Populær tilskudspulje er løbet tør for penge – direktør kommer med advarsel
LÆS I DAG: Undersøgelse: Cirka 70 % ønsker fjernvarme. Chokregning på 321.000 kroner: - Lejere flygter fra byen. Tyskerne bygger nye gaskraftværker: 'I fremtiden skal de driftes til brint'. Fejrede fjernvarme med hotdogs i Levring. Gymnasium sender elever hjem til virtuel undervisning i uge 13.
TV2 Nyhederne:
Populær tilskudspulje er løbet tør for penge – direktør kommer med advarsel
Fjernvarmeselskaberne har allerede støvsuget Fjernvarmepuljen og tømt den for 295 mio. kroner, fortæller TV2 Nyhederne. Samlet er der ifølge nyhedsmediet søgt for 308,6 mio. kroner fra puljen, der åbnede for ansøgninger den 23. januar.
Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme, siger til TV 2, at mange varmeværker nu vil blive tvunget til at droppe planlagte fjernvarmeprojekter, hvis ikke fjernvarmeselskaberne får økonomisk tilskud.
- Det kan i sidste ende sænke tempoet i den danske fjernvarmeudrulning, siger Kim Mortensen, der allerede i januar forudså, at puljen hurtigt ville løbe tør for penge med de ansøgninger, der var på vej fra landets fjernvarmeselskaber.
- Det burde være en selvfølge, at tilskudspuljerne prioriteres og tilføres flere penge i en tid, hvor der er ekstra meget behov for midlerne til at få fart på udfasning af naturgas og den grønne omstilling, sagde Kim Mortensen dengang.
Egedal Fjernvarme er et de selskaber, der har søgt støtte fra puljen. Johan Sølvhøj Heinesen, direktør i Egedal Fjernvarme, oplyser til TV 2, at selskabet vil forsøge at gå videre med projektet, selv om man altså nu kan risikere at få afslag på ansøgningen om støtte.
- Men det vil betyde højere regninger til nye kunder, siger Johan Sølvhøj Heinesen til TV 2.
*****
Dragør Kommune; pressemeddelelse:
Undersøgelse: Cirka 70 % ønsker fjernvarme
Borgerne i Dragør Kommune vil klart foretrække fjernvarmevarme og fx individuelle varmepumper. Det viser en undersøgelse, hvor 70 procent af kommunens borgere og virksomheder peger på fjernvarme som deres fremtidige opvarmning. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen blev sat i værk for at gøre kommunen klogere, når overgang fra brug af fossile brændstoffer skal planlægges nærmere.
- Det var frivilligt og helt uforpligtende at svare på undersøgelsen. At 3.000 borgere og 77 virksomheder så har taget sig tid til at svare, vidner om et kæmpe engagement. Det vil jeg gerne kvittere for, siger borgmester Kenneth Gøtterup og fortsætter:
- Det giver os et solidt fingerpeg om deres forventninger og ønsker og dermed også et godt grundlag for vores videre arbejde med varmeplanen for kommunen.
I alt 98 procent grundejere i kommunen forventes at kunne få deres ejendom koblet på det fremtidige fjernvarmenet. Men grundejerne bestemmer selv, om de vil koble deres ejendom til fjernvarmenettet.
I dag bruger otte ud af ti grundejere i Dragør Kommune naturgas til at varme deres ejendomme op med, men Folketingets partier har indgået en politisk aftale om at udfase olie og naturgas til rumopvarmning hurtigst muligt – og senest i 2035.
*****
Nordjyske Stiftstidende:
Chokregning på 321.000 kroner: - Lejere flygter fra byen
Mange steder kæmper borgere for at blive tilsluttet fjernvarme, fordi det er billigere end for eksempel et individuelt gasfyr. Men i Dronninglund forholder det sig stik modsat. Her kæmper et stort nyt boligprojekt for at slippe for at blive tilsluttet Dronninglund Fjernvarme.
Årsagen er, at varmeselskabet fortsat kører med meget høje priser, selvom andre nabobyer har formået at få prisen på fjernvarme ned igen efter de store prisstigninger i efteråret.
Brønderslev Kommune skal behandle en ansøgning fra MVE Holding Aps, som er i fuld gang med at omdanne det tidligere Dronninglund Sygehus til 80 nye boliger. Der er ifølge lokalplanen tilslutningspligt til fjernvarme, og den forsøger bygherren at få ophævet.
