Gå til hovedindhold

Kommuner har tømt pulje på kort tid – minister vil ikke love flere penge

LÆS I DAG: Brancheforening vil have tanket tom fjernvarmepulje op. Klimaminister afviser at droppe konkurrence blandt forbrændingsanlæg. Lange udsigter til fjernvarme på trods af opbakning. Nu efterlyser borgerne hjælp på Christiansborg. Microsoft kan ikke bidrage til fjernvarme i Gadstrup. Energiministeren gør status over Danmarks energiforsyning: 3 centrale nedslag.

15. mar. 2023
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    TV2 Nyhederne:
    Kommuner har tømt pulje på kort tid – minister vil ikke love flere penge

    Fjernvarmepuljen er tom – mindre end to måneder efter den blev åbnet for ansøgninger – men klimaminister Lars Aagaard vil ifølge TV2 Nyhederne ikke love, at der kommer flere penge fra Christiansborg. Han efterlyser en klar anvisning af, hvor pengene skal komme fra.

    - Det er fint nok, at fjernvarmesektoren siger, at der skal flere penge til, men jeg hører dem ikke pege på, hvor de skal komme fra. De penge, vi tager op af folks lommer og giver til dem, der skal have fjernvarme, betales jo af andre danskere, siger han.

    Samtidig afviser han dog at byde ind med, hvor mange midler der kan kanaliseres over i Fjernvarmepuljen.

    - Det vil jeg snakke med aftalepartierne om og lige høre deres synspunkter, inden jeg lægger mig fast på det. Begge formål er jo gode. Vi skal huske, at nogle steder i landet er fjernvarme ikke det rigtige svar.

    Flere partier på Christiansborg har dog allerede efterspurgt, at der bliver sat flere penge til side til puljen på finansloven, og det er de velkomne til at foreslå, siger ministeren med adresse til SF og De Konservative, der har sat ord på deres ønsker i forhold til Fjernvarmepuljen.

    - Jeg forstår, at partierne i dag beder om, at der skal skaffes flere penge på finansloven. Jeg skal jo ikke stille mig til dommer over, hvad det er for nogle ønsker, at dem, der gerne vil lave finanslov med regeringen, har. Dem skal de bare fremsætte.

    *****

    Energy Supply:
    Brancheforening vil have tanket tom fjernvarmepulje op

    Fjernvarmepuljen er efter blot et par måneder allerede tom, og Dansk Fjernvarme anbefaler politikerne at hæve Fjernvarmepuljen med op til 700 millioner kroner. Det skriver Energy Supply på baggrund af en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme.

    Ifølge tal fra Energistyrelsen har fjernvarmeselskaberne indsendt 31 projektforslag med konvertering af naturgasområder til fjernvarme for i alt 308,5 mio. kroner. Det skal ses i forhold til, at Fjernvarmepuljen for hele 2023 er udstyret med 295 mio. kroner.

    - Fjernvarmepuljen er et vigtigt værktøj for fjernvarmeselskaberne i vores indsats med at udfase den fossile naturgas. Det er en vigtig opgave, som Folketinget har pålagt fjernvarmeselskaberne, og som branchen gerne tager på sig, fordi vi har et samfundsansvar. Her bidrager fjernvarmepuljen som et vigtigt værktøj for risikoafdækning af de store investeringer, fjernvarmeselskaberne lægger i at sikre fjernvarme til ventende naturgasforbrugere, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, i en pressemeddelelse.

    Dansk Fjernvarme anbefaler, at fjernvarmepuljen hæves med mellem 500-700 mio. kroner, svarende til konvertering af cirka 50.000 forbrugere. Derudover vil det være en stor fordel, hvis kommunerne får mulighed for at indføre midlertidig tilslutningspligt i naturgasområder.

    *****

    Altinget.dk:
    Klimaminister afviser at droppe konkurrence blandt forbrændingsanlæg

    Klimaminister Lars Aagaard er ifølge Altinget.dk i gang med at analysere på, hvordan han og regeringen kan tage højde for de bekymringer, som bl.a. Dansk Fjernvarme har ytret omkring den nye affaldsforbrændingslov. Men han slår fast, at regeringen ikke kommer til at ændre på planen om konkurrenceudsættelse.

    - Jeg oplever, at affaldsforbrændingsbranchen forsøger at hijacke CO2-fangst-diskussionen og bruge den som et argument for, at der ikke skal ske strukturændringer i den danske forbrændingssektor. Og det skal der, siger han til Altinget.dk, hvor han dog samtidig siger, at han ikke er immun overfor den kritik, der er blevet rejst og gerne vil være imødekommende.

    Både Dansk Fjernvarme og Concito foreslår, at man lemper på kravet om, at 30 procent af den danske forbrændingskapacitet skal være reduceret inden 2030. Det skaber nemlig mere stabile rammer omkring investeringer i CO2-fangst, som er der, hvor klimagevinsten batter.

    Lars Aagaard afviser dog tanken om at lempe på kravet om at få forbrændingskapaciteten ned.

    - Vi skal have en mindre forbrændingskapacitet i Danmark for at få CO2-emissionerne ned, siger han.

    *****

    Jyllands-Posten Viborg:
    Lange udsigter til fjernvarme på trods af opbakning. Nu efterlyser borgerne hjælp på Christiansborg

    Et flertal af borgerne i Rødding, Løvel og Vammen ved Viborg drømmer om fjernvarme. Men fjernvarmen skal komme med hjælp fra frivillig, og det får nu borgerne til at efterlyse mere hjælp fra Christiansborg – det skriver Jyllands-Posten Viborg.

