Gå til hovedindhold

Energistyrelsen affejer stop and go-effekt ved puljer til varmepumper

LÆS I DAG: Varmepumpesalget styrtdykkede i 2023. Bjarne Riis sælger sin varmepumpe-virksomhed. Varmeprojekt til 118 millioner kroner nærmer sin afslutning. Nej til fjernvarme - nu sender selskab stikpille til Folketinget. Professor advarer mod overdreven opsætning af solcelleparker. Ny Fors-topchef og en skrumpet direktion er valgt ud fra "økonomisk ansvarlighed". Klimaministeren frygter trætte budgetter før mål om klimafinansiering.

27. sep. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Energistyrelsen affejer stop and go-effekt ved puljer til varmepumper

    Det er gasprisen, der er altafgørende for, hvordan salget af varmepumper forløber. Det har intet med en stop-and-go-effekt fra Varmepumpepuljen at gøre, lyder meldingen fra både Energistyrelsen og professor Brian Vad Mathiesen – det skriver EnergiWatch.

    Varmepumpepuljen har siden sin start været udskældt af branchen for at skabe en stop and go-effekt i salget af varmepumper, men kritikken er grundløs, mener Energistyrelsen.

    På baggrund af sin egen data har styrelsen udarbejdet en graf, der viser en sammenhæng mellem salget af varmepumper og gasprisen og manglen på samme mellem salget og varmepumpepuljerne.

    ”Energistyrelsen kan ikke udlede en sammenhæng mellem salget af varmepumper og åbning og lukning af puljer. Energistyrelsens data viser i størstedelen af perioden en sammenhæng mellem salget af varmepumper og gasprisen,” lyder det i en skriftlig udtalelse.

    Det får opbakning fra energiprofessor Brian Vad Mathiesen, der peger entydigt på, at det priserne på gas, der enten får boligejere til at investere eller ikke investere i varmepumper.

    - Hvis man skal sige det meget enkelt, er gasprisen altafgørende, det er der slet ingen tvivl om. Varmepumpepuljen kan måske fremskynde nogle investeringer for husstandene, men det er i høj grad gaspriserne, der driver både udviklingen i salget af varmepumper, siger professoren til EnergiWatch.

    *****

    Jyllands-Posten:
    Varmepumpesalget styrtdykkede i 2023

    Salget af varmepumper i Danmark oplevede et markant fald i 2023, hvor salget af varmepumper faldt med 39 procent sammenlignet med 2022, hvilket fik branchefolk til at kalde det forgangne år for »katastrofalt«.

    Og ifølge Jyllands-Posten er den udvikling foreløbig fortsat ind i 2024. Den seneste opgørelse viste således et fald på hele 74 pct. i 2. kvartal i år sammenlignet med samme periode året forinden.

    Bæredygtighedschef hos brancheforeningen Tekniq, Troels Hartung, vurderer, at to primære årsager ligger bag denne udvikling.

    - For det første opfattes naturgasprisen som lav, især i sammenligning med de høje priser i 2022. Dette har resulteret i, at mange boligejere ikke ser behovet for at skifte deres gamle gasfyr ud med en varmepumpe, siger han og forklarer, at den anden årsag er usikkerheden omkring fjernvarme.

    - Mange boligejere ved ikke, om de kan få fjernvarme, hvornår det bliver muligt, og hvad prisen vil være. Usikkerheden har derfor fået mange til at vente med at investere i en varmepumpe.

    Troels Hartung bemærker dog, at selv om markedet stadig ikke ser gunstigt ud, så er salget ved at stabilisere sig.

    - Der er fortsat relativt stille på markedet, men de største fald er overstået, og vi forventer, at salget vil begynde at stige igen, siger han.

    *****

    Energy Supply:
    Bjarne Riis sælger sin varmepumpe-virksomhed

    For ti måneder siden stiftede Bjarne Riis varmepumpevirksomheden Riis Energy, der skulle sælge varmepumper fra Litauen på det danske marked. Nu er det ifølge Energy Supply slut med varmepumperne - i hvert tilfælde for Bjarne Riis' vedkommende.

    Han og medstifter Jørgen Vesta har solgt virksomheden. Forklaringen på salget er ifølge Jørgen Vesta, at Riis Energy “på mindre end et år blev så interessant, at stifterne nu sælger virksomheden.”

    Køber af Riis Energy er Kristian Andersen, der er direktør i vvs-firmaet Vejleby VVS fra Hørve på Sjælland. Han blev partner i Riis Energy i april.

    Ikke desto mindre må parterne her ti måneder efter opstarten indrømme, at det ikke har været lige nemt hele tiden. Jørgen Vesta fortæller, at markedet for litauiske varmepumper har været "turbulent".

    *****

    Vejle Amts Folkeblad:
    Varmeprojekt til 118 millioner kroner nærmer sig sin afslutning

    Give Fjernvarme Amba er nu meget tæt på at afslutte arbejdet med at udbrede fjernvarmenettet til Farre. Så hvis alt går planmæssigt, kan de første Farre-borgere lune sig med fjernvarme om cirka en måned. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

    - Vi regner med, at de sidste dele af ledningsarbejdet vil blive afsluttet i slutningen af uge 43 eller i starten af uge 44. Hvis alt går som planlagt, vil de første kunder kunne få varme i rørene i slutningen af oktober måned - med forbehold for tekniske forsinkelser, siger driftsleder Peter Mikael Kjer fra Give Fjernvarme.

    Hvor mange husstande i Farre, der vil blive tilsluttet fjernvarme, kan driftslederen ikke oplyse, men han kalder tilslutningen "fornuftig".

    - Jeg har været så længe i den her branche, at jeg ved, at det er sådan en ketchup-effekt. Det tager tid, men lige pludselig kommer det, fortæller Peter Mikael Kjær.

