De Radikale: Venstre løber fra aftale med droppet mål for gasfyr
LÆS I DAG:
Venstres udmelding deler vandene.
Efter V's u-vending om udfasningen af gasfyr: "Nu må statsministeren træde i karakter".
Forslag udskyder uafhængighed af russisk gas og grønne ambitioner.
Folketinget bør behandle skandalesag fra Odsherred, mener Danmarksdemokraterne.
Klimamonitor:
De Radikale: Venstre løber fra aftale med droppet mål for gasfyr
De Radikale kalder det ”dybt uansvarligt”, når Venstre melder ud om at ville droppe ambitionen om udfasning af gasfyr i 2035. Det skriver Klimamonitor.
- Jeg synes, at et regeringsparti som Venstre skal holde fast i de aftaler, de indgår. Især i denne tid, hvor vi både har en klimakrise og en sikkerhedspolitisk krise, siger energiordfører for De Radikale, Samira Nawa.
Både Venstre og De Radikale er med i aftalen, som blev indgået med henblik på at gøre Danmark og Europa fri af russisk gas, og Samira Nawa fremhæver, at målet om udfasning af gas fra boligopvarmning også er et fælles mål i EU.
Socialdemokratiets energiordfører, Jesper Petersen, vil ifølge Ritzau ikke forholde sig direkte til ambitionen om, at danske boliger ikke skal opvarmes med gas fra 2035. Men man har en overordnet ambition om at bruge mindre gas og udrulle fjernvarme til endnu flere husstande, lyder det.
*****
EnergiWatch:
Venstres udmelding deler vandene
Ingen af de to brancheforeninger Dansk Fjernvarme og Green Power Denmark er positive over Venstres udmelding om at ville droppe målet om udfasning af gasfyr i boliger i 2035.
Det skriver EnergiWatch.
Dansk Fjernvarme mener, udmeldingen skaber usikkerhed om udfasningen af gas til opvarmning af boliger. Og det risikerer at smide de seneste års hårde arbejde med at udbrede fjernvarme til gas-områder ud af vinduet.
- Hvis der sås tvivl om de projekter, så bliver de ikke til noget, og så får vi aldrig forbruget af gas ned i Danmark. Heller ikke på et niveau, hvor der på den anden side 2030 kun er grøn gas i rørene, fortæller Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme, i pressemeddelelsen.
Hos Green Power Denmark er man sikker på, at gassen er på vej ud af vores energisystem. Og derfor mener de ikke, at boligejere bør investere i nye gasfyr.
Hos Biogas Danmark ser man derimod udmeldingen som positiv. De mener, den giver boligejere tryghed – og at Danmark i øvrigt kan blive selvforsynende af biogas i løbet af få år.
*****
DK Nyt:
Efter V's u-vending om udfasningen af gasfyr: "Nu må statsministeren træde i karakter"
Venstres forslag om at droppe kravet om udfasning af gasfyr inden 2035 efterlader kommuner usikre på, hvor regeringen egentlig står. Borgmester efterlyser en udmelding fra statsministeren.
Det skriver DK Nyt.
- Det er rystende, at et regeringsparti trækker støtten til et forlig som regeringen indgik i 2022 med hele Folketinget. Vi fik en bunden opgave, som vi naturligvis har løst. Hvis man dropper det nu, så er man nødt til at snakke om en kompensationsordning til kommunernes udgifter, siger Kenneth Gøtterup, (K,) borgmester i Dragør, der fortsætter: Nu må statsministeren træde i karakter og fortælle, hvad der er regeringens politik på det her område.
Omvendt er Mette Landtved-Holm (V), borgmester i Nordfyns Kommune glad for, at de borgere, der ikke kan få fjernvarme nu ikke bliver tvunget til at købe en varmepumpe.
*****
DK Nyt:
Forslag udskyder uafhængighed af russisk gas og grønne ambitioner
Venstres forslag om at droppe krav om udfastning af gasfyr i 2035 og usikkerhed om udfasning af gas kan koste kommunerne store beløb og flere års arbejde med at konvertere gasboliger til varmepumper og grøn fjernvarme i graven.
Derfor vil Dansk Fjernvarme nu have fremrykket den seneste klimaftale, om at der i 2026 skal være forhandlinger om, hvordan vi når i mål med grøn omstilling af boligopvarmningen.
- Nu hvor der for alvor er skabt usikkerhed om regeringens politik og vi hører meldinger i alle retninger, så er der brug for klarhed, så de selskaber og kommuner der skal gøre de grønne ambitioner til virkelighed for boligejere, ved hvad de økonomiske vilkår og den energipolitiske retning er. Den usikkerhed, der nu skabes er meget farlig for den grønne omstilling og vores forsyningssikkerhed, siger Kim Mortensen.
*****
Altinget.dk:
Folketinget bør behandle skandalesag fra Odsherred, mener Danmarksdemokraterne
Danmarksdemokraterne vil have, at Folketinget går ind i sagen fra Odsherred, hvor Odsherred Forsyning og Odsherred Varme nu er under rekonstruktion. Det er energiordfører for partiet, Mads Fuglede, der via Altinget.dk stiller et ønske om politisk indblanding.
- Jeg forventer faktisk, at vores klimaminister indkalder Folketingets partier til en drøftelse om, hvordan vi håndterer fjernvarmeprojekter lokalt, så vi ikke får ødelagt den grønne omstilling med ryet fra kuldsejlede projekter, siger han.
Klimaminister Lars Aagaard har tidligere afvist tanken med begrundelsen, at der er tale om et lokalt opstået problem, der også skal løses lokalt.
Det samme mener Moderaternes energiordfører Henrik Frandsen, der overfor Altinget.dk understreger. At han ikke mener, at en sag som den i Odsherred kommer til at have indflydelse på fremtidige projekter.
- Man skal virkelig køre over for rødt lys med bind for øjnene, hvis man skal havne i den situation, som Odsherred er i, siger han.
Skriv kommentar