Gå til hovedindhold

Varmepumpeløsning udnytter overskudsvarme fra biomassekedel

LÆS I DAG: Brandstrup får heller ikke fjernvarme. Over 23.000 kroner dyrere for nye at få fjernvarme. Fjernvarmeprojekt i Egtved falder til jorden. Første skridt mod fjernvarme i Mern. Tidligere fjernvarmechef går ind i forsyningsbestyrelse.

2. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Energy Supply:
    Varmepumpeløsning udnytter overskudsvarme fra biomassekedel

    Aalborg CSP og Brønderslev Forsyning har indgået samarbejde og kontrakt om en integreret luft-til-vand varmepumpe, der kan genindvinde energi fra spildvarmen fra fjernvarmeværkets eksisterende biomassekedler eller udeluften. Det skriver Energy Supply.

    - Vi har stor fokus på at integrere forskellige vedvarende energiteknologier og dermed få gavn af både sol, biomasse og varmepumpe samt synergierne imellem dem på en intelligent måde. Den nye varmepumpe gør det muligt for os at genindvinde energi på hele to måder, siger direktør i Brønderslev Forsyning Thorkil Neergaard i en pressemeddelelse.

    Der er tale om en totalentreprise bestående af en 1 MW luft-til-vand varmepumpe med tilhørende rør og veksler samt integration med fjernvarmeværkets eksisterende anlæg som inkluderer et 26.929 m2 solvarmeanlæg samt to biomassekedler.

    Når biomassekedlerne kører, genereres der i kedelhallen en del spildvarme. Denne spildvarme genindvindes af en luftkøler. Energien fra spildvarmen omsættes efterfølgende i den elektriske varmepumpe, der komprimerer energien til brugbar fjernenergi ved den ønskede fremløbstemperatur.

    Når temperaturen i fyrrummet er passende, opsamles energien til varmepumpen i stedet fra udeluften ved hjælp af energioptagere, som står placeret ved siden af anlægget.

    *****

    Viborg Stifts Folkeblad:
    Brandstrup får heller ikke fjernvarme

    Der kommer ikke fjernvarme til landsbyerne Højbjerg og Brandstrup, der derfor må fortsætte med naturgas som opvarmning, fremgår det af Viborg Stifts Folkeblad. De to landsbyer kunne være blevet koblet på Rødkærsbro Fjernvarmeværk, men det bliver alt for dyrt.

    - Efter en grundig drøftelse og gennemgang af mulige tilslutninger blev konklusionen, at projektets investeringsøkonomi for den enkelte husstand ikke var interessant, lyder det i en pressemeddelelse fra formanden for Rødkærsbro Fjernvarmeværk Frede Hansen og Flemming Nielsen fra samarbejdsudvalget om fjernvarme til Brandstrup.

    Prisen var også uoverskuelig for de fleste i Højbjerg. I første omgang snakkede man om, at det ville koste 46.250 kroner at blive tilsluttet i Højbjerg, men det viste sig, at det kostede omkring 147.000 kroner- det vil sige omkring 100.000 kroner mere, og det var der ikke opbakning til, fordi investeringen ikke matcher ejendomsvurderingerne i området.

    *****
    Sjællandske:
    Over 23.000 kroner dyrere for nye at få fjernvarme

    Næstved Fjernvarme giver inflation og stigende renter skylden for, at det er nødvendigt at hæve tilslutningsafgiften betydeligt til det forestående konverteringsprojekt. Tilslutningsafgiften stiger således fra 60.653 til 84.110 kroner, skriver Sjællandske.

    Det er en stigning på 23.457 kroner eller en stigning på knap 39 procent.

    - Stigende anlægsomkostninger og stigende renter er den primære årsag til prisstigningen. Samtidig skal der også betales for et nyt produktionsanlæg. Det skulle vi ikke tidligere, siger formand Kristoffer Petersen.

    Han er dog sikker på, at der stadig er mange, der vil finde fjernvarmetilbuddet ganske attraktivt. Han mener, at alternativerne stadig er dyrere.

