Interesseorganisation advarer mod "umoden og usikker" CO2-fangst
LÆS I DAG: Nyt værktøj identificerer de bedste tidspunkter for CO2-fangst. Uforløst varmepumpe-potentiale i mange kommuner. Overskudsvarme fra transformerstation sender olie- og gasfyr på pension. Forhandlere af biobrændsel: Lad vær med at hamstre.
EnergiWatch:
Interesseorganisation advarer mod "umoden og usikker" CO2-fangst
Rådet for Grøn Omstilling melder sig nu debatten om for eller imod CCS – og direktør Bjarke Møller venderi følge EnergiWatch tommelfingeren ned: Det er spild af skatteydernes penge at bruge 27 mia. kr. på CCS-projekter.
Han mener ifølge mediet, at teknologien er umoden, usikker og alt for energikrævende. Derfor stiller Rådet sig stærkt kritisk over for den aftale om CO2-fangst og -lagring, som onsdag blev vedtaget med bred politisk opbakning.
- Der er betydelig risiko for, at politikernes gyldne løfter aldrig bliver indfriet, og at skatteydernes penge bliver spildt på en fangstteknologi, der ikke leverer hurtigt nok, lyder det fra RGO’s direktør, Bjarke Møller, i en pressemeddelelse.
Interesseorganisationen har gennemgået internationale erfaringer med CO2-fangst og mener på baggrund af det, at teknologien er langt mindre effektiv og langt dyrere, end hvad politikerne lover. Derfor opfordrer rådet politikerne til at udskyde de kommende udbudsrunder på henholdsvis 10,5 mia. kr. i juni 2024 og 16,3 mia. kr. i 2025.
*****
Klimamonitor:
Nyt værktøj identificerer de bedste tidspunkter for CO2-fangst
Alexandra Instituttet, Verdo og Teknologisk Institut har udviklet et digitalt værktøj, som beregner det optimale tidspunkt for at opsamle CO2. Nu stiller de værktøjet til rådighed for andre kraftvarmeværker, fortæller Klimamonitor.
Værktøjet er udviklet ved at inddrage historiske data fra Verdo, herunder varmeproduktion, typen af brændsel og mængden af røggas fra skorstenen. Fordi man skal bruge energi til at indfange CO2 er det godt at vide, hvor meget strøm og varme, man skal bruge per kilo CO2, samt hvor meget spildvarme man genererer.
- Vi tager de faktiske tal fra Verdo og kombinerer dem med de reelle strømpriser i samme periode. Samtidig kan man overordnet angive, hvordan ens CO2-filter vil virke. Ud fra det kan vi køre en simpel simulering, som beregner, hvornår det bedst kan betale sig, og hvor meget ekstra varme der skal produceres, udtaler Tejs Scharling, der er Principal Solutions Architect hos Alexandra Instituttet, i pressemeddelelsen.
*****
Tekniq; pressemeddelelse:
Uforløst varmepumpe-potentiale i mange kommuner
Ca. 400.000 bygninger skal i de kommende år have skrottet deres nuværende olie- eller naturgasfyr til fordel for fjernvarme eller varmepumpe. Men rigtigt mange boligejere udskyder beslutningen og beholder de gamle fyr.
Det er bekymrende, da der stadig er tilskud at hente via varmepumpepuljen, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse, hvor organisationen ærgrer sig over, at der ikke er det samme pres på puljen som tidligere.
- Der har slet ikke været den efterspørgsel, som vi håbede på, da puljen åbnede. Vi kan se på tallene, at der stadig er rigtigt mange, især uden for de større byer i samtlige regioner, som stadig opvarmer med olie- eller naturgas. Derfor er det bekymrende, at entusiasmen omkring varmepumpepuljen er så relativt begrænset, siger Troels Hartung, der er bæredygtighedschef i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
På landsplan er der installeret varmepumper i 11 procent af landets boliger per 1. januar 2023 i følge tal fra Danmarks Statistik. Og ifølge en rapport fra Cevea er det kun 21 kommuner ud af 98, hvor mere end 80 procent af hustandende har enten varmepumpe eller fjernvarme, og i mange kommuner er tallet lagt under de 80 procent.
- Det er nu, der skal fart på den grønne omstilling, og tallene viser, at der er plads til forbedringer. Rigtigt mange skal have en varmepumpe i de kommende år, men de politiske signaler om hvad der er det rigtige at vælge, har været uklare. Det har vi råbt højt om, og det har hjulpet, men vi kan se, at mange tøver med at træffe beslutningen. Nu skal forbrugerne have visheden igen, så vi igen kan få fart på skrotningerne af fyrene, siger Troels Hartung.
*****
Energy Supply:
Overskudsvarme fra transformerstation sender olie- og gasfyr på pension
Det har længe været et ønske for det nystiftede Andelsselskabet Bjæverskov Fjernvarme A.M.B.A at udnytte overskudsvarmen fra Energinets transformerstation ved Bjæverskov. Nu har klima- og planudvalget i Køge Kommune godkendt forslaget, skriver Energy Supply.
- Det er et imponerende stykke arbejde, initiativgruppen i Bjæverskov har lagt for dagen. Det er ikke ukompliceret at starte et fjernvarmeselskab, og heldigvis viser interesse-tilkendegivelserne også en meget fin tilslutning til projektet, som både er grønt og en økonomisk gevinst for alle parter. Det har været et rigtig godt samarbejde, som jeg glæder mig til at følge helt i mål, siger formand for Klima- og Planudvalget, Niels Rolskov i en pressemeddelelse.
Helt konkret betyder godkendelsen, at varmeforsyningen i Bjæverskov, der tidligere har været baseret på olie- og gasfyr, overgår til fjernvarme. Ifølge bestyrelsesformanden skal der nu erhverves et grundstykke, og derefter følger en række udbud på både opførelsen af selve varmeværket, rørføringen og tilkoblingen til fjernvarmen.
- Hvis alt klapper i et pt ophedet marked, kan vi være klar til at sende fjernvarme ud i slutningen af 2024, siger bestyrelsesformand Lars Have Christensen.
*****
Energy Supply:
Forhandlere af biobrændsel: Lad vær med at hamstre
Allerede nu er der ved at være fart på indkøb af biobrændsel til den forestående vinter og fyringssæson, skriver Energy Supply. Men forhandlerne har en bøn: Lad være med at hamstre – der er nok varer på hylderne.
TV2 Øst har talt med ejeren af DK Brænde i Slagelse, som på trods af dårlig økonomi i vores nabolande som Tyskland og Sverige ser optimistisk på lagerbeholdningen til vinter.
Alligevel oplever Biobrændselsforeningen, at der allerede nu er stor efterspørgsel.
- Vi har helt klart en fornemmelse af, at folk har købt ind tidligere end de plejer, og at de har købt mere ind, end de plejer, siger formand Johan Andersen til TV2 Øst. Han beskæftiger sig også som ejer af Andersen Bio Brændsel.
- Vi har kørt 70 procent mere ud i juni og juli, end vi plejer, måske 80 procent mere.
Skriv kommentar