Gå til hovedindhold

Brancheorganisation: Kraftvarmeværker kan afhjælpe knaphed på el

LÆS I DAG: Fagfolk slår fast: Kabler mellem Danmark og Norge er godt for begge lande. Flere varmeværker søger tosomheden: Broager og Sønderborg Fjernvarme er seneste i rækken. Regeringen vil speede den grønne politik op med "Grønt Udvalg". En læser undrer sig: Hvorfor kan spildvarmen fra Viking Link ikke bruges på Vejen Varmeværk?. Kommuner vil overdrage forbrændingen.

23. nov. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Energy Supply:
    Brancheorganisation: Kraftvarmeværker kan afhjælpe knaphed på el

    Eksisterende danske kraftvarmeværker kan i fremtiden være sikkerhedsnettet under elforsyningen i Danmark, der er i risiko ikke at have nok produceret strøm til at dække elforbruget. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme ifølge Energy Supply.

    Organisationen peger på, at de eksisterende kraftvarmeværker lukker af blandt andet økonomiske årsager, og i et tempo, som er hurtigere, end myndighederne planlægger efter. Hvis Norge tilmed gør alvor af sine overvejelser om ikke at erstatte de eksisterende elkabler til Danmark, vil Danmark være endnu mere udfordret på effektknaphed i fremtiden.

    - Vi ved, at der højst sandsynligt kommer en effektknaphed i elsystemet – ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Det peger flere analyser på, herunder Energinet, som har ansvaret for elforsyningssikkerheden i Danmark. Fjernvarmeselskaberne – medlemmer af Dansk Fjernvarme – råder over allerede eksisterende anlæg, som kan bidrage til at sikre et fortsat højt niveau af elforsyningssikkerhed på den mellemlange bane, siger Henrik Rønne Thomsen, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, i en pressemeddelelse.

    Henrik Rønne Thomsen vurderer umiddelbart, at de eksisterende termiske anlæg vil være konkurrencedygtige i forhold til etablering af nye anlæg. Sagt med lidt andre ord, så er det ikke nødvendigvis presserende med en udbygning med nye anlæg, der kan balancere effekten, hvis det viser sig, at der er mangel på el i systemet.

    - De eksisterende anlæg kræver ganske vist en række omkostninger for at klargøre dem til at levere effekt i situationer med effektknaphed. Derudover kan et muligt håndtag være, at man håndterer den stigende risiko for effektmangel med en kapacitetsmekanisme, som kan sikre de eksisterende anlæg, lyder det fra Henrik Rønne Thomsen.

    *****

    Ingeniøren.dk:
    Fagfolk slår fast: Kabler mellem Danmark og Norge er godt for begge lande

    Det lakker mod enden for to el-kabler mellem Jylland i syd og Norge i nord, men det giver ikke økonomisk mening at droppe de to el-kabler, siger danske eksperter, selv om mange i Norge mener det modsatte. Det fortæller Ingeniøren.dk.

    Partileder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, mener, at “tiden er forbi for store nye udlandskabler”. Men det bliver kritiseret fra flere danske eksperter, som Ingeniøren.dk har talt med.

    - Det er direkte nonsens og stærkt bekymrende, siger således Martin Dam Wied, der er afdelingschef for handel hos brancheorganisationen Green Power Denmark.

    - Vi ved jo godt, at det også er et indenrigspolitisk problem i Norge, at de har lave priser i nord og mangler kapacitet til at overføre energien mellem nord og syd. Men kablerne til Jylland er også med til at sikre dem lavere priser i de perioder, hvor de selv mangler kapacitet, siger Martin Dam Wied.

    Samme toner lyder det fra EA Energianalyse. Partner Anders Kofoed-Wiuff fortæller, at de ikke direkte har regnet på de to kabler, men at han vil forvente, at der vil være god samfundsøkonomi for både Norge og Danmark ved at bevare overføringskapaciteten mellem de to lande.

    - Når vi ser på fremtidens grønne elnet, så bliver der generelt brug for flere kabler på tværs af Europa for at kunne udglatte den varierende elproduktion fra sol- og vindkraft. Det vil også komme Norge til gode, der kan fungere som et batteri og samtidig tage høje priser for deres energi, siger han.

    *****

    GridTech:
    Flere varmeværker søger tosomheden: Broager og Sønderborg Fjernvarme er seneste i rækken

    Flere og flere selskaber i varmesektoren søger fusioner. Sammenlægningerne kan medvirke til at sænke varmepriserne hos forbrugerne, ligesom det giver varmeselskaberne en række stordriftsfordele og synergieffekter, påpeger Dansk Fjernvarmes Rune Moesgaard.

    Gridtech beretter, at varmesektoren i 2023 har oplevet fire fuldbyrdede fusioner, mens antallet af sammenlægninger allerede nu tegner sig til at blive dobbelt så stort i 2024. Det gælder formentlig i Sønderjylland, hvor Sønderborg Varme og Broager Fjernvarme i en hensigtserklæring netop har annonceret, at de vil afsøge mulighederne for at forene kræfterne i et selskab.

