Gå til hovedindhold

Verdo skruer ned for biomasse

LÆS I DAG: Høje Taastrup Fjernvarme skal have ny direktør. Stort fald i forbruget af kul og naturgas i første ni måneder af 2023. Norfors' direktør kan ikke love mere stabile priser. Lidt for spændende: Varmepumper og lader til elbilen er for kraftig kombination i et typisk hus. Fodfejl aflyser generalforsamling med kort varsel. Tilsyn på vej med "en bombe" af en afgørelse – fjernvarmeselskaber kan gå konkurs.

23. nov. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Verdo skruer ned for biomasse

    Verdo, der er midt i en strategis omstilling af virksomheden, kommer til at skrue ned for brugen af biomasse over de kommende år, mens man forbereder udfasning af det store kraftvarmeværk på havnen i Randers. Det skriver bl.a. EnergiWatch.

    Verdo er stort set afhængig af biomasse i dag, men det skal omlægges. Selskabet leverer varme til mere end 76.000 ejendomme i Randers og Herning og her er andelen af biomasse over 90 pct.

    - Det er mange år siden, vi gik i gang med at fortrænge de fossile brændsler - især kul, men også gas. Så på den måde har vi været et skridt foran i den grønne omstilling. Nu handler det så om at komme videre, siger Jesper Møller Larsen, direktør for Energi og Forsyning hos Verdo.

    Men det handler ikke om, at gå fra at være fokuseret stort på en kilde til at blive det på en anden, lyder det.

    - Hvis man satser 100 pct på elektricitet, så ender vi i fuldstændig samme kattepine som med 100 pct biomasse og 100 pct gas. Vi har set så mange gange, at det ikke dur at være afhængig af én enkelt løsning. Så det handler om at gøre energiforsyningen mere robust og bruge de forskellige energikilder effektivt,” siger han.

    *****

    EnergiWatch:
    Høje Taastrup Fjernvarme skal have ny direktør

    Det var forgæves, da bestyrelsen forsøgte at overtale den afgående direktør, Astrid Birnbaum, til at udsætte sine pensionsplaner og blive ved roret. Derfor skal fjernvarmeselskabet i gang med at søge efter en ny direktør, fortæller EnergiWatch.

    Den nye direktør skal ifølge fjernvarmeselskabet ”fortsætte den udvikling, som Astrid Birnbaum har været eksponent for, og som har sikret Høje Taastrup Fjernvarme en fremtrædende rolle i sektoren.”

    - Det er er ærgerligt, at Astrid har valgt at gå på pension. Det bliver ikke nemt at følge efter Astrid, for hun har med sit engagement og sine gode ideer virkelig sat sit præg på den danske fjernvarmescene – og ikke mindst Høje Taastrup Fjernvarme, lyder det fra bestyrelsesformanden Nils Olsen, der fortsætter:

    Bestyrelsen forventer, at den nye direktør tiltræder 1. februar 2024.

    *****

    Energy Supply:
    Stort fald i forbruget af kul og naturgas i første ni måneder af 2023

    Danmarks faktiske energiforbrug faldt med 1,8 procent i de første ni måneder af 2023 i forhold til samme periode i 2022. Det var især det samlede forbrug af kul, der faldt 30,3 procent, og på de centrale kraftværker var kulforbruget 38,1 procent lavere i de første ni måneder af 2023 sammenlignet med det gennemsnitlige kulforbrug i de seneste fem år.

    Det fremgår ifølge Energy Supply af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen, der også kan fortælle, at forbruget af naturgas var 10,8 procent mindre end i samme periode sidste år. Det lavere forbrug af naturgas skyldes dels et fald i forbruget af gas på 3,0 procent og samtidig en stigning i andelen af bionaturgas i ledningsgassen, så forbrugernes gas (inklusiv offshore forbrug) i de første ni måneder af 2023 bestod af 32,7 procent bionaturgas i forhold til 26,8 procent i samme periode i 2022.

    Forbruget af vedvarende energi steg 0,3 procent i årets første ni måneder. Mens den samlede vindkraftproduktion var 1,6 procent lavere end året før, steg elproduktionen fra solceller 55,2 procent i forhold til den tilsvarende periode i 2022.

    Det skyldes især, at der er kommet flere solcelleanlæg i drift.

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Norfors' direktør kan ikke love mere stabile priser

    I takt med de koldere dage kryber frem i mørket, bliver der skruet op for termostaten ude i hjemmene. Muligvis med en nervøs tanke om, hvilken varmeregning der rammer. Og Norfors' direktør kan desværre ikke fjerne den bekymring hos borgerne i Rudersdal, skriver Frederiksborg Amts Avis.

    - Det er blevet sværere at fastholde stabile priser. Energimarkederne er i dag helt anderledes, end de var for to-tre år siden. F.eks. kan man bare se udsvingene i elprisen, som indtil sommeren 2021 har været meget stabil, men efterfølgende har oplevet helt ekstreme udsving, siger Jette Miller.

    Det er ikke kun elpriserne, der tager sig en rutsjebanetur.

    - Gasmarkedet har været igennem en tilsvarende udvikling. Tingene er stabiliseret en del siden sidste efterår, men der er stadig store udsving. Og priserne er stadig på et højt niveau i forhold til for to-tre år siden. Norfors er i gang med at etablere fremtidens fjernvarme, hvilket også indebærer arbejde med at sikre en varmeproduktion, der er fleksibel og kan håndtere den nye situation på energimarkederne, lyder det fra Jette Miller.

    1. juli 2023 fusionerede Holte Fjernvarme med Norfors. Norfors håber med fusionen, at der kan skabes nye synergier, som kan være med til sænke varmeprisen for alle deres kunder.

