Gå til hovedindhold

Fjernvarme på vej til Holbæk, hvis nok tilslutter sig: Første etape godkendt af kommunen

LÆS I DAG: Dansk Fjernvarme støtter op om nedtrapning af biomasse. Ewii skyder over en kvart mia. i batterisats. Energi, klimakrise og varmepumper var blandt de 100 mest brugte ord i 2023. Kun én mand tilbage ved kedlen: Nu vil varmeværker fusionere. Nu bliver de første huse i Harridslev forsynet med fjernvarme. Nu kan 1400 husstande i mindre byer måske alligevel få fjernvarme.

13. mar. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    GridTech:
    Fjernvarme på vej til Holbæk, hvis nok tilslutter sig: Første etape godkendt af kommunen

    Kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune har nu godkendt et fjernvarmeprojektforslag, der muliggør, at Fors A/S kan gå i gang med første etape af fjernvarme i Holbæk by, såfremt der er tilstrækkeligt med tilmeldinger fra borgerne. Det skriver GridTech.

    Minimumskravet er 70 procent tilmeldte på første etape, hvorfor store varmeforbrugere som eksempelvis offentlige bygninger og almene boligforeninger er vigtige for projektet.

    - Som Danmarks største gasby tager vi nu et markant skridt i den grønne omstilling ved at udfase brugen af olie og specielt gas som opvarmningskilde. De senere år har desuden vist os, hvor vigtigt det er, at vores energiforsyning bliver uafhængig af de fossile brændstoffer, fortæller Karen Thestrup Clausen, der er formand for Udvalget for Klima, Miljø og Natur i Holbæk Kommune.

    Fors A/S slår fast, der er godt med penge at spare ved at konvertere, og Camilla Hay, programleder for fjernvarme i Fors A/S, satser da også på, at den grønne fornuft vil sejre, når Holbæk Kommune senere på måneden vil begynde at sende informationsbreve til boligejere i Holbæk bys første etape.

    - Vi har arbejdet på projektet længe og glæder os meget til at komme i gang. Det er ingen hemmelighed, at anlæg af fjernvarme er omfattende, til gengæld er det grøn fornuft. Og på den anden side af anlægsarbejdet kan holbækkerne se frem til en stabil, kollektiv varmeforsyning, der bidrager til målet om at gøre os uafhængige af fossile brændstoffer, siger Camilla Hay.

    *****

    Energy Supply:
    Dansk Fjernvarme støtter op om nedtrapning af biomasse

    Dansk Fjernvarme bakker op om Klimarådets efterlysning af en national strategi for udfasning af biomasse til fordel for alternativer. Det skriver Energy Supply.

    - Det skal være en strategi, der skal have til formål at sikre et robust og forsyningssikkert energisystem, udtaler chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Maria Dahl Hedegaard i en pressemeddelelse og uddyber:

    - Biomassen har spillet en afgørende rolle i vores skifte væk fra især kul, og vi ser nu, at der i stor skala er nye teknologier på vej, der kan erstatte biomassen i varmesektoren. Men man skal samtidig huske, at biomassen også spiller en vigtig rolle for vores el- og varmeforsyningssikkerhed, fordi vi kan producere el fra biomasse, når vind og sol svigter.

    Dansk Fjernvarme pointerer at der fortsat er plads til biomasse i det danske energisystem i fremtiden, for selv om vi elektrificerer energiforsyningen, så vil den vedvarende energi have dage, hvor solen ikke skinner, og vinden ikke suser og drejer møllevingerne rundt.

    *****

    EnergiWatch:
    Ewii skyder over en kvart mia. i batterisats

    Energiselskabet Ewii ser batterier som et kommercielt sats og har sat gang i næste store investering på området. Konkret drejer det sig om en investering 250 mio. kroner til at opbygge en række batterilagringssystemer. Det beretter EnergiWatch.

    Ewii vil i løbet af et halvt år vil have en samlet kapacitet på 47 megawatt (MW) og 63 megawatt timer (MWh).

    - Vi overvejer bestemt at komme med mere, for batterier ser vi som et vigtigt bidrag til udbredelsen af sol og vind, der er mere ustablit end de fossile energikilder, siger Claus Møller, der er direktør for kommerciel infrastruktur i Ewii.

    - Jeg tror, dette bliver stort. Man regner jo nu med, at udbredelsen af grøn energi betyder, at Danmark vil opleve op til 30 timer årligt med et udfald på op til et par timer ad gangen og her kan batterier afhjælpe dette, siger han.

    Ewii ser batterier som et selvstændigt forretningsområde og har tidligere opbygget en større batteripark på Lindø, LORC.

    *****

    Energy Supply:
    Energi, klimakrise og varmepumper var blandt de 100 mest brugte ord i 2023

    Koranafbrænding, bededag og seniorpension er de helt store buzz-words. Men Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs årlige opgørelse over de mest brugte ord viser, at også ord som energikrise, klimamål og elbiler fyldte i 2023. Rent faktisk står de emner for 21 af listens 100 ord, fremgår det Energy Supply.

