Partier lufter bekymringer efter nye tal for grøn energi: ”Det er gået utroligt langsomt”
LÆS I DAG: Ny analyse: Forbrændingskonkurser kan kaste udsatte kommuner ud på gyngende grund. Green Power Denmark efterlyser hård deadline for gas i de private hjem. Regeringen vil forlænge eksportordning frem til 2028. Klimaminister: "Vi har ikke planer om at lave nye PTX-udbud". Trods vindmøller og solceller: Gigant forudser samme olieforbrug i 2050 som i dag. SF i stoledans: Her er partiets nye ordførerkabale.
Altinget.dk:
Partier lufter bekymringer efter nye tal for grøn energi: ”Det er gået utroligt langsomt”
Regeringens indsats for at få opstillet mere vedvarende energi har ikke været god nok, mener både Konservative og SF på baggrund af den seneste fremskrivning fra regeringen. Partierne kræver ifølge Altinget.dk mere fokus på klarere kommunikation og udbygning af elnettet.
- Det viser klart og tydeligt, at der stadig ligger et arbejde. Både i kommunerne, men også på Christiansborg. Der skal sørges for, at vi får produceret den billigste form for grøn strøm, og det er den, der kommer fra sol og vind på land, siger politisk ordfører i SF Signe Munk.
Ifølge regeringens tal forventes der i 2030 en total elproduktion på cirka 39,6 TWh fra vedvarende energi på land i 2030. Der udestår derfor stadig et behov for at producere yderligere 10,4 TWh for at nå målsætningen på 50 TWh.
Konservative og SF var selv med til at fastsætte målsætningen i juni 2022, og begge partier har også været med til at beslutte, at målet ”i væsentlig grad” skal indfries med etableringen af energiparker på land.
Regeringens arbejde med de statslige energiparker har dog ”sat alting i stå” i kommunerne, mener Konservative.
- Ministeriet er blevet en flaskehals. I stedet for at motivere til at sætte mere vedvarende energi op, er vi endt med at gøre det stikmodsatte, fordi kommunerne har afventet de nye rammer, siger klimaordfører Dina Raabjerg
*****
Altinget.dk:
Ny analyse: Forbrændingskonkurser kan kaste udsatte kommuner ud på gyngende grund
Flere kommuner risikerer ifølge ny analyse en ekstraregning, som kan sende dem på kurs mod at blive sat under administration, hvis markedsgørelsen af affaldsforbrændingen virker efter hensigten og fører til, at forbrændingsanlæg må lukke. Det skriver Altinget.dk.
Ifølge en ny analyse fra konsulenthuset KPMG er der stor forskel på, hvor ”udsatte” de enkelte forbrændingsanlæg vil være, når de bliver kastet ud i konkurrence mod hinanden. Og dermed også hvor stor risiko, ejerkommunerne bag anlæggene står med.
Anlæg med høj gæld og høje takster kan i den sammenhæng ende med at være særligt udfordret, fremgår det af Altinget.dk.
Som en del af aftalen fra 2020 fremgår det, at kapaciteten til affaldsforbrænding i Danmark skal reduceres med 30 procent frem mod 2030. Det indebærer som udgangspunkt, at anlæg må lukke.
Og fordi gældtyngede anlæg med høje takster kan stå med en svagere konkurrenceevne, så vil ejerkommunerne bag sådanne anlæg være i en særlig risiko for at skulle stå inden for lån, som de måtte have garanteret.
- Kommunerne er eksponeret over for at blive ramt af den gæld og den omstrukturering, der skal ske med de nye selskaber. Og der er nogle kommuner, som vil stå i en udsat position i forhold til at skulle stå inden for deres garanti, siger Morten Thorball, partner i Energy & Green Transition i KPMG.
*****
Klimamonitor:
Green Power Denmark efterlyser hård deadline for gas i de private hjem
Senest i 2030 skal der slukkes for gassen, så gaskunder tvinges over på grønne alternativer, lyder det fra interesseorganisationen Green Power Denmark, der dermed er på lige fod med Dansk Fjernvarme, der også kræver et gasstop.
Budskabet kommer, skriver Klimamonitor, samtidig med, at salget af gasfyr er øget, og prisen på naturgas har været faldende. De grønne kollektive alternativer i form af enten klassisk fjernvarme eller den nye termonet har oplevere derfor netop nu trange kår.
Direktør i Green Power Denmark siger til EnergiWatch, at man politisk skal være klar til at tvinge gaskunder over på alternativerne.
- Dermed siger vi, at man skal have afviklet sit gasfyr på et tidspunkt. Med færre og færre gaskunder i nettet bliver det stadig mindre rentabelt at drive det, så det kan være en vej at gå, siger Kristian Jensen til Energiwatch.
