Ny ballade om lavere fartgrænser i Odense
LÆS I DAG: Vindmøller og solcelleparker til vejledende folkeafstemning i Tønder Kommune. Bekymring over magtfuld klimapolitikers exit. Vejarbejde graver sig på femte måned gennem Ølholm. Varmecentral er første skridt mod en ny fælles fjernvarme-løsning.
Fyns Amts Avis:
Ny ballade om lavere fartgrænser i Odense
V og K vil have undersøgt, om der kan fanges mere CO2 end allerede planlagt fra Fjernvarme Fyns skorstene. Fyns Amts Avis skriver, at kravet fra V og K kommer blot to måneder efter at et samlet byråd 9. juni indgik en grøn trafikaftale, som skal være med til at gøre Odense klimaneutral senest i 2030.
Konkret ønsker V og K at lempe de generelle hastighedsnedsættelser, som ligger i aftalen. Generelt skal farten være 20 kilometer i timen lavere i forhold til i dag, men det vil have for store negative konsekvenser for byen.
I stedet ønsker V og K at drøfte en markant øget opsamling af CO2 fra Fjernvarme Fyns skorstene, som indgår i den samlede klimaplan for Odense, Klimaneutral 2030, som byrådet indgik i juni 2020.
- Det begrænser meningen med at diskutere hastighedsnedsættelser svarende til 16.000 ton CO2, hvis vi potentielt kan begrænse CO2-udledningen med op til 600.000 tons yderligere, siger Tommy Hummelmose.
Klimarådmand Tim Vermund afviser ønsket fra V og K med henvisning til et notat fra Fjernvarme Fyn, at CO2-reduktioner på trafikområdet kan undgås ved at opsamle flere ton CO2 fra Fjernvarme Fyn.
I notatet fra Fjernvarme Fyn lyder det blandt andet:
"Fjernvarme Fyn finder ikke, der er økonomisk og juridisk fundament for at pålægge varmekunderne disse risici på nuværende tidspunkt, og strategien er derfor at afvente modning af teknologi, reduktion af anlægspriser samt fastsættelse af rammevilkår for biogen CO2 for sikring af økonomien herved".
Tim Vermund siger om forslaget fra V og K:
- Alle fagfolk, vi har spurgt, siger, at det ikke kan lade sig gøre. Så det er besynderligt, at vi nu skal drøfte det igen.
*****
GridTech:
Vindmøller og solcelleparker til vejledende folkeafstemning i Tønder Kommune
Som den første kommune introducerer Tønder Kommunen vejledende folkeafstemninger om vindmøller og Det er borgere, der bor nær en potentielt kommende solcellepark eller vindmølle, kan afgive deres stemme om, hvorvidt de er for eller imod det pågældende VE-projekt. Det skriver GridTech.
Ordningen er blot et af en række politiske kriterier, som blev vedtaget, da 29 af kommunalbestyrelsens 31 medlemmer i marts 2022 blev enige om en ny, omfattende og ambitiøs VE-strategi for grænselandskommunen. En strategi, der sigter efter at tilføre kommunen mellem 100-120 nye, store landmøller og 1.500 hektar solceller med udbredt lokalt medejerskab.
- Vi har modtaget ansøgninger, der tilsammen langt overstiger den ellers ambitiøse VE-ramme, vi har sat. Det er vi glade for, siger borgerlistens Thomas Ørting Jørgensen, der også er formand for kommunens Klima-, Vækst- og Udviklingsudvalg, der er primus motor for VE-strategien.
Han tilføjer:
- Kommunalbestyrelsen har derfor af to omgange måttet prioritere blandt de mange ansøgninger, med det resultat, at der nu er sendt i alt 21 projekter med sammenlagt 104 vindmøller og 1.600 hektar solceller i videre behandling.
Tidsmæssigt kommer de 21 projekter til at blive behandlet i bølger, men Thomas Ørting Jørgensen og kommunalbestyrelsen forventer, at de ved indgangen til efteråret allerede vil have projekter, der er klar til at blive sendt i lokalplanshøring, hvor de så samtidig sendes til vejledende folkeafstemning.
