Brønderslev vil bruge kunstig intelligens til fjernvarme
LÆS I DAG: Brand: Stor fjernvarmeskorsten er væltet ned i bygning. Nu opgiver regeringen en dansk særskat på energikøbmænd. Styrelse: Effekthandel og 49 værker har overtrådt konkurrenceloven. Uventet nej til varme-fusion: Bestyrelsen i Aabybro vil prøve igen. Fjernvarmeselskab sætter spørgsmålstegn ved lokalt fjernvarmeprojekt. For få vil have fjernvarme på Mors.
EnergiWatch:
Brønderslev vil bruge kunstig intelligens til fjernvarme
Brønderslev Forsyning vil benytte sig af både realtidsdata, sensorik og kunstig intelligens sammen med en række virksomheder. Ifølge EnergiWatch forventer parterne, at det kan give en årlig besparelse på op til 15 pct. af det årlige energiforbrug.
Projektet skal gøre fjernvarmenettet mere effektivt ved, at det bliver mere dynamisk og i højere grad kan regulere sig selv.
- Når forbrugerne bader om morgenen, bruges energien og varmen i hjemmet. Når de tager på arbejde, flytter energien med. Den ændring prøver vi at få fjernvarmenettet til at reagere automatisk på, og Simcity-modellen i innovationsprojektet hjælper os med at træne og teste vores kunstige intelligens, så vi er sikre på, at alt virker, som det skal, siger Peter Gjøl Jensen, der er lektor ved Aalborg Universitet.
Han skal implementere en række intelligente kontrolsystemer i Brønderslev sammen med de andre partnere, der tæller virksomhederne Glaze, Agerkrantz Controls og Develco. Projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) med 7,8 mio. kr.
Brønderslev Forsyning skal indgå i projektet som en case, mens målet dig er at skabe en model, der kan konfigureres på sigt at tilpasses andre både lokale eller globale forsyninger.
*****
Energy Supply:
Brand: Stor fjernvarmeskorsten er væltet ned i bygning
En del af en stor skorsten er torsdag formiddag væltet ned i Hadsund Fjernvarmes bygning på Fabriksvej i Hadsund. Per Hansen, der er indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab fortæller ifølge Energy Supply, at der er 20-30 meter af skorstenen på fjernvarmeværket, der er knækket af.
- Det er faldet ned i en betonbygning, og lige nu ved vi ikke, hvor meget den har taget skade. Der står stadig 33 meter tilbage af skorstenen og den koncentrere vi os om lige nu, siger Per Hansen, der fortæller, at ingen var i fare, da skorstenen brød i brand og knækkede.
Branden begyndte, da man er i gang med at rive skorstenen ned. Hos Hadsund Fjernvarme oplyser man, at branden ikke får betydning for forbrugerne, da det var en ældre skorsten, der var under nedtagning.
*****
Finans.dk:
Nu opgiver regeringen en dansk særskat på energikøbmænd
Skatteministeriet har analyseret sig frem til, at en særskat på energihandlere vil få dem til at flytte aktiviteter ud af landet. Derfor vil regeringen nu lade det være op til EU, om branchen skal betale mere i skat. Det skriver Finans.dk.
Analysen har identificeret fire beskatningsmuligheder, men det potentielle provenu er enten meget lille eller ligefrem negativt, og regeringen vil nu lade det være op til EU at indføre en særskat, hvis det bliver aktuelt igen.
- Ud fra en samlet betragtning er det regeringens holdning, at nu har vi lavet en model, og den kommer vi til at dele på europæisk plan, siger skatteminister Jeppe Bruus ifølge Finans.dk.
Udmeldingen kommer, efter at energikøbmændene blev forgyldt i 2022 på krigen i Ukraine, tørke og sabotage mod gasledningerne Nord Stream i Østersøen.
Det andelsejede Energi Danmark mere end 50-doblede sit bedste resultat nogensinde, da virksomheden landede et overskud før skat på 11,3 mia. kr.
*****
EnergiWatch:
Styrelse: Effekthandel og 49 værker har overtrådt konkurrenceloven
Konkurrencerådet meddelelser i en pressemeddelelse, at 49 jyske elproducenter samt Effekthandel ulovligt har koordineret priser og bud på auktioner. Det drejer sig om virksomheden Effekthandel samt 46 kraftvarmeværker og 3 regulérkraftværker, fremgår det bl.a. af EnergiWatch.
”Værkerne har indgået en aftale om at overlade deres prissætning ved auktioner om reservekapacitet til Effekthandel. Der er dokumentation for, at aftalen er indgået med henblik på at hæve prisen på reservekapacitet,” udtaler Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet, og fortsætter:
”Det forhold, at priserne blev koordineret i og af Effekthandel, og at de 49 værker således ikke talte direkte med hinanden om priser og bud, ændrer ikke på, at de har deltaget i en ulovlige aftale, som begrænser konkurrencen mellem konkurrenter.”
