Gå til hovedindhold

Lovende forsøg med intelligent styring af fjernvarme

LÆS I DAG: Green Power Denmark og Energinet arbejder sammen om stabilt elnet. Hillerød Forsyning gør konstitueret direktør permanent. Ny bestyrelse i Silkeborg Forsyning får kritik.

09. jun. 2023
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    GridTech:
    Lovende forsøg med intelligent styring af fjernvarme

    I landsbyen Listed på Bornholm har der været kapacitetsudfordringer i perioder med særlige vejrforhold. Bornholms Energi & Forsyning har derfor som forsøg installeret et intelligent styringssystem i byens husstande for at optimere nettet.

    Projektet Flexibility Heat Grid Bornholm har vist lovende takter.

    »Det, som vi har installeret hos kunderne i Listed, er en styreboks og en temperaturføler. Styreboksen bliver opsat ved fjernvarmeenheden, hvor den bliver tilsluttet kundens ECL-enhed, som gør det muligt at overstyre den eksisterende installation. Her bliver den også trådløst forbundet med vores forbrugsmålere for vand og varme samt en indeklimamåler,« forklarer Christian Sørensen, leder af projektet ved Bornholms Energi & Forsyning, til GridTech.

    En bagvedliggende algoritme beregner på baggrund af de data, som selskabet får fra forbrugsmåleren og indeklimaaflæseren, en prognose for den optimale fremløbstemperatur. Algoritmen bliver hele tiden klogere på både hele systemet og det enkelte hus.

    *****

    EnergiWatch:
    Green Power Denmark og Energinet arbejder sammen om stabilt elnet

    Green Power Denmark og Energinet har sammen lanceret syv initiativer, der skal sikre, at elnettet kan følge med den grønne omstilling. Det skriver EnergiWatch.

    For elnettet er presset af en stigende produktion af vedvarende energi, der produceres decentralt, mens elforbruget stiger i takt med mere elektrificering af samfundet.

    ”Fremtiden kræver mange flere kabler og transformatorstationer, så vi kan få transporteret strømmen fra vindmøller og solceller og ud til forbrugerne. Det tager tid at planlægge, indkøbe og bygge, og det er afgørende, at det ikke bliver en flaskehals for den grønne omstilling,” siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark i en meddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af de syv initiativer under overskriften ”Net til tiden”.

    *****

    Energy Supply:
    Hillerød Forsyning gør konstitueret direktør permanent

    Peter Underlin har siden 1. marts været konstitueret direktør i Hillerød Forsyning. Men nu bliver stillingen permanent.

    - Peter har en stærk faglig baggrund og en solid erfaring i organisationen, hvor han også er meget vellidt. Vi har på det seneste gennemført en strukturændring i organisationen, så der er mere trækkraft i lagene under topledelsen, og i bestyrelsen ser vi derfor frem til, at vi nu har ro på ledelsen og kan lægge kræfterne i de store tekniske og lovgivningsmæssige udfordringer, siger Tue Tortzen, formand for bestyrelsen, Hillerød Forsyning til Energy Supply.

    Peter Underlin har været ansat i Hillerød Forsyning siden 2010.

    *****

    EnergiWatch:
    Ny bestyrelse i Silkeborg Forsyning får kritik

    Et forbrugervalgt medlem af bestyrelsen i Silkeborg Forsyning mener, at bestyrelsens kompetencer er blevet dårligere efter valget af den nye bestyrelse.

    Tommy Nielsen, der er forbrugervalgt bestyrelsesmedlem i Silkeborg Forsyning gennem Silkeborg Vand og Silkeborg Spildevand under Silkeborg Forsyning, mener, at den nye bestyrelse mangler kompetencer på vandområdet.

    - Man har slået på tromme for at sige, at man vil have en professionel bestyrelse. Men så er jeg ked af at sige, at uanset hvor god man er til tal, så tror jeg ikke, at man kan byde ind med særlig meget brancheerfaring, siger Tommy Nielsen til EnergiWatch med reference til, at et af de nye medlemmer er privatkundechef i Spar Nord Horsens.

    Den nye bestyrelse i Silkeborg Forsyning kommer efter seks af de ejervalgte medlemmer af bestyrelsen blev afsat som følge af sagen, hvor selskabet mistede 70 millioner kroner efter spekulation i elpriser, samt en kartelsag, hvor 49 elproducenter har koordineret priser på salg af reservekraft.

    *****

    Sjællandske medier, Slagelse:
    Gasledning gravet over

    Torsdag middag var Tårnborgvej i Korsør spærret, fordi fjernvarmearbejdet havde gravet en gasledning over, skriver Sjællandske medier.

    I forbindelse med overgravningen blev et område spærret af, og Slagelse Brand blev indsat til at klemme rørene sammen, så der ikke længere ville sive gas ud. Derfra skal Evida sørge for, at der igen er gas til de kunder, som er berørt at overgravningen.

    - Det er sket i forbindelse med, at man graver fjernvarme ned, at man er kommet til at grave en gasledning over, siger indsatsleder fra Slagelse Brand, René Kofoed.

    Omkring kl.13.30 beretter Slagelse Brand om, at beredskabets arbejde er ved at være overstået på stedet.

    *****

    Andre klikkede på...