    Det er en tendens, man også har fået øje på hos selskabernes brancheforening, Dansk Fjernvarme, der godt tør kalde det en opadgående tendens.

    - Hvis vi ser på de seneste 10 år i branchen, så har vi set en række sammenlægninger af fjernvarmeselskaber, hvor enten mindre selskaber går sammen eller et større selskab, der går sammen med et mindre. Og ser vi på de sidste år, så tegner der sig en opadgående tendens i antallet af fusioner, siger Rune Moesgaard, der er politisk chef hos Dansk Fjernvarme.

    Hvorfor tendensen er opadgående nu, kan der ifølge Rune Moesgaard være mange grunde til, men fælles for de selskaber, der nu ser mod naboen for en sammenlægning, er, at der er tilstrækkeligt med synergier at høste.

    *****

    EnergiWatch:
    Regeringen vil speede den grønne politik op med "Grønt Udvalg"

    Med finansminister Nicolai Wammen i spidsen har regeringen oprettet et nyt udvalg – Grønt Udvalg - der skal sætte skub i den grønne danske politik. Det skal som en ”opprioritering af det grønne område” fungere som en pendant til de andre magtfulde regeringsudvalg, Økonomiudvalget og Koordinationsudvalget. Det skriver EnergiWatch.

    - Vi skal se på, hvordan vi kan speede processerne op, så vi får sat vindmøller hurtigere op, så vi kan lave den grønne omstilling så hurtigt som muligt. Fordi vi er utålmodige, siger Nicolai Wammen til Politiken.

    Grønt Udvalg rummer ud over formand Nicolai Wammen (S) Moderaternes partileder, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstres formand, forsvarsminister og vicestatsminister Troels Lund Poulsen, klimaminister Lars Aagaard (M), miljøminister Magnus Heunicke (S) samt ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) som faste medlemmer.

    *****

    JydskeVestkysten:
    En læser undrer sig: Hvorfor kan spildvarmen fra Viking Link ikke bruges på Vejen Varmeværk?

    Folketingsmedlem Kris Skriver (S) presser på for at få ændret lovgivningen, så Vejen Varmeværk kan nyde godt af varmen fra Energinets gigantiske omformerstation, der allerede er forberedt på at kunne dele overskudsvarmen med fjernvarmeselskabet. Det skriver JydskeVestkysten.

    Overskudsvarmen fra Viking Link vil være gratis, men da varmeværket selv skal betale for forsyningsrørene fra Viking Link til varmeværket, vil det løbe op i mange millioner, og dermed kan man ikke overholde prisloftet for spildvarme.

    - Det er en sag, der fylder meget for mig. Der er flere projekter i Danmark lige nu, der står i stampe på grund af prisloftet, så den har også fyldt på Christiansborg, skriver Kris Skriver i en mail til avisen.

    - Jeg arbejder videre for, at projektet i Vejen kan blive til noget og har været i dialog med Socialdemokratiets ordfører og ministeriet om sagen. Jeg synes, det er et rigtig godt projekt til gavn for forbrugere og klima.

    - Jeg forventer, at det skal drøftes inden nytår og, at der vil være en afklaring inden årsskiftet i forhold til, om der kan laves ændringer, fortæller Kris Jensen Skriver.

    *****

    Thisted Kommune; pressemeddelelse:
    Kommuner vil overdrage forbrændingen

    Thisted og Morsø Kommuner skiller sig af med deres del af Kraftvarmeværk Thisted senest med udgangen af 2024. Beslutningen skal godkendes på kommunalbestyrelsesmøder i december. Det oplyser Thisted Kommune i en pressemeddelelse.

    De to kommuner har indtil nu - via selskabet I/S Thyra - stået som medejere af Kraftvarmeværk Thisted sammen med Thisted Varmeforsyning, men den konstellation forbyder loven, som blev vedtaget i sommer.

    Regeringen har som målsætning at fjerne 30 procent af forbrændingskapaciteten på landsplan, og der er i den nye lov bl.a. krav om, at kommunerne skal udbyde forbrændingsegnet affald fra de kommunale genbrugspladser og den kommunale husstandsindsamling. Derudover er der krav om, at affaldsforbrænding fremover skal drives i særskilt aktie- eller anpartsselskab senest pr. 1. januar 2025.

    Thisted Varmeforsyning udtrykte i sommer ønske om at overtage de 50 procent af ejerskabet, som de to kommuner har, og efter en gennemgang af de forskellige muligheder er der nu lagt op til, at Thisted og Morsø kommuner overdrager deres andel af Kraftvarmeværk Thisted til netop Thisted Varmeforsyning.

    Overdragelsen skal godkendes på kommunalbestyrelsesmøderne på Mors og i Thy den 4. og 19. december 2023, og overdragelsen sker pr. 1. januar 2024.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...