Gå til hovedindhold

Fik millioner til fjernvarme - men alt ligger stadig stille i Assentoft

LÆS I DAG: Ulovlig varme i 80 nye boliger. Borgergruppe vil arbejde for fjernvarme i landsby. Det går trægt med tilmelding til fjernvarmen i Jels. Hofor indkøber ny CO2-varmepumpe, der skal give synergieffekter mellem fjernkøling og -varme. Theresa Scavenius smidt ud af Alternativets folketingsgruppe. Overraskende valg af De Radikales spidskandidat til EP-valg.

18. sep. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    TV2 Østjylland:
    Fik millioner til fjernvarme - men alt ligger stadig stille i Assentoft

    I Assentoft øst for Randers er der ambitioner om fjernvarme, og det er endda lykkedes at få 18 millioner kroner til projektet fra Fjernvarmepuljen. Men indtil videre står alt stille, fremgår det af TV2 Østjylland. Det er nemlig endnu ikke lykkedes at samle tilstrækkeligt med varmekunder.

    - Den tidsplan, vi tidligere har lagt frem, kan vi ikke holde. Det er umuligt, lyder det ærligt fra Kristian Haugland, bestyrelsesformand for Assentoft Forsyning.

    Status er lige nu, at 719 husstande har sagt ja til at få lagt fjernvarme ind. Men før de kan komme i gang med noget som helst, skal yderligere 140 husstande melde sig til. Ellers lever man ikke op til Randers Kommunes krav om 859 husstande, og så vil kommunen ikke stille garanti for belåninger til projektet.

    Men det har altså vist sig sværere end forventet at få nok med. Og indtil Assentoft Forsyning når målet, kan arbejdet ikke begynde. Det ærgrer Kristian Haugland.

    - Det er, som om folk fuldstændig har glemt udsvingene i gasprisen på under et år, siger han til TV2 Østjylland.

    Manglen på konkret støtte nu betyder, at der er sat en ny - og tredje - deadline for projektet i foråret 2024. Håber hos Assentoft Forsyning er, at man til den tid vil have nok tilmeldinger, så projektet kan begynde.

    *****

    Energy Supply:
    Ulovlig varme i 80 nye boliger

    Brønderslev Kommune giver fjernvarmeselskab ret i, at der er lavet ulovlig varmeforsyning i det tidligere Dronninglund Sygehus på 8000 kvadratmeter. Det er ved at blive bygget om til 80 nye boliger med individuelle varmepumper, fremgår det af Energy Supply.

    MVE BYG Aps, der er bygherre, har frakoblet en såkaldt blokvarmecentral og en egen naturgasfyret kedelcentral, og har i stedet etableret nye varmepumper til de nye boliger. Samtidig har selskabet koblet fjernvarmen fra.

    Men det viser sig nu, at når der er tale om en blokvarmecentral, skal bygherren altså også fortsat aftage fjernvarme, med mindre blokvarmecentralen bliver godkendt til at aftage varme fra alternative varmekilder som for eksempel varmepumper.

    Det kræver et projektforslag og en godkendelsesprocedure, der viser, at den alternative energiform er samfundsøkonomisk mere fordelagtig end fjernvarme. Er dette ikke tilfældet, kan kommunen ikke godkende projektet.

    Bygherren har ikke lavet sådan et projektforslag men oplyser til Brønderslev Kommune, at det er en fejl, at blokvarmecentralen helt er blevet frakoblet.

    *****

    SN.dk:
    Borgergruppe vil arbejde for fjernvarme i landsby

    Skuffelsen var stor blandt mange borgere i Lejre by, da Lejre Kommune og Fors A/S tidligere på året meldte ud, at byen ikke kan få fjernvarme. Men der er alligevel håb for at få varmeløsningen til byen - en bred gruppe borgere fra byen er nemlig gået sammen om at gå videre med et tilbud fra E.ON om etablering af fjernvarme i Lejre by.

    SN.dk skriver, at det er en løsning, som i følge styregruppen er velafprøvet, og hvor koncernen ligeledes vil bistå med hele processen. Det oplyser styregruppen i en pressemeddelelse.

    - Vi vil med dette appellere til, at borgere afventer med at finde andre løsninger, indtil vi har en afklaring senere på året. Fjernvarmen bliver kun etableret hvis den er billigere eller lig varmeprisen ved fjernvarme, lyder det fra styregruppen i en pressemeddelelse.

    I løbet af de næste to uger vil styregruppen mødes med E.ON og kommunen for at få styr på den videre proces. Herefter samles den store borgergruppe igen for at blive orienteret og for at drøfte de næste skridt.

    - Gruppen var enige om, at borgerne i Lejre by skal holdes godt informeret. Projektet afhænger af økonomien, som igen i høj grad afhænger af hvor mange, der går med - nu og i fremtiden. For at tage den beslutning skal borgerne selvfølgelig informeres godt. Borgergruppen ønsker så hurtigt som muligt at give borgerne i Lejre muligheden for at træffe et informeret valg ved, forhåbentlig, at præsentere en fjernvarmeløsning i samarbejde med E.ON og Lejre Kommune, slutter styregruppen.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Det går trægt med tilmelding til fjernvarmen i Jels

    Formand for Jels Fjernvarme Janus Lynggaard håber og tror, at 400 husstande har meldt sig om en uge, så byggeprocessen som planlagt kan indledes lige efter nytår. Da man spurgte i januar var der ellers omkring 500, der meldte sig som interesserede, skriver JydskeVestkysten.

    - Jeg tror på, at borgerne vil være med, og at vi derfor får gennemført planerne. Der er jo stadig masser af usikkerhed om, hvordan prisen på gas vil udvikle sig, siger formanden, der mener, at netop den faldende gaspris er hovedårsagen til, at folk tøver med at melde sig til.