- Det giver ingen mening - det er i øjeblikket alt for dyrt at være tilsluttet fjernvarme i Dronninglund, og det er heller ikke bæredygtig varme. Vi ønsker i stedet at forsyne det nye boligprojekt med varme fra varmepumper og solceller på taget, siger Dennis Engmann, der er bygningsrådgiver for bygherren.
De har foreløbig modtaget en acontoregning på i alt 321.000 kroner for 2023. Og det er kun for godt 2300 kvadratmeter af de i alt 8000 kvadratmeter, der bygges om.
- Problemet er også den høje faste kvadratmeterpris, der er uafhængig af forbruget. Bygherren har andre lejemål i Dronninglund, og han oplever i øjeblikket, at lejerne flygter på grund af de høje varmepriser, siger Dennis Engmann.
*****
Ingeniøren.dk:
Tyskerne bygger nye gaskraftværker: 'I fremtiden skal de driftes til brint'
En massiv udbygning med gasfyrede kraftværker, der i fremtiden kan køre på brint, skal sikre Tysklands fremtidige elforsyning domineret af sol- og vindenergi. Konkret vil Tyskland opføre 17-21 GW nye gasfyrede kraftværker, fremgår det af Ingeniøren.dk.
På sigt skal kraftværkerne hjælpe med at reducere landets klimaaftryk ved at producere elektricitet fra brint, siger Tysklands kansler, Olaf Scholz, ifølge nyhedsbureauet Reuters under en tale til VKU, der er brancheorganisation for tyske forsyningsselskaber.
- For at stabilisere forsyningen vil vi bygge nye gasfyrede kraftværker, som i fremtiden kan driftes med brint, siger Olaf Scholz.
De nye kraftværker vil øge Tysklands nuværende gaskapacitet på 27,5 GW og skal sikre en stabil elforsyning i et fremtidigt tysk energisystem helt uden kulkraft, og hvor 80 procent af elektriciteten kommer fra vedvarende energi.
Kraftværkerne skal opføres senest i 2031 for at undgå mangel på elektricitet, fremgår det af interne dokumenter fra den tyske regering, som EU-mediet Euractiv er kommet i besiddelse af.
*****
Midtjyllands Avis:
Fejrede fjernvarme med hotdogs i Levring
Stort set hele Levring er kommet med på den fjernvarme, der lørdag blev fejret i Mødestedet midt i byen. Det var Borgerkontrakten i Levring, der fejrede succes’en sammen med Levring Erhvervsforening og Kjellerup Fjernvarme samt Arkil, skriver Midtjyllands Avis.
Tommy Lauritsen fra erhvervsforeningen var glad for, at fjernvarmen nu var etableret. Formand for Kjellerup Fjernvarme, Benny Thomsen, bød velkommen til det nye fællesskab, som han håbede, at borgerne i Levring ville deltage i med fuld gas.
Han fortalte, hvordan der før Putins invasion af Ukraine var en tilslutning på 50 procent til fjernvarmeprojektet. Så steg gaspriserne voldsomt, og det betød, at man i Levring nåede op på en tilslutning på næsten 100 procent.
- Vi nåede næsten det hele til tiden - selvom vi skulle levere varme til det dobbelte antal forbrugere, sagde Benny Thomsen.
*****
Mariager Avis:
Gymnasium sender elever hjem til virtuel undervisning i uge 13
En fordobling af udgifterne til naturgas fører nu til, at Mariagerfjord Gymnasium skifter til fjernvarme. Byggeriet går i gang nu og betyder, at eleverne skal have hjemmeundervisning i en uge, fortæller Mariager Avis, der også skriver, at fjernvarmen sparer skolen for en kæmperegning til naturgas.
- Det ville være en bombe under vores økonomi, hvis vi var fortsat med naturgas, konstaterer rektor Søren Urup og tilføjer, at selv om det ikke er gået helt så galt, som man frygtede, er gymnasiets varmeudgifter alligevel fordoblet sammenlignet med sidste år.
Søren Urup fortæller, at gymnasiet årligt plejer at betale omkring 360.000 kroner for varme ved naturgas. I året, der er gået, har man betalt 1,3 million kroner aconto, hvoraf gymnasiet har fået i omegnen af 400.000 kroner tilbage.
- Det betyder, at vi i år har betalt mellem 800.000 og 900.000 kroner mere for naturgassen, og det kan mærkes i vores budget, siger han og tilføjer, at det kommer til at koste gymnasiet omkring 350.000 kroner at skifte fra naturgas til fjernvarme.
Skriv kommentar