift i perioden 2017-2021. Det skriver Energy Supply.

    Efter 2021 er der endnu ikke registreret nye data i styrelsens opgørelse. Men investeringerne i nye træbaserede biomasseanlæg fortsætter også ind i 2022 og 2023. Blandt andet med et nyt 60 MW-anlæg i Esbjerg, et 150 MW-anlæg ved Fjernvarme Fyn, et 10 MW flisanlæg i Tønder og et 4,5 MW flisanlæg ved Ringe.

    Investeringerne er ifølge professor i miljø- og ressourceøkonomi ved Københavns Universitet Jette Bredahl Jacobsen ”problematisk, fordi vi i dag har andre og bedre, grønnere alternativer til at producere vores el og varme i kraft af varmepumper med elektricitet fra vind- og solenergi”.

    Hos Dansk Fjernvarme forstår man godt undren over nye investeringer, når nu biomassefyrede kraftvarmeværker er tænkt som en overgangsteknologi.

    - Udfordringen er bare, at der for nuværende ikke er teknologier, der 1:1 kan erstatte de sidste fossile brændsler, der er i vores energiproduktion, og 1:1 overtage den rolle, som biomassen har på nuværende tidspunkt, siger Maria Dahl Hedegaard, der er fagkonsulent hos Dansk Fjernvarme.

    *****

    CleantechWatch:
    ARI anklager kommuner for at bryde loven med håndtering af erhvervsaffald

    Et flertal af landets kommuner vildleder i dag virksomheder om håndteringen af erhvervsaffald, skriver CleantechWatch. Dermed fratager kommunerne private affaldsaktører potentielle indtægter, lyder det fra ARI - Affalds- og Ressourceindustrien (ARI) under Dansk Industri.

    Ifølge ARI’s gennemgang af 58 af landets 98 kommuner har de erhvervsaffaldsregulativer, der på mindst ét punkt ikke er i overensstemmelse med lovgivningen på området.

    - Når så mange kommuner reelt vildleder, så undermineres det bredt funderede politiske ønske om, at genanvendelse af affald i Danmark skal ske på et åbent marked i fri konkurrence mellem private virksomheder, siger Nina Nagskov Jørgensen, der er politisk konsulent ved ARI.

    CleantechWatch har onsdag rakt ud til Kommunernes Landsforening for at høre, hvad foreningen siger til kritikken og ARI’s opgørelse. KL er ikke vendt tilbage inden denne artikels deadline.

    *****

    Nordfyns Kommune; pressemeddelelse:
    Mere fjernvarme på vej til Nordfyn

    Nordfyns Kommunes Kommunalbestyrelse har stemt de sidste fjernvarmeprojekter igennem. Derfor kan fjernvarmeområderne udvides til de sidste landsbyer og byområder, hvor det er vurderet muligt, fremgår det af en pressemeddelelse fra Nordfyns Kommune.

    De to fjernvarmeselskaber, Bogense Forsyningsselskab og Fjernvarme Fyn, har udarbejdet projektforslag for de pågældende områder på baggrund af forskellige undersøgelser.

    De sidste ansøgninger fra Fjernvarme Fyn blev godkendt af kommunalbestyrelsen på det  mødet den 25. maj 2023. Dog undtaget et lille område nord for Otterup, som afventer udrulning af de øvrige projekter, inden projektforslaget kan udarbejdes, og projektet kan ansøges.

    Projektforslagene fra Bogense Forsyningsselskab for Særslev, Hårslev og Skovby er også godkendt. Her har mange husejere allerede tilmeldt sig projektet, men der mangler stadig de sidste tilmeldinger, inden projektet kan gå i gang.

    *****

    Stevns Kommune; pressemeddelelse:
    Fjernvarmeprojekt godkendt i Store Heddinge

    Kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune har godkendt et projektforslag om fjernvarme i Store Heddinge. Det er KLAR Forsyning, der får opgaven med etablere fjernvarmen i Store Heddinge, fremgår det af en pressemeddelelse fra Stevns Kommune.

    - Fjernvarme fremtidssikrer vores varmeforsyning og giver stevnsborgerne større tryghed med stabil og billig varme. Det er både vigtigt, fordi vi lever i usikre tider, hvor vi har oplevet store prisudsving på varme og energi, men varme spiller også en nøglerolle i den grønne omstilling. Derfor er godkendelsen et stort og vigtigt skridt mod en mere klimaneutral fremtid i Stevns, udtaler Henning Urban Dam Nielsen, borgmester i Stevns Kommune.

