Boligejere tøver med at skifte naturgassen ud
LÆS I DAG:
Sønderborg Varme hæver prisen.
Prisloft på fjernvarme vil ikke nødvendigvis medføre lavere priser.
Galten Varmeværk er blevet storleverandør.
Opråb: Sæt slutdato for brug af gas til varme.
Og meget meget mere.
Ritzau (1. aug.):
Boligejere tøver med at skifte naturgassen ud
Det er blevet sværere at få boligejere med naturgas til at skifte til mere klimavenlig opvarmning. Det viser en ny opgørelse fra Green Power Denmark udarbejdet af tal fra Energinet.
Forklaringen lyder, at i takt med at prisen på naturgas dykker, falder incitamentet for danskerne til at spare på og omstille forbruget.
Det mærker også fjernvarmeselskaberne, som har oplevet en nedgang i antallet af nye kunder, der vil udskifte deres gasfyr.
- Vi oplever i stor stil, at kunder med naturgas er blevet mere tilbageholdende med at skifte. Prisen på gas er god, den lugter ikke, og måske er gasfyret kun tre-fire år gammelt. Så hvad er problemet? spørger Rune Mosgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme retorisk til Ritzau.
Regeringen har en ambition om, at naturgassen skal være helt ude af boligerne i 2035, men det kræver, at der sættes en slutdato, mener Rune Mosgaard.
*****
JydskeVestkysten (1. aug.):
Sønderborg Varme hæver prisen
Sønderborg Varme hæver varmeprisen med 8,5 procent. Det betyder, at et standardhus på 130 kvadratmeter skal betale 99 kr. mere om måneden for fjernvarme. Selskabet forklarer, at den lave elpris har reduceret indtægterne fra kraftvarmeanlægget.
- Vi har nydt godt af ekstraordinært gode indtægter fra el-salg fra vores kraftvarmeanlæg. Nu er elpriserne imidlertid faldet væsentligt, uden at omkostningerne til blandt andet brændsler, CO2-kvoter og materialer er faldet tilsvarende. Derfor er det nødvendigt at justere varmeprisen, siger direktør Erik Wolff til JydskeVestkysten.
Direktøren understreger, at standardhuse mest er noget, man bruger til at kunne sammenligne priser. Efter stigningen er prisen på fjernvarme fortsat pænt under gennemsnittet, oplyser han.
*****
Bornholms Tidende (1. aug.):
BOEF advarer mod svindlere
Flere kunder hos Bornholms Energi & Forsyning (Beof) har modtaget falske sms-beskeder, hvor de bliver truet med at få lukket for strømmen, hvis de ikke betaler en regning. Det er svindlere, der udgiver sig for at være fra Beof, og som forsøger at lokke penge ud af kunderne. Beof advarer på sin hjemmeside om, at man skal afvise henvendelserne og ikke klikke på nogen links.
- Vi sender i hvert fald ikke "vi lukker for strømmen-sms'er" herfra. Vi ringer ud, hvis folk ikke har betalt deres regning. Men det foregår på en anden måde, siger afdelingschef i Beofs kommunikations- og presseafdeling, Tania Schrøder Thøgersen til Bornholms Tidende.
*****
Galten Folkeblad (31. juli):
Galten Varmeværk er blevet storleverandør
Galten Varmeværk har næsten fordoblet sin varmeproduktion, efter at selskabet er blevet leverandør til alle fjernvarmeforbrugere i Skovby, Harlev, Storring og Stjær, som er kunder hos aarhusianske Kredsløb.
- Vi begyndte at levere til Harlev for en måned siden. Der var kun et enkelt udfald en af de første dage på grund af luft fra den nye ledning til Harlev. Det berørte ikke Galtens forbrugere, da de er koblet på en anden ledning, fortæller driftsleder ved Galten Varmeværk Finn G. Sørensen til Galten Folkeblad.
Fra at levere billig fjernvarme til 2.600 husstande i Galten og leverer de nu til i alt 5.000 husstande. Driftslederen oplyser, at de producerede 48.000 MWh til deres egne kunder og forventer, at de nu skal producere 32.000 MWh til Kredsløb, som så sælger varmen videre til deres kunder.