    - Det er vores håb, at varmeprisen bliver mere stabil. Men der vil stadig være behov for at bruge naturgas, og vi kan desværre ikke forudsige prisen på gas hen over vinteren. El-indtægter fra affaldsforbrændingsanlægget bruges til at holde varmeprisen nede, så her kan ændringer i priserne også smitte af på varmeprisen. Vinteren har foreløbigt ikke vist samme ekstreme udsving i gasprisen, men vi kan ikke forudsige fremtiden. Samtidig påvirkes prisen også af, hvor koldt det bliver, og om Usserødværket kan følge med. Hvis det bliver meget koldt, skal der tændes for gassen, siger Jette Miller.

    *****

    Klimamonitor:
    Lidt for spændende: Varmepumper og lader til elbilen er for kraftig kombination i et typisk hus

    Forsyningssikkerheden i Danmark er udfordret af, at flere opvarmer hjemmet med varmepumper og lader elbilen op samtidig. I de fleste husstande vil det øge risikoen for kortslutning, fremgår det af Klimamonitor.

    Problemet handler kort sagt om ampere, der er et mål for, hvor meget strøm der kan sendes til en enhed, for eksempel et hus, på en gang. Et typisk dansk hus har for eksempel en spænding på 25 ampere ind. En varmepumpe trækker omkring 16 ampere, og det samme gør en standard elbilslader. Det giver altså 32 ampere, og dertil kommer husstandens øvrige elektriske installationer.

    Thomas Krogh Andersen, der er uddannet stærkstrømsingeniør og underviser elinstallatører på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, er Ingeniørforeningen i Danmarks (IDA) ekspert på elektrificering. Han kender udmærket til problemet, for han bor selv i et typisk hus og både varmepumpe og elbil.

    Kombinationen er indtil videre forløbet fint, fordi fordi en varmepumpe normalt kun kører 20 minutter af gangen, og det kan en sikring godt holde til. Men:

    - Der, hvor det kan gå galt, er på vinterdage med mange minusgrader, for så vil varmepumpen køre hele tiden, forklarer han og siger, at det ville gå helt galt hjemme hos ham, hvis husstanden fik endnu en elbil. Så ville sikringen sprænge ude i kabelskabet.

    Thomas Krogh Andersen, der også er formand for elinstallatørernes erfagruppe, bekræfter, at den permanente løsning på overbelastningen – en ny stikledning og øget kapacitet til husstanden – kan blive svært, hvis flere husstande på den samme vej ønsker noget lignende:

    - Det er et problem. Elnettet er ikke lavet til det. Lige nu ligger vi helt ude på grænsen af kapacitet. Det vil ofte kræve, at både transformatorstationen og kablerne udskiftes.

    *****

    Erhverv+:
    Fodfejl aflyser generalforsamling med kort varsel

    Videbæk Energiforsyning skulle onsdag aften have afholdt en ekstraordinær generalforsamling. Men den er med meget kort varsel aflyst, fordi den blev indkaldt med 13 dages varsel i stedet for de påkrævede 14 dage. Det skriver Erhverv+.

    Rent formelt handler det om, at den advokat, der skulle fungere som dirigent, har konstateret, at den ekstraordinære generalforsamling ikke er lovligt indkaldt og varslet, som selskabets vedtægter foreskriver det.

    "Det er foreskrevet i vedtægterne, at indkaldelse til ekstraordinære generalforsamlinger skal ske senest 2 uger (14 dage) inden afholdelse i et lokalt blad og på selskabets hjemmeside. Indkaldelse på hjemmesiden skete med 13 dages varsel", skriver advokat Pernille Aagaard Truelsen til generalforsamlingen.

    Hun peger på, at da det er vidtrækkende beslutninger – frasalg af Videbæk Elnet - der skal foretages på den ekstraordinære generalforsamling, vil det være uhensigtsmæssigt, hvis en for sen indvarsling skulle gøre en beslutning ugyldig.

    - Derfor aflyser vi generalforsamlingen i aften. Det er en dybt beklagelig fejl, som vi desværre ikke kan lave om på nu, siger Jan Michael Grarup, direktør for Videbæk Energiforsyning.

    *****

    EnergiWatch:
    Tilsyn på vej med "en bombe" af en afgørelse – fjernvarmeselskaber kan gå konkurs

    En foreløbig afgørelse fra Forsyningstilsynet kan ramme hele fjernvarmesektoren, lyder det fra formand i varmeværk, der ifølge tilsynet har brudt loven ved at indregne spekulationstab i varmepriserne. Det skriver EnergiWatch.

    I alt seks forbrugerejede fjernvarmeselskaber i Jylland har brudt loven, da de indregnede milliontab fra spekulation i forbrugernes varmepriser, lyder det i den foreløbig afgørelse fra Forsyningstilsynet, efter at fjernvarmeselskaberne har tabt et tocifret millionbeløb på at spekulere i elpriser.

    For at dække tabet har selskaberne hævet priserne for dets kunder, men det strider mod varmeforsyningsloven, mener tilsynet.

    - Det er modigt, hvis de står fast på afgørelsen, for det er en bombe under fjernvarmebranchen i det hele taget, siger Oksbøl Varmeværks formand, Erhardt Jull, til EnergiWatch.

    Hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker håber man, at man med sine høringssvar kan få Forsyningstilsynet til at skifte mening i sagen.

    - Vi er i en fase, hvor vi diskuterer med tilsynet, og vi har en forventning om, at de laver den afgørelse om, siger Poul Kristensen, bestyrelsesformand i Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, til EnergiWatch.

    Andre klikkede på...