Startskuddet til nyt energieventyr har lydt i Aarhus
LÆS I DAG: Forsyning finder ny direktør i egne rækker. Fjernvarme: Puljen er tom, men… Verden har kurs mod en katastrofal temperaturstigning: ”Ikke en fremtid, nogen af os ønsker”. Høje klimaambitioner i Silkeborg. Assens opfører ny tilbygning til 40 millioner. Energikoncern samler nordjyske aktiviteter.
EnergiWatch:
Startskuddet til nyt energieventyr har lydt i Aarhus
Mandag blev et nyt, grønt fjernvarmeprojekt sat i gang i Aarhus, der inden udgangen af 2030 skal kunne levere en femtedel af byens varme. Det drejer sig om at udnytte geotermi til at supplere fjernvarmen i byen. Det skriver EnergiWatch.
Der er tale om EU’s største geotermianlæg til fjernvarme, der består af en 31 meter høj borerig, der mandag blev gjort klar til at arbejde sig 2,5 kilometer ned i jorden i forsøget på at ramme grundvand, der er tilstrækkeligt varmt til at kunne bruges til geotermi.
I Aarhus skal der i alt bygges syv delanlæg, som får en samlet kapacitet på 110 megawatt, som svarer til 36.000 husstandes varmeforbrug. Dermed kan det erstatte det eksisterende Studstrupværk, som Ørsted ejer, og som leverer en stor del af den nuværende fjernvarme i Aarhus.
Det er selskabet Innargi, der står bag anlægget i Aarhus og skal drive det fremover. Innargi er ejet af A.P. Møller Holding, ATP, forsyningsselskabet NRGi og Sampension i fællesskab.
Innargi har – udover den aktuelle etablering i Aarhus - vist interesse for at bygge nye anlæg i Københavns nordvestlige omegn, i Holbæk og i Skanderborg-Hørning.
*****
Energy Supply:
Forsyning finder ny direktør i egne rækker
Frederiksberg Forsyning A/S, som er ejet af Frederiksberg Kommune, får ny administrerende direktør, når Henrik Bay 1. december 2023 tiltræder stillingen. Det skriver Energy Supply, der også kan fortælle, at Henrik Bay siden 1. oktober 2023 har været konstitueret som administrerende direktør for Frederiksberg Forsyning.
Bestyrelsesformand Lone Loklindt glæder sig over bestyrelsens enstemmige valg til posten som adm. direktør:
- Det er vigtigt for både bestyrelse og virksomhed at få en direktør i stolen, som kender virksomheden og dens samarbejdspartnere, og som kan styre efter den retning, som er udstukket med bestyrelsens strategi. Vi har et særligt samfundsansvar, da den forsyning, vi leverer, spiller en stor rolle i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund. Med Henrik Bay får vi en direktør med stor indsigt i, hvad der skal til for at løse den opgave godt, udtaler Lone Loklindt i en pressemeddelelse.
- Frederiksberg Forsyning er i fuld gang med at omstille sig til at arbejde efter de tre principper, miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Det er en spændende, meningsfuld og udfordrende opgave, som jeg glæder mig til at løfte sammen med bestyrelse, kolleger og samarbejdspartnere, udtaler Henrik Bay.
*****
Dragør Kommune, Pressemeddelelse:
Fjernvarme: Puljen er tom, men…
Dragør Fjernvarme har fået afslag om tilskud fra statens fjernvarmepulje. Men borgmester Kenneth Gøtterup understreger i en pressemeddelelse, at man ikke giver op og nu i stedet arbejder videre ad to spor med en målsætning om fortsat at sikre kommunens borgere fjernvarme.
Op mod sommeren 2023 myndighedsgodkendte Klima-, By- og Erhvervsudvalget forslag til fjernvarmeprojektet i Dragør, dog med en vigtig forudsætning. Forudsætningen var, at projektet skulle opnå tilskud fra statens fjernvarmepulje på 71,4 mio. kr. Det svarer til et fast beløb på 20.000 kr. pr. konverteret olie- eller gasfyr.
Nu har man fået afslag, og det er skuffende for kommunen.
- Som myndighed havde vi godkendt et rigtig godt projekt, der bidrager til den grønne omstilling og til at udfase naturgas. Jeg er naturligvis rigtig skuffet på Dragørborgernes vegne, men vi er i arbejdstøjet og fortsætter ad to spor, udtaler Kenneth Gøtterup i pressemeddelelsen.
De to spor, der arbejdes med videre er dels at udarbejde et nyt forslag til fjernvarmeprojekt, som tager højde for, at der ikke kommer tilskud fra fjernvarmepuljen. Det nye forslag til fjernvarmeprojektet forventes at kunne ligge klar i marts 2024.
Dels arbejdes der på at gøre regering og folketing opmærksom på behovet for at tilføre flere midler til fjernvarmepuljen – for eksempel i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger.
- Håbet er ikke ude. Vi er flere borgmestre, som er gået sammen om at råbe vagt i gevær og appellere til folketinget om, at der igen kommer penge i puljen til fjernvarmeprojekter i kommunerne. Vi er for eksempel 15 borgmestre, som har sat spot på problemet i et fælles debatindlæg på Altinget.dk, forklarer borgmesteren i pressemeddelelsen.
*****
DR.dk/Nyheder:
Verden har kurs mod en katastrofal temperaturstigning: ”Ikke en fremtid, nogen af os ønsker”
Lige nu er verden på vej mod en global temperaturstigning på 2,9 grader i år 2100. Det er den dystre spådom fra FN’s Miljøagentur, der mandag udgav sin årlige rapport over, hvor verdens klima er på vej hen. Det fortæller DR.dk/Nyheder.