    - Ordene her har fået en opblomstring af den ene eller anden grund i den offentlige debat og i den daglige avisskrivning, forklarer Lars Trap-Jensen, der er redaktør på Den Danske Ordbog, hvor de bruger listen til at holde øje med udviklinger i det danske sprog.

    Rent teknisk viser opgørelsen, hvor ofte et ord er blevet brugt per 100 millioner ord i den samling tekster, selskabet jævnligt får ind. En stor del af disse tekster er journalistiske udgivelser, hvilket kan være en del af forklaringen på, at det i stor grad er ord, der kredser om politiske debatter i det forgangne år, forklarer Lars Trap-Jensen til Akademikerbladet.

    *****

    Horsens Folkeblad:
    Kun én mand tilbage ved kedlen: Nu vil varmeværker fusionere

    Varmemester Bjarne Pedersen er efterhånden den eneste ansatte på varmeværket i Hundslund, og det er en af flere årsager til, at værket gerne vil fusionere med Odder Varmeværk. Det beretter Horsens Folkeblad.

    - Min afløser holdt 1. oktober, og det er ikke holdbart med kun én mand til noget så samfundskritisk som varmeforsyning. Jeg er på hele tiden nu, og en sammenlægning vil give mulighed for, at vi ikke er så sårbare fremover, lyder det fra Bjarne Pedersen.

    Han pointerer at fusionstankerne også hænger sammen med, at der kommer nye krav ovenfra, der gælder både små og store værker,

    Der er dog ingen tanker om at lægge rør i jorden mellem Odder og værket i Hundslund, det er for dyrt, men fusionen vil give begge værker nogle driftsmæssige fordele.

    Forudsætningen for at komme videre ad det spor er, at medlemmerne af Hundslund-Oldrup Varmeværk skal sige ja på to ekstraordinære generalforsamlinger.

    - Vi vil gerne have fusionen gennemført inden 1. juli, da udløber vores regnskabsår nemlig, siger Bjarne Pedersen.

    *****

    Verdo; pressemeddelelse:
    Nu bliver de første huse i Harridslev forsynet med fjernvarme

    I Harridslev er udrulningen af fjernvarme for alvor i gang, og snart kan endnu flere borgere i byen se frem til at udskifte olie- eller gasfyret. 16 nye rækkehuse er allerede tilsluttet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Verdo.

    - Projektet er kommet godt fra start, og det er jeg utrolig glad for. Mange borgere i byen har i løbet af de seneste år tilkendegivet deres interesse i fjernvarme, så vi har løbet stærkt for at få projektet i gang, siger fjernvarmechef, Karsten Randrup.

    For at fremskynde udrulningen af fjernvarme bliver ejendommene i Harridslev i første omgang forsynet med en midlertidig forsyning, indtil den endelige transmissionsledning, der skal forsyne hele Harridslev, er etableret. Verdo forventer, at den endelige transmissionsledning er færdigetableret ved årsskiftet 2024/25.

    Foreløbigt har 330 ud af 534 ejendomme i Harridslev tilkendegivet deres interesse i fjernvarme, og Verdo forventer at være færdige med udrulningen af fjernvarme i Harridslev i starten af 2027.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Nu kan 1400 husstande i mindre byer måske alligevel få fjernvarme

    Hvis der er nok interesse, kan 1400 husstande i Kolding Kommune alligevel få fjernvarme fra 2026, selv om de i første omgang havde fået at vide, at det ikke kunne lade sig gøre. Og ifølge BlueKoldings direktør bliver det desuden til en konkurrencedygtig pris, skriver JydskeVestkysten.

    Kommunen har nemlig sammen med BlueKolding undersøgt, hvor der kan være potentiale for fjernvarme, hvis der er nok interesserede. Og det er faldet positivt ud for Jordrup, Skanderup, Hjarup, Ødis, Stepping, Sjølund, Grønninghoved, Hejls og Taps.

    Ifølge P4 Morgen Trekanten skal 70 procent i de udvalgte områder sige ja tak, hvis projektet skal gennemføres. Per Holm, administrerende direktør ved BlueKolding, fortæller til P4 Trekanten, at man regner med at kunne gennemføre projektet til en konkurrencedygtig pris.

    - Det er en helt almindelig, kendt varmepumpe-teknologi med en stor luft til vand-varmepumpe, som vi kan placere decentralt i de enkelte landsbyer. Det betyder, at vores transmissionsledninger ikke bliver nær så lange, som de var blevet, hvis det havde været en af de store aktører på det her marked. Det betyder også, at vi har mulighed for at holde priserne lavere og forhåbentlig attraktive, siger han.

    Andre klikkede på...