    - Det har været svært på den måde, at vi står på egne ben. Vi skulle selv opfinde den dybe tallerken. Det er ikke, fordi de andre fjernvarmeselskaber ikke vil hjælpe. Men det er stort projekt. Selvom jeg arbejder med det hver dag, så er det stort projekt, for hvordan skal vi lige gribe det an, og hvordan etablerer vi fjernvarme i byerne? Der er ingen manual, siger Bjørn Waage fra en lokal arbejdsgruppe.

    Og arbejdet kræver rådgivning, som koster penge. Penge, som de tre byer ikke har. Region Midtjylland har doneret 100.000 kr., og Viborg Kommune har givet 25.000 kr. Men det er ikke nok. Derfor har gruppen søgt flere penge hos klima- og miljøudvalget i Viborg Kommune, som for nylig har lavet en pulje penge til netop rådgivning i forbindelse med etablering af fjernvarme i kommunens byer.

    Men det er ikke en let opgave, mener Bjørn Waage. For han oplever, at der kun er de frivillige til at gøre det.

    - Man kommer med en udmelding om, at alle kan få fjernvarme på grund af høje energipriser. Det er overhovedet ikke velovervejet. For punkt et, hvem skal lave grundlaget for at få fjernvarme, og hvem skal regne det igennem? Og punkt to, hvem skal udføre det, og hvilke hænder skal vi få til det, spørger han.

    *****

    Dagbladet Roskilde:
    Microsoft kan ikke bidrage til fjernvarme i Gadstrup

    Beboerne i Gadstrup har undret sig, hvorfor Microsofts nye datacenter ikke bruges som løftestang til fjernvarmen i byen. Nu kommer Microsoft på banen med deres forklaring på, hvorfor centeret ikke kommer til at sende varme ud i et eventuelt decentralt fjernvarmenet.

    Ifølge Dagbladet Roskilde handler det om, at datacenteret ikke anvender vand til køling, og derfor ikke har overskudsvarme at give videre.

    - Vi har over tid udviklet vores datacentre til at minimere energi- og vandforbruget ved at anvende luftkøling i stedet for vandkøling. Det har samtidig reduceret mængden af overskudsvarme, hvoraf vi selv bruger noget af den til at sikre en optimal driftstemperaturen i centret. Centret i Gadstrup er med andre ord ikke designet til at sende et varmebidrag ud til fjernvarmenettet, siger Morten Skøtt, som er kommunikationschef i Microsoft Danmark.

    Den sidste del af forklaringen handler om tidspunktet, centret blev planlagt på.

    - Det var først langt inde i processen, at der kom fokus på, at en eventuel mængde overskudsvarme kunne bruges. Der var vi så langt i design og planlægning, at det ikke var muligt at lave det om. Jeg synes ikke, det giver mening at tale om, at Roskilde Kommune kom for sent. Dialogen opstod som en naturlig reaktion på, at hele Europa begyndte at kigge efter alternative varmekilder på baggrund af de hastigt stigende energipriser, siger Morten Skøtt.

    *****

    Ingeniøren.dk:
    Energiministeren gør status over Danmarks energiforsyning: 3 centrale nedslag

    Danmark har klaret sig fint igennem denne vinter, men vi risikerer, at situationen ændrer sig til det værre, lyder advarslen fra klimaminister Lars Aagaard, der i Ingeniøren.dk gør status over den dansk energiforsyning.

    Ministerens status er sket i form af en orientering til Folketinget, som gør status over Danmarks energiforsyningssikkerhed. Det første statuspunkt omhandler ifølge Ingeniøren.dk andelen af oplagret gas. Den er med omkring 75 procent høj årstiden taget i betragtning. Men ministeren advarer Folketinget om, at tingene kan ændre sig hurtigt.

    »I et scenarie hvor det antages, at Danmark ikke modtager gas via import fra Tyskland eller Baltic Pipe fra Nordsøen, er der med den nuværende lagerfyldning tilstrækkeligt gas til at dække det danske og svenske forbrug i ca. tre normale vintermåneder under forudsætning om fortsat dansk biogasproduktion.«

    Klima-, energi- og forsyningsministeren gør også status på oliemarkedet, efter EU har indført sanktioner mod og prisloft på olieprodukter fra Rusland.

    Her nævnes det, at »der er bekymring på verdensmarkedet for yderligere pres på oliemarkedet, herunder særligt på diesel« efter sanktionerne.

    »Den største bekymring går for nuværende på, om de russiske olieprodukter finder nye markeder og hvordan Rusland generelt agerer på oliemarkedet, som krigen i Ukraine fortsætter,« fremgår det af orienteringen.

    Endeligt er der som det tredje elforsyningssituationen, der fortsat er så stabil i Danmark, at der ikke forventes planlagte strømafbrydelser af forbrugere som følge af effektmangel, der dækker over utilstrækkelig elforsyning til at efterkomme efterspørgslen.

    Elforsyningssituationen risikerer dog at ændre sig, da der er »betydelig usikkerhed om forsyningssituationen de kommende vintre, ligesom vejrforhold og udetid på kraftværker vil have stor betydning for, om der vil være tilstrækkelig effekt«.

    *****

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...