Gå til hovedindhold

Innargi og fjernvarmeselskab vil undersøge mulighederne for geotermi i Horsens

LÆS I DAG: Veks og fjernvarmeselskab hædres for 70 millioner liter varmt vand. Efter cyberangreb: Større sikkerhed, flere øvelser og potentielt nyt ministerium i støbeskeen. Udstyr er blevet dyrere: Netselskabernes tilslutningsbidrag stiger. Fynsk forsyning venter at have ny formand klar inden nytår. Kina har sat sig tungt på de kritiske råstoffer. Nu skal en ny aftale vriste EU ud af kinesernes klør.

16. nov. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    GridTech:
    Innargi og fjernvarmeselskab vil undersøge mulighederne for geotermi i Horsens

    Fjernvarme Horsens og Innargi har indgået aftale om at undersøge mulighederne for at etablere geotermi til fjernvarme, som blandt andet skal hjælpe fjernvarmeselskabet med at forsyne den voksende kundekreds. Det skriver GridTech.

    Innargi forventer, undergrunden ved Horsens tilbyder gode muligheder for geotermi, og hvis det lykkes med projektet kan Fjernvarme Horsens honorere varmebehovet hos de stadig flere kunder, der er kommet til – og som man forventer vil komme til i de kommende år.

    - Vi har brug for mere grøn fjernvarme i Horsens i fremtiden, når vi får endnu flere nye kunder. Det er vigtigt at kunne trække på forskellige varmekilder, så vi fortsat kan tilbyde kunderne en stabil varmeforsyning og attraktive priser. Her er geotermi en interessant mulighed, hvis prisen er rigtig, siger Lars Goldschmidt, der er formand for Fjernvarme Horsens A/S.

    De geologiske data, som der i dag findes fra området, gør Samir Abboud, CEO for Innargi, ganske fortrøstningsfuld.

    - De geologiske data, vi allerede har kigget på, tyder på, at undergrunden under Horsens er velegnet til geotermi. Samtidig hænger projektet geografisk sammen med vores store projekt i Aarhus, og det projekt vi udvikler sammen med fjernvarmeselskabet i Skanderborg. Derfor håber jeg, at vi i fællesskab kan udvikle et attraktivt projekt til fjernvarmeforbrugerne i Horsens, siger Samir Abboud.

    *****

    Klimamonitor:
    Veks og fjernvarmeselskab hædres for 70 millioner liter varmt vand

    Høje Taastrup Fjernvarme og Veks modtager europæisk pris for sit banebrydende damvarmelager. Med op til 90 grader varmt vand lagrer det fjernvarme, når den er billigst, og tapper den, når den er dyrest. Det beretter Klimamonitor.

    Prisen blev uddelt i forbindelse med Euroheat & Powers konference i Bruxelles 14. november, hvor Global District Energy Climate Awards belønner de mest innovative state-of-the-art fjernvarme- og afkølingsprojekter verden over.

    »Det er en ære at være de første i verden til at implementere varmelagre i så stor skala som i vores storkøbenhavnske system,« lyder det fra Morten Stobbe, Veks’ direktør i en pressemeddelelse.

    Anlægget indeholder 70.000 kubikmeter vand med en op- og afladningskapacitet på 30 MW, og energimæssigt har anlægget et energiindhold på 3.300 MWh.

    Det vil ifølge Veks og HTF’s beregninger årligt kunne tilføre hovedstadsområdets fjernvarmesystem en værdi på 6-7 millioner kroner.

    *****

    Energy Supply:
    Efter cyberangreb: Større sikkerhed, flere øvelser og potentielt nyt ministerium i støbeskeen

    Søren Maigaard-Tobiasen, direktør i SektorCert, der har ansvaret for cybersikkerheden i den danske forsyningssektor, mener ifølge Energy Supply, at der skal strammes op på procedurer og andre foranstaltninger omkring kritisk infrastruktur i Danmark. Det sker i kølvandet på det voldsomme IT-angreb, der fandt sted i maj i år.

    - Det er ikke hverdagskost for os. Vi er begyndt at se på strukturer og processer og på, hvordan vi bliver bedre, siger direktøren til Energy Supply.

    Havde SektorCert ikke været der til at opdage angrebene og fået lukket for angribernes adgange, kunne konsekvensen af disse angreb nemlig have været langt mere alvorlig.

    - Man kan kun spekulere i, hvad der helt nøjagtigt ville være sket. De kunne have tilsluttet sig varme- og el-systemerne. Mere sandsynligt er det dog, at de kunne have placeret sig et sted i vores infrastruktur for at sikre sig muligheden for at gøre noget på et senere tidspunkt, hvor det passede bedre og ville få større konsekvenser, end det gjorde i maj, siger Søren Maigaard-Tobiasen.

