Gå til hovedindhold

OK-brøler er nået ud til 3000 borgere

LÆS I DAG: Kredsløb: Direktør lufter ide om sammenlægning af Dansk Fjernvarme og Dansk Affaldsforening. EU stopper krisetiltag på elmarkedet. Regering udskyder atter solcellestrategi. Halmvarmekedler skal supplere affaldsvarmen i Næstved. Bare rolig - det rustne tårn skal have en gang maling.

07. jun. 2023
  • Læs op

Indhold

    SN.dk:
    OK-brøler er nået ud til 3000 borgere

    Det er ikke kun borgere i Smørum, som har modtaget et fejlagtigt brev om fjernvarme fra Energiselskabet OK. NU viser det sig, at over 3000 husttande over hele Egedal Kommune har modtaget brevet fra OK, der møder kritik fra politisk udvalgsformand i kommunen. Det skriver SN.dk.

    Bo Brøndum Pedersen (S), formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i Egedal Kommune, kritiserer energiselskabets håndtering af både brevet og sagen.

    - Jeg er meget skuffet over OK's fremgangsmåde. Først sender de tilbud om en varmepumpe til husstande, der har mulighed for fjernvarme. Herefter har de givet utilstrækkelige oplysninger om, hvem brevet er sendt til. Det er uredeligt, siger Bo Brøndum Pedersen, som forventer, at OK tager hånd om sagen.

    - De har angiveligt ikke haft styr på geografien i Egedal Kommune. Jeg håber, at selskabets ledelse har røde ører. De har undskyldt og lovet, at der sendes breve med beklagelser - jeg har dog ikke set nogle breve endnu, siger udvalgsformanden.

    Hos energiselskabet OK beklager man fejlen.

    - Det er selvfølgelig beklageligt, og derfor lagde vi os også fladt ned, da vi fandt ud af, at der var sket en fejl, siger Rasmus Boserup, kommunikationschef i OK.

    *****

    Klimamonitor:
    Kredsløb: Direktør lufter ide om sammenlægning af Dansk Fjernvarme og Dansk Affaldsforening

    Sidste år blev Dansk Energi, Wind Denmark og Solkraft fusioneret til Green Power Denmark. Dette »større talerør« bør inspirere forsyningssektoren, skriver Bjarne Munk Jensen, adm. direktør for Aarhus Kommunes forsyningsselskab, Kredsløb, i et debatindlæg i EnergiWatch. Det fortæller Klimamonitor.

    - Vi bør overveje, om vi kunne tænke denne øvelse videre eller i hvert fald, at flere brancher måske puljer kræfterne på den ene eller anden måde. Måske ville en sammenlægning af DAF og Dansk Fjernvarme være en vej at gå? Måske skal der flere parter til? skriver direktøren.

    I forvejen har Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme en del snitflader. Begge organisationer har været imod liberaliseringen af den kommunale affaldssektor. En kamp de tabte, eftersom lovforslaget blev stemt igennem i Folketinget sidste år.

    Dansk Fjernvarmes hovedkontor ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding, men de har også et kontor i København nær Dansk Affaldsforenings hovedkontor i Vester Farimagsgade i København.

    *****

    EnergiWatch:
    EU stopper krisetiltag på elmarkedet

    El- og gaspriserne er nu så stabile, at EU-Kommissionen ifølge EnergiWatch er klar til at droppe de nødtiltag man greb til i 2022 i et forsøg på at tøjle de store prisudsving. Det bekendtgjorde EU-Kommissionen mandag i en 18 sider lang rapport, skriver Euractiv.

    Det gælder blandt andet foranstaltninger i forhold til at reducere elforbruget, regler for fastsættelse af detailpriser og ikke mindst det såkaldte inframarginale indtægtsloft, der er det meget udskældte indtægtsloft over elprisen hos primært producenter af grøn el.

    I sin rapport om emnet, skriver Kommissionen, at de forskellige tiltag har medvirket til at berolige energimarkederne.

    Og Kommissionen konkluderer i rapporten, at eftersom udbud og priser på markedet nu har ændret sig betydeligt fra de rekordhøje niveauer sidste år, så er en forlængelse af tiltagene ikke nødvendige på nuværende tidspunkt.