    Forvaltningen i Stevns Kommune vurderer, at projektforslaget om fjernvarme i Store Heddinge vil give varme, som kan konkurrere prismæssigt med andre varmesystemer, til byens indbyggere. Vurderingen er afgørende for, at Kommunalbestyrelsen har godkendt projektet.

    1440 ejendomme i Store Heddinge får tilbud om fjernvarme i løbet af 2024. Stevns Kommune forventer, at det fysiske arbejde i forbindelse med fjernvarme i Store Heddinge starter i 2025.

    *****

    EnergiWatch:
    Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

    I alt femten medarbejdere er nu væk fra Ewii, fordi de ikke har været i stand til at forvalte deres arbejdstid, som de burde. Det fortæller topchefen i energikoncernen til bl.a. EnergiWatch. Ni ansatte er blevet bortvist fra energikoncernen Ewii, mens seks er blevet fyret.

    - Det handler om ren og skær forvaltning af arbejdstid, forklarer Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør.

    - Det er jo ikke første gang, at jeg oplever noget hos en enkelt medarbejder, som for eksempel er kommet i økonomisk uføre, og derfor måske fristes til at løse sine problemer. Så jeg har oplevet bortvisninger før. Men det er bare mange, der er tale om her, siger Lars Bonderup Bjørn.

    Han kalder overtrædelserne for et ”voldsomt tillidsbrud”, men har svært ved at finde det rette billede. Han understreger dog, at der ikke er tale om en generel kultur. Det baserer han på, at man har lavet en undersøgelse i forbindelse med personalesagerne.

    - Og der kan vi heldigvis glæde os over, at selvom der er tale om et stort tal, så har langt den overvejende del af vores medarbejdere ikke problemer med at finde ud det, siger Lars Bonderup Bjørn, der er chef for lige knapt 700 medarbejdere.

    *****

    SN.dk:
    Energiselskab i stor bommert: ''Selvom I har fået nej til fjernvarme”

    Energiselskabet OK beklager et brev, som er sendt til en række husstande i Smørum, hvor man forsøger at sælge varmepumper til borgere, der rent faktisk har mulighed for fjernvarme. Smørum Kraftvarme udbygger nemlig fjernvarmenettet i området frem mod 2030, skriver SN.dk.

    Hos OK lægger man sig nu fladt ned og beklager brevet.

    - I OK er vi kede af den tvivl, vores brev har skabt i Smørum-området. Det har desværre vist sig, at vi har sendt breve ud til adresser, der rent faktisk har mulighed for fjernvarme, siger OK-kommunikationschef Rasmus Boserup.

    - Fejlen skyldes nogle huller i de data, som vi har brugt som grundlag for udsendelserne af brevet samt en menneskelig fejl ved behandling af data, som er sket mellem OK og dataleverandøren. Det er godt, at vi nu får rettet det og kan se fremad, siger Rasmus Boserup i en pressemeddelelse.

    Én af de Smørum-borgere, som undrede sig over brevet, hvor OK også benytter lejligheden til at reklamere for en varmepumpe, er den tidligere minister og Europa-kommissær, Poul Nielson.

    - Brevets indledning med ''Selvom du har fået nej til fjernvarme i Egedal Kommune”, viser med al tydelighed, at enten har OK ikke gidet ulejlige sig med at sætte sig ind i, hvordan varmeplanlægningen ser ud i Smørum, eller også har de valgt en særdeles aggressiv og useriøs markedsføringsstrategi. Begge forklaringer er stærkt kritisable, siger Poul Nielson, som valgte at klage over brevet til Energiselskabet OK.

    *****

    Nordjyske.dk:
    Per Clausen i svipser: Brugte 78.000 kr. på at undersøge noget, man allerede vidste

    14 dage før Aalborg Forsyning købte kul for 600 millioner, havde forsyningsselskabet fået at vide, at kulhandler havde selskab i skattely. Alligevel brugte man ifølge Nordjyske.dk 78.000 kroner på at undersøge, om det nu også passede.

    En række artikler fra DanWatch havde afsløret , at der var købt kul for over 600 millioner kroner af virksomheden Mercuria Energy Trading, som blandt andet hørte hjemme i skattelylandet De Britiske Jomfruøer.

