Gå til hovedindhold

Hofor og tolv kommuner sammen om solceller på tage

LÆS I DAG:
Chok og overraskelse over nye takster på affald.
Aarhusiansk landsby må se langt efter fjernvarme.
Første spadestik til ny varmeproduktion.
EU-chef appellerer til lande om at holde a-kraftværker i drift.
Fjernvarmearbejdet på Fynsvej vil påvirke trafikken.

22. mar. 2024
 • Læs op

Indhold

  Energy Supply:
  Hofor og tolv kommuner sammen om solceller på tage

  Tolv kommuner i hovedstadsområdet er sammen med forsyningsselskabet Hofor gået til fælles kamp for at undersøge muligheden for at danne et selskab, der kan opsætte solceller på kommunernes bygninger. Det beretter Energy Supply, der også kan fortælle, at de første solceller skal sættes op allerede i 2025.

  - I København vil vi rigtig gerne gøre brug af solens energi til grøn strøm, men tung jura og bureaukrati har længe spændt ben for at komme ordentligt i gang med solceller. Derfor er jeg glad for, at vi nu i samarbejde med Hofor får undersøgt mulighederne for at danne et selskab, så vi forhåbentlig kan udnytte solens energi endnu bedre i den grønne omstilling af hovedstaden, siger Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester (A) i Københavns Kommune.

  De 12 kommuner bag samarbejdet er Ballerup, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Glostrup, Ishøj, København, Rødovre, Vallensbæk, Tårnby samt Region Hovedstaden.

  Kommunerne og Region Hovedstaden har peget på Hofor til at igangsætte samarbejdet og undersøge mulighederne for et fælles selskab, fordi Hofor allerede har erfaringer med solenergi og desuden er offentligt ejet.

  - Vi skal have mere fart på den grønne omstilling og udnytte alle muligheder, så det er helt oplagt at udnytte mulighederne i de mange tage, som står ubenyttet hen. Sætter vi solceller op, kan vi dække strømforbruget med lokal grøn strøm. Det vil både skabe en lokal grøn omstilling og gøre bygningernes klimamæssige fodaftryk grønnere, siger Susanne Juhl, der er formand for HOFORs bestyrelse.

  *****

  SN.dk:
  Chok og overraskelse over nye takster på affald

  Norfors er i en knibe, fordi de på grund af ny lovgivning inden udgangen af 2025 skal have afviklet en gæld på 213 millioner kroner i selskabets affaldsselskab. Derfor har de valgt at lave en straksafskrivning, der indebærer markante prisstigninger på affaldshåndteringen.

  Det bliver ikke modtaget godt på villavejene i Birkerød, skriver SN.dk.  

  - Det var et chok, jeg var chokeret over den meget voldsomme stigning, som jeg ikke havde set komme, fortæller Birgitte Berg-Munch om prisen, der er mindst fordoblet.

  Gælden er opstået fra renoveringen af affaldsenergianlægget Usserødværket, der blev renoveret i 2017.

  - Normalt ville vi have haft 30 år, fra 2017, til at afskrive gælden, men nu har vi kun godt halvandet år. Vi valgte en straksafskrivning, der også er sagt god for af Horten (advokatfirma, red.), forklarer Morten Slotved (K), der er formand for bestyrelsen i Norfors og borgmester i Hørsholm.

  Han forklarer videre:

  - Vi var enige om løsningen i bestyrelsen. Vi kunne også godt have ladet kommunerne hænge på regningen, måske, det har jeg ikke juridisk belæg for, men så ville andre end dem, der har brugt anlægget også komme til at betale, siger Morten Slotved.

  *****

  Jyllands-Posten Aarhus:
  Aarhusiansk landsby må se langt efter fjernvarme

  Kredsløb – den aarhusianske forsyningsvirksomhed – har besluttet, at der ikke bliver ført fjernvarmeledninger til landsbyen Lillering i den vestlige del af Aarhus Kommune. Det er meldingen fra Kredsløb, skriver Jyllands-Posten.

  Ifølge Kredsløb har man været igennem en »grundig undersøgelse« af potentialet, og det vil kræve for store investeringer for både kunder og selskab at bringe fjernvarme til Lillering.

  - Vi vil naturligvis være med til at udbrede fjernvarmen til de områder, hvor det giver mening ud fra en helhedsbetragtning. Vi har nu undersøgt forholdene grundigt i Lillering og regnet på det, men kan konstatere, at det ville være for stor en udskrivning for både de mulige kunder og for os som selskab for, at et fjernvarmeprojekt kan blive en realitet. Derfor bliver det ikke til et projektforslag i denne omgang, lyder det i pressemeddelelsen fra Elsebeth Arendt, som er fjernvarmechef i Kredsløb.