*****
JydskeVestkysten (30. juli):
Ølgod investerer 60 millioner kroner i varmeværk
Ølgod Fjernvarmeselskab, der allerede har en af de laveste varmepriser i kommunen, investerer nu 60 millioner kroner i ny grøn teknologi. Selskabet vil opføre en luft-til-vand-varmepumpe og en stor akkumuleringstank til varmt vand, der skal sikre forsyningssikkerhed til både private og erhvervskunder.
Driftsleder Henrik Linding Jessen oplyser til JydskeVestkysten, at det nye anlæg vil kunne dække en tredjedel af varmeforbruget en kold vinterdag, og at det er et vigtigt skridt i retning af at blive CO2-neutral.
Ølgod Fjernvarmeselskab ville gerne have haft en vindmølle til at forsyne varmepumpen med billig og grøn strøm, men det er ikke muligt ifølge kommuneplanen.
– Vi har undersøgt muligheden for at få en vindmølle, men det er desværre ikke en option i vores område. Det er ærgerligt, for det kunne have sænket elprisen yderligere og gjort vores varme endnu mere bæredygtig, siger Henrik Linding Jessen.
*****
JydskeVestkysten (25. juli):
Spar 10.000 kr. ved at flytte et par kilometer
Varmepriserne svinger kraftigt i de tidligere Ribe og Bramming kommuner. Et standardhus i Hunderup-Sejstrup eller Roager koster mere end 10.000 kroner mere at varme op om året end et tilsvarende hus i Ribe, hvor varmeværket leverer billigere fjernvarme. Det påvirker boligmarkedet, siger filialdirektør i Andelskassen i Ribe, Lene Fisker.
- Jeg har en tommelfingerregel, der siger, at det koster cirka 500 kroner om måneden for hver 100.000 kroner, man låner i en kreditforening. Så kan man jo selv regne lidt på, hvor stor en ekstra sum, man kan købe for, hvis man har lidt flere penge til rådighedsbeløbet i husstanden, siger hun.
Men i Roager mener man ikke, at de ekstra penge til varmen opvejer de højere huspriser i Ribe. Næstformand i Roager Landsbyforening, Knud Erik Thuesen, siger, at man kan få et hus for 700.000 kroner i Roager, og her har et ungt par råd til at blive boende, selv om den ene mister arbejdet.
*****
Sjællandske (25. juli):
Borgere føler sig låst
Bydelen Appenæs i Næstved sagde nej tak til fjernvarme, da Næstved Fjernvarme tilbød området at komme på fjernvarmenettet.
Nu vil et ægtepar så i stedet gerne udskifte deres gasfyr med en varmepumpe. Men fordi området er udlagt til fjernvarme, kan de ikke få tilskud fra den statslige varmepumpepulje. Det oplyser Sjællandske.
Det frustrerer dem, da de på den måde kan være låst til deres gasfyr i den tid, det tager Næstved Fjernvarme at blive færdige med at rulle fjernvarme ud i hele byen.
Næstved Fjernvarme har haft svært ved at nå i mål med den store varmeplan, der frem mod 2029 skulle have skaffet fjernvarme til yderligere 4.900 husstande i Næstved by. Det skyldes blandt andet stabile gaspriser, uklare politiske signaler fra Christiansborg og tilslutningsprisen på fjernvarme.
Formand for Næstved Fjernvarme, Kristoffer Petersen, ønsker derfor, at politikerne på Christiansborg kommer på banen, hvis udrulningen af fjernvarme skal lykkes.
I Næstved koster tilslutning til fjernvarme 84.110 kroner, som kan finansieres gennem tre prismodeller: Uden udbetaling, med udbetaling - eller betaling af det fulde beløb én gang for alle.