    Per Clausen, bestyrelsesformand for Aalborg Forsyning, udtalte, at det var nyt for ham og rigtig ærgerligt, hvis det var sket.

    Det viser sig nu, at Aalborg Forsyning allerede i marts 2022 - over et halvt år inden Danwatch skrev om det første gang - blev gjort opmærksom på, at Mercuria Energy Trading i sidste ende er registreret i skattelyet De Britiske Jomfruøer.

    Dengang gjorde forvaltningen tilsyneladende ingenting med den information. Per Clausen fastholder, at han ikke var vidende om, at kulhandleren var registreret i skattelylande, før medierne gjorde ham opmærksom på det i november.

    Han fortæller DanWatch, at han indtil da kun havde hørt, at Mercuria skulle været et schweizisk ejet selskab, og at der derfor ikke skulle være grundlag for den undersøgelse, som han så senere satte i gang.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Først den ene vej, og så den anden vej: Nu falder prisen på fjernvarme

    Med virkning fra nytår fik en lang række fjernvarmeforbrugere på Tønder-egnen et chok, da priserne på varme blev sat gevaldigt op. Nu går prisen den anden vej. Tønder Fjernvarmeselskab varsler fald i prisen på omkring 20 procent, skriver JydskeVestkysten.

    - Vi sætter prisen ned, fordi vi har fået underdækningen fra sidste år på plads, siger Ole Andersen, der har været formand siden marts sidste år.

    Den såkaldte underdækning dækkede over 10,5 til 11 millioner kroner. De penge er altså kommet i hus, efter fjernvarmen satte prisen op med 60 procent fra 1. januar. Og det er derfor, at der nu er råderum til at sænke priserne igen. Desuden har hverdagen ramt energimarkedet, hvor priserne har ramt niveauet fra før krigen. Og ikke mindst så ligger priserne nogenlunde roligt.

    Prisnedsættelsen betyder i Tønder, at fjernvarmeprisen per MWh fra 1. juli sænkes fra 1037,50 til 825 kroner. Samtidig holdes den faste udgift, effektbidraget, på 35 kr. per kvadratmeter bolig. Dermed går udgiften til at opvarme et typisk standardhus på 130 kvadratmeter i Tønder by fra årligt 24.000 til 20.000 kroner.

    - Vi har lavet det nye budget i samarbejde med vores revisor. Vi vil gerne så tæt på nul som muligt, når året er omme, siger Ole Andersen.

    *****

    TV2 Nyhederne:
    I år kan gasprisen blive negativ: - Det er det, der er så perverst

    Gaslagrene ser ud til at blive fyldt hurtigere end normalt. Og så kan gasselskaberne stå med et problem, fordi spotprisen på gas i de kommende måneder risikerer at kollapse og dykke ned under nul kroner. Prisen kan altså blive negativ, og dermed vil nogle i perioder kunne tjene penge på at bruge gas. Det skriver bl.a. TV2 Nyhederne.

    I årets varme måneder er det europæiske gasforbrug relativt lavt. Derfor bruger de europæiske lande – heriblandt Danmark – sommerhalvåret på at fylde sine store gaslagre, så de er klar til at holde stuerne varme til vinter.

    Men efter sidste års frygt for en reel mangel på gas er der sat fuld fart på det arbejde. Og allerede nu er de europæiske gaslagre to tredjedele fyldte. Forventningen er, at lagrene vil være fyldte allerede i løbet af august. Men gassen vil blive ved med at komme ombord på skibe og gennem rørledninger, fortæller Ole Sloth Hansen:

    - Hvis vi rammer toppen af tanken, inden vi begynder at trække gas ud igen i vinterperioden, så er spørgsmålet, hvad man gør med den gas, der stadig bliver ved med at ankomme.

    Ankommer der mere gas, end vi har brug for, vil prisen falde. Og normalt vil eksempelvis kraftværker købe den billige gas for at omdanne den til strøm. Men på blæsende og solrige dage er der måske slet ikke brug for gaskraftværkernes strøm.

    Og så kan gasselskaberne stå med et problem.

    - Det kan på kort sigt skabe et overskud af gas, hvor man bliver nødt til at betale for at komme af med den, forklarer Ole Sloth Hansen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...