  Kredsløb har derfor valgt at indstille forundersøgelserne i byen. Det samme skete for de aarhusianske landsbyer Hørret og Fårup i december, hvor Kredsløb ligeledes meldte ud, at der heller ikke her var grundlag for at etablere fjernvarme.

  *****

  SN.dk:
  Første spadestik til ny varmeproduktion

  Onsdag markerede Halsnæs Forsyning et historisk øjeblik med det første spadestik til deres nye varmeproduktionsanlæg. Projektet, som nu går ind i byggefasen, er et afgørende skridt mod en klimaneutral fjernvarmeproduktion, skriver SN.dk.

  - Med det kommende anlæg vil vi ikke blot reducere afbrænding af biomasse markant, men også øge vores kapacitet til at forsyne alle de nye fjernvarmekunder i blandt andet Melby, Ølsted og Kregme Syd, siger bestyrelsesformand Thomas Møller Nielsen.

  Det nye varmeproduktionsanlæg vil bestå af en 10 MW varmepumpe, en 30 MW elkedel og en varmeakkumuleringstank, hvor man kan lagre billig energi.

  Projektet gennemføres i fem delentrepriser, som omfatter selve det tekniske anlæg, bygningen som anlægget skal stå i, indkøb og installering af en 50 kV transformer, trækning af kabel til transformeren samt tilslutning af det nye anlæg til fjernvarmenettet og det nuværende anlæg.

  - Vi ser frem til at producere varme med elkedlen til efteråret og kunne bruge hele det nye anlæg i fuld drift om et års tid, siger Halsnæs Forsynings programleder, Gritt Jakobsen i en pressemeddelelse.

  *****

  EnergiWatch:
  EU-chef appellerer til lande om at holde a-kraftværker i drift

  Atomkraft er en afgørende brik på Europas vej til klimaneutralitet, og derfor bør medlemslandene ikke skrotte denne til fordel for vedvarende energiformer. Appellen fra EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen falder i en tale på et topmøde for atomenergi i Bruxelles torsdag, fremgår det af EnergiWatch.

  - Når man ser på nødvendigheden af hurtig handling i klimaudfordringen, så må landene afsøge deres muligheder meget grundigt, før de skrotter en allerede eksisterende og forhåndenværende kilde til elektricitet, siger von der Leyen.

  22 procent af EU’s elforsyning kommer fra atomenergi. Det er ifølge EU-Kommissionen den største enkeltstående kilde til elektricitet. Og derfor er det helt afgørende for EU’s vej til klimaneutralitet, at man ikke sætter atomkraftværkerne ud af drift, mener formanden for EU-Kommissionen.

  - Driftsforlængelsen af de eksisterende værker er den billigste måde til at sikre ren elektricitet i stor skala, siger von der Leyen.

  *****

  Avisen.nu:
  Fjernvarmearbejdet på Fynsvej vil påvirke trafikken

  Trafikken på den befærdede Fynsvej i Kolding bliver påvirket i varierende grad frem til sommer, mens TVIS etablerer en ny stor forsyningsledning, der skal sikre fjernvarme til 1.900 boliger og virksomheder i Almind, Vester Nebel, Ågård, Gravens, Viuf og industriområdet ved Kokbjerg. Det skriver Avisen.nu.

  - I sydgående retning er der klart mest trafik om morgenen. Derfor holder vi begge kørebaner ind mod byen åbne for at minimere generne for bilisterne. Fra kl. 09 og frem til kl. 18 bliver den ene vejbane lukket for trafik på den strækning, hvor entreprenøren arbejder. Samtidig indføres der en hastighedsbegrænsning på 50 km/t i den åbne vejbane, og det betyder, at man skal regne med en lidt længere køretid ind mod byen, oplyser projektleder Jens Fink, TVIS.

  I denne fase vil de store fjernvarmerør blive svejset sammen på stedet og lagt ud i rabatten, så de er klar til at blive lagt i jorden i næste omgang, hvor vejkanten graves op til den nye forsyningslinje.

  - Trafikken bliver noget mere påvirket i næste fase, hvor rørene skal i jorden. Det går vi formentlig i gang med i uge 15 og vi skal selvfølgelig nok sørge for at informere detaljeret om de trafikale konsekvenser på forhånd, lover Jens Fink.

  Andre klikkede på...