*****
JydskeVestkysten (24. juli):
Forsinket fjernvarme i Helle frustrerer borgere
I marts meldte bestyrelsen fra Helle Energi A.M.B.A. ud, at andelsselskabet havde fået tilsagn om et tilskud på 25,1 millioner kroner fra statens fjernvarmepulje. Til gengæld var projektet med et budget på 325 millioner kroner så forsinket, at de sidste husstande først får fjernvarme til fyringssæsonen 2027/2028. Tidligere hed det 2024/2025. Årre er den sidste by på listen.
- Alle venter på udspillet fra Helle Energi. Det har taget utrolig lang tid. Der er ingen, der snakker om noget som helst, siger Poul Verner Christensen, der er formand for Årre Borgerforening.
Langt de fleste i byen har naturgas – og ifølge formanden er der ingen panik endnu, da prisen på naturgas er faldet til nogenlunde samme leje som før energikrisen.
*****
JydskeVestkysten (24. juli):
Jura forsinker fjernvarme i Vejrup
Projektet med at bringe fjernvarme til Vejrup er blevet forsinket på grund af juridiske udfordringer. Det oplyser bestyrelsesmedlem Hans Jørn Madsen, der dog forsikrer, at fjernvarmen nok skal komme, selvom det var planen, at gravearbejdet skulle begynde efter sommerferien.
Nu er der indkaldt til borgermøde den 15. august, hvor alle interesserede kan få mere information om projektet og det nye afregningssystem, som bestyrelsen har valgt at bruge.
- Systemet i Ribe er lidt anderledes, end det, vi havde lagt op til at bruge, og måske også lidt mere retfærdigt. I vores oprindelige udkast vægtes det antal kvadratmetre, huset er på. Så har man et hus med voldsomt mange kvadratmetre, skal man betale meget. I Ribe vægtes der mere efter det faktiske forbrug ved varmeafregning og ikke så meget efter det antal kvadratmeter, huset er på. Vi vil lægge det med at afregne ud på borgermødet, siger Hans Jørn Madsen til JydskeVestkysten.
*****
Halsnæs Avis (24. juli):
Hundested bliver en del af Halsnæs Forsyning
Hundested Varmeværk har ved en ekstraordinær generalforsamling stemt ja til at opløse sig selv og overgå til et selskab under Halsnæs Forsyning. Det skete med et flertal på 165 ud af 247 stemmer ved en ekstraordinær generalforsamling. Dermed bliver Hundested Varmeværk historie, og varmeforbrugerne i Hundested og Lynæs kan se frem til billigere fjernvarmepriser.
- Det har været en tid med rigtig meget at se til, men nu kan vi se fremad, og fortsætte det virkelig gode og konstruktive samarbejde i bestyrelsen mod billigere fjernvarmepriser, siger Peter Rohde, der er formand for Hundested Varmeværk.
Nu skal der udarbejdes en samarbejdsaftale med Halsnæs Forsyning om forløbet indtil den formelle overdragelse. Indtil da vil der blive arbejdet på at færdiggøre Lynæs-etapen.
*****
Midtjyllands Avis (23. juli):
For høj pris sætter varmeværk i Bryrup på pause
Bestyrelsen i Bryrup Varme har besluttet at udskyde projektet om at etablere et lokalt varmeværk i byen. Det skyldes, at det ikke længere er økonomisk attraktivt for borgerne at investere i eget varmeværk, når renteniveauet og energipriserne har ændret sig.
Derfor vil bestyrelsen i stedet undersøge muligheden for at koble sig på Silkeborg Forsynings fjernvarmenet. Det vil dog kræve, at borgerne i Them, der ligger mellem Silkeborg og Bryrup, også siger ja til fjernvarme.
- Vi har drøftet muligheden for at etablere en cirka 7,2 kilometer lang fjernvarmeledning mellem Them og Bryrup med Silkeborg Forsyning. Forsyningen vil ikke udelukke muligheden, men det vil først kræve, at borgerne i Them bakker op om at få fjernvarme til byen, siger formanden for Bryrup Varme, Kenn Færch.
Silkeborg Forsyning vil i slutningen af 2024 og starten af 2025 lave en kampagne for at vinde tilslutning til udrulning af fjernvarme i Them, Salten og Knudlund.
