Gå til hovedindhold

Husejere får færre udgifter: Fjernvarmen bliver billigere efter nytår

LÆS I DAG: Bygger gigantisk elkedel til 39 mio.: Skal reducere forbruget af flis. Kæmpeprojekt udskudt: Bykernen får et år mere uden maskiner og larm. Hun mistede sin mand til kræft - nu prøver hun at leve op til hans sidste ord. Fjernvarmen er på vej til Vallensbæk Nord. Geotermi kommer på EU's agenda: "Det er gået usædvanligt hurtigt".

8. dec. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Vejle Amts Folkeblad:
    Husejere får færre udgifter: Fjernvarmen bliver billigere efter nytår

    Brande Fjernvarme har udsigt til moderate energipriser samt et mindre millionoverskud på årsregnskabet, og det betyder nu, at varmeprisen fra 1. januar 2024 kan sænkes med 125 kroner pr. MWh - det er et fald på 12,7 procent. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

    For et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh medfører det en årlig besparelse i forhold til 2023 på 2262,50 kroner - svarende til knap 200 kr. om måneden.

    En af årsagerne til det markant forbedrede driftsresultat er investeringen i den elkedel, der blev sat i drift for et år siden. På grund af kedlen har fjernvarmeværket kunnet købe strøm, når den var billigst og derefter lagre det varme vand i fjernvarmens to akkumuleringstanke, som til sammen kan rumme 7000 kubikmeter.

    - En anden medvirkende årsag er, at naturgassen nu stort set er udfaset som brændsel. Mens gassen i 2022 udgjorde en fjerdedel af Brande Fjernvarmes samlede energiforbrug, er andelen i 2023 reduceret til nogle ganske få procent - og ambitionen er stadig at blive helt fri af gassen, oplyser fjernvarmens formand, Henrik Kraglund.

    - De få gange temperaturen har været nede og runde tocifrede frostgrader, har det dog været nødvendigt at benytte produktionskapaciteten på værkets enlige tilbageværende gaskedel for at kunne følge med behovet, tilføjer han.

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Bygger gigantisk elkedel til 39 mio.: Skal reducere forbruget af flis

    Torsdag blev det formelle første spadestik tager af Forsyning Helsingør, der skal etablere en elkedel i en bygning, der bliver 11 meter høj, 30 meter lang og ni meter bred. Ifølge Frederiksborg Amts Avis forventes byggeriet at være færdigt, klappet og klart til efteråret 2024.

    -Ideen er, at vi kan tænde for kedlen, når strømmen er billig og så producere grøn fjernvarme af den vej. Det er en meget fleksibel løsning, så vi kan hurtigt skrue op og ned, når elpriserne svinger, eller når der er behov for at balancere effekten i elnettet, siger energichef i Forsyning Helsingør, Hans Peter Balle.

    Anlægsrammen for projektet er på 39 millioner kroner, og det handler om at skære ned på forbruget af flis hos energivirksomheden.

    -Det får den betydning for fjernvarmekunderne, at varmen bliver billigere, og at vi kan reducere forbruget af flis med omkring 15 procent, som vi godt ved på sigt ikke er den rigtige energikilde. Så det bliver grønnere og billigere, og det er en meget afprøvet teknologi, siger bestyrelsesformand Jens Bertram om tilføjelsen af den kolossale elkedel.

    *****

    SN.dk:
    Kæmpeprojekt udskudt: Bykernen får et år mere uden maskiner og larm

    For at sikre bymidten i fremtiden og gøre den forsat attraktiv at bo og drive forretning i, har Helsingør Kommune i samarbejde med Forsyning Helsingør længe arbejdet på et omfattende anlægsprojekt. Her vil man lægge fjernvarmeledninger i jorden og sikre, at regnvandet ikke løber ned i kloakkerne. Det skriver SN.dk.

    Og når nu man er i gang og har gravet bykernen op, vil kommunen også renovere el- og vandledninger og fælleskloakken, og samtidig udskifte gadebelægningen, så den i højere grad er tro mod bykernens historiske udtryk.

    Efter den oprindelig plan skulle anlæggelsen af fjernvarme i bykernen være begyndt i 2024, men på grund af mangel på håndværksmæssig arbejdskraft, og for at skåne bykernen så meget som muligt bliver arbejdet udskudt til begyndelsen af 2025. På den måde undgår man at skulle grave bykernen op flere gange.

