Datacenter vil levere overskudsvarme til Ballerup
LÆS I DAG: Forsyningsdirektør: Det ser ikke lovende ud. Politiker: Uærlige omkring fjernvarmen. Beskyldning om ulovlige elpriser: Dansk Fjernvarme undrer sig. Varmeværk vinder fjernvarmepris. Køleanlæg giver herningenserne varmen.
SN.dk:
Datacenter vil levere overskudsvarme til Ballerup
Det islandsk baserede atNorth vil etablere et stort datacenter på Tonsbakken 12-14 i Skovlunde – tæt på Vestforbrændingen – så overskudsvarme fra det kommende datacenter kobles på fjernvarmenettet. Det beretter SN.dk.
- Det nye site vil drage fordel af Danmarks kølige klima og gode forbindelser til det europæiske fastland og er strategisk placeret i nærheden af affalds- og energiselskabet Vestforbrænding, der i dag leverer fjernvarme, til hvad der svarer til 70.000 husstande. Her vil man kunne udnytte datacenterets varmegenbrugs-teknologi, der potentielt vil kunne levere varme til flere tusinde Ballerup-borgere, når det står færdigt, skriver atNorth i en pressemeddelelse.
Placeringen i Skovlunde er sket i tæt samarbejde med Vestforbrændingen.
- Vi arbejder målrettet på at udnytte overskudsvarme fra datacentre og få dem integreret i vores fjernvarmenet. Derfor ser vi frem til samarbejdet med atNorth om effektivt at udnytte overskudsvarme fra datacenteret til at opvarme lokale boliger. Vi er glade for at være en del af projektet, siger direktør for Vestforbrænding, Steen Neuchs Vedel.
*****
Nordvestnyt:
Forsyningsdirektør: Det ser ikke lovende ud
Om 14 dage skal bestyrelsen for Odsherred Forsyning mødes for bl.a. at se nærmere på analyser af fem områder i Odsherred, som måske har potentiale for at komme med på fjernvarmenettet. Men fjernvarmedirektør er på forhånd skeptisk i forhold til, om det vil kunne lade sig gøre.
- Lige nu ser vi desværre en tendens til stigende anlægs-og materialepriser, samtidig med en højere rente end tidligere. Så min umiddelbare vurdering, uden at have set beregningerne endnu, er desværre at det ikke ser for lovende ud. Der er en risiko for, at vi ikke bliver i stand til at tilbyde fjernvarme til nogle af de fem potentialeområder, siger direktør i Odsherred Forsyning, Fanny Villadsen, til Nordvestnyt.
Det drejer sig om områderne Bråde-Hølkerup, Havnebyen, Høve, Lumsås og Strandhuse, og Fanny Villadsen forventer at modtage resultaterne i starten af november. Når det efterfølgende bestyrelsesmøde er overstået, kan forsyningen melde tilbage til kommunen, om der er økonomisk grundlag for fjernvarme i nogle af de fem områder.
Oprindeligt vurderede forsyningen og kommunen i fællesskab, at der var fem områder, som fik et " måske" og der skulle laves nærmere beregninger for at sige enten ja eller nej.
*****
SN.dk:
Politiker: Uærlige omkring fjernvarmen
Det er udemokratisk, når borgerne i en række udvalgte områder i Holbæk Kommune snart skal tage stilling til, om de vil have fjernvarme eller ej. Det mener en lokalpolitiker, og han begrunder sin udmelding med, at beslutningen skal tages uden at kende til prisen for tilslutning. Det skriver SN.dk.
Beslutningen om at spørge borgerne til fjernvarmetilslutning til et fjernvarmeprojekt fra Fors blev taget på et møde i Holbæk Byråd, hvor kun én af de 28 byrødder stemte imod: Jørn Harpøth, fra Ny Holbæk.
- Når borgerne modtager prospektet, vil de allesammen spørge, hvor meget det koster at få fjernvarme i lige deres hus. Men det skriver Fors ikke noget om. I stedet er der nogle tal om, hvor meget man kan spare i forhold til en varmepumpe. Og det er både urealistisk og ikke særlig demokratisk, fortæller John Harpøth.
Projektet forudsætter, at minimum 70 procent af borgerne i de udpegede arealer skal sige ja til fjernvarme, hvis der overhovedet skal sættes noget i gang. Men den manglende oplysning om tilslutningsafgiftens størrelse gør det umuligt at træffe beslutningen på et ordentligt grundlag, mener John Harpøth.
- Jeg ved godt, at der er mange faktorer, der spiller ind, når man skal lave en prisberegning. Og at der er nogle prisudviklinger, som man ikke har mulighed for at kende. Men så må man komme med et estimat på tilslutningsafgiften, så borgerne har noget at gå ud fra. Det andet er uærligt, fortæller han.