- Og det er ikke en fremtid, nogen af os ønsker, siger hovedforfatteren bag rapporten Anne Olhoff, der er strategisk chef for klimaplanlægning- og politik i danske Unep DTU Partnership.
Derfor skal der et helt ekstraordinært tempo på klimahandlingen, lyder det fra Anne Olhoff.
- Vi sætter fremtidige generationers velfærd på spil. Det er vores børn og vores børnebørn og alle fremtidige generationer, det her handler om. Vi har en forpligtelse på ethvert plan til at handle nu - og vi ved, hvad der skal til. Der er ingen undskyldning, siger hun.
I forskerkredse er det efterhånden en udbredt holdning, at det ikke længere er realistisk at nå at holde den globale temperatur under 1,5 grader, som verdens lande aftalte under klimatopmødet i Paris i 2015, og som af videnskaben regnes som sikkert, hvis vi skal undgå de værste klimaforandringer som følge af temperaturstigningerne.
- Løbet er ved at være kørt for 1,5 grader. Det viser rapporten tydeligt. Men rapporten viser også, at det handler om at handle, handle, handle. Lige nu. Og lige her, siger Anne Olhoff.
*****
Energy Supply:
Høje klimaambitioner i Silkeborg
Mere fjernvarme, flere elbiler og effektiv affaldshåndtering. Det er hovedingredienserne i Silkeborg Forsynings klimaregnskab for 2022 – et regnskab der vist, at virksomhedens samlede klimaaftryk er reduceret med 23 procent siden 2018. Det skriver Energy Supply.
Konkret er Silkeborg Forsyning blandt andet i gang med et stort gaskonverteringsprojekt, hvor 6000 ejendomme tilbydes fjernvarme inden udgangen af 2028. Det understøtter den nationale ambition om, at private boliger ikke længere skal opvarmes af gasfyr efter 2035 samt Silkeborg Kommunes klimastrategi om CO2-neutralitet.
- Fjernvarme er fremtiden. Vi arbejder målrettet på at producere klimavenlig fjernvarme til de flere tusinde borgere, virksomheder og institutioner, der allerede i dag er tilsluttet og til de mange nye, der er på vej, siger Jens Bastrup, direktør i Silkeborg Forsyning, i en pressemeddelelse.
Produktion af fjernvarme stod for over 95 procent af Silkeborg Forsynings samlede udledning af drivhusgasser i 2022, men det går den rigtige vej. Det viser det netop offentliggjorte klimaregnskab for 2022.
Sidste år blev en større del af varmen blandt andet produceret på forsyningens store solfangeranlæg sammenlignet med produktionen tidligere år. Virksomhedens samlede klimaaftryk i 2022 er således på 105.555 ton CO2-ækvivalenter. Det er en reduktion på cirka 23 procent siden 2018.
- Vi er klimaambitiøse på hele Silkeborgs vegne. Derfor investerer vi mange penge i nye produktionsanlæg til fjernvarmen. Det skal sikre os, at udledning af CO2 fra vores varmeproduktion stort set er væk i 2030, siger Jens Bastrup.
*****
Fyens Stiftstidende:
Assens opfører ny tilbygning til 40 millioner
Assens Fjernvarme er i gang med at opføre en tilbygning til 40 millioner kroner. Det er en tilbygning til det eksisterende kraftvarmeværk, fortæller Fyens Stiftstidende, der også beretter, at bygningen udvendigt kommer til at være i samme stil som resten af kraftværket, der er opført i 1999.
- Vi har gjort meget ud af, at det ikke skal ligne noget, der er bygget på, fortæller fjernvarmedirektør Marc Roar Hintze.
Tilbygningen i fire etager og med en usædvanlig stor kælder kommer blandt andet til at huse administrationen, som i dag er spredt i forskellige bygninger. Desuden har man i kraft af den løbende udvidelse af fjernvarmenettet brug for flere kontorpladser og faciliteter til de ansatte.
- Nu kunne vi ikke trække den længere, konstaterer Marc Roar Hintze.
- Vi har i mange år haft nogle teknikere, som har siddet i nogle produktionsbygninger, som ikke er indrettet til administrative opgaver. Tiden har forandret sig, og når man er tekniker i dag, har man ikke kun værktøj i hånden, men også computere, da mere og mere er blevet digitaliseret, forklarer Marc Roar Hintze.
Der er 16 ansatte i Assens Fjernvarme, og de fordeler sig fra direktør til kontorpersonale, teknikere og ingeniører.
*****
Energy Supply:
Energikoncern samler nordjyske aktiviteter
Energikoncernen Verdo har netop indgået en aftale med Port of Aalborg om købet af et 13.700 kvadratmeter stort areal, hvor en ny fabrik og tilstødende kontorfaciliteter i de kommende måneder opføres for datterselskabet Verdo Energy Systems. Det skriver Energy Supply.
- Efter længere tids søgen er vi glade for endelig at have vores fremtid på plads på Ankeret. Indtil nu har vores aktiviteter i Nordjylland været spredt ud på flere lokationer i og omkring Aalborg. Nu samler vi alle medarbejdere i moderne og tidssvarende faciliteter på en strategisk god placering syd for fjorden tæt på E45, udtaler Margrete Larsen, HR-direktør hos Verdo i en pressemeddelelse.
Verdo Energy Systems er specialiseret i udvikling af energiløsninger, herunder produktion af komponenter og teknologier til store energianlæg, som altså fremover skal produceres på blandt andet lokationen i Aalborg.
Verdo Energy Systems nye faciliteter forventes at stå klar i andet halvår af 2024.
Skriv kommentar