Gå til hovedindhold

Flere end 2000 boliger i Hillerød kan få fjernvarme inden 2028

LÆS I DAG: Tidlig julegave til kunderne i fjernvarmeselskab: - Nu kommer vi stærkt tilbage. Beboere siger nej til fjernvarme: - Prisen er for høj. Minister skruer ned for forventninger til indtægt fra havvind. Hirtshals får millioner til CO2-mellemlager. Ny aftale sikrer strategi for solceller og forlænget støtte til taganlæg.

19. dec. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Frederiksborg Amts Avis:
    Flere end 2000 boliger i Hillerød kan få fjernvarme inden 2028

    Tre landsbyområder kan få fjernvarme i form af selvstændige fjernvarmenet med egen varmecentral, der dækker cirka 1300 husstande. Dertil bliver fjernvarmen bredt ud til de sidste fjernvarmefri dele af Hillerød. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

    Konkret er der seks forskellige projekter på vej i selve Hillerød, og hvis de alle realiseres, vil der kunne komme tæt på 800 nye forbrugere på fjernvarmenettet. Det kræver investeringer på cirka 138 millioner kroner, og mere end 23 kilometer nye hovedledninger for at komme ud til alle områderne. Projektforslagene er netop godkendt af Hillerød Kommune.

    Med striben af projektforslag og aftalen i Ny Hammersholt kan potentielt mere end 2000 tusinde boliger i Hillerød frem til 2028 kassere naturgas- og oliefyr og i stedet få fjernvarme.

    - Der har hele tiden været en strategi om at rulle billig fjernvarme ud til de borgere, der måtte ønske sig det. Men med den udmelding Mette Frederiksen kom med for lidt over et års tid siden, har vi jo arbejdet på højtryk for at efterleve de krav, der kom fra regeringen. Det har vi leveret på til punkt og prikke, siger Peter Underlin, administrerende direktør i Hillerød Forsyning.

    Inden Hillerød Forsyning kan komme i gang med de ni varmeprojekter, skal der dog opnås en tilslutning på 60 procent.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Tidlig julegave til kunderne i fjernvarmeselskab: - Nu kommer vi stærkt tilbage

    Faldende udgifter gør nu, at Broager Fjernvarmeselskab sætter varmeprisen ned for sine kunder i det kommende år. Med prisnedsættelsen er selskabet fortsat kommunens mindste, men ikke længere kommunens dyreste, fremgår det af JydskeVestkysten.

    Fremover vil prisen for et standardhus på 130 kvadratmeter med et varmeforbrug på 18,1 megawatt-timer fremover være på lige knap 18.000 kroner om året - det svarer til en besparelse på lidt over 5500 kroner om året.

    - Det er altid rart at komme med en positiv udmelding. Nu kommer vi stærkt tilbage, siger bestyrelsesformand Peer Monger.

    Når Broager Fjernvarme kan skrue ned for prisen det kommende år, skyldes det ifølge bestyrelsesformanden, at udgiften til den råvare, der primært benyttes til at lave varme - nemlig strøm - er faldet betragteligt.

    - Det betyder, at vi har et stabilt grundlag for vores drift i den kommende tid. Samtidig har vi ikke de store udgifter i horisonten, og det er med til, at vi kan sænke priserne, siger Peer Monger.

    *****

    TV2 Øst:
    Beboere siger nej til fjernvarme: - Prisen er for høj

    For blot et år siden var efterspørgslen på fjernvarme enorm. Men nu droppes flere fjernvarmeprojekter på Sjælland, fordi interessen er for lille. Ifølge TV2 Øst skyldes det ikke mindst, at prisen for at komme på fjernvarmen er for høj.

    Det viste sig eksempelvis at være tilfældet i Næstvedbydelen Appenæs. Kun 27,4 procent af beboerne i Appenæs ønskede at få fjernvarme, hvilket var langt fra de 60 procent, der var nødvendigt for, at der ville blive udrullet fjernvarme i området. Derfor er fjernvarmeprojektet i Appenæs nu helt blevet droppet.

    Beboerne i Appenæs skulle betale 84.110 kroner for at blive tilsluttet fjernvarmen, og ifølge direktøren for Næstved Fjernvarme var det ikke muligt at gøre det billigere.

    Ifølge en ekspert på området er der stor forskel på de forskellige fjernvarmeprojekter og dermed også på priserne.