    Fjernvarmeprojektet er budgetteret til at koste cirka 118,3 millioner kroner. Den største udgift i projektet er den 3,8 kilometer lange rørledning mellem Give og Farre, som beløber sig til knap 38 millioner kroner.

    *****

    TV2 Fyn:
    Nej til fjernvarme - nu sender selskab stikpille til Folketinget

    Kerteminde Forsyning sætter fjernvarmeplanerne i Marslev og Birkende-Nonnebo i dvale. Kun 28 procent i Marslev og 35 procent i Birkende-Nonnebo ønsker løsningen, og det er årsag til, at projekterne nu sættes i dvale, fremgår det af TV 2 Fyn.

    Ifølge Kerteminde Forsyning skyldes den lave interesse, at gasprisen er historisk lav, og at der ikke er en slutdato for gas til rumopvarmning før i 2025.

    - Hvis Folketinget ønsker mere grøn omstilling, må politikerne sætte en slutdato for gassen noget før, siger direktør Michael Høj-Larsen.

    Forsyningsselskabets projekter i Hundslev, Rynkeby, Skovhuse og Revninge bliver ligeledes sat på pause.

    *****

    EnergiWatch:
    Professor advarer mod overdreven opsætning af solcelleparker

    Det giver ikke mening at etablere flere solcelleparker, hvis behovet ikke er der, siger professor Brian Vad Mathiesen. Og slet ikke så længe strømmen ikke kan lagres i tilstrækkelig grad eller omsættes til eksempelvis brændstoffer. Det skriver EnergiWatch.

    Hans udtalelser fremgår af Jyllands-Posten, der har lavet en opsummering, som viser, at de danske kommuner har godkendt planer for flere end 50 nye solcelleparker i de kommende år. De nye plangodkendelser er en del af Danmarks samlede mål om at nå op på en produktion på 20 gigawatt om seks år.

    - Vi får med sikkerhed ikke brug for al den solcellestrøm, som der arbejdes på at etablere. I stedet for bare at sætte en masse anlæg op, så skal vi bygge den vedvarende energi, efterhånden som forbruget opstår. Og så skal vi ikke slå hinanden i hovedet over, at vi ikke når en firedobling i 2030, siger Brian Vad Mathiesen.

    Peter Møllgaard, som er formand for Klimarådet, køber ifølge JyllandsPosten ikke kritikken og siger, at parkerne skal sættes op for at følge med elektrificeringen af det danske samfund.

    Ifølge Møllgaard skal man enten starte med elektrificering eller produktion af elektricitet. Det giver bedst mening at starte med produktionen, siger han.

    *****

    CleantechWatch:
    Ny Fors-topchef og en skrumpet direktion er valgt ud fra "økonomisk ansvarlighed"

    Det lå ikke i kortene fra start, at Steen Lindhardt skulle blive adm. direktør i Fors, ifølge bestyrelsesformand Claus Juhl. I stedet var han tiltænkt en rolle i tæt samarbejde med den nu forhenværende administrerende direktør Michael Brandt.

    Den rolle blev dog aldrig til noget ud fra devisen ”økonomisk ansvarlighed”, som bestyrelsesformanden beskriver det overfor CleantechWatch.

    - Nej, det har det ikke (været planen fra start, red.). Men i foråret lavede Steen sammen med den øvrige ledelse en ny organisationsplan, hvor vi ud fra økonomisk ansvarlighed har reduceret antallet af direktørstillinger fra fire, som det oprindeligt var planlagt, til tre. Og så havde vi allerede de tre direktører, vi skulle bruge, ansat, lyder det nu fra Claus Juhl over for CleantechWatch.

    Det betyder, at Fors’ direktion fremadrettet består af økonomidirektør Majken Simonsen, produktionsdirektør Henrik Cornell samt Steen Lindhardt, hvis midlertidige forfremmelse efter knap et halvt år nu er permanent.

    - Forsyningssektoren bliver stadig udsat for mere konkurrence, og derfor bliver den økonomiske og kommercielle forståelse stadig mere vigtig, selvom vi er underlagt regulering. Og der har Steen med sin Mærsk-baggrund og mangeårige baggrund fra forsyningssektoren rigtig gode forudsætninger, siger Claus Juhl.

    *****

    Energy Supply:
    Klimaministeren frygter trætte budgetter før mål om klimafinansiering

    Ukraine-krigen presser budgetter, og valget i USA skaber usikkerhed forud for klimatopmøde i New York, siger klimaminister Lars Aagaard, der mener, at pengekasserne i de vestlige lande står ikke på vid gab. Det fremgår af Energy Supply.

    - Situationen i Ukraine spiller ind. De europæiske landes budgetter er pressede. Og så kan man mærke, at man står foran et valg i USA, siger Lars Aagaard.

    På klimatopmødet COP29 i Baku, Aserbajdsjan, skal der indgås aftale om et nyt og større mål for klimabistand til fattige lande. Her er USA en afgørende spiller, der står hårdt i forhandlingerne for at undgå en for stor regning, når penge skal omfordeles fra rige til fattige lande.

    Og ministeren frygter for, at situationen i USA forud for det kommende valg kan lamme forarbejdet.

    - Der er en usikkerhed om hvor, USA går hen på bagkant af valget, siger Lars Aagaard.

    - Det vil sige, at man ikke får meget klare positioner ud af de amerikanere, vi har talt med, siger Lars Aagaard.

    Klimatopmødet begynder officielt den 11. november. Men allerede siden afslutningen på sidste års COP28 i Dubai har landenes klimaforhandlere og ministre mødtes for at forberede forhandlingsforløbet.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...