Gå til hovedindhold

Bombe under fjernvarmeplan: Norfors kan ikke levere

LÆS I DAG: Kirkens indsigelsesret indskrænkes med væsentlig afstandsbegrænsning. EU vil sætte skarpe tidsfrister på grønne tilladelser. Ønsker til fremtidens varmekilde lokalt.

17. mar. 2023
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    SN.dk:
    Bombe under fjernvarmeplan: Norfors kan ikke levere

    Affaldsselskabet Norfors har alligevel ikke kapacitet til at producere ekstra fjernvarme fra det fælleskommunale affaldsforbrændingsanlæg i Hørsholm. Det kaster nu en stort anlagt udrulningsplan et par år tilbage, skriver SN.dk.

    Ifølge Marcus Guldager (S), formand for Klima- og miljøudvalget i Hørsholm Kommune, betyder det, at de, der skulle have fjernvarme i udrulningsplanens første bølge i 2023-2025, ikke får det.

    - Der kan jo ikke komme nye brugere til, før der er fundet ny kapacitet, fastslår Marcus Guldager.

    Hverken Norfors' bestyrelse, Hørsholms kommunalbestyrelse eller kommunens forvaltning har vidst noget om det førend for et par uger siden, da Norfors' undersøgelser lagde for dagen, at selskabet ikke har givet hverken bestyrelse eller kommunen et retvisende billede af, hvad Usserødværket kan levere.

    - Det var en bombe under udrulningsplanen, der blev smidt der, og vi skal nu have afdækket, hvordan vi kan skaffe den manglende kapacitet, siger Marcus Guldager.

    Sagen er også kommet bag på Morten Slotved (K), der ud over at være borgmester i Hørsholm også er bestyrelsesformand for Norfors.

    - Det er klart, at udrulningsplanen nu skal revideres markant, siger Morten Slotved og afviser at gå ind i en motivforskning af, hvordan det selskab, han er formand for, kan kalkulere så meget ved siden af.

    *****

    GridTech:
    Kirkens indsigelsesret indskrænkes med væsentlig afstandsbegrænsning

    Kirkernes mulighed for at gøre indsigelse mod vindmøller og solceller indskrænkes til 1.000 meter – 2.000 meter i tilfælde, hvor møllerne er højere end 250 meter. Det fremgår ifølge GridTech af et brev, som Kirkeministeriet har fremsendt til landets ti stifter.

    Kirkernes stifter har gjort brug af den tidligere afstand – mellem 1,5 og 4,5 kilometer -  i alt ti gange siden 2017 til at gøre indsigelser mod placeringen af vindmøller.

    I brevet skriver ministeren, at forligskredsen bag planloven i efteråret aftalte en model, hvor der sættes nye afstandsgrænser for, hvornår kirken har mulighed for at gøre indsigelse.

    »Der fastsættes en almindelig afstandsgrænse på 1.000 meter for planlægning for vindmøller og solceller. For møller på 250 meter og højere fastsættes en afstandsgrænse på 2.000 meter. Stiftsøvrigheden vil inden for den pågældende afstand fra en kirkebygning have mulighed for at fremsætte indsigelse mod lokalplanlægning for solceller og vindmøller. Afstandskravet gælder ikke for planlægning for øvrige anlæg,« hedder det i brevet.

    Det vækker stor glæde hos interesseorganisationen Green Power Denmark, da det alt andet lige er en barriere mindre, der kan komme i vejen for den grønne omstilling:

    - Det er afgørende, at vi får stillet flere vindmøller op på land. Og det kræver, at kirkens mulighed for at blokere bliver indskrænket. Det trækker processen i langdrag, når der bliver forsøgt nedlagt veto mod vindmøllerne. Det kan godt være, at projekterne nogle gange alligevel er blevet gennemført, men det har taget væsentlig længere tid, siger Jacob Klivager Vestergaard, der er afdelingschef for land og marked hos Green Power Denmark.

    *****

    EnergiWatch:
    EU vil sætte skarpe tidsfrister på grønne tilladelser

    Hvis EU skal fastholde eller blot fremme en førertrøje i produktionen og udrulningen af grøn energi, kræver det kortere ventetid og mindre papirnusseri. Det er bagtæppet for det udspil fra EU-Kommissionen, Net-Zero Industry Act, der blev præsenteret torsdag.

    Ifølge EnergiWatch er den grundlæggende målsætning og kongstanke bag det omfattende forslag, at den europæiske industri i 2030 skal kunne producere mindst 40 pct. af EU’s behov for bæredygtig teknologi.

    - Ikke alt bliver lavet i Europa, men mere burde blive i Europa. Her kommer denne lov til at give de reguleringsmæssige rammer til at få det til at ske, konstaterede kommissær Frans Timmermans og tilføjede:

    - Det gør den først og fremmest, ved at sikre hurtigere tilladelser, kortere deadlines og one-stop-shop-procedure for vigtige teknologier som vind, solenergi og batterier.

    Lovforslaget har været længe ventet i Bruxelles, hvor det indskriver sig som et af de seneste europæiske modsvar til særligt USA’s massive statsstøtteprogrammer, der på sigt skal hale produktionen af bl.a. vindmøller og solceller over Atlanten.

    *****

    Dragør Nyt:
    Ønsker til fremtidens varmekilde lokalt

    Dragør Kommune har spurgt både borgere og virksomheder til deres fremtidige ønske til opvarmning. Og 69% af borgerne og 89% af virksomhederne har svaret, at de ønsker sig fjernvarme. Den meget positive indstilling og engagementet ved at svare på rundspørgen, glæder borgmester Kenneth Gøtterup, skriver Dragør Nyt.

    - Det var frivilligt og helt uforpligtende at svare på undersøgelsen. At 3.000 borgere og 77 virksomheder så har taget sig tid til at svare, vidner om et kæmpe engagement. Det vil jeg gerne kvittere for, siger Kenneth Gøtterup, som mener, at undersøgelsen giver et solidt fingerpeg om borgernes forventninger og ønsker og dermed også et godt grundlag for det videre arbejde med varmeplanen.

    På spørgsmålet om hvilken varmekilde man ønskede at have i 2028: fjernvarme, individuel varmepumpe, naturgas, brændeovn eller andet, svarede 69% af borgerne og 89% af virksomhederne, at de ønskede sig fjernvarme. De tilsvarende tal for individuel varmepumpe lød på henholdsvis 9% af borgerne og 3% af virksomhederne.

     

    - Det er et meget tydeligt resultat, og det glæder mig. For det signalerer, at vi er på rette vej, når vi i samarbejde med Tårnby Kommune og Tårnby Forsyning planlægger at etablere fjernvarme som et alternativ til fossil opvarmning, lyder det fra Helle Barth, der er formand for Klima-, By- og Erhvervsudvalget.

    *****

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...