*****
Klimamonitor:
Bekymring over magtfuld klimapolitikers exit
Hollandske Frans Timmermans stopper som klimakommissær i EU, og det vækker bekymring hos Jens Mattias Clausen, der programchef for EU hos tænketanken Concito. Det beretter Klimamonitor.
- Når han stopper, skabes et tomrum. Dette år har vist, at vi ikke har råd til et tabt år, siger Jens Mattias Clausen, der mener, at to store hændelser det kommende år kræver en dygtig og magtfuld politiker som klimakommissær i EU.
I november begynder COP28, hvor EU i Dubai skal forsøge at bygge bro mellem industrilande og udviklingslande for at skabe fremdrift i de internationale klimamålsætninger. Og i første kvartal i 2024 skal EU-Kommissionen lancere sit afgørende forslag til nye klimamålsætninger for EU-blokken for 2040.
- Hvis Kommissionen lægger et svagt ambitionsniveau i deres forslag, er det enormt svært efterfølgende at hæve det i forhandlingerne mellem EU-landene og EU-Parlamentet, siger Jens Mattias Clausen.
*****
Vejle Amts Folkeblad:
Vejarbejde graver sig på femte måned gennem Ølholm
Siden april har der været opgravninger i Ølholm, og nu er over halvdelen af arbejdet færdigt. Nu er Hedensted Kommune og Tørring Kraftvarmeværk klar til at sætte ind med mere bemanding for at nå i mål til tiden, skriver Vejle Amts Folkeblad.
Forude venter sidste etapedel, fortæller leder af projektet for Tørring Kraftvarmeværk, Olav Lage, fra firmaet & Green Project i Daugård.
- Vi er 70 procent færdig. Første husstand kan blive tilsluttet i slutningen af august.
Arbejdet skred godt frem, lige indtil juli. Her faldt til tider så megen regn, at det har udfordret gravearbejdet en hel del.
- Vi er meget afhængige af vejret. Julis regnvejr drillede, og måske skal vi have flere folk på til det kommende gravearbejde for at kunne holde tidsplanen, fortæller Olav Lage.
Der er lidt over 400 husstande i Ølholm, heraf skal i omegnen af 250 husstande gøres klar til fjernvarme. Det svarer til 60 procent af byens huse, der fra slutningen af oktober får mulighed for at blive tilkoblet varmekilden.
I dag varmer byens 900 indbyggere deres huse op med olie, naturgas, træpillefyr eller via varmepumper.
*****
Ugebladet Vestsjælland:
Varmecentral er første skridt mod en ny fælles fjernvarme-løsning
450 boligers varmecentral skifter hænder – fra Vestsjællands Almene Boligselskab til Sorø Fjernvarme. Overdragelsen vil ifølge Ugebladet Vestsjælland ikke gøre det dyrere at være varmekunde.
Det er nu planen, at Sorø Fjernvarme, der ejes af AffaldPlus, overtager boligselskabets varmecentral i Dianalund by den 1. januar 2024. Varmecentralen skal indgå som en af flere varmekilder i den fjernvarme-løsning, AffaldPlus er i gang med at stykke sammen for Dianalund.
Hos AffaldPlus er energichef Ole J. Andersen tilfreds med, at det efter flere års dialog er lykkedes at lande en aftale med VAB.
- Vi er meget glade for, at VAB henvendte sig til os og spurgte, om vi ville drive varmeanlægget. Og det passer som fod i hose lige ind i vores nye forretningsben, siger han.
For nyligt godkendte AffaldPlus' seks ejerkommuner nemlig, at selskabet må hjælpe bysamfund med at oprette og drive lokale fjernvarmeværker. Således er AffaldPlus i gang med at oprette både Dianalund Fjernvarme og Stenlille Fjernvarme som selvstændige afdelinger under Sorø Fjernvarme A/S.
- Varmecentralen skal indgå som en del af en fremtidig varme-forsyning i Dianalund, og derfor giver det god mening for os at overtage det. Det er et meget velfungerende og veldrevet anlæg. Det skal fortsætte med at køre på naturgas, og derfor bliver det ikke en af de grundlæggende enheder, men bliver en spidsbelastnings- og reserve-enhed, siger Ole J. Andersen.
Skriv kommentar