Gå til hovedindhold

Fjernvarmeudrulning bliver 13 millioner dyrere: Gravearbejde gav ekstra udfordringer

LÆS I DAG: Concito: Energi fra biomasse tager mest af Danmarks areal. ”Uhørt frækt” brev sendt til fjernvarmekunder i klemme. Olieprisen er den laveste i mere end tre år. Sjaskvådt 2023 gav rekordoverløb hos spildevandsselskaberne. Tænketank giver klimaminister syv anbefalinger til realisering af hockeystaven.

11. sep. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    JydskeVestkysten:
    Fjernvarmeudrulning bliver 13 millioner dyrere: Gravearbejde gav ekstra udfordringer

    Ribe Fjernvarme arbejder målrettet på at udrulle fjernvarme til flere forbrugere i og omkring Ribe. Projekterne omfatter områder som Obbekærvej, Øster Vedsted, Ribe Vest og Egebæk-Hviding/Vester Vedsted. Det skriver JydskeVestkysten.

    Dog har projektet overskredet budgettet med 13,5 millioner kroner på grund af uforudsete omkostninger som ekstra rør og udfordringer under gravearbejdet, skriver Ribe Fjernvarme i en pressemeddelelse.

    Blandt andet er der blevet lagt flere rør end først budgetteret, mens ændringer i rørføringen har ført til øgede omkostninger. Derudover er Ribe Fjernvarmes entreprenør blevet udfordret af uventede forhindringer i gravearbejdet, samtidig med at et regnfuldt år også har påvirket projektet.

    Derfor ansøges der om udvidelse af kommunegarantien til Esbjerg Kommune. Denne økonomiske belastning betyder, at varmepristillægget på 200 kr. per MWH fastholdes længere end forventet.

    *****

    EnergiWatch:
    Concito: Energi fra biomasse tager mest af Danmarks areal

    I en ny rapport fra tænketanken Concito konkluderer tænketanken, at energi lavet på biomasse fra skovindustrien er den mindst arealeffektive energiform. Det vil fx være langt mere energieffektivt at placere solceller på jorden, skriver EnergiWatch.

    På én hektar i landskabet kan man producere 17 MWH energi fra biomasse sammenlignet med 800 MWH fra solceller.

    - Det danske areal er begrænset, og der er et klart behov for at sikre nok plads til natur, biodiversitet og mange samfundskritiske aktiviteter som fx klimasikring. Men energiproduktionen kommer til at kræve mere plads fremover, og derfor skal vi sikre, at vi kan producere mest mulig vedvarende energi på mindst mulig plads, udtaler forfatter af rapporten, analytiker Amanda Fehler Vallgårda fra Concito i en pressemeddelelse.

    Rapporten påpeger samtidig, at hvis solceller kombineres med vindmøller i en energipark, er det den mest arealeffektive energiform.

    *****

    NordvestNyt:
    ”Uhørt frækt” brev sendt til fjernvarmekunder i klemme

    Først var der kritik af, at Odsherred Forsyning ikke kommunikerede med deres kunder. Nu får forsyningen så stærk kritik for, hvordan den kommunikere via et brev til sine kunder. Det beretter NordvestNyt.

    - Man har altså også en pligt til at svare, og jeg anerkender i starten, at så satte man det på hold. Det var meget klogt, men nu er der altså gået så lang tid, fire-fem måneder, og vi har en fyringssæson om lidt. Og jeg mener, at at det mindste man kan, er at være ærlig og svare dem på, det de spørger om, lyder det således fra lokalpolitikeren Thomas Nicolaisen.

    Der er tale om et brev, som er underskrevet af forsyningsselskabets nyligt tiltrådte administrerende direktør, Pernille Ingildsen, fik nemlig den erfarne lokalpolitikerne til at fare i det digitale blækhus på Facebook med en krads kritik.

