Gå til hovedindhold

Svendborg siger nej til mere biomasse

LÆS I DAG: Endelig udsigt til mere grøn fjernvarme i Frederiks. Jørgen vil have fjernvarme - men mange er i tvivl. Aarhus-forstad kan se frem til ”voldsom prisforhøjelse” på varmeregningen. Tove og Niels Peder er bekymrede for, om gasfyret holder. Gasprisen stiger med 25 procent på få dage. Otte energi-kæmper står bag: Stort dansk potentiale i CO2-lagring skal fremtidssikres. Ny pulje på 100 millioner skal onsdag hjælpe landets boligejere.

11. okt. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Fyns Amtsavis:
    Svendborg siger nej til mere biomasse

    Et snævert flertal i kommunalbestyrelsen i Svendborg Kommune besluttede tirsdag aften, at kommunen ikke længere vil godkende nye fjernvarmeprojekter, hvor der bliver afbrændt biomasse - for eksempel halm og træflis. Det fortæller Fyns Amtsavis.

    Det betyder her og nu, at Stenstrup og Kirke formentlig kan skyde en hvis pil efter at få mere fjernvarme, fordi Stenstrup Fjernvarme havde planer om at indkøbe et splinternyt 7 MW halmanlæg, så flere beboere i Stenstrup og Kirkeby kunne blive koblet på fjernvarmeanlægget.

    Jesper Kiel (EL), formand for Teknik- og Miljøudvalget, mener, det giver god mening at bremse indkøb af flere biomasseanlæg, da kommunens klimahandleplan fastslår, at energisektoren skal udfase afbrænding af biomasse og i stedet satse på elbaseret varmeproduktion - for eksempel varmepumper.

    - Danmark har en enorm biomasseafbrændning, og det vil kræve to-tre jordkloder, hvis alle lande gjorde ligesom os. Derudover vil der blive mangel på biomasse i fremtiden - blandt andet når lavbundsjorde bliver omdannet til vådområder, sagde han i byrådssalen.

    Enden blev at 15 (EL, SF og S) stemte for, at kommunen fremover kan nægte nye fjernvarmeprojekter, der afbrænder biomasse, mens 14 (V, K, LA, R, DF og Torben Frost (S)) stemte imod.

    *****

    Viborg Stifts Folkeblad:
    Endelig udsigt til mere grøn fjernvarme i Frederiks

    Forsinkede leveringer har udskudt ibrugtagning af en luft-til-vandvarmepumpe, men nu er både pumpen og en ny elkedel snart på plads hos Frederiks Varmeværk. Dermed er varmeværket i Frederiks nu tæt på at tage et stort skridt fremad i den grønne omstilling, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

    Varmepumpeanlægget skulle have været køreklart i foråret, men er først for nylig taget i brug og er fortsat under indkøring.

    Lidt mere planmæssigt går det med en ny, stor elkedel, som også skal bidrage til en flerstrenget varmeproduktion i Frederiks. Elkedlen blev bestilt i begyndelsen af året og tages efter planen i brug i december.

    De to investeringer i henholdsvis varmepumpen og elkedlen løber til sammen op i knap 18,5 millioner kroner. Men foruden at give frederiksforbrugerne mere klima- og miljørigtig varme skulle det også gerne være med til sikre rimelige og stabile varmepriser.

    Meningen er dog ikke at sætte de gasdrevne motorer helt ud af drift. De vil fortsat køre, når det kan betale sig i forhold til at producere strøm til egen elkedel og/eller til salg.

    *****

    Sjællandske:
    Jørgen vil have fjernvarme - men mange er i tvivl

    Næstved Fjernvarme står klar til at forsyne endnu en bydel med varme, hvis mindst seks ud af 10 siger ja. Flere er i tvivl og nogle undrer sig over, hvorfor de skal betale til et nyt produktionsanlæg, som eksisterende brugere også vil få glæde af, men ikke skal betale til.

    Jørgen Nielsen og hustruen Hanne bor på Solagervej i et hus på 150 kvadratmeter. Parret er tilhængere af fjernvarme, men oprigtigt i tvivl om, hvorvidt Næstved Fjernvarme er ude med et tilbud, det er værd at sige ja til.

    - Ønskescenariet er selvfølgelig at alle kobler sig på fjernvarmen. Men vi er reelt bekymret for udviklingen ude i Appenæs - og hvis ikke Appenæs vil være med, tror jeg heller ikke vi kommer på, siger Jørgen Nielsen.

    Et nyt produktionsanlæg er nødvendigt for at kunne lave udvidelsen, og det skal betales af kommende kunder og må ifølge fjernvarmens vedtægter ikke hældes ud over eksisterende kunder.

    Formand for Næstved Fjernvarme, Kristoffer Petersen, er ærgerlig over, at regnestykket er mundet ud i en tilslutningsafgift på 84.000 kroner i Næstved og han tilføjer:

    - Vi har valgt i Næstved, at når man betaler 84.000 kroner så er kilowatt-prisen ens for alle. Vi kunne godt have valgt en anden model med differentierede takster for nye og gamle brugere, men det valgte vi ikke at gøre, fordi vi gerne vil have gennemsigtighed i priserne. Og det står jeg naturligvis på mål for.

    *****

    Lokalavisen Aarhus:
    Aarhus-forstad kan se frem til ”voldsom prisforhøjelse” på varmeregningen

    Lystrup Fjernvarme varsler prisforhøjelse, som er større end forventet, så et såkaldt standardhus stiger med 4.864 til 20.108 kroner om året. De næste måneder vil direktør Poul B. Skou dog forsøge at reducere stigningen, fremgår det af Lokalavisen Aarhus.