    *****

    Vejle Amts Folkeblad:
    Fjernvarmeprojekt i Egtved falder til jorden

    Da fristen for tilmelding til fjernvarme udløb for et område ved Egtved, var der ikke tilstrækkelig med positive tilkendegivelser. Egtved Varmeværk har derfor ladet projektet falde til jorden, fremgår det af Vejle Amts Folkeblad.

    - Kun 18 ud af 74 ejendomme har sagt ja tak til fjernvarme. Det svarer til cirka 24 procent, og dermed er vi slet ikke i nærheden af de 50 procent, som der minimum skulle til. Vi kan ikke investere vores eksisterende kunders penge i noget, som så få tilslutter sig, siger Anders Rønshof, der er formand for Egtved Varmeværks bestyrelse.

    Den lave tilslutning kommer bag på varmeværkets bestyrelse, som for et år siden mærkede en stor interesse og derfor gik i gang med de indledende undersøgelser.

    - Vi troede helt bestemt, at flere ville tilmelde sig, så jeg er da meget overrasket og kan ikke rigtig forstå det. Sidste år, når jeg cyklede rund i byen, blev jeg ofte spurgt: " hvornår kan vi få fjernvarme?". Den snak er siden forstummet, forklarer formanden.

    *****

    Netavisen.Vordingborg.in:
    Første skridt mod fjernvarme i Mern

    Energiselskabet E.ON og Høvdingsgaard Gods har indledt et samarbejde, der skal gøre det muligt at få fjernvarme til Mern via Byvarme-anlæg, som byens borgere selv ejer og styrer. Projektet bliver dog kun til noget, hvis Høvdingsgaard får godkendelse til to vindmøller, fremgår det af Netavisen.Vordingborg.in.

    - Forudsætningen for, at vi kan etablere et fjernvarmeanlæg i Mern, er, at Høvdingsgaard får godkendelse til vindmøller, så vi kan etablere en direkte linje mellem vindmøllen og Byvarme-anlægget. Ellers kan projektet ikke løbe rundt økonomisk, siger varmechef i E.ON, Bjørk Paamand Olsen.

    I 2023 er der taget en politisk beslutning, der giver mulighed for, at en strømproducent kan føre strøm direkte til en aftager uden om elnettet. Det er denne nye mulighed, der vil blive tale om, hvis det lykkes at få politisk opbakning til de to vindmøller på Høvdingsgaard.

    Politikkerne i Vordingborg Kommune skal i efteråret 2023 beslutte, hvilke ansøgninger om opførsel af vedvarende energianlæg, de vil godkende og tage med i den kommende lokalplan for området.

    E.ON har allerede taget den første kontakt til gode lokale kræfter, og hvis vindmølleprojektet bliver vedtaget i byrådet, vil E.ON og Høvdingsgaard invitere borgerne i Mern til informationsmøder om Byvarme.

    *****

    Hillerød Posten:
    Tidligere fjernvarmechef går ind i forsyningsbestyrelse

    Bestyrelsen i Hillerød Forsyning suppleres nu med et medlem med solid faglig baggrund fra energisektoren i form af tidligere direktør i fjernvarmeselskabet CTR, Kamma Eilschou Holm, som eksternt medlem af bestyrelserne i Hillerød Forsyning.

    Udpegningen sker ifølge Hillerød Posten efter indstilling fra bestyrelserne i Hillerød Forsyning for at sikre, at alle kompetencer inden for ”teknisk indsigt i den grønne omstilling og erfaring med risikostyring, økonomi og bestyrelsesarbejde” er til stede i bestyrelsen.

    Kamma Eilschou Holm driver i dag egen virksomhed, KH Relation, der har specialiseret sig i rådgivning af kommuner, forsyningsselskaber og myndigheder.

    Bestyrelserne i Hillerød Forsyning består herefter af otte generalforsamlingsvalgte medlemmer, to forbrugervalgte medlemmer i selskaberne Hillerød Forsyning Vand og Spildevand samt fire medarbejdervalgte medlemmer i selskaberne Hillerød Forsyning Holding og Service.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...