Stor fjernvarmeudbygning i Tårnby Kommune
LÆS I DAG: Kredsløb indgår nye aftaler om fjernkøling på Aarhus Ø. Stort anlagt fjernvarme-projekt ser ud til at gå i vasken. Fjernvarmen på Stevns hænger i en tynd tråd uden statstilskud. Her må folk klare sig selv: Grøn omstilling bliver sat på pause. Finsk klimaminister: Vi skal fælde mindre skov.
Energy Supply:
Stor fjernvarmeudbygning i Tårnby Kommune
I begyndelsen af 2024 bliver de første spadestik taget til den store udvidelse af fjernvarmen nord for motorvejen i Tårnby Kommune. Og herefter kommer nye parcelhuskvarterer løbende til i de kommende år, fortæller Energy Supply.
Det overordnede mål er, at stort set hele Tårnby Kommune skal være udbygget med fjernvarme inden for den nærmeste årrække.
- Opvarmning af boliger står for cirka 62 procent af naturgasforbruget i Tårnby, hvilket svarer til cirka 17 procent af kommunens samlede CO2-udledning. Vi har en ambitiøs klimaplan, som sigter efter at gøre os CO2-neutrale senest i 2050, men faktisk ønsker vi at få reduceret CO2-forbruget med 70 procent allerede i 2027. Her spiller fjernvarme en vigtig rolle, så der bliver arbejdet hårdt på at få koblet flest muligt borgere og virksomheder på fjernvarmenettet, siger borgmester Allan S. Andersen, Tårnby Kommune, ifølge Tårnby Forsynings hjemmeside.
Siden foråret 2023 har det været muligt for boligejere i Tårnby Kommune at ansøge om at få fjernvarme, og det har mere end 2200 allerede benyttet sig af.
Nu går udbygningen ind i en ny fase, og de husstande, som er udpeget til at få fjernvarme i første halvdel af 2024, får snart direkte besked fra Tårnby Forsyning.
*****
Energy Supply:
Kredsløb indgår nye aftaler om fjernkøling på Aarhus Ø
De to nye aftaler drejer sig om den nye kontor- og hotelejendom ved bassin 7 på Aarhus Ø og den kommende symbolske byport ”Hængslet” med blandt andet kontorer og markedshal, der skal have fjernkøling fra Kredsløb. Det beretter Energy Supply.
- Fjernkøling rummer helt oplagte synergimuligheder for os som selskab, da der i de kommende energicentraler installeres varmepumper, der forsyner både fjernkølenettet og fjernvarmenettet med energi, hvilket giver en høj energieffektivitet af den anvendte el. På den måde integreres fjernkøling i vores samlede energisystem, og for kunderne er det et oplagt pladsbesparende alternativ til egne konventionelle køleanlæg, udtaler Casper Sønnichsen, der er senior projektleder hos Kredsløb, i en pressemeddelelse.
Mens kontor og hotelejendommen kan forvente at modtage fjernkøling fra januar 2026, vil Hængslet blive tilsluttet senere i 2026.
Sydhavnen er første byområde, hvor Kredsløb har etableret et fjernkølenet og lavet aftaler om at køle de kommende kontorbygninger ved ”Mindet” og Europaplads.
*****
Energy Supply:
Stort anlagt fjernvarme-projekt ser ud til at gå i vasken
Fjernvarme til den nordjyske badeby Blokhus kræver hjælp fra andre byer, hvis det skal ske hurtigt, men det har vist sig at være sværere end som så, og nu ser projektet ud til at gå i vasken, fremgår det af Energy Supply.
Jetsmark Energiværk ligger tættest på, men værket har ikke umiddelbart mulighed for at forsyne flere end de godt 1700 borgere i Pandrup og Kaas, de allerede leverer varme til, og derfor er en fusion med Aabybro Fjernvarmeværk en nødvendighed.
Det skulle have været en simpel øvelse, men borgerne i Aabybro ville tilsyneladende ikke lukke de andre ind i varmen og sagde nej. På den anden ekstraordinære generalforsamling om emnet i Aabybro Fjernvarmeværk stemte 131 nej til sammenlægningen. 69 stemte ja og en enkelt stemte blankt.
Det var et nej, der kom som et chok for bestyrelsen hos Aabybro Fjernvarmeværk.
- Vi er ærgerlige over beslutningen. Det her er på alle måder en god idé - også for os i Aabybro, siger Bjarne Dahl, formand for Aabybro Fjernvarmeværk.
Derfor agter han at tage det op igen på generalforsamlingen efter nytår. Og denne gang forbereder bestyrelsen en informationskampagne.
- Vi kommer til at uddele flyers og fortælle om fakta på facebook, så ingen er i tvivl om fordelene.