Bryrup har cirka 700 husstande, hvoraf 75 procent har gasfyr. 412 husstande har givet en positiv forhåndstilkendegivelse om at få varme fra et lokalt varmeværk.
*****
Børsen (22. juli):
Prisen på fjernvarme varierer meget
Fjernvarme er den mest udbredte opvarmningsform i Danmark, men prisen svinger meget fra sted til sted. Det viser en prisstatistik fra Forsyningstilsynet. Mens nogle husstande betaler over 40.000 kr. om året for fjernvarme, slipper andre med under 10.000 kr.
Prisforskellen kan skyldes varmetab, produktionsomkostninger og brændselstype. Det oplyser Børsen.
Varmetabet afhænger af, hvor langt fjernvarmen skal transporteres gennem rør, og hvor godt de er isolerede. Produktionsomkostningerne varierer efter, hvor moderne og effektivt varmeværket er.
Brændselstypen har også betydning for prisen, da nogle varmeværker bruger billigere og mere klimavenlige brændsler som biomasse eller affald, mens andre bruger dyrere og mere forurenende brændsler som kul eller olie.
*****
Fyens Stiftstidende (21. juli):
Flere borgere i Korinth skal tilmelde sig, hvis de vil have fjernvarme
FFV Energi & Miljø arbejder lige nu på en plan om at udvide forsyningsområdet til Korinth.
Det kræver, at mindst 70 procent af husstandene i området tilmelder sig fjernvarme inden 1. september, hvilket svarer til 348 ud af de i alt 498 husstande, som har mulighed for fjernvarme.
FFV har meldt ud, at jo før man har de nødvendige tilmeldinger, jo før kan projektet begynde. Derfor opfordres borgere i Korinth til at tage fat i deres nabo for at spørge, om de ikke skal med på fjernvarme-vognen. Det skriver Fyens Stiftstidende.
Korinth forventes at blive forsynet via en luft/vand-varmepumpe suppleret med en spids- og reservelastforsyning.
*****
Vejle Amts Folkeblad (19. juli):
Kritiker mener, fjernvarmeprojekt skulle have ventet
Samlet set ønsket to ud af tre i Grejs, Hornstrup og Hornstrup Kirkeby at få fjernvarme fra TreFor.
Men i Hornstrup er det under en tredjedel. Og det forstår økonom Anders Friis fra Hornstrup godt, da han synes, prisen for tilslutning er for høj. Og fordi der er 600 nye boliger på vej i området, mener han, at TreFor skulle have ventet med projektet, så flere husstande kunne være med til at dele regningen.
Varmeforsyningschefen hos Trefor, Kristian Rasmussen, oplyser til Vejle Amts Folkeblad, at han er ked af det, hvis nogle borgere føler sig dårligt informeret i processen:
- Vi forsøger altid at gøre vores bedste for at oplyse så godt som muligt og på et så neutralt grundlag som muligt. Desuden gør vi en dyd ud af, at projekterne skal være samfundsøkonomisk bæredygtige. Vi har ingen intention om at presse fjernvarme ned over hovedet på folk. Hvis nogen mangler informationer, så håber jeg, at de opsøger og tager fat i os, siger Kristian Rasmussen.
*****
TV2 Øst (19. juli):
Varmeinstallationer kan koste kassen
Hvis dine fjernvarmeinstallationer ikke er korrekt sat op eller har defekte reguleringsventiler, kan det koste dig flere tusinde kroner om året. Det oplyser forsyningsselskabet Envafors i en pressemeddelelse ifølge TV2 Øst.
I løbet af de kommende måneder vil Envafors derfor kontakte de fjernvarmekunder i Slagelse og Korsør, der oplever det største spildtab, så de kan afhjælpe problemerne.
*****
Senest.dk (18. juli):
Prisloft på fjernvarme vil ikke nødvendigvis medføre lavere priser
1. juli 2024 blev der indgået en bred politisk aftale på fjernvarmeområdet. Målet er at styrke forbrugerbeskyttelsen og forbedre vilkårene for fjernvarmeudrulning ved blandt andet at indføre et prisloft på fjernvarme.
