Minister anklages for at skjule viden om konkurstruede affaldsværker
LÆS I DAG: Fjernvarme Fyn blev advaret om forkerte klausuler siden 2019 - men undlod at rette ind. Tidligere fjernvarmedirektør får hård kritik for at ignorere krav om klausuler. Advokat skal placere ansvar for milliontab i Silkeborg Forsyning. DIN Forsyning hæver fjernvarmeprisen med 15 procent. Fjernvarme til St. Heddinge.
DR Nyheder:
Minister anklages for at skjule viden om konkurstruede affaldsværker
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Aagaard får hård kritik for at holde igen med oplysninger om affaldsforbrændingsanlæggene. Lars Aagaard har nemlig flere gange svaret Folketinget, at det ikke er muligt at vurdere, hvilke anlæg, der vil lukke som konsekvens af den lov om affaldsforbrænding, der forventes vedtaget fredag og som skal nedsætte kapaciteten med 30 procent.
Men tilbage i 2017 lavede PwC for Energistyrelsen en analyse, der udpeger værker, der er særligt udsatte i en fri konkurrence.
Det oplyser DR Nyheder.
Partierne bag aftalen siger til DR, at ministeren ikke har sendt rapporten fra 2017 til dem.
Direktør i ARC, Jacob Simonsen, har set den fulde rapport.
- Jeg kender analysen, og jeg har været til møder, hvor man diskuterede analysen. Og der var navngivne værker i analysen, der så ud til at kunne få problemer, siger han til DR Nyheder.
Han mener, at man sagtens kan lave en opdateret liste, og at ministeriet bør lave sådan en for at se, hvilke konsekvenser den nye lov får. Og han undrer sig over, at det ikke allerede er gjort.
*****
Fyns Amts Avis:
Fjernvarme Fyn blev advaret om forkerte klausuler siden 2019 - men undlod at rette ind
Fjernvarme Fyn er siden 2019 blevet gjort opmærksom på, at Odense Kommunes arbejdsklausuler skulle bruges. Det fremgår af en redegørelse, som blev lagt frem onsdag. Men selskabet undlod alligevel at rette ind, fremgår det af bl.a. Fyns Amts Avis.
Fjernvarme Fyn blev allerede i 2019 og efterfølgende ad flere omgange advaret om brug af forkerte arbejdsklausuler, som ikke levede op til Odense Kommunes ejerpolitik.
Fjernvarme Fyn har brugt arbejdsklausuler siden 2015, fremgår det af redegørelsen. Forskellen er sanktionsmuligheden, hvis der f.eks. konstateres social dumping, som det er sket hos flere virksomheder, der har arbejdet som underentreprenører på Fjernvarme Fyns biokedel-projekt.
Redegørelsen placerer entydigt ansvaret for sagen om de forkerte klausuler hos Fjernvarme Fyn og altså ikke hos Odense Kommune som ejer, som ifølge redegørelsen flere gange og især i juni 2022 har gjort tydeligt opmærksom på kravet om, at kommunens klausuler blev brugt.
Hvad, der til gengæld står mere uklart, er, hvem hos Fjernvarme Fyn, som har ansvaret for, at der ikke blev rettet ind - heller ikke efter mødet i Økonomiudvalget i juni 2022.
Men tilsyneladende vidste Jan Strømvig, den nu fratrådte tidligere adm. direktør, i hvert fald godt fra for cirka et år siden, at alle betingelser i Odense Kommunes udbudsbetingelser skulle overholdes ordret.
Det skriver han selv i et bilag, der er vedlagt redegørelsen, hvor han kommenterer den.
"Det er først for cirka et år siden, jeg bliver bekendt med, at også alle sekundære/administrative vilkår i Odense Kommunes udbudsbetingelser skal overholdes ordret", skriver han.
*****
Fyns Amts Avis:
Tidligere fjernvarmedirektør får hård kritik for at ignorere krav om klausuler
Flere partier udtrykker - efter at have læst redegørelse - skarp kritik af den nu tidligere fjernvarme-direktør Jan Strømvig og hans ageren i sagen om klausuler og social dumping hos Fjernvarme Fyn. Det skriver Fyns Amts Avis.
Kritikken går ifølge avisen på, at den nu tidligere direktør har siddet krav overhørig, og at det har ført til social dumping.
- Jeg må bare sige, at jeg har aldrig læst eller hørt noget lignende. Som direktør kan han mene akkurat, hvad han vil, men man har bare at følge det, som er den politiske beslutning, og det er ikke sket her, kommer det fx fra SF-rådmand Brian Dybro – en nogenlunde enslydende, men knap så skarp kritik kommer fra borgmester Peter Rahbæk Juel.
- Redegørelsen fortæller, at i en række tilfælde har Fjernvarme Fyn valgt at gå med deres egen fortolkning af de sociale klausuler og arbejdsklausulerne, som Odense Kommune i sin ejerpolitik gør gældende overfor alle (kommunal ejede, red.) selskaber. Det er et ansvar, der ligger hos selskabets direktion.
Af et notat, der er vedlagt redegørelsen, hvor Jan Strømvig forklarer sit syn på sagen, skriver han ligeud, at han i hvert fald det seneste års tid kendte til kravene for Odense Kommune i forhold til klausuler - men ikke var enig.
"Jeg mener, det er uhensigtsmæssigt at detailstyre på denne måde. Det må være de overordnede hensigter/politikker, der skal følges - som for de fleste øvrige krav i ejerpolitikken, og så må det være op til selskabet at efterleve kravene på en for selskabet hensigtsmæssig måde", skriver han.