    I det nye brev, stilet til netop de kunder, er svaret altså, at man stadig ikke behandler henvendelser om opsigelser. Det vil man først gøre, når der er skabt klarhed over varmeselskabets fremtid, hvilket man håber sker snart.

    *****

    EnergiWatch:
    Olieprisen er den laveste i mere end tre år

    De fleste bilejere, der enten tanker benzin eller diesel, har måske allerede opdaget, at olieprisen har været faldende de seneste måneder. Ellers vil de formentlig gøre det næste gang, de tanker, for olieprisen har taget et pænt dyk på det seneste. Det skriver bl.a. EnergiWatch.

    Tirsdag nåede den en foreløbig bund, da spotprisen på Brent-olie kom under 71 dollar. Det er den laveste oliepris siden slutningen af 2021 og indebærer, at olien koster 17 procent mindre end for to måneder siden.

    - Det er godt nyt for de fleste forbrugere, hvis altså ikke de kører elbil. Og dem, der stadig fyrer med olie, vil også kunne mærke det, ligesom de virksomheder, der bruger olie som brændsel, også får reduceret deres omkostninger, siger Allan Sørensen, der er cheføkonom hos Dansk Industri.

    Årsagen til, at olieprisen er nedadgående, skal findes i den amerikanske og kinesiske økonomi.

    - Vi har på det seneste set nogle svage jobrapporter fra USA, der peger i retning af en vækstafmatning. Det samme er tilfældet i Kina og Tyskland, og derfor er der udsigt til faldende efterspørgsel på olie, som igen sætter sig i priserne, siger Allan Sørensen.

    *****

    CleantechWatch:
    Sjaskvådt 2023 gav rekordoverløb hos spildevandsselskaberne

    Udledningen af fortyndet spildevand til åer, søer og kystvande fra kloakoverløb og fra mekanisk renset spildevand (bypass) blev sidste år næsten fordoblet sammenlignet med 2022.  Det skyldes ikke mindst, at 2022 samtidig var rekordvådt, skriver CleantechWatch.

    Den samlede registrerede overløbsmængde steg således til lige godt 50 mio. kubikmeter i 2023 mod 27,37 mio. kubikmeter forrige år, skriver mediet Watertech på baggrund af en aktindsigt hos Miljøstyrelsens såkaldte i Puls-database.

    Den stigende udledning skal ses i lyset af, at Danmark i 2023 oplevede historisk store mængder nedbør på i alt 972,7 millimeter regn – hvilket er mere end 25 pct. over normalen på 759 millimeter for perioden 1991-2020).

    Vandselskaberne omkring Danmarks tre største byer var blandt dem, der var mest presset af nedbøren, skriver mediet.

    *****

    Klimamonitor:
    Tænketank giver klimaminister syv anbefalinger til realisering af hockeystaven

    Hvis regeringen gør alvor af planerne om, at Danmark skal have en negativ CO2-balance i 2050, kræver det en plan, der skal iværksættes nu. Tænketanken ATV har nu afleveret sine anbefalinger til en sådan, fortæller Klimamonitor.

    Tænketanken har afleveret sine anbefalinger i rapporten – ”Carbon 110 % – Vejen til negative CO2-emissioner i 2050. Det dækker bl.a. over behov for færre udledninger fra landbrug, transport og så videre, og så skal CCS-planerne forløses.

    Men med en vigtig nuancering og en tilføjelse af et enkelt bogstav: CCUS er nøglen. Der skal altså fangst, lagring og anvendelse af CO2 til.

    Rapporten og anbefalinger blev overrakt personligt til Lars Aagaard, der udtrykte begejstring for den.

    - Jeres bud bliver en del af spillepladen, men hvor meget ved jeg ikke. Det er en brik, der skal med, det er i mit hoved uomgængeligt, siger han og sender en tak til det store arbejde, som ATV generelt byder ind med, fordi tænketanken netop forener teknologi og adfærd, udtalte han ifølge SustainReport.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...