    *****

    EnergiWatch:
    Regering udskyder atter solcellestrategi

    Da et bredt politisk flertal vedtog klimaaftalen sidste sommer indeholdt den planen for en solcellestrategi, der ikke mindst skulle gøre det nemmere at etablere solceller på bl.a. industriens og det offentliges tage. En strategi, der skulle fremlægges inden udgang af 2022. Det skriver EnergiWatch.

    Imidlertid er der endnu fortsat langt fra taget hånd om strategien. Først udskød regeringen den oprindelige deadline med et halvt år til, at fremlæggelsen ville finde sted inden udgangen af juni. Nu glipper så også den tidsfrist. Med henvisning til etableringen af den nationale energikrisestab (Nekst) skydes strategien nu til hjørne på endnu ubestemt tid.

    Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet bekræfter til EnergiWatch at der ikke er sat en ny deadline. Mens det understreges, at planen dog fortsat er at lave strategien, der netop skal ”afdække barrierer for opstilling af solceller, herunder de særlige forhold på bl.a. lavbundsjorde, tage og offentlige bygninger”.

    - Det er sørgeligt, at ministeren ikke vil gøre mere, for at Danmark når sit 2025-mål, siger Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen.

    - Kommunerne har masser af projekter liggende i skuffen, der bare venter på at blive samlet op; hvis rammevilkårene blev ændret, så det var muligt at etablere vedvarende energi uden at ramme ind i anlægsloftet, kunne man mange steder hurtigt få etableret sol på tagene. Boligforeningerne er også klar til at rykke.

    *****

    EnergiWatch:
    Halmvarmekedler skal supplere affaldsvarmen i Næstved

    Affaldsvarmen fra Affald Plus vil stadig være hovedvarmekilden i Næstved, men med et tilskud på 66 mio. kr. fra fjernvarmepuljen er det nu muligt for Næstved Fjernvarme at sætte gang i et produktionsanlæg, der kan give fjernvarme til yderligere knap 5.000 husstande. Det skriver EnergiWatch.

    Produktionsanlægget til en pris af 900 mio. kr. indbefatter to halmvarmekedler, en enkeldel samt to varmeakkumuleringstanke og kommer til at ligge i det nordlige Næstved.

    Det er stadig varme fra affald fra Affald Plus’ genbrugspladser og udenlandsk affald, der kommer til at udgøre den største del af varmen i Næstved, mens det især bliver halm fra lokale landmænd, der kommer til at gøre fjernvarme tilgængelig for endnu flere Næstved-borgere.

    Fjernvarmenettet forventes at skulle etableres mellem 2024 og 2028, kunne TV2 Øst melde i februar i år.

    *****

    Vejle Amts Folkeblad:
    Bare rolig - det rustne tårn skal have en gang maling

    I sidste uge lagde smedene sidste hånd på den 40 meter høje varmeakkumuleringstank ved Give Fjernvarmes flisanlæg på Østerhovedvej. Dermed har byen fået et nyt, markant vartegn, som man ikke kan undgå at bemærke, skriver Vejle Amts Folkeblad.

    Nu skal tanken så pakkes ind i et lag isolering, og så skal den beklædes, så den ender med at være ensfarvet lysegrå - så tæt på en "himmel-nuance", man nu kan komme, når man kun må vælge én farve.

    Driftschef Thomas Thomsen fra Give Fjernvarme fortæller, at der også mangler lidt rørarbejde, før man kan begynde at fylde vand på tanken.

    - Vi begynder at fylde vand på omkring uge 33, og så kommer det ellers til at tage mellem seks og otte uger at få tanken fyldt, siger Thomas Thomsen.

    Når akkumuleringstanken er koblet på fjernvarmenettet, virker den populært forklaret som en kæmpe varmtvandsbeholder, som kommer til at øge fjernvarmeanlæggets mulighed for at lagre varme ganske betragteligt.

    - I første omgang kommer tanken til at aflaste vores to nuværende mindre akkumuleringstanke på Energivej, som i dag er vores eneste mulighed for at opsamle varme, når vi kører med elkedlen. Vi kører primært med flis som opvarmning i vores system, men når strømmen er billig, fordi der enten er gang i vindmøllerne ved Helgoland eller overskud af dansk vind- og solenergi, er vi aftagere, og dermed med til at nedregulere på elnettet. Derfor vil den nye akkumuleringstank give os bedre mulighed for at udnytte den billige strøm, og det kommer vores kunder til gode, siger Thomas Thomsen.

    Andre klikkede på...