*****
Midtjyllands Avis:
Advokat skal placere ansvar for milliontab i Silkeborg Forsyning
Silkeborg Kommune vil have en ekstern advokat til at undersøge, hvem der har ansvaret for, at Silkeborg Forsyning tabte 70 millioner kroner tabt på elspekulation. Meldingen kom direkte fra borgmester Helle Gade på generalforsamlingen i forsyningsselskabet, skriver Midtjyllands Avis.
Kommunen, som er ejer af Silkeborg Forsyning, pålagde også forsyningen allerede nu at varsle selskabets forsikringsselskab.
- Vi ønsker at undersøge, om en del af tabet kan finansieres af forsyningens bestyrelsesansvarsforsikring, og derfor beder vi Silkeborg Forsyning om at gennemføre en undersøgelse foretaget af en ekstern advokat for at finde ud af, om der et ledelsesmæssigt ansvar. Det er også en undersøgelse, som - hvis det bliver nødvendigt - kan være med til at understøtte, at en bestyrelsesansvarsforsikring kan aktiveres, siger borgmesteren til Midtjyllands Avis.
En bestyrelsesansvarsforsikring er blandt andet vigtig at få aktiveret, hvis det viser sig, at Silkeborg Forsyning ikke må tørre tabet på de 70 millioner kroner af på fjernvarmekunderne på den måde, der er planlagt. Det er Forsyningstilsynet i gang med at undersøge.
*****
DIN Forsyning, pressemeddelelse:
DIN Forsyning hæver fjernvarmeprisen med 15 procent
En ekstraregning for kul tvinger DIN Forsyning til at hæve prisen på fjernvarme med 15 procent fra 1. august og til udgangen af 2023. For en standardfamilie vil det betyde en prisstigning på ca. 200 kr. om måneden i resten af 2023, fremgår det af en pressemeddelelse fra DIN Forsyning.
- Aldrig tidligere har vi set lignende ekstraregninger. Men energiprisernes og dermed kulprisens himmelflugt gør, at vi nu har fået ekstraregninger på 56 mio. kroner, fortæller Helle Damm-Henrichsen, direktør i DIN Forsyning.
DIN Forsyning består af flere selskaber, herunder det, der hedder DIN Forsyning Varme A/S. Varmeselskabet er underlagt lovgivning, der gør, at økonomien skal 'hvile i sig selv', så der hverken må være underskud eller overskud. Og derfor er DIN Forsyning nødt til at hente alle omkostninger hos kunderne.
- Desværre har vi ikke andre muligheder end at sende regningen videre til vores kunder. Det er vi virkelig kede af, udtaler Helle Damm-Henrichsen.
*****
Nordjyske Stiftstidende:
Nu har bestyrelsen fået nok: Stævner kommune
Bestyrelsen for Løgstør Fjernvarmeværk går nu rettens vej og stævner kommunen efter et langt forhandlingsforløb, hvor fjernvarmeværket kræver, at kommunen holder Løgstør Fjernvarme skadesløse i en sag, hvor kommunen tilbage i 2011 glemte at tinglyse tilslutningspligt til fjernvarme på en række husstande.
Ifølge Nordjyske Stiftstidende kommer stævningen på baggrund af en opgørelsen over tab for fjernvarmeværket på ca. kr. 3.7 mio. Opgørelsen er lavet i et samarbejde mellem fjernvarmen og kommunen.
- Derfor forventer vi ikke, at selve størrelsen på tabsopgørelsen vil blive bestridt af kommunen, siger Torben Frederiksen, der er formand for bestyrelsen i fjernvarmeværket.
- Det er en enig bestyrelse, som nu stævner kommunen, fordi kommunen har erkendt fejlen - men ikke vil vedstå sig det økonomiske ansvar, siger han videre.
Han beklager i avisen, at der ikke har været vilje fra kommunens side til at finde en løsning, begge parter kunne leve med.
- Et er jura, noget andet er det moralske i sagen. Vi har nøje overvejet procesrisici i bestyrelsen, og det er en enig bestyrelse, der er kommet til den konklusion, at vi ikke kan forsvare ikke at forfølge sagen, siger fjernvarmeformanden, som vurderer, at der formentligt gå op til to år, inden der ligger en afgørelse på stævningen.
*****
SN.dk:
Fjernvarme til St. Heddinge
Kommunalbestyrelsen i Stevns har uden debat godkendt det første projektforslag til fjernvarme.
- Fjernvarme fremtidssikrer vores varmeforsyning og giver stevnsborgerne større tryghed med stabil og billig varme. Det er både vigtigt, fordi vi lever i usikre tider, hvor vi har oplevet store prisudsving på varme og energi, men varme spiller også en nøglerolle i den grønne omstilling. Derfor er godkendelsen et stort og vigtigt skridt mod en mere klimaneutral fremtid i Stevns, siger borgmester Henning Urban Dam til Sjællandske Nyheder.
Nu kræver det, at mindst 60 procent af ejendommene i Store Heddinge giver bindende tilsagn om, at de vil med på fjernvarmen, før projektet bliver til noget.
I alt 1440 ejendomme i Store Heddinge får tilbud om fjernvarme i løbet af 2024. Kommunen forventer, at arbejdet med at lægge fjernvarme ud begynder i 2025.
*****
Skriv kommentar