Gå til hovedindhold

Dragør kom 23 minutter for sent til fjernvarmemillioner

LÆS I DAG: Forretninger mister kunder og penge grundet vejarbejde. Biolog ved Forsvarsministeriet overtager formandspost i Aalborg Forsyning. Panel med aktører ser på data-deling til energisektoren. Rammeaftale er opbrugt: Genudbyder fjernvarmeudrulning.

15. feb. 2024
 • Læs op

Indhold

  Dragør Nyt:
  Dragør kom 23 minutter for sent til fjernvarmemillioner

  Dragør Kommune får endnu en gang ikke udbytte af Fjernvarmepuljen. Ansøgningen kom få minutter for sent til Energistyrelsen, og nu er spørgsmålet – ifølge Dragør Nyt – om projektet skal forsinkes eller fordyres.

  Fjernvarmepuljen åbnede torsdag den 1. februar klokken 10.00. Der blev på førstedagen søgt om i alt 41 projekter - og Dragør var nummer 35 til at søge - klokken 10.29.49, oplyser Energistyrelsen til Dragør Nyt.

  Nu skal de 12 projekter, der kom først, godkendes af Energistyrelsen, men der skal diskvalificeres en ret lang række projekter, før Dragørs kan komme i betragtning.

  Borgmester Kenneth Gøtterup er ærgerlig over ikke at få støtte, og han er meget utilfreds med måden, ansøgningen forløber på.

  - Jeg kan slet ikke forstå, at når man træffer en folketingsbeslutning om udfasning af gassen, der jo rammer alle kommuner, at man så ikke laver en fælles fordelings-model af tilskud, skriver han til Dragør Nyt.

  Borgmesteren kalder proceduren for ”helt uforståelig,” og ”meget utilfredsstillende”, fordi den hverken belønner kvaliteten af ansøgningen eller tilgodeser alle borgere i Danmark jævnt.

  Generelt virker det også til, at jyderne har haft en hurtigere internetforbindelse eller bedre forståelse for it-systemet, da kun to af de 12 tilgodesete projekter ligger øst for Storebælt.

  *****

  Fyns Amtsavis:
  Forretninger mister kunder og penge grundet vejarbejde

  En købmand Sdr. Nærå på Fyn er frustreret over fjernvarmearbejde foran hans butik, fordi det koster ham mellem 50.000 og 100.000 kroner om ugen. Han vil have arbejdsprocessen optimeret, men det er ikke realistisk, lyder det fra Fjernvarme Fyn, der arbejder med etablere fjernvarme, skriver Fyns Amtsavis.

  - Det er ikke personligt, men jeg forstår ikke måden, de arbejder på, fortæller købmand Michael Frank, som mener, at vejarbejderne ikke arbejder særligt ofte.

  Den teori er afdelingsleder hos Fjernvarme Fyn, Thomas Eriksen, ikke enig i. Han påpeger dog, at de har haft udfordringer.

  - Vi arbejder fra mandag til fredag, men fordi det har regnet rigtigt meget, er der kommet meget vand i undergrunden, som udfordrer vores arbejde. Desuden arbejder vi med stive rør, som tager længere tid at lægge ned, fortæller han og giver udtryk for, at man fra Fjernvarme Fyns side har gjort meget for at imødekomme købmandens ønsker.

  - Vi valgte, at vi ikke begyndte i december for at skåne hans (Michael Frank, red.) julesalg. Samtidig har vi ikke spærret hele vejen af foran ham, så kunder stadig kan komme ind. Den beslutning traf vi i samarbejde med Michael Frank, selv om den løsning udfordrer vores del af arbejdet, forklarer Thomas Eriksen og uddyber, at Fjernvarme Fyn også har anlagt en midlertidig indkørsel, så Michael Franks kunder stadig kan komme ind til ham.

  Thomas Eriksen fra Fjernvarme Fyn fortæller, at de vil være færdige med byggeriet ude foran Spar i løbet af en måned, hvorefter man vil rykke længere op ad Stationsvej.

  *****

  EnergiWatch:
  Biolog ved Forsvarsministeriet overtager formandspost i Aalborg Forsyning

  Per Clausen – valgt for Enhedslisten til byrådet i Aalborg - har taget orlov fra formandsposten i Aalborg Forsyning for at stille op som spidskandidat til det kommende EU-Parlamentsvalg, oplyser forsyningsselskabet ifølge EnergiWatch.

  Ny bestyrelsesformand er Anna Aaen Hansen, biolog ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Hun er allerede tiltrådt sin nye stilling mandag, lyder det fra Aalborg Forsyning på LinkedIn. Hun har tidligere arbejdet med vandløbsprojekter som leder i Frederikshavn Kommune.

  ”Vi ser frem til samarbejdet med Anna i den kommende tid, hvor vi står over for mange store og spændende beslutninger. F.eks. omkring grundvandsbeskyttelse og yderligere investeringer, der skal til for, at vi inden 2028 kan udfase kullet på Nordjyllandsværket,” skriver Aalborg Forsyning i sit opslag.

  *****

  EnergiWatch:
  Panel med aktører ser på data-deling til energisektoren

  En ny datadelingsplatform til energisektoren skal styres af energistyrelsen og have offentlig finansiering, indtil det kan stå på egne ben. Det er opfordringen fra en række energiselskaber og vidensinstitutioner, skriver EnergiWatch.

  Energivirksomheder og vidensinstitutioner er gået sammen om at kigge på, hvordan energisektoren sikkert vil kunne dele data med hinanden. Nu er der i alt kommet ni anbefalinger fra panelet, der peger på, at der kan være en stor fordel i at etablere et såkaldt energidataspace.

  Det er dog nødvendigt at få opstillet nogle klare rammer og regler for, hvordan sådan et dataspace i praksis skal fungere.

  - Det handler om at skabe nogle byggeklodser, der gør processen med at få etableret et dansk energidataspace nemmere, udtaler Lea Schick, der er research og innovation specialist hos Alexandra Instituttet, og har været med til at facilitere arbejdet med at få skabt et energidataspace i Danmark, i en meddelelse.

  Helt centralt i anbefalingerne er det, at der kun bør være én central og neutral myndighed til styring af en dansk energidataspace. Panelet peger på Energistyrelsen som den ideelle kandidat til denne rolle. Ydermere lyder det fra panelet, at Digitaliseringsstyrelsen bør spille en nøglerolle i udviklingen af dataspaces på tværs af forskellige sektorer.

  *****

  Energy Supply:
  Rammeaftale er opbrugt: Genudbyder fjernvarmeudrulning

  Odsherred Forsyning har gang i en omfattende udrulning af fjernvarme og etablering af varmeværker i Asnæs, Fårevejle og Vallekilde-Hørve. Selv om det indtil videre er gået over stok og sten, så drosles der ned på gravemaskiner og mandskab i Fårevejle og Asnæs, skriver Energy Supply.

  − Med de prisstigninger og uforudsete ekstraarbejder, der er opstået i løbet af projektet, så er vores økonomiske rammeaftale med Aarsleff opbrugt, og derfor er det kun rimeligt, at det resterende anlægsarbejde bliver konkurrenceudsat, siger administrerende direktør i Odsherred Forsyning Fanny Villadsen.

  Konkret betyder det, at anlægsarbejdet sættes på pause, og at det genudbydes.

  − Det bliver en anden proces denne gang, idet vi deler anlægsarbejdet op i flere etaper og dermed flere mindre udbud, der er attraktive for særligt de mellemstore entreprenører, fortæller Fanny Villadsen, der håber at det vil får nogle af de lokale aktører til at byde ind.

  Andre klikkede på...