*****
Nordjyske Stiftstidende:
Beskyldning om ulovlige elpriser: Dansk Fjernvarme undrer sig
Kraftvarmeværker har handlet i god tro og spurgt myndigheder til råds, lyder det fra Dansk Fjernvarme, der undrer sig over, at 49 jyske elproducenter af Konkurrencerådet beskyldes for at koordinere prisen på el. Det skriver bl.a. Nordjyske Stiftstidende.
Konkrete har Konkurrencerådet nu erklæret, at 46 jyske kraftvarmeværker og tre såkaldt regulérkraftværker gennem en årrække har brudt loven og via selskabet Effekthandel samstemt priserne på el. Det skete ifølge Konkurrencerådets vurdering for at hæve den pris, som kraftvarmeværkerne kunne få for at levere nødstrøm til det statsejede Energinet.
- Vi er kede af afgørelsen, og vi undrer os også over den, siger presse- og kommunikationschef i Dansk Fjernvarme
Varmeværkerne har handlet i god tro, lyder det fra Rune Birk Nielsen.
- De har spurgt myndighederne om, hvorvidt den her model var o.k. Det har de ikke fået grønt lys for, men de har heller ikke fået at vide, at det måtte de ikke. Derfor har de været ude og hente ekstern advokatbistand, som er nået frem til, at den her model er inden for rammerne af love og regler, siger Rune Birk Nielsen.
Aftalen har ifølge presse- og kommunikationschefen alene haft til hensigt at få dækket varmeværkernes omkostninger ved at producere strøm.
- De her selskaber er fjernvarmeselskaber, der arbejder med en hvile-i-sig-selv økonomi. De skal ikke lave profit. Der er ikke nogen, der har en personlig vinding. - De har kun én interesse, og det er at sikre, at varmeprisen er så lav som overhovedet muligt, siger Rune Birk Nielsen.
*****
Herning Folkeblad:
Varmeværk vinder fjernvarmepris
Sdr. Felding Varmeværk vandt Fjernvarmeprisen 2023 for at have fundet grønne veje for fjernvarmen. Det skete ved Landsmøde 2023, der blev afviklet i Aalborg og med prisen følger en check på 50.000 kroner, fremgår det af Herning Folkeblad.
- Det er kæmpe cadeau til os. I det hele taget at blive nomineret og hvor der til sidst sidder et udvalg, der koger det ned til tre. Der var Esbjerg og Høje Tåstrup, der var med i opløbet, siger Niels Jørgen Nielsen, formand for varmeværket, om overrækkelsen, der foregik mellem middagen og underholdningen i Aalborg Kongres- og Kulturcenter.
Sdr. Felding Varmeværk var nomineret til prisen, fordi man formår at udnytte varmepumpe og elkedel, når elpriserne er lave. Samtidig med at de bruger deres akkumuleringstank til at høste nedreguleringstimer. Alt sammen til gavn for de 740 forbrugere, lød det i begrundelsen.
- Vi er et lille værk, der har taget nogle store modige skridt over i elektrificeringen af fjernvarmen, siger bestyrelsesformanden, der fortsætter:
- Det er en anerkendelse og viser, at det godt kan lade sig gøre for et lille værk at komme i betragtning og rent lavpraktisk udløser det en check, som ikke bliver på varmeværket, men som skal komme byen til gavn, siger Niels Jørgen Nielsen, der dog ikke kan sige mere konkret over, hvor i byen den skal gøre gavn.
*****
Herning Folkeblad:
Køleanlæg giver herningenserne varmen
Energikoncernen Verdo er begyndt at modtage overskudsvarme fra ABC Lavpris' køleanlæg retur gennem eksisterende fjernvarmeledninger til husstande i Tjørring. Det skriver Herning Folkeblad.
Via eksisterende varmeledninger kan ABC Lavpris pumpe varmen tilbage gennem de stik, der allerede sender varme fra Verdo ind til supermarkedet. Det betyder, at der ikke skal anlægges nye rør, og det gør det nemt at udnytte den overskudsvarme, som ABC Lavpris genererer.
- I Verdo vil vi rigtig gerne finde de rigtige løsninger for miljøet, og vi ønsker derfor at udnytte alle vores ressourcer bedst muligt, siger afdelingsleder Sigurd Asser Jensen fra Verdo’s Varmeafdeling i Herning og tilføjer, at løsningen ikke gør det dyrere for kunderne.
Lavprisinitiativet skal mindske CO2-udledningen, og genbrug af overskudsenergi giver i den grad mening. Det mener Ejvind Okholm, der er administrerende direktør i ABC Lavpris.
- Vores system er blevet rettet til, og vi har fået et rigtig godt setup. Det betyder, at projektet med at udnytte overskudsvarme nu giver mening med henblik på både CO2regnskabet og økonomien. Derfor er vi i ABC Lavpris glade for, at vi kan være med til at bidrage til den grønne omstilling på en fornuftig måde, udtaler Ejvind Okholm.
Skriv kommentar