*****
Sjællandske:
Fjernvarmen på Stevns hænger i en tynd tråd uden statstilskud
Puljen til statstilskud for at gå over til fjernvarme i 2023 er tom. Og der er kun afsat 150 millioner kroner i puljen for 2024 - alene Stevns søger for cirka 50 millioner kroner. Derfor hænger fjernvarmen i en tynd tråd på Stevns, skriver Sjællandske.
Torsdag skal Kommunalbestyrelsen tage stilling til næste skridt i planen om at få anlagt fjernvarme i Hårlev, Strøby Egede samt Valløby. Udfordringen er, at projektet er gjort afhængig af tilskud fra Fjernvarmepuljen, der dog først åbner igen på et tidspunkt i 2024.
- Der kan kun ansøges om statstilskuddet efter først-til-mølle-princippet, og da projektet i Store Heddinge er klar, så skan ansøgningens sendes afsted lige så snart puljen åbner i det nye år, forklarer Henning Urban Dam (S), der er borgmester i Stevns Kommune.
Han mener, at staten burde tilgodese en kommune som Stevns, der overhovedet ikke har fjernvarme i forvejen.
- Statsminister Mette Frederiksen og regeringen satte jo hele arbejdet med at få afdækket potentialet for fjernvarme i de enkelte kommuner i gang. Og siger man A må man jo også sige B. Derfor undrer det mig, at der ikke har været større økonomisk støtte fra staten end tilfældet er og har været, siger Henning Urban Dam.
*****
SN.dk:
Her må folk klare sig selv: Grøn omstilling bliver sat på pause
Lokalrådet Tappernøje, Snesere og Everdrup sogne skrinlægger nu sit fælles varmeprojekt på grund af manglende interesse blandt borgerne. Det skriver SN.dk.
- Vi har været vidt omkring og indhentet inspiration og erfaringer fra andre dele af Danmark. Men vi må konstatere, at tiden ikke er moden til nye varmeløsninger, erkender formand for arbejdsgruppen BLUP-energi, Ole Bent Nielsen.
Lokalrådet har været i gang med undersøgelserne siden foråret 2022 og bl.a. forhørt sig hos Energinet, der pumper norsk naturgas til Polen med et ordentligt tryk fra kompressorstationen i Everdrup. De har også været omkring både Næstved Fjernvarme og det fælleskommunale affaldsselskab Affald Plus – men det har ikke båret frugt, lyder meldingen.
Selv holder han varmen med naturgas, ligesom størsteparten af husstandene i Tappernøje og Brøderup gør det i dag. Det er en stabil varmekilde som et flertal i Folketinget ønsker udfaset i 2030. Men så længe der ikke er sat dato på og meldingerne fra Christiansborg er uldne og svære at afkode, ja så holder folk sig i skindet og beholder naturgasfyret i bryggerset så længe det er muligt.
- Naturgassen er færdig siger de og samtidig investerer vi milliarder i biogas, der vil kunne forsyne hele det nuværende naturgasnet. Men biogassen må kun bruges til virksomheder og sukkerfabrikkerne nede sydpå. Det er noget underligt noget alt sammen, lyder konklusionen fra en villavej i Tappernøje på dagen, hvor den fælles varmeløsning blev lagt i graven i de tre samfund i kommunens østlige hjørne.
*****
Klimamonitor:
Finsk klimaminister: Vi skal fælde mindre skov
Biomasse skal anvendes til produkter, der giver en højere værdi end elproduktion og opvarmning af bygninger. Det er budskabet fra Finlands klima- og miljøminister Kai Mykkänen, der vil have, at træ fra de finske skove skal bruges til fx tømmer. Det fortæller Klimamonitor.
De seneste årti er landets kulstofoptag i skovene dalet, fordi der fældes mere træ. Flere andre europæiske lande står i samme situation. Mens byggesektoren efterspørger tømmer, i stedet for eksempelvis klimabelastende beton, er også energisektoren i mange lande afhængig af at afbrænde biomasse.
- Den langsigtede vision er, at vi bliver nødt til at bruge den sparsomme ressource, som træ er, til de løsninger, der tilføjer mest værdi. I Finland forudser vi faktisk nu, at anvendelsen af bioenergi vil nå et højdepunkt allerede inden for de næste fem år, siger ministeren.
- Vi ser selvfølgelig bioenergi som vigtigt, ja, men opvarmning og elproduktion må gå videre til næste fase, hvor der ikke afbrændes ting. Elsystemet er allerede i høj grad på vej ud af bioenergi. Varmesystemet er næste skridt. Så min vision er, at bioenergi vil nå et højdepunkt og falde, og så vil vi kunne anvende vores træ til produkter med højere værdi, siger han.
*****
Skriv kommentar