    Janus Lynggaard fortæller, at varmeværket skal bygges på Finnmarken på industriområdet i den sydlige del af byen. Varmen skal dels komme fra et flisfyr og fra nogle store varmepumper.

    Omkring 200 borgere deltog i et borgermøde i Thorhallen i slutningen af august, hvor Jels Varme og rådgiverne fra Green Project præsenterede de konkrete planer for fjernvarme i området.

    Det vil tage halvandet år at opbygge fjernvarmen i byen alt inklusive.

    *****

    GridTech:
    Hofor indkøber ny CO2-varmepumpe, der skal give synergieffekter mellem fjernkøling og -varme

    Hovedstadens fjernkølenet har vokseværk i en sådan grad, at Hofor har skullet se sig om efter ny, større kapacitet til at holde hoteller, datacentre og øvrige erhvervsbygninger forsynet med fjernkølilng. Det sker nu med en varmepumpe, der – i stedet for at lade overskudsvarmen gå tabt – sender varmen over i fjernvarmenettet, hvor Hofors godt 665.000 fjernvarmekunder kan få glæde af den.

    - Når returvandet fra fjernkølenettet kommer med en temperatur, som kan udnyttes og bruges i fjernvarmesystemet, er det jo alt andet lige smartere at udnytte det end at lade det sive ud i havnen. Og da vi nu ser ind i at skulle tilføre et større anlæg for at holde forsyningssikkerheden oppe i vores voksende fjernkølenet, begyndte vi at undersøge business casen for at etablere en varmepumpe, som kan sikre os gode synergieffekter mellem de fjernvarme- og fjernkølenettet, forklarer Kasper Hovmand Malskær, der er projektleder hos Hofor, til GridTech.

    Her har Hofor valgt en varmepumpeløsning fra EuRefa, der får de enkelte varmepumper leveret fra den aarhusianske producent Fenagy. Samlet set får anlægget en dimensionerende effekt på 3,5 MW køl, mens den kan forsyne fjernvarmenettet med 5,5 MW varme, hvortil den kan levere temperaturer mellem 65 og 85 grader.

    Anlægget har været på tegnebrættet i en årrække, hvor markedet også har været ude i noget af en rusketur, som har sendt priserne for anlægget op i et niveau, der er op mod 25 procent dyrere, end før krigen brød ud i Ukraine.

    - Det tilbud, vi er endt med, er væsentligt dyrere end det, vi i første omgang havde udsigt til. Trods det hænger økonomien stadig rigtig fint sammen, forsikrer Kasper Hovmand Malskær.

    *****

    Altinget.dk:
    Theresa Scavenius smidt ud af Alternativets folketingsgruppe

    Hovedbestyrelsen i Alternativet har søndag meldt ud, at den bakker op om at smide klimaordfører, Theresa Scavenius, ud af folketingsgruppen. Hun beskylder omvendt partiledelsen for at komme med falske anklager mod hende, skriver Altinget.

    Partiet oplyser, at Scavenius fratages alle ordførerskaber, udvalgsposter samt retten til at udtale sig på partiets vegne. Hun er dog ikke ekskluderet fra selve partiet.

    - Vi må erkende, at det ikke har været muligt at rette op på de store samarbejdsproblemer og tillidsbrud, vi har oplevet fra Theresa Scavenius, udtaler gruppeforperson Helene Liliendahl Brydensholt i en pressemeddelelse.

    Theresa Scavenius er søndag aften stemplet ind i diskussionen på det sociale medie X, hvor hun beskylder partiets politiske leder, Franciska Rosenkilde, og hovedbestyrelsens forperson, Trine Aslaug Hansen, for at fremsætte "falske anklager" imod hende.

    Hun kritiserer samtidig danske medier for "ukritisk" at viderebringe deres udtalelser.

    - Franciska Rosenkilde og Trine Aslaug kommer med nye falske anklager om mig og medarbejdere, som på intet tidspunkt er blevet forelagt mig i den måneds lange mæglingsproces. I kan ikke viderebringe ukritisk. Jeg afviser alt og forventer dementi, skriver hun blandt andet.

    *****

    Børsen.dk:
    Overraskende valg af De Radikales spidskandidat til EP-valg

    Når der er valg til Europa-Parlamentet i juni, stiller Radikale Venstre med en ung, radikal profil som spidskandidat. Det har et flertal af partiets medlemmer netop valgt på landsmødet i Nyborg, hvor Sigrid Friis Frederiksen er valgt til spidskandidat foran bl.a. tidligere klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen og tidligere folketingsmedlem Anne Sophie Callesen.

    Sigrid Friis Frederiksen er til daglig politisk konsulent i Dansk Fjernvarme og tidligere formand for Radikal Ungdom, fremgår det af bl.a. Børsen.dk. Men nu skal hun altså forsøge at genvinde partiets ene mandat i Europa-Parlamentet - en stor opgave, som hun selv betegner det.

    - Jeg er så taknemmelig for opbakningen. Jeg er megaklar til at gå i gang med det hårde arbejde, til at holde fanen højt for klimakampen, for at passe godt på naturen, kæmpe for rettighederne og for alle de radikale aftryk, som vi har drøftet hele weekenden, siger den 28-årige Sigrid Friis Frederiksen, der til daglig bor på Frederiksberg.

    Ved det seneste europaparlamentsvalg i 2019 fik Radikale Venstre lige over 10 pct. af stemmerne og to mandater. Men sidste år valgte Karen Melchior, en af de to radikale medlemmer af parlamentet, at forlade partiet i kølvandet på artikler om dårligt arbejdsmiljø på hendes kontor i Bruxelles. Dermed har partiet kun ét medlem af parlamentet i dag.

    Andre klikkede på...