Prisloftet kan dog få den modsatte effekt, skriver Fors A/S i en pressemeddelelse.
- Fors drives, som alle fjernvarmeselskaber, efter hvile-i-sig-selv-princippet. Vi må ikke skabe hverken over- eller underskud, hvilket betyder, at vores varmepriser afspejler omkostningerne ved varmeproduktionen. Hvis prisloftet er lavere end varmeprisen, vil der opstå underskud, siger Camilla Hay, programleder for fjernvarme i Fors, og uddyber:
- Prisloftet vil medføre, at endnu flere planlagte fjernvarmeprojekter ikke bliver realiseret, hvilket i sidste ende kan forværre og fordyre situationen for varmekunderne, da deres alternativer for varmeløsninger bliver færre. Det er svært at se, hvordan den nye aftale reelt vil gavne hverken forbrugerne eller den grønne omstilling.
*****
Haslev Posten (17. juli):
Ny kommunegaranti til Haslev
Haslev Fjernvarmes planer om at bygge et nyt flisfyret varmeværk har fået et skub i den rigtige retning. Faxe Kommune har nemlig godkendt en forhøjet garantistillelse på 45,1 millioner kroner til fjernvarmeselskabet, som i forvejen har en garanti på 85 millioner kroner fra 2020.
Formanden for Haslev Fjernvarme, Brian Hebel Andersen, forklarer, at det nuværende halmkraftvarmeværk er så nedslidt, at det ikke længere kan køre rentabelt. Derfor er det nødvendigt at investere i et nyt anlæg, som kan sikre en stabil og billig varmeforsyning til kunderne.
Borgmester Ole Vive (V) er også positiv over for projektet, som han mener vil fremtidssikre fjernvarmen i Haslev.
- Der er sikkert rigtig mange af os, der har fået henvendelse om, at prisen er steget ret kraftigt i en kort periode. Blandt andet fordi det nuværende anlæg er totalt nedslidt. Der har derfor været flere havarier. Når man har havarier, kan man ikke længere køre med halm, som man gør i dag. Så må man i stedet bruge naturgas. Samtidig kan man heller ikke producere strøm. Naturgas er dyrere end halmen, man får udgifter til havarierne, og man får en manglende indtægt. Det er sådan set et omvendt kinderæg. Derfor giver det rigtig god mening, at man nu kommer videre ved at bygge et nyt fjernvarmeanlæg, sagde han på byrådsmødet 27. juni.
Den eneste, der stemte imod den øgede garanti, var Christina Birkemose fra Haslev///Faxe-listen, som ikke kunne bakke op om forslaget på baggrund af den historik, der ligger på sagen.
*****
Herning Folkeblad (15. juli):
Lav pris på gas giver usikkerhed om fjernvarme
For to år siden kostede en kubikmeter gas forbrugerne omkring 20 kroner. I dag ligger prisen på godt 4 kroner at sende en kubikmeter gas gennem gasfyret derhjemme.
Prisfaldet har kølnet interessen for at skifte gasfyret ud med fjernvarme. Det kan man også mærke i Fjelstervang og Vorgod-Barde.
Vorgod-Barde har en aftale med Videbæk Forsyning om at få pumpet fjernvarme ud til byerne fra værket i Videbæk, den dag opbakningen er stor nok og priserne små nok.
En foreløbig beregning viser, at det vil koste hver husstand i Vorgod-Barde og Fjelstervang omkring 150.000 kroner at få fjernvarme.
Derfor ønsker man i området, at politikerne melder en slutdato for brug af gas til opvarmning ud, så de kan komme i gang.
*****
Klimamonitor (11. juli):
Landdistrikter efterlyser minister, der oplever virkeligheden
Landdistrikterne er utilfredse med den nye fjernvarmeaftale, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået. De mener, at aftalen svigter borgeres mulighed for at vælge andre kollektive varmeløsninger såsom termonet, som er et system, hvor flere huse deler en varmepumpe.