    -Det er en voldsom prisforhøjelse, og det har vi også været helt ærlige omkring på vores hjemmeside, fortæller Poul B. Skou, direktør i Lystrup Fjernvarme, til Din Avis Aarhus.

    Han forklarer, at den primære årsag til prisstigningen er, at fjernvarmeleverandøren, Kredsløb, har skruet prisen op grundet lavere indtjening på el og stigende brændselspriser. Samtidig forventer Lystrup Fjernvarme et underskud i år, hvilket også påvirker næste års priser.

    -Det er dog langt den mindste del. Den største del af prisforhøjelsen skyldes simpelthen stigningen i leverandørprisen. Den står sammenlagt alene for en stigning på 28 procent, fortæller Poul B. Skou.

    Den nye pris træder i kraft 1. januar.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Tove og Niels Peder er bekymrede for, om gasfyret holder

    Udsigten til at undgå at betale et sekscifret beløb for at skifte til varmepumpe, fik familien Regel i landsbyen Vejrup til at sige ja til fjernvarme. Men nu kan de ikke gøre andet end at vente - og håbe på, at deres 15 år gamle gasfyr ikke går i stykker, beretter JydskeVestkysten.

    Her og nu venter de sammen med de 438 andre husstande, der er tilmeldt det kommende fjernvarmeprojekt Cobra Varme, på, at regeringen får fyldt flere penge i fjernvarmepuljen, så en lang række fjernvarmeprojekter kan komme i gang med at lægge rør ned.

    Ingen ved dog, om eller hvornår, der igen kommer penge i fjernvarmepuljen. Og derfor har Tove og Niels Peder Regel også overvejet at skifte til en luft til vand varmepumpe, den dag deres nuværende gasfyr ikke kan længere.

    - Men det vil koste et sekscifret beløb, og ingen af os arbejder mere, så vi kan ikke lige tage nogle ekstra timer på arbejdet. Vi er jo pensionister med en fastlåst økonomi, siger Niels Peder Regel, der også mener, det vil være lettere at sælge huset, når det engang kommer på tale, hvis det er tilsluttet fjernvarme.

    *****

    Energy Supply:
    Gasprisen stiger med 25 procent på få dage

    Den væbnede konflikt i Gaza og Israel smitter nu af på prisen på gas i Europa. Et israelsk gasfelt er lukket ned på grund af krigshandlingerne, og det har sat fut i gasprisen på den hollandske energibørs, der er steget med 25 procent de seneste tre dage. Det fortæller Energy Supply.

    Lukningen betyder, at Egypten får mindre gas fra Israel, og at egypterne derfor kan eksportere mindre flydende gas (LNG) til Europa. Derfor koster en kontrakt på levering af en megawattime gas om en måned nu 45 euro, hvor den i fredags kostede 36 euro.

    Samtidig har Det Internationale Energi Agentur (IEA) i en ny rapport påpeget, at man i tilfælde af særligt koldt vejr må forudse store udsving i gasprisen hen over vinteren.

    - Udviklingen de seneste dage og den bekymrende udmelding fra IEA her til morgen understreger, at gaskrisen i Europa bestemt ikke er løst, siger Arne Anders Lohmann Rasmussen, der er chefanalytiker hos Global Risk Management.

    *****

    Energy Supply:
    Otte energi-kæmper står bag: Stort dansk potentiale i CO2-lagring skal fremtidssikres

    En gruppe af de store danske energiaktører vil sikre sig, at vi i Danmark udnytter det fulde potentiale ved lagring af CO2 både på den korte og lange bane. Det sker ifølge Energy Supply gennem et nyt analyseprojekt, der skal maksimere værdien af investeringerne.

    - Ved at udvikle en robust og omkostningseffektiv infrastruktur fra starten, positionerer vi Danmark som en attraktiv partner for internationale kunder og skaber fundamentet for et bæredygtigt erhvervseventyr i CO2-lagring, udtaler Martin Rune Pedersen, direktør, TotalEnergies Danmark i en pressemeddelelse.

    TotalEnergies Danmark står sammen med C4, Crossbridge Energy, Dansk Fjernvarme, Hofor, Nordsøfonden, Triangle Energy Alliance og Ørsted bag projektet og koalitionen CO2 Hub Europe.

    Aktørerne mener, at planlægningen og udviklingen af infrastrukturen skal være visionær og allerede nu adressere fremtidens behov, herunder etableringen af internationale forbindelser og storskala transport og lagring af CO2, fremgår det af en pressemeddelelse.

    - En hurtig udvikling af Danmark som europæisk CO2hub med storskala-og omkostningseffektiv CO2-lagring kan give et værdifuldt bidrag til opnåelse af klimamålene i både Danmark og Europa, siger Christian Ibsen, direktør i Concito.

    *****

    Energy Supply:
    Ny pulje på 100 millioner skal onsdag hjælpe landets boligejere

    Onsdag åbner Energistyrelsen for ansøgninger til en ny pulje på godt 100 millioner kroner, der skal give støtte til energirenoveringer i private boliger. Det vækker begejstring hos de erhvervsdrivende, der håber, at pengene skaber mere omsætning, skriver Energy Supply.

    - Der er generelt stor interesse hos danskere for at gøre deres hjem mere energieffektive, og jeg er sikker på, at den her pulje kan give det sidste skub for mange boligejere i forhold til at få sat gang i de projekter, de måske har gået og udskudt, udtaler energikonsulent i NRGi, Bo Halm Andersen, i en pressemeddelelse.

    Han opfordrer til, at man sætter sig ind i kravene for at få tilskud inden en ansøgning, så ikke man går forgæves.

    Det er eksempelvis kun boliger med energimærke E, F eller G, der kan få tilskud, og der må ikke være foretaget ændringer på boligen, efter energimærket er blevet udstedt.

    Andre klikkede på...