Sagen handler om salg af såkaldt manuel reservekraft, også kendt som MFRR. Begrebet dækker over den el, som kraftværker har kapacitet til at producere, og som bruges til at opretholde balancen i elsystemet over længere perioder med ikke-planlagte udsving i elproduktion eller -forbrug.
*****
Ligeher.nu:
Uventet nej til varme-fusion: Bestyrelsen i Aabybro vil prøve igen
Den planlagte sammenlægning af fjernvarmeværkerne i Aabybro og Jetsmark bliver ikke til noget her og nu. På den anden ekstra generalforsamling sagde et flertal af de fremmødte forbrugere i Aabybro nemlig nej, fortæller Ligeher.nu.
Så selv om man i Jetsmark stemte ja på både den første og den anden ekstra generalforsamling, så bliver det i hvert fald ikke noget med en sammenlægning i første omgang
- Vi er temmelig overraskede over, at det blev et nej, lyder det fra en samlet bestyrelse på baggrund af afstemningen, hvor 131 stemte nej til sammenlægningen, mens 69 stemte ja og en enkelt stemte blankt.
Nej`et i Aabybro kom i den grad bag på bestyrelsen for Aabybro Fjernvarmeværk. Især fordi der på den første ekstra generalforsamling var et solidt flertal for en sammenlægning. 61stemte ja og kun 13 nej, mens der var en enkelt blank stemme.
- Vi havde på den første ekstraordinære generalforsamling en rigtig god debat. Der var også få kritiske røster, men med 61 ja-stemmer og kun 13 nej, var vi meget sikre på, at det også ville blive et ja på den anden ekstra generalforsamling, fortæller Bjarne Dahl, formand for Aabybro Fjernvarmeværk.
*****
Sjællandske:
Fjernvarmeselskab sætter spørgsmålstegn ved lokalt fjernvarmeprojekt
Forsyning Danmark kritiserer et fjernvarmeforslag fra SK Forsyning, inden forslaget skal godkendes på et byrådsmøde mandag i den kommende uge. Projektet er baseret på halm, skriver Sjællandske, der henviser til, at direktør for Forsyning Danmark har rejst kritikken i et debatindlæg.
Direktør Lars van Hauen undres over, at prisen på halm i projektforslaget er lagt fast på samme prisniveau i mange år frem.
-Det er velkendt, at der må forventes en stigning i efterspørgslen på halm. Der forventes nemlig allerede nu en stigende efterspørgsel på halm fra en række brancher. Herunder biogas, som helt naturligt vil presse prisen i vejret i takt med, at efterspørgslen er større end udbuddet, skriver Lars van Hauen.
Som et alternativ til SK Forsynings projektforslag foreslår Lars van Hauen i stedet at bruge nye teknologier. Såsom et højtemperatur stenvarmelager, der er udviklet i Danmark.
-De nye teknologier muliggør, at varmeproduktionen baseres på strøm som lagres, når efterspørgslen på strøm er lav, og prisen derfor er billig. Med certifikater udstedt af staten, kan man endda sikre, at strømmen kommer fra vedvarende energikilder, hvormed varmeproduktionen imødekommer fremtidens krav til varmeproduktion, skriver Lars van Hauen.
*****
Nordjyske Stiftstidende:
For få vil have fjernvarme på Mors
Morsø Varme A/S må konstatere, at det ikke længere er så attraktivt at komme på fjernvarmen, som det måske var for et eller to år siden. Det skriver Nordjyske Stiftstidende, der har modtaget en pressemeddelelse fra Morsø Kommune.
Her skriver Morsø Kommune, at ejere af ejendomme i Nykøbing får forlænget frist til at tilkendegive interesse for fjernvarme. Hvis fjernvarmen skal udrulles i Nykøbing, er det nødvendigt med opbakning fra flere husstande. Morsø Varme forlænger derfor fristen for interessetilkendegivelser til marts 2024.
Den nuværende frist for interessetilkendegivelse er udløbet, og på nuværende tidspunkt er der ikke nok husstande, som har tilkendegivet deres interesse i forhold til at gå videre med planerne.
- Det er ikke tilstrækkeligt til at gå i gang med hele projektet, men bestyrelsen har besluttet at sætte mere gang i salgsarbejdet med fjernvarmen og forlænger derfor fristen til at komme med interessetilkendegivelser til 1. marts 2024, siger Peter Therkildsen, som er formand for bestyrelsen i Morsø Varme.
*****
Skriv kommentar