*****
EnergiWatch:
Regeringen vil forlænge eksportordning frem til 2028
Trods kvaler med Danmarks egne havvindudbud står omverdenens respekt uantastet om de danske erfaringer, fastslår energiminister Lars Aagaard, der vil afsætte 130 mio. kr. til internationalt samarbejde via Eksportordningen for energitelnologi. Det skriver EnergiWatch.
- Det handler både om at understøtte den grønne omstilling rundt om i verden ved at sprede effektive danske løsninger inden for vedvarende energi og energieffektivitet og at hjælpe danske virksomheder. Noget der også bidrager med at skabe danske arbejdspladser, siger energiminister Lars Aagaard (M).
Konkret har eksportordningen to ben: En del af pengene bruges som tilskud til projekter, hvor danske virksomheder og brancheforeninger – typisk i samarbejde med ambassader eller lokale myndigheder – skal fremme eksporten med dansk ekspertise. Mens størstedelen af midlerne bruges på at opmande på udvalgte ambassader til specifikke, bilaterale landesamarbejder.
- Men min oplevelse er entydigt, at de myndigheder, vi samarbejder med, gerne både vil lære af de danske erfaringer og sende folk til Danmark for at kigge på, hvad vi har gjort, og lære både af vores gode erfaringer og der, hvor vi måske ikke har ramt den helt lige i første omgang, udtaler Lars Aagaard.
*****
EnergiWatch:
Klimaminister: "Vi har ikke planer om at lave nye PTX-udbud"
Ved åbningen af verdens første dynamiske PTX-anlæg afviser Lars Aagaard, at regeringen vil lave nye udbud. Det er selvom den nuværende kapacitet er milevidt fra regeringens 2030 målsætning, fremgår det af EnergiWatch.
Ministeren slår kort fast, at der for indeværende år ikke er planer om nye udbud, fordi man godt kan nå regeringens målsætning på 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030 alligevel. Det fastholder han også, selvom Ørsted har meldt ud, at de ikke længere vil fokusere på PTX-projekter.
Når det ikke er nye PTX-udbud, der fylder på ministerens skrivebord, så er det fordi, han er helt optaget af at lægge rør i jorden. Brintledninger har nemlig fået fuldt fokus.
- Det aller, aller vigtigste, det er jo, at vi får udviklet teknologier, der gør, at vi kan omdanne den grønne strøm til brint, og det brint, det så kan bruges til noget fornuftigt bagefter, siger han og fortsætter:
- Det afgørende næste skridt er stillingstagen til, hvor meget brintrør skal vi bygge i Danmark i første hug.
*****
Ingeniøren.dk:
Trods vindmøller og solceller: Gigant forudser samme olieforbrug i 2050 som i dag
Der er ikke udsigt til, at verdens energiforbrug begynder at falde frem mod 2050. På det tidspunkt vil klodens befolkning stige til næsten 10 milliarder, og de vil også gerne have adgang til billig energi, lyder det fra Exxon Mobile.
Ifølge Ingeniøren.dk forudser Exxon Mobile, at der på trods af et generelt fald i energiforbruget på 10 procent i de industrialiserede lande, vil ske en stigning på 15 procent i det globale energiforbrug fra 2023 til 2050.
Det skyldes, at der i dag er cirka fire milliarder mennesker, som lever med et energiforbrug, der er langt lavere, end hvad der kræves for et moderne liv, der indbefatter bolig, infrastruktur, job og mobilitet.
- Verden vil være anderledes i 2050, men behovet for at levere pålidelig og økonomisk overkommelig energi, der sikrer økonomisk velstand og bedre levestandard, samtidig med at emissionerne reduceres, vil de forblive lige så kritisk som i dag, skriver ExxonMobile.
*****
Altinget.dk:
SF i stoledans: Her er partiets nye ordførerkabale
SF's folketingsgruppe omfordeler partiets ordførerskaber. Rokaden betyder bl.a., at der er nye navne på en række ordførerskaber med tilknytning til klima, forsyning og energi, fremgår det af Altinget.dk.
Partiet vælger i forbindelse med rokaden at oprette et nyt beredskabsordførerskab, som skal varetages af Anna Valentina Berthelsen. Samtidig nedlægges ordførerposterne for idræt, fgu-uddannelserne samt ungdomsordførerskabet.
Anna Valentina Berthelsen overtager samtidig tjansen som energi- og forsyningsordfører, ligesom Theresa Berg Andersen overdrager socialordførerposten til Charlotte Broman Mølbæk.
Derudover fortsætter Signe Munk som klimaordfører, ligesom hun også varetager posten som partiets politiske ordfører.
Skriv kommentar