    - Der er forskel på, hvor risikoen ved projekterne er og på betingelserne i forhold til, om der er kapacitet til at levere varmen til de nye kunder, eller om de er nødt til at bygge nyt, så der er gode grunde til, at priserne er forskellige, fastslår Daniel Møller Sneum, der forsker i fjernvarme på DTU.

    Men en for høj pris kan også blive problematisk for udrulningen af fjernvarme:

    - Fjernvarmeværkerne vil jo gerne have så mange kunder som muligt, for jo flere kunder der er i butikken, jo billigere kan de levere varme, men de må ikke lave en uansvarlig investering, så de er nødt til at tage et minimumsbeløb, som så er steget i løbet af de sidste par år.

    *****

    Energy Supply:
    Minister skruer ned for forventninger til indtægt fra havvind

    Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) nedtoner i et interview med Børsen forventningerne til, hvad den danske stat kan tjene på et kommende udbud af ni megawatt havvind. Det skriver Energy Supply.

    Overfor Børsen siger Lars Aagaard, at forudsætningerne har ændret sig, siden Folketinget i slutningen af maj i år indgik en aftale om udbud af havvind. Det drejer sig bl.a. om stigende renter, at forsyningskæderne er pressede og at priserne på komponenter også er steget.

    Lars Aagaard sætter ikke tal på, hvad han selv havde håbet, at de ni gigawatt kunne indbringe - eller hvad han nu mener, at de kan indbringe.

    - Jeg forventer, at det er penge værd, siger han til Børsen

    - Men den måde vi har snakket om det på - at det var rigtig, rigtig mange penge værd, og vi kunne være meget, meget sikre på, at investorerne ville investere - så skal vi nok indstille os på, at i den periode, vi er i nu, er det lidt mindre økonomisk attraktivt.

    *****

    Klimamonitor:
    Hirtshals får millioner til CO2-mellemlager

    Hirtshals Havn får 109 millioner kroner fra EU’s regionalstøtte til at skabe et CO2-mellemlager, så gassen kan udskibes til lagring i Nordsøen i tomme gas- og oliefelter i Greensand-projektet. Ifølge Klimamonitor kan lagring og udskibning begynde i 2025 eller 2026.

    - Det er oplagt at gøre Hirtshals til knudepunkt for lagring og udskibning af CO2, fordi vores placering er ideel i forhold til lagringsfelterne i Nordsøen og vores øvrige planer om at bidrage til den grønne omstilling, siger Per Holm Nørgaard, direktør for Hirtshals Havn, i en pressemeddelelse.

    Med de 109 millioner kroner æder projektet en stor luns af den samlede regionalstøtte. Pengene kommer fra Fonden for Retfærdig Omstilling, der har 636 millioner kroner til støtte til danske projekter i årene 2021-2027.

    I forvejen har Greensand-projektet for to år siden fået 197 millioner kroner i støtte fra regeringens store CO2-lagringspulje med midler fra Nordsøaftalen og den nationale støttepulje EUDP.

    På Hirtshals havn skal der etableres et CO2-mellemlager med en kapacitet på 200.000 ton CO2 pr. år med en målsætning om at øge kapaciteten til 800.000 ton i 2028.

    *****

    GridTech:
    Ny aftale sikrer strategi for solceller og forlænget støtte til taganlæg

    Regeringen har nu forpligtet sig til at få solcellestrategien, der skulle have været klar for halvandet år siden, færdig. Strategien skal både identificere de mange barrierer for solceller på tage og komme med bud på løsninger, fremgår det af GridTech.

    Den nylige politiske aftale om fremtidens energiproduktion betyder to ting: For det første skal solcellestrategien, som branchen har ventet på i halvandet år, ifølge aftalen offentliggøres i første kvartal af 2024, og for det andet forlænges støtteordningen til at opsætte solceller på tage med to år til 2026.

    - Vi har knoklet for vedvarende energi på byernes tage og er glade for, at der i aftalen er sikret et forslag til solcellestrategi i starten af 2024, og at der er afsættes 178 mio. kr. til at sikre flere solceller i byerne. Tage og arealer i byerne til solceller skal prioriteres højere end store solcelleparker i naturen, siger Søren Egge Rasmussen, klima- og energiordfører for Enhedslisten i en pressemeddelelse om aftalen.

    Ifølge den nye aftale skal strategien blandt andet svare på, hvordan man vil fjerne de barrierer, der er for at sætte solceller på tage - ikke mindst på offentlige bygninger.

    Andre klikkede på...