Gå til hovedindhold

Holbæk udskyder geotermiplaner: Fjernvarmen skal udbygges først

LÆS I DAG: Første brønd boret i Aarhus: Geotermi-projekt går ind i anden fase. Grøn energi-feber raser: ”Det her cowboyland skal vi have ryddet op i”. Stort fjernvarmeprojekt venter ikke på ny motorvej.

12. feb. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Energy Supply:
    Holbæk udskyder geotermiplaner: Fjernvarmen skal udbygges først

    Fors vil sikre sig et etableret kundegrundlag med fjernvarme, inden de kaster sig ud i at satse helhjertet på geotermi. Men selskabet slår samtidig fast, geotermi kan være løsningen på længere sigt, fremgår det af Energy Supply.

    - Udfordringen med geotermi er, at der skal lægges en rigtig stor startomkostning, som vi skal afskrive på hvert eneste år i 30 år. Og det giver umiddelbart rigtig god mening at lave geotermi, men når etaperne kommer trinvis på, så er den faste udgift om året meget stor, uanset om man trækker energi fra geotermi eller ej, siger planprojektleder hos Fors Jens Ole Pihl-Andersen.

    Fors og Innargi indgik 2022 en aftale om at undersøge mulighederne for geotermi i Holbæk, og det viste sig, at der var basis for at udnytte undergrunden i fremtiden.

    Jens Ole Pihl-Andersen peger da også på, at geotermi er en god løsning.

    - Men vi skal kende kundegrundlaget og varmebehovet først, siger Jens Ole Pihl-Andersen.

    *****

    GridTech:
    Første brønd boret i Aarhus: Geotermi-projekt går ind i anden fase

    Den første test-boring på Aarhus Havn er afsluttet, og Innargi flytter nu boreriggen til Skejbyvej, hvor de resterende test skal gennemføres. Det skriver GridTech, der kan fortælle, at der er pumpet godt 1.500 kubikmeter geotermisk vand op fra brønden, hvor vandets temperatur ved overfladen målte 75 grader.

    Næste skridt i processen med at realisere geotermianlægget, der i 2030 skal levere 20 procent af fjernvarmen i Aarhus, kommer til at foregå ved Skejbyvej i den nordlige ende af byen. Her flyttes boreriggen nu til for at etablere en tilsvarende test-brønd som ved havnen.

    - Vi er meget tilfredse med boreprocessen på havnen og med temperaturen i reservoiret, men kunne godt  ønske os en højere vandproduktion. Det er for tidligt at konkludere noget, for brønden på havnen er kun den første af de brønde, som testfasen indebærer, siger Lars Heineke, der er projektdirektør i Innargi, og tilføjer:

    - Vi fortsætter i Skejby, hvor vi også planlægger at bygge et anlæg med varmevekslere og varmepumper og levere varme til Kredsløb, som den sidste del af et succesfuldt testforløb. Først der kan vi sige mere om, hvordan det endelige design kommer til at se ud.

    *****

    DR.dk:
    Grøn energi-feber raser: ”Det her cowboyland skal vi have ryddet op i”

    Grønne investorer lokker med kommuner og især borgerne med ekstra goder og gevinster til lokalområdet, hvis de må rejse nye energianlæg. Det får nu KL til at efterlyse regler, så det ikke mindst bliver nemmere for kommunerne at navigere i det, skriver DR.dk.

    - For vi ved ikke rigtig, hvad vi skal gøre af de penge. Hvad er kommunens rolle? I hvilken kasse lægger vi pengene? Og hvad må vi bruge dem til? siger formanden for Kl’s klima- og miljøudvalg, siger Birgit Stenbak Hansen.

    Kommunerne må nemlig ikke selv bede om penge, fonde eller andre bonusser til lokalområdet i forbindelse med ansøgningerne. Men kommunerne må i princippet gerne takke ja, hvis de får det tilbudt.

    Det resulterer i bunkevis af omfattende ansøgninger med forskellige indbyggede gevinster til lokalområdet - om alt fra shelterpladser og cykelstier til grønne fonde spækket med trecifrede millionbeløb. Og det er svært at navigere i for kommunerne.

    - Så det her cowboyland skal vi have ryddet op i. For vi bidrager gerne fra kommunernes side til regeringens mål om at firdoble den grønne strøm produceret på land, siger Birgit Stenbak Hansen.

    *****

    Energy Supply:
    Stort fjernvarmeprojekt venter ikke på ny motorvej

    Vestforbrænding træder ikke på bremsen og venter på, at den planlagte Frederikssund-motorvej er på plads, inden forsyningen går i gang med at rulle fjernvarme ud i store dele af Egedal og Frederikssund Kommune. Derfor må trafikanterne leve med længere rejsetid, skriver Energy Supply.

    Udrulningen betyder nemlig, at dele af den stærkt trafikerede Frederikssundvej skal graves op, hvilket forlænger rejsetiden med op til halvanden time for de bilister, der tager bilen til København.

    Det vil tage rundt regnet seks år fra første spadestik, til motorvejen står færdig, og bilisterne dermed kunne undgå de daglige trafikpropper, der er udsigt til, mens fjernvarme-arbejdet står på.

    - Uden fjernvarme fra Vestforbrænding er Egedal Fjernvarme ikke i stand til at levere fjernvarme til en række nye kunder inden for den tid, som Egedal Kommune har som målsætning for udrulning af fossilfri fjernvarme, skriver områdechef for Grøn varmeforsyning Per Wulff i et svar til Sjællandske Nyheder og tilføjer:

    - Planen er, at Vestforbrænding allerede fra efteråret 2025 forsyner nye fjernvarmekunder i Egedal Kommune for at sikre udfasning af fossile brændsler og sikre billigere fjernvarme til alle nye og eksisterende forbrugerne i Egedal Kommune.

    Andre klikkede på...