- Vi frygter, at tusindvis af forventningsfulde borgere ikke kan komme videre med alternative kollektive varmeforsyningsløsninger, som eksempelvis termonet, da der ikke kan opnås kommunegaranti, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, i en pressemeddelelse ifølge Klimamonitor.
Han efterlyser en minister, der kommer ud og oplever virkeligheden i landdistrikterne, da aftalen ikke tager højde for de borgere, der risikerer at miste deres fjernvarmeløsning – og heller ikke hjælper dem videre til et reelt alternativ.
Kommunegarantien er en forudsætning for, at lokale interessegrupper kan lave termonet-projekter i landsbyer, hvor fjernvarme ikke er en mulighed. Men den er ikke en del af fjernvarmeaftalen, som i stedet fremhæver varmepumper som et grønt alternativ til fjernvarme.
*****
DR.dk (11. juli):
Opråb: Sæt slutdato for brug af gas til varme
Regeringens ambition om at afskaffe alle gasfyr inden 2035 er ikke nok til at drive den grønne omstilling i boligsektoren, mener Klimarådet. Rådet efterlyser en slutdato for brug af gas eller et forbud mod nye gasfyr.
- Ambitioner er gode, men ikke nok til at drive en forandring. Det skal omsættes til politik. Så længe vi taler ambitioner, kan det godt blive lidt luftigt for folk at forholde sig til, siger Marie Münster, der er medlem af Klimarådet og professor på Danmarks Tekniske Universitet, til DR Nyheder.
Hun bakkes op af 13 sjællandske borgmestre, der har bedt klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) om at sætte en dato for lukning af gasnettet. Et nyt notat fra Kommunernes Landsforening viser, at 122.000 danskere stadig afventer svar på, om de kan skifte deres gasfyr ud med fjernvarme.
Klima-, energi- og forsyningsministeren afviser kritikken og peger på, at regeringen har afsat over 5,5 milliarder kroner til puljer, der kan føre til udfasning af gas.
*****
CleantechWatch (10. juli):
Ny direktør skal styre Odsherred Forsyning gennem økonomisk krise
Odsherred Forsyning har fundet sin nye adm. direktør, der skal redde selskabet fra en økonomisk krise forårsaget af et mislykket fjernvarmeprojekt.
Valget er faldet på Pernille Ingildsen, der har erfaring fra andre kriseramte forsyninger, oplyser CleantechWatch.
Bestyrelsesformand Susan Münster siger om den nye direktør:
- Hun har i den grad forstået, hvad det er for en krise, vi er i. Hun ved godt, at hun ikke kommer ind i en organisation, der bare kører fra dag et, men at det i starten handler om krisestyring.
Odsherred Forsyning har modtaget 40 ansøgninger, hvoraf fem kandidater blev udvalgt til samtaler, personprofiler og case-opgaver af forsyningsselskabets ansættelsesudvalg bestående af bestyrelsesformanden, et bestyrelsesmedlem samt to fra den daglige ledelse.
*****
Ingeniøren.dk (10. juli):
Prisloft på fjernvarme er forkert signal
En ny politisk aftale om fjernvarme har udløst vrede hos Dansk Fjernvarme, der repræsenterer varmeselskaberne. Aftalen indfører et prisloft, som vil udstille de selskaber, der har for høje varmepriser, og give forbrugerne mulighed for at skifte opvarmningsform.
Direktør for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, kalder aftalen for gift for grønne investeringer og et hamrende forkert signal til fjernvarmeforbrugerne.
- Vi kigger nu ind i en regulering, hvor der sendes et klart – men hamrende forkert – signal til fjernvarmeforbrugerne i mindst en tredjedel af selskaberne om, at de burde finde sig en anden opvarmningsform end fjernvarme,« siger han til Ingeniøren.
Aftalen er indgået af regeringen og et bredt flertal af partier, der vil sikre bedre forbrugerbeskyttelse og udrulning af fjernvarme. Prisloftet, der skal forhandles endeligt på plads efter sommerferien, tager udgangspunkt i udgifterne til en varmepumpe.