    Hos Dansk Fjernvarme er der to mulige konsekvenser i spil.

    - Man kunne have stoppet pumper og på den måde ødelagt anlæg, hvilket betyder, at det ikke kun er et spørgsmål om, at der er varme den pågældende dag. Havde de ramt kraftvarmeværkerne ville både el- og varmeproduktionen være væk, siger Kim Behnke og tilføjer:

    - Dem, som vi har været udsat for her, har haft det mål at skabe panik og uro. Især med de her løbende angreb, hvor de hele tiden tester, om de kan komme ind og genere os på specifikke områder, som vi vil have fokus på og dermed give adgang til steder i systemet, hvor vi ikke lige har fokus.

    *****

    Energy Supply:
    Udstyr er blevet dyrere: Netselskabernes tilslutningsbidrag stiger

    Fra nytår pristalsregulerer netselskaberne deres tilslutningsbidrag for produktions- og forbrugsanlæg til det kollektive elnet. I gennemsnit bliver det til en prisstigning på cirka ti procent, der blandt andet skyldes markant dyrere transformere og dyrere kabler. Det fortæller Energy Supply.

    NOE Net i Holstebro er et af de elnetselskaber, der mærker prisstigninger på noget nær alt.

    – Vi oplever forskydninger i udbud og efterspørgsel på især transformere og kabler. Udstyret er blevet op mod to-tre gange dyrere end for et par år siden, siger direktør Per Strøm Kristensen fra NOE Net til Green Power Denmark.

    Netselskaberne skal ifølge seniorchefkonsulent Nicolaj Mølgaard Jakobsen fra Green Power Denmark justere deres tilslutningsbidrag én gang om året. Metoderne for fastsættelse af elnetselskabernes tilslutningsbidrag er godkendt af Forsyningstilsynet.

    *****

    EnergiWatch:
    Fynsk forsyning venter at have ny formand klar inden nytår

    Kerteminde Forsyning ønsker sig en professionel i spidsen for bestyrelsen efter sag om mulig dobbeltrolle hos tidligere formand. Derfor sætter ejeren, Kerteminde Kommune, nu gang i rekrutteringen, skriver EnergiWatch.

    Den nye formand skal afløse byrådspolitikeren Heino Salling (EL). Han overtog posten i maj efter Hans Luunbjerg (V), der modtog kritik for at have argumenteret for, at forsyningsselskabet skulle aftage varme fra et biogasanlæg, som han selv ejer.

    Sagen om den potentielle dobbeltrolle var grundlaget for, at byrådet i oktober traf beslutningen om hente en ekstern bestyrelsesformand ind.

    Byrådet ønsker samtidig at udvide antallet af medlemmer af bestyrelsen i forsyningsselskabet. Dertil skal der i Kerteminde Kommunes ejerstrategi for Kerteminde Forsyning indarbejdes en passus om, at bestyrelsen og direktion i forsyningsselskabet vil ”arbejde loyalt for de beslutninger som træffes af ejer (Kerteminde Kommune)”.

    *****

    DR.dk/Nyheder:
    Kina har sat sig tungt på de kritiske råstoffer. Nu skal en ny aftale vriste EU ud af kinesernes klør

    EU-landene er blevet enige om en ny aftale, der skal sikre, at de ikke løber tør for kritiske råstoffer. Det sker, fordi mange europæiske virksomheder er i dag dybt afhængige af kritiske råstoffer som netop litium, nikkel, bor og magnesium. Men ifølge EU-landene er det et stort problem, at langt størstedelen af alle disse råstoffer bliver købt i lande uden for unionen – ikke mindst i Kina.

    - Det her er et bevis på, at EU har bragt sig i et afhængighedsforhold af Kina og har gjort sig sårbar over for kineserne, fordi en meget, meget stor procentdel af de kritiske råstoffer kommer fra Kina, siger erhvervsminister Morten Bødskov til DR.dk/Nyheder.

    Mere end 90 procent af EU’s forsyninger af sjældne jordarter og magnesium kommer eksempelvis fra Kina, og den kinesiske regering har vist, at den ikke er bange for at bruge denne magt politisk.

    Tidligere på året indførte den eksportrestriktioner på råstofferne germanium og gallium, som blandt andet bruges i den grønne energiproduktion og til at producere computerchips.

    - Derfor er aftalen et vigtigt og afgørende skridt på vejen hen mod at sikre mere forsyningssikkerhed for dansk industri. For den egentlige udfordring for industrierne er usikkerheden om forsyningskæderne, og derfor er det vigtigt, at vi bruger EU-musklen til at sikre os adgang til kritiske råstoffer, siger erhvervsministeren.

    Andre klikkede på...