Markant fald i 2024: Færre kunder afmelder gassen
LÆS I DAG: Torsdag bliver elprisen den højeste i to år. Energistyrelsen afviser risiko for gaskrise trods misset lagermål. Advokatregning i forsyningssag ventes at runde 10 millioner kroner. Konservative vil ophæve atomkraftforbud.
Energy Supply:
Markant fald i 2024: Færre kunder afmelder gassen
På et år er antallet af opsagte gasabonnementer faldet 31 procent. Fra over 33.000 i 2023 til knap 23.000 i 2024. Det viser tal fra det nationale gasdistributionsselskab Evida, fremgår det af Energy Supply.
Mere end 83.000 gaskunder har afmeldt gassen siden 2022. Men den opadgående kurve knækkede brat i slutningen af 2022 - cirka samtidig med, at gasprisen fandt tilbage på lejet fra før energikrisen.
- Vi skal betragte perioden, vi har været inde i som en slags disruption. Der gik panik i gasmarkedet, og alle kunder ville væk på samme tid. Men fjernvarmeprojekter tager bare lang tid at realisere, siger Søren Magnussen, seniorkonsulent hos Dansk Fjernvarme til Energy Supply.
Søren Magnussen fremhæver, at konverteringerne til fjernvarme kun har taget et mindre dyk på godt 2.000 kunder.
- Når vi taler fjernvarmeudrulning, er vi stadig på et helt andet niveau i dag end vi var i 2020 og 2021. Så der er momentum på den måde, at mange fjernvarmeprojekter fortsat har succes, tilføjer han.
Det store dyk i opsigelser fra 2023 til 2024 kommer primært fra kategorien 'anden varmekilde', der især repræsenterer varmepumper. Her er antallet af gaskunder, der ved opsigelsen oplyste, at de udskiftede gas med f.eks. varmepumper faldet fra godt 13.000 til cirka 4.600 på et år.
*****
Ingeniøren.dk:
Torsdag bliver elprisen den højeste i to år
Det gælder om at tænke sig om torsdag, når man bruger strøm. I løbet af torsdagen slår elprisen nemlig rekord og nærmer sig 11 kroner inklusiv afgifter og tariffer. Elprisen har ikke været så høj siden energikrisen i 2022, skriver bl.a. Ingeniøren.dk.
Ganske som det var tilfældet onsdag – hvor elprisen også var høj – er det fortsat vejret, der er hovedårsagen til de høje priser, siger Finn Andersen, som er kommerciel direktør hos Energi Fyn, ifølge en pressemeddelelse:
- En stor del af vores strøm produceres af solceller og vindmøller. Derfor påvirker det elprisen, når der er vindstille og overskyet. Og da vi oplever en tilsvarende situation i hele Europa, får det elprisen til at skyde i vejret. I fagsprog kaldes det ”dunkelflaute”, siger han ifølge Ingeniøren.dk.
Natten til torsdag bliver elprisen omkring én krone pr. kWh, men når vi rammer kl. 17, når den op på 8,73 kroner pr. kWh. Oveni den rene elpris skal man lægge transportbetaling til ens netselskab og afgifter til staten. Det betyder en samlet elpris på omkring 11 kroner mellem kl. 17 og 18 torsdag aften.
*****
EnergiWatch:
Energistyrelsen afviser risiko for gaskrise trods misset lagermål
Selv om Energistyrelsen nu erkender, at Danmark formentlig ikke når EU-målsætningen om 90 procent fyldte gaslagre henover vinteren, så afviser styrelsen samtidig, at der er risiko for en reel gaskrise. Det skriver EnergiWatch.
Danmark er det land i EU, der lige nu har den laveste fyldning af gaslagrene. Den 10. december var 64,4 procent af de to danske gaslagre fyldt. Det er markant under EU’s mål om, at alle landes lagerkapacitet skal være fyldt 90 procent 1. november.
Alligevel er Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, helt tryg ved den danske gassituation. Det skyldes en række faktorer, forklarer han.
Den danske lagerkapacitet udgør ifølge Böttzauw blot én procent af den samlede kapacitet i EU. Og på tværs af EU-landene er mere end 80 procent af lagerkapaciteten fyldt.
Derfor risikerer vi ifølge Energistyrelsens direktør ikke, at EU kommer til at mangle gas i løbet af vinteren. Og med gode rørforbindelser, gælder det også Danmark, som tilmed har egen gasproduktion fra Tyra-feltet i Nordsøen.
- Danmark har en rigtig robust gasforsyning. Det skyldes blandt andet, at vi har forbindelser til en række lande, og så har vi Tyra-feltet, som kommer op i fuld produktion på den anden side af nytår, siger Kristoffer Böttzauw.
Alt i alt er det Energistyrelsens meget klare forventning, at der ikke bliver mangel på gas i Danmark denne vinter, hvilket også afspejles i kriseniveauet for gas, som blev sænket i juni.
*****
CleantechWatch:
Advokatregning i forsyningssag ventes at runde 10 millioner kroner
Advokatregningen efter et kuldsejlet fjernvarmeprojekt i Odsherred Forsyning fortsætter med at vokse, skriver CleantechWatch. Lokal medier fortæller således, at regningen til Bech-Bruun forventes at runde 10 mio. kroner.
Odsherred Kommune har allerede bevilget 7 mio. kr. til advokatarbejdet fordelt på tre omgange, og der er nu tale om den fjerde i rækken, som endeligt er blevet afgjort på et møde i Odsherred Kommunes økonomiudvalg tirsdag.
Afslutningen af arbejdet og den endelige regning for det afhænger ifølge Sjællandske Nyheder af udfaldet i Skifteretten i Holbæk, men kommunaldirektør Claus Steen Madsen udtaler til mediet, at ”en kommune skal generelt handle økonomisk forsvarligt, hvilket i denne sag betyder at begrænse tabets størrelse mest muligt.”
- Jeg kan dog ikke angive en øvre grænse for anvendelse af ekstern bistand, da dette også vil afhænge af, om der er et reelt alternativ samt konsekvenserne heraf, siger han.
Også Horten har i kraft af at være advokat for Odsherred Forsyning været inde over for at kigge på et muligt erstatningskrav mod en nu fyret økonomidirektør i forsyningsselskabet.
*****
Klimamonitor:
Konservative vil ophæve atomkraftforbud
De Konservative vil ophæve atomkraftforbuddet, der blev indført i 1985. Det siger formand Mona Juul i et interview med Jyllands-Posten og begrunder det med, at de nuværende bæredygtige energiformer – sol og vind – ikke kan følge med behovet for el. Det skriver bl.a. Klimamonitor.
- Jeg forstår godt, at det kan være svært. Vi er jo blevet tudet ørerne fulde med, hvor farlig kernekraften er. Men teknologien har udviklet sig. Og vi bliver nødt til at satse på noget andet end fossile brændsler, siger Mona Juul til Jyllands-Posten.
Folketinget besluttede i 1985 at forbyde, at atomkraftværker må bruges til elproduktion i Danmark. Men teknologien har udviklet sig siden, mener Mona Juul, der er utålmodig i forhold til at finde en bæredygtig energiløsning.
Det er ikke nyt, at De Konservative ikke er imod atomkraft. Mona Juul sagde til avisen Børsen i 2023, at hun ikke ville »være med til at lave benspænd for det, hvis der rent faktisk skulle være nogen, der havde det ønske«.
Klimarådet, der er et dansk råd af eksperter, som rådgiver regeringen, sagde i 2023, at atomkraft hverken er nødvendigt eller »en økonomisk attraktiv løsning«.
Skriv kommentar