******
GridTech (8. juli):
Ny aftale giver dødsstødet til kollektiv varme i landsbyer
Politikerne har med en ny aftale om fjernvarme og termonet lukket muligheden for, at kommuner kan stille garanti for termonet-projekter. Det betyder, at mange landsbyer må opgive drømmen om en kollektiv varmeløsning, der kan erstatte fossil opvarmning. Det mener Termonet Danmark, som er en forening af lokale andelsselskaber, der arbejder for at udbrede termonet-teknologien.
- Med aftalen trækker politikerne tæppet væk under rigtig mange nyetablerede andelsselskaber i landsbyerne, som de seneste år har brugt blod, sved og tåre på at undersøge muligheder for at få en kollektiv varmeløsning baseret på termonet. Jeg synes, det er skræmmende at læse i lovforslaget, at embedsværket vurderer, at det ikke har nogen betydning for landdistrikterne, siger Søren Skjold Andersen, der er bestyrelsesformand for Termonet Danmark til GridTech.
Termonet er en varmeforsyningsløsning, hvor opvarmet vand distribueres i et net af tynde, uisolerede rør, der kan lægges i jorden med lav graveomkostning. Varmen produceres decentralt i de tilsluttede bygninger med varmepumper, der udnytter den termiske energi i nettet. Termonet er særligt velegnet til områder med lav varmetæthed, hvor traditionel fjernvarme er for dyr eller ikke tilgængelig.
*****
Energy Supply (3. juli):
Ny aftale om prisloft på fjernvarme er "popsmart politik"
Regeringens plan om at sætte et loft over, hvor meget fjernvarmeværkerne må tage for at levere varme til forbrugerne, møder modstand fra flere aktører. Både lokale fjernvarmeværker, forsyningsselskaber og landdistrikternes organisation frygter, at prisloftet vil bremse den grønne omstilling og skabe usikkerhed om fremtidige investeringer.
- Politikerne fortæller mig, at de gerne vil en grøn omstilling. Men den politik, de fører, er en kæmpe kæp i hjulet på den omstilling. Det skal blive nemmere og billigere, men samtidig bureaukratiserer politikerne mere og mere, siger Kristoffer Petersen, bestyrelsesformand for Næstved Fjernvarme til Energy Supply.
Prisloftet har til formål at beskytte forbrugerne mod store udsving i varmepriserne, som i 2023 varierede fra 8.000 kr. til op mod 59.000 kr. om året for et gennemsnitshus. Men kritikerne mener, at prisloftet vil have den modsatte effekt og få folk til at fravælge fjernvarme til fordel for andre varmeløsninger.
*****
SN.dk (3. juli):
Flere personers e-mails undersøges i gigantisk skandalesag
Det er nu ikke længere kun Odsherred Forsynings, tidligere, nu fyrede økonomidirektør Claus Thorsens gøren og laden i fjernvarmeskandalen, der kulegraves. Odsherred Forsynings bestyrelse har nemlig bedt om, at advokaterne, der er sat på sagen, også inddrager andre, som er involveret i den økonomiske krise i Odsherred Forsyning. Det skriver Sjællandske.
Det har bestyrelsen gjort, fordi det trækker ud med at nå til bunds i den økonomiske suppedas, som Odsherred Forsyning er havnet i. Derfor skal en lang række e-mails skal granskes, som ikke kun sætter Claus Thorsens indbakke fokus.
Udvidelsen af undersøgelsen omfatter personer, både nuværende og tidligere ansatte, der har arbejdet inden for varme-området og som kan have viden om, hvad der er foregået. Personerne undersøges ikke som sådan, men deres mails og andet kan indgå som en bekræftelse i den undersøgelse, der er i gang.
Odsherred Forsynings bestyrelsesformand Susan Münster ønsker ikke at oplyse, hvilke personers emails, der indgår i undersøgelsen af Claus Thorsen.
Skriv kommentar