Gå til hovedindhold

Andelshavere opløser kriseramt varmeværk: - Jeg er en glad og lettet formand

LÆS I DAG: Efter advokatundersøgelse: Hundested vil kræve erstatning af rådgiver. Trepartens egne klimaeksperter: Klimaafgiften er skuffende lav. Trefor forfremmer intern til direktør i flere selskaber. Elforsk skyder millioner i digitalisering af elmålinger, hybridanlæg og termonet.

26. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Energy Supply:
  Andelshavere opløser kriseramt varmeværk: - Jeg er en glad og lettet formand

  Mandag aften stemte et flertal af andelshaverne i Hundested for at gå videre med en sammenlægning af Hundested Varmeværk med Halsnæs Forsyning. Dermed er der sat punktum for nogle kaotiske måneder for det lille varmeværk i Nordvestsjælland, fremgår det af Energy Supply.

  - Jeg er en glad og lettet formand i dag. Det føles rigtig, rigtig godt, at sammenlægningen kommer til at ske. Det er det mest fornuftige, at vi kan bruge hinandens ressourcer, og at vi får en større organisation og robusthed. At vi får nogen ind, som kan køre vores projekter ordentligt, siger bestyrelsesformand for Hundested Varmeværk, Peter Rohde, til Energy Supply.

  Omkring 300 mennesker mødte op til generalforsamlingen, hvoraf de 224 var stemmeberettigede. Og da det kom til afstemningen blev sammenlægningen vedtaget, ifølge Peter Rohde med 6-7 stemmer over det påkrævede flertal.

  Det er anden gang, at bestyrelsen for Hundested Varmeværk forsøger sig med en sammenlægning med Halsnæs Forsyning i en mildest talt begivenhedsrig forsommer for varmeværket. Hidtil var der dog ikke flertal for sammenlægningen.

  Peter Rohde forventer, at det vil tage 5-6 måneder at afvikle andelsselskabet. Herefter vil Hundested Varmeværk blive etableret som et aktieselskab under Halsnæs Forsyning.

  *****

  Energy Supply:
  Efter advokatundersøgelse: Hundested vil kræve erstatning af rådgiver

  Hundested Varmeværk vil søge erstatning hos Dale Energi for rådgivervirksomhedens rolle i det kuldsejlede fjernvarmeprojekt, der har drevet det lille varmeværk på randen af konkurs. Det skriver Energy Supply.

  - Vi fastholder, at rådgiver er erstatningspligtig, og derfor kommer vi til at køre en erstatningssag mod Dale Energi, siger Peter Rohde, bestyrelsesformand for Hundested Varmeværk til Energy Supply.

  Ifølge Peter Rohde arbejder advokaterne stadig med at fastsætte beløbsstørrelsen for den krævede erstatning.

  Varmeværket planlægger dog ikke at rejse en tilsvarende sag mod en tidligere medarbejder, der også er udpeget som ansvarlig i en advokatundersøgelse.

  - Vi går ikke videre med sagen i forhold til den tidligere varmemesters ansvar, da advokaterne vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at føre den sag. Derfor kommer vi heller ikke til at lave en politianmeldelse, siger Peter Rohde.

  *****

  Klimamonitor:
  Trepartens egne klimaeksperter: Klimaafgiften er skuffende lav

  Ifølge tænketanken Concito, der har ageret uafhængig videnspartner for den grønne trepart, er der mange gode elementer i den nye aftale om klimaafgift. Men det vigtigste klimaelement i aftalen er mangelfuldt og sikrer ikke den nødvendige, hurtige omstilling af landbruget, skriver Klimamonitor.

  Klimaafgiften er nemlig endt med at blive lavere end selv den mindst ambitiøse model, som Svarer-udvalget foreslog – og det betyder ifølge Concito, at aftalen ikke sikrer den klimarigtige og strukturelle omstilling, der er nødvendig i landbruget.

  - Det er positivt, at vi nu endelig får sat en pris på udledningerne fra landbruget, men afgiften kommer sent, og niveauet for afgiften er ikke ambitiøst nok og vil skabe usikkerhed om, at vi får den nødvendige omstilling af landbruget og tilstrækkelige reduktioner, siger Christian Ibsen, direktør i Concito, i en pressemeddelelse:

  Han giver videre udtryk for, at det er usikkert, hvorvidt aftalen giver nok til at nå i mål med klimamålene, og dels skal vi reducere endnu mere derefter for at blive klimaneutrale. Den opgave løser denne model for afgiften ikke.

  - Grundlæggende giver aftalen ikke landbruget nok incitament til at udvikle fremtidens grønne fødevareproduktion, udtaler Christian Ibsen.

  *****

  CleantechWatch:
  Trefor forfremmer intern til direktør i flere selskaber

  Charles Nielsen fortsætter som direktør i Trefor Infrastruktur, der er moderselskab for fire datterselskaber – Trefor Varme, Trefor Vand, Trefor Elnet og Trefor Elnet Øst. Men han forlader direktørstillingerne i de to førstnævnte ligesom han overtager bestyrelsesformandsposterne for de fire underselskaberne.

  Det meddeler CleantechWatch, der samtidig kan berette, at den nye direktør er fundet internt i Ewii-koncernen i form af Johannes Guldbæk, der har været en del af Ewii-koncernen i godt to år.

  - Det er forsøg på at sikre en kontinuitet, siger Charles Nielsen, der understreger, at skiftet er sket efter hans eget ønske.

  Johannes Guldbæk kom for sin del til Ewii i april 2022 som elforsyningschef, men overtog så sent som i maj posten om driftsdirektør.

  Trefor-selskaberne leverer blandt andet vand og varme til en lang række borgere og virksomheder i Trekantsområdet.

  *****

  Energy Supply:
  Elforsk skyder millioner i digitalisering af elmålinger, hybridanlæg og termonet

  Det finanslovsfinansierede udviklingsprogram Elforsk har givet tilskud til tre projekter på i alt 12 mio. kroner, fremgår det af Energy Supply. Det er projekterne ”3PhaseInsight”, "Helios" og "Heatcode", der tilsammen kan se frem til knap 12 millioner kroner.

  Heatcode-projektet skal udvikle et digitaliseret værktøj til termonet-systemet, og modtager knap 3 mio. kr. i støtte. Det er Aalborg Universitet, der er hovedansøgeren bag Heatcode-projektet.

  I projektet 3PhaseInsight vil teamet bag udnytte tre-fase-målinger fra husstands-elmålere til at få indsigt i elnettet og på den måde frigøre kapacitet ved at reducere fase-ubalancer og forvrængninger i nettet. Det er DTU, der står bag projektet, som kan se frem til at modtage knap 4 mio. kr.

  I projektet Helios som startuppen Reel står for, vil man skabe en optimerings- og styringsmodel, der skaber stærkere forretningsmodeller og finansieringsmekanismer for hybridanlæg, der kombinerer solceller og energilagring. Reel modtager knap 5 mio. kr.

  Andre klikkede på...