Gå til hovedindhold

DI-analyse: Øget risiko for gasmangel i 2024

LÆS I DAG: Kommuner vil af med kirkers vetoret over vedvarende energi. Fjernvarme Fyn overflytter elhandelsværktøj til EMD International. Flere varmekilder erstatter faldende affaldsmængder til forbrænding. Energinet er snart klar med nyt bud til regeringen på Energiø Nordsøen.

19. sep. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    DI; pressemeddelelse:
    DI-analyse: Øget risiko for gasmangel i 2024

    DI anbefaler virksomheder i Danmark til at have alternativ energiforsyning parat om få måneder, hvor gasforsyningerne kan komme under pres. Advarslen kommer, selv om EU’s gaslagre er knap 94 procent fyldte før den kommende vinter, fremgår det af en pressemeddelelse fra DI.

    - Gassituationen kan under de forkerte omstændigheder blive kritisk i den kommende vinter selv ved normale vintertemperaturer. Det vil være tilfældet hvis gasforsyningerne fra Rusland falder helt bort og der bliver en kraftig asiatisk efterspørgsel på flydende gas. Det kan give en risiko for forsyningsafbrydelser i starten af 2024, siger branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis.

    Hans anbefalinger til industrivirksomhederne er derfor klar nok: Spar på gassen og hav en alternativ energiforsyning i baghånden.

    - Industrien skal fortsat have fokus på gas- og øvrige energibesparelser også selv om de har gjort meget for at sikre sig ved at spare på gassen og etablere nødforsyninger over det sidste halvandet år. Energisikkerhed er  blevet et større strategisk fokusområde i industrien end det har været tidligere og vi vil fortsat se gasbesparelser. Så jeg forventer, at det meste af industrien faktisk vil køre videre selv, hvis der bliver gasafbrydelser til vinter, siger Troels Ranis.

    *****

    EnergiWatch:
    Kommuner vil af med kirkers vetoret over vedvarende energi

    Regeringen vil fastholde kirkernes ret til at nedlægge veto over for vedvarende energi tæt på kirkebygninger, men det får nu KL - Kommunernes Landsforening – til at kritisere et nyt lovforslag. Det truer nemlig den grønne omstilling, fremgår det af bl.a. EnergiWatch.

    - Det siger sig selv, at det ikke er en gangbar vej, at regeringen lægger op til at give kirker vetoret til at bekæmpe vindmøller på over halvdelen af landets areal. Særligt nu, hvor det er afgørende at sikre momentum i den grønne omstilling, skriver Birgit S. Hansen, der er formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg i en pressemeddelelse.

    Det handler om regeringens forslag til en ny planlov, hvor det fremgår, at kirkens indsigelsesret over vedvarende energi tæt på kirkebygninger fastholdes.

    Vedtages den nye planlov, gælder muligheden for at gøre indsigelse inden for en kilometers afstand fra en kirkebygning. For vindmøller på 250 meters højde har kirkernes stifter indsigelsesret op til to kilometer fra kirkens arealer.

    Ifølge et kort fra KL på baggrund af tal fra Kirkeministeriet betyder afgrænsningen, at kirkerne har mulighed for at gøre indsigelse mod vedvarende energi på halvdelen af Danmarks samlede areal.

    *****

    EnergiWatch:
    Fjernvarme Fyn overflytter elhandelsværktøj til EMD International

    Fjernvarme Fyn og softwareselskabet EMD International er nået til enighed om en aftale efter flere måneders forundersøgelse. Det resulterer nu i, at Fjervarme Fyns egenudviklede planlægningsværktøj til drift, Opti, sammen med flere nøglemedarbejdere rykker til EMD. Det fortæller EnergiWatch.

    - Med den nye aftale sikrer vi, at vores erfaringer med både udvikling og brug af Opti videreføres samtidig med, at medarbejderne bag kan fortsætte i et fagligt og stærkt udviklende miljø, siger kommerciel chef hos Fjernvarme Fyn, Morten Brunse.

    Tanken bag er, at man vil udvikle ”markedets bedste” softwareprodukt til planlægning på indenlandske og udenlandske fjernvarmeværker. Dermed skal værktøjet altså ikke længere kun komme Fjernvarme Fyn til gode.

    - Vi oplever stor interesse for samarbejdet. Og vi har allerede fået flere henvendelser fra potentielle kunder, som vil høre mere. Så nu får vi travlt med at integrere både software og nøglemedarbejdere samtidig med, at markedet for nye potentielle kunder skal opdyrkes, siger direktør hos EMD International Christian Ingerslev.

    *****

    Energy Supply:
    Flere varmekilder erstatter faldende affaldsmængder til forbrænding

    Vestforbrænding vil i fremtiden opleve, at der faldende affaldsmængder til forbrænding og mere til genanvendelse og genbrug. Det giver lavere brændselsmængder til den fjernvarme, som Vestforbrænding leverer i dag, hvor godt 95 procent er baseret på affald, skriver Energy Supply.

    Men ifølge Vestforbrændings distributionschef Søren Løgstrup Hansen er der ingen grund til bekymring for varmekunderne.

    - Vestforbrænding arbejder på at tilbyde fjernvarme til 35.000-40.000 nye kunder i syv kommuner i løbet af de kommende år. Når det kan lade sig gøre samtidig med, at vi reducerer mængden af affald til forbrænding, så er det fordi, fjernvarme er et fleksibelt system, som kan kombinere forskellige varmekilder – både interne og eksterne, siger Søren Løgstrup Hansen i en pressemeddelelse.

    Han understreger, at netop fleksibilitet gør fjernvarme til en stabil og fremtidssikker varmekilde.

    - Og der bliver brug for systemets fleksibilitet, når Vestforbrænding i fremtiden skal producere yderligere 700.000-1.000.000 MWh varmekapacitet til de mange nye kunder. Det er næsten dobbelt så meget varme, som vi producerer i dag, siger Søren Løgstrup Hansen.

    *****

    Energy Supply:
    Energinet er snart klar med nyt bud til regeringen på Energiø Nordsøen

    Selvom udbuddet af Energiø Nordsøen sidst i juni blev aflyst og udsat til sidst på året i en "billigere og bedre version",  så går der ikke længe, førend Energinet vil aflevere sit bud på en ny energiø i Klimaministeriet. Det skriver Energy Supply.

    - På trods af tænkepausen kører forundersøgelser af hav og miljø for havvindparkerne videre, som de har gjort hele tiden. Og vi (Energinet, red.) laver bl.a. miljøundersøgelserne for en ny energiø på stålben, og alt det tilhørende modningsarbejde, siger Hanne Storm Edlefsen, der er direktør for Energiøer i Energinet, som er Danmarks nationale transmissionssystemoperatør (TSO) af el og gas.

    Med bistand fra ingeniørrådgiveren Rambøll skal Energinet aflevere sit bud på Energiø Nordsøen version 2.0 om en måneds tid.  Derefter skal projektet behandles politisk inden udgangen af i år.

    - Det bliver en energiø, som lever op til de samme politiske ambitioner om storskalahavvind og til de oprindelige politiske aftaler i forliget om energiøer. Men en energiø i en enklere udgave med færre led og forventeligt til en anden pris, siger Energinet-direktøren.

    Andre klikkede på...