Gå til hovedindhold

Haveaffaldet luner i radiatorerne i stedet for at ende som kompost

LÆS I DAG: Jagten er gået ind på fremtidens fjernvarme. Flisværk ser sig om efter en ny adresse. Flis giver ingen problemer i Brørup. Tidligere direktør for Dansk Affaldsforening bliver public affairs-rådgiver.

17. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Energy Supply:
    Haveaffaldet luner i radiatorerne i stedet for at ende som kompost

    Kjellerup Fjernvarme har indgået en aftale med Verdo Energy Systems om at optimere det allerede eksisterende biomasseanlæg, så det også kan brænde have-/parkaffald fra både private haver og kommunale arealer. Det fortæller Energy Supply.

    Ved at udnytte have-/parkaffald som brændstof til energiproduktion, anvender Kjellerup Fjernvarme en ressource, der tidligere blev betragtet som unyttigt affald.

    - Det er afgørende for os, at vi kan være fleksible i vores varmeproduktion. Energimarkederne og -priserne udvikler sig hele tiden, og det mærker vi alle. Derfor er løsningen både til gavn for os, vores fjernevarmekunder og for klimaet, siger Lars Mikkelsen Bjørnkjær, der er driftschef hos Kjellerup Fjernvarme, i en pressemeddelelse.

    Biomasseanlægget fra Verdo Energy Systems er optimeret til at håndtere have-/parkaffald og andre uhomogene brændsler. Med disse brændsler følger også fremmedlegemer, jord og sand, hvilket der også er taget højde for.

    - Det er en stor fordel for vores kunder, at de kan justere og tilpasse systemets specifikationer undervejs til de givne brændsler. Hos Verdo er vi opmærksomme på, at vi i fremtiden ikke er garanteret at kunne brænde træ i samme gode kvalitet, som vi har været vant til. Det stiller nogle nye krav til vores måde at udarbejde forbrændingsanlæggene på, så vi sikrer, at de er fremtidssikrede, og at materialerne bliver behandlet korrekt, siger John Myrup, der er salgschef hos Verdo Energy Systems.

    *****

    SN.dk:
    Jagten er gået ind på fremtidens fjernvarme

    Fjernvarme skal måske findes i Lyngbys undergrund, fremgår det af SN.dk, der fortæller, at Vestforbrænding og Innargi har indgået en rammeaftale om at undersøge mulighederne for geotermi i Vestforbrændings forsyningsområde.

    Geotermi skal, hvis det er muligt yde et væsentligt bidrag til opfyldelse af Vestforbrændings Varmeplan 2030, der indebærer et af de største fjernvarmeprojekter i Danmark.

    . Vi får brug for meget mere grøn fjernvarme i fremtiden og her passer geotermien perfekt ind. Den umiddelbare vurdering er, at vi skal bruge op til tre geotermiske anlæg med en samlet effekt på 55 MW, men hvis prisen er konkurrencedygtig, kan vi nok indfase helt op til 100 MW geotermi, siger Steen Neuchs Vedel, der er direktør for Vestforbrænding.

    Parterne skal frem til udgangen af 2024 analysere undergrunden samt det nuværende og kommende fjernvarmenet for at kortlægge, hvor geotermi bedst kan indpasses på nettet i samspil med Vestforbrændings andre varmekilder.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Flisværk ser sig om efter en ny adresse

    Beboerprotester i forbindelse med høringsfasen fører nu til, at Holsted Varmeværk og Vejen Kommune går i gang med at finde et andet egnet sted at bygge et flisværk i Holsted. Det beretter JydskeVestkysten.

    - Placering på Vestermarken er sat på pause, og det er alternative placeringer, der undersøges, oplyser ingeniør Christian Damm, Vejen Kommune, til avisen.

    Naboer har især peget på, at det planlagte byggeri overtræder lokalplanen, og det er den reaktion, der nu får parterne til at se sig om efter et andet sted at bygge flisværket. En anlæg der er ifølge bestyrelsen for værket er bydende nødvendigt, fordi det er nemlig den letteste og måske eneste mulighed for at skaffe borgerne i Holsted billigere fjernvarme.

    Formand for varmeværket, Jens Brodersen, mener, det kan halvere den temmelig dyre fjernvarme i Holsted -ikke mindst sammenlignet med den billige pris i Brørup.

    Læs også: Nyt flisanlæg møder modstand i Holsted.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Flis giver ingen problemer i Brørup

    Formand for Brørup Varmeværk Ole Arendttorp har med undren fulgt debatten om modstanden mod et flisværk i Holsted. De mulige gener, som de protesterende i Holsted kommer frem med, er nemlig slet ikke et problem i nabobyen.

    - Der er absolut ingen problemer i forbindelse med vores flisværk, selvom det ligger lige midt i byen som nabo til brugsen. Der kommer langt flere lastbiler til brugsen end til flisværket, så der er slet ingen, der lægger mærke til bilerne med flis, siger formand for Brørup Varmeværk, Ole Arendttorp.

    - Vi har ingen problemer, men kun fordele. Flisen har i årevis givet os borgere i Brørup meget billig fjernvarme.

    Helt uden parraller er historien mellem de to værker dog ikke. Der var nemlig også klager, da varmeværket i Brørup for 12 år siden søgte om at bygge flisværket, fortæller Arendttorp.

    - Nogle borgere var dengang bange for, at placeringen af flisværket midt i byen ville giver gener. Det gjorde det ikke, og det gør det ikke, og lige siden er den debat helt forsvundet.

    *****

    Altinget:
    Tidligere direktør for Dansk Affaldsforening bliver public affairs-rådgiver

    Mikkel Brandrup vender retur til rådgivningsbranchen, når han bliver public affairs-rådgiver hos kommunikations- og reklamebureauet Advice. Han kommer fra en stilling som chefrådgiver hos Danske Regioner, skriver Altinget.

    - Jeg glæder mig til at hjælpe virksomheder og organisationer med at bidrage til den udvikling, der er nødvendig, når det gælder energi, forsyning, produktion, forbrug og infrastruktur, skriver han i et opslag på LinkedIn.

    Han har senest tilbragt en del år i organisationsverdenen, hvor han bl.a. har beskæftiget sig med klima hos Danske Regioner som chefrådgiver. Derudover har han været politisk chef hos Dansk Affaldsforening og arbejdet som chefrådgiver hos Operate.

    Han tiltræder stillingen hos Advice 14. august.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...