    - Vi har valgt at gøre det på den her måde, da det giver bedst mening for alle. Til gengæld bliver det et kæmpe anlægsprojekt med rigtig mange aktører, der kræver en masse planlægning, og derfor må bykernen vente lidt længere på fjernvarmen, fortæller Jens Bertram, der er formand for Forsyning Helsingør og som sidder i byrådet for Konservative, der samtidig gør opmærksom på, at udrulningen af fjernvarme først kan blive en realitet, hvis tilslutningen fra beboerne i bykernen er stor nok.

    - Det kræver tilslutning fra 60 procent af beboerne, hvis vi skal føre fjernvarmeledningen ned i bymidten, så det skal vi nu forhøre borgerne om.

    *****

    TV2 Fyn:
    Hun mistede sin mand til kræft - nu prøver hun at leve op til hans sidste ord

    TV 2 Fyn tegner en mini-portræt af Louise Høst, der nu også formelt er tiltrådt som direktør for Fjernvarme Fyn. Onsdag havde hun første arbejdsdag, og hun går til arbejdet som topchef i landets tredjestørste fjernvarmeselskab på den måde, at hun ikke vil slide sig selv ned.

    - Jeg har altid haft det sådan, at hvis man arbejder 80 timer om ugen, så må det være fordi, man er utrolig langsom til det, man laver.

    Hun betegner arbejdet som vigtigt, men har altså ikke planer om at bruge alle døgnets 24 timer på at arbejde.

    - Jeg har en almindelig arbejdsuge, og så gør jeg mig umage, når jeg er der.

    Louise Høst er i den grad karrieremenneske, men hun er også mere end det. Hun skal have tid til karate, heste, børn og familie i sit liv – det liv, der nu er uden hendes mand Rolf, som hun i marts mistede til kræft. Men hans ord, har hun med sig hver dag.

    - Min mand sagde til mig, inden han døde, at hvis det er alt for mørkt inden i, så skal man hellere kigge ud. Og det tror jeg er meget rigtigt, så for mig handler det også om at orientere mig ud i verden.

    *****

    SN.dk:
    Fjernvarmen er på vej til Vallensbæk Nord

    I dag forsynes størstedelen af husstandene med naturgas eller olie i områderne Nørrebred/Syvhøjvænge og Rendsagervej/Løkketoften. Men Vallensbæk Fjernvarme varsler nu, at to af områderne – Nørrebred/Syvhøjvænge bliver de første til at få tilbudt fjernvarme. Det beretter SN.dk.

    - For at få så mange med på fjernvarme, har vi sammensat en attraktiv pakkeløsning, hvor installationen af fjernvarmen foregår i en samlet pakke. Det betyder, at man som kunde ikke skal foretage sig meget mere end at sige ja tak til fjernvarme, fortæller Helle Ullum, der er formand for bestyrelsen.

    Når fjernvarmen er udbygget i Nørrebred/Syvhøjvænge, går Vallensbæk Fjernvarme Nord videre til området ved Rendsagervej/Løkketoften.

    - Vi forventer at starte fjernvarmeudbygningsprojektet i området, når fjernvarmen er færdigudbygget i Nørrebred/Syvhøjvænge. Der vil løbende være informationer at finde på vores hjemmeside www.vfnord.dk, og på vores Facebookside Vallensbæk Fjernvarme Nord, siger Helle Ullum.

    *****

    EnergiWatch:
    Geotermi kommer på EU's agenda: "Det er gået usædvanligt hurtigt"

    Torsdag nåede Europa-Parlamentets Udvalg om Industri, Forskning og Energi til enighed om, at geotermisk energi er et vigtigt bidrag, hvis EU’s mål om klimaneutralitet skal i hus samt at sikre energisikkerhed og lave forbrugerpriser. Det skriver EnergiWatch.

    - Jeg er selvfølgelig glad for afstemningsresultatet. Det er gået usædvanligt hurtigt med at få geotermisk energi på den EU-politiske dagsorden, men det skyldes at Europa har et kæmpe underskud af grøn energi. Jeg arbejder for grøn dansk eksport, mine kollegaer i parlamentet tog godt imod forslaget, tiden er rigtig - det hele passede sammen denne gang. udtaler parlamentariker Morten Helveg Petersen.

    Med parlamentets nye position sigtes der efter at rydde unødige politiske forhindringer ad vejen, mens godkendelser skal glide hurtigere igennem. Det gælder blandt andet tilladelser til at bore i undergrunden og lettere adgang til undergrundsdata.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...