Bredt flertal er klar med stort milliardbeløb til havvind
LÆS I DAG:
Argo gør rent bord hos Norfors-kommuner med nye affaldskontrakter.
Verdo rykker ind på havnen i Aalborg.
Nordea sagde nej til lån til sort energi – men så skiftede topchef mening.
Hofor er med i kapløbet om milliardstøtte til CO2-fangst: Vi kan bidrage betragteligt.
Ørsted er videre til næste runde i milliardudbud.
Minister slår fast: Ingen ny olie og gasproduktion i Nordsøen.
Finans.dk:
Bredt flertal er klar med stort milliardbeløb til havvind
Danmark skal have tre nye havvindparker, som senest i 2033 skal kunne forsyne 3 millioner husstande - eller rigtige mange virksomheder - med grøn strøm. Det er essensen i den nye politiske aftale om havvind, der mandag eftermiddag blev offentliggjort. Det skriver bl.a. Finans.dk.
Aftalen er indgået 165 dage efter Danmarks historiske havvindflop, hvor ingen af de store udviklere gad byde på tre danske parker. I den periode er både regeringen og flere forligspartier vendt på en tallerken.
- Vi har brug for mere sikker grøn strøm og energi for at gøre Danmark og Europa uafhængig af energi fra Rusland. Det tager vi et stort skridt hen imod nu, siger klimaminister Lars Aagaard i en kommentar til aftalen, der altså – i modsætning til tidligere – indeholder massiv statsstøtte.
Statsstøtten skal ske ved at garantere elprisen på den strøm, der produceres af de kæmpestore havvindmøller. Det forventes, at støtten løber op i 27,6 mia. kr. primært via såkaldte differencekontrakter (CfD). Derudover er der udgifter til bl.a. forundersøgelser.
Støttebeløbet er dog forbundet med stor usikkerhed, da det både afhænger af havvindselskabernes bud og markedsprisen på strøm. I værste fald kan de 27,6 mia. løbe op i 55,2 mia. kr., mens der ifølge flere eksperter også er en god mulighed for, at beløbet lander tættere på nul.
*****
CleantechWatch:
Argo gør rent bord hos Norfors-kommuner med nye affaldskontrakter
Affaldsselskabet Argo har ikke blot gjort rent bord og sikret sig affaldshåndteringen fra sine ejerkommune, men nu også fra de kommuner, der ejer konkurrenten Norfors. Det fremgår af CleantechWatch, der fortæller, at Argo senest har landet affaldshåndteringen i Allerød, Hørsholm og Rudersdal.
- Vi ser det som en anerkendelse af, at Argo leverer løsninger, der tilgodeser både økonomiske og miljømæssige hensyn, og vi ser frem til at leve op til den tillid, kommunerne viser os, udtaler Trine Lindegaard Holmberg, direktør i Argo.
Meldingen kommer, efter at Argo i sidste måned kunne offentliggøre lignende kontrakter med Fredensborg og Helsingør kommuner, der ligeledes er medejere af Norfors.
Kontrakterne mellem Argo og de fem nordsjællandske kommuner, der alle indledes 1. juli, efterlader Norfors uden affald at brænde af fra sine ejere.
I 2024 energiudnyttede Argo ifølge sine egne tal 351.087 ton restaffald på sit affaldsenergianlæg i Trekroner.
*****
EnergiWatch:
Verdo rykker ind på havnen i Aalborg
Energikoncernen Verdo samler nu sine nordjyske aktiviteter ét sted - på Østhavnen i Aalborg. Fredag blev dørene således slået op til det nye domicil for Nordjylland, som ifølge EnergiWatch bl.a. skal huse datterselskabet Verdo Energys 80 medarbejdere.
- Ved at Verdo Energy Systems A/S samler sine videns- og produktionskræfter under ét tag hos Port of Aalborg, skaber vi en stærk sammenhæng både på de interne linjer og eksternt, hvor vi bliver en del af den udvikling, som trives på tværs af industrier hos Port of Aalborg, udtaler Ken Larsen, divisionsdirektør i Verdo Energy Systems.
Det nye domicil udgøres af 13.000 kvadratmeter fordelt på produktions- og kontorfaciliteter. Verdo Energy udvikler og producerer energiløsninger til større energianlæg.
*****
Børsen:
Nordea sagde nej til lån til sort energi – men så skiftede topchef mening
I begyndelsen af 2021 fortalte Nordens største bank, Nordea, at banken ville gøre en aktiv indsats for at reducere klimaforandringer. Det skulle bl.a. ske ved, at banken skulle stoppe med at yde lån til udvinding af olie og gas.
Nu skriver Børsen, at den beslutning blev ændret sidste år, at det bliver begrundet med udviklingen i den sikkerhedspolitiske situation. Kort sagt så veerne hensynet til fortsat opvarmning af boliger i Europa med gas tungere end at begrænse CO2-udledninger hurtigst muligt.
- Vi har aktivt valgt at fastholde en håndfuld nøje udvalgte kunder, som er aktive i den norske olie- og gassektor, og som vi mener er afgørende for at sikre gasforsyningen i både Norden og Europa, siger Nordeas øverste chef, Frank Vang-Jensen, og fortsætter:
- Det er nemmest for os at sige, at vi kun vil finansiere grøn energi, men så tager vi ikke et medansvar for forsyningssikkerheden for energi i Europa – og det synes jeg, vil være uansvarligt.
*****
EnergiWatch:
Hofor er med i kapløbet om milliardstøtte til CO2-fangst: Vi kan bidrage betragteligt
Hofor er blandt de ti selskaber, der er med i den videre proces om støtte fra CCS-puljen, og ifølge EnergiWatch mener Hofor selv, at det giver ”rigtig god mening”.
- Vi er glade for at være blevet prækvalificeret. BioCapture Copenhagen, Hofors projekt med CO2-fangst på Amagerværket, giver rigtig god mening, og det vil være et betragteligt bidrag til Danmarks ambitioner for CO2-fangst, udtaler Gorm Elikofer, direktør for Energi i Hofor, i en skriftlig kommentar til EnergiWatch.
Amagerværket er landets største udleder af biogen CO2. Herfra kan Hofor indfange op til 900.000 ton CO2 om året. Men om Hofor ender med et bud for den fulde kapacitet, er endnu ikke klart.
Konkurrenterne som Ørsted og CIP kommer begge til at byde ind med fangst af 500.000 ton CO2 årligt.
Den næste vigtige dato for Hofor er nu i august. Her skal de ti bydere aflevere deres indikative tilbud til Energistyrelsen, og det er først her de prækvalificerede selskaber skal beskrive deres projekter og budpris.
*****
EnergiWatch:
Ørsted er videre til næste runde i milliardudbud
Ørsted kan nu fokusere på at forsøge at hente midler i CCS-puljen til deres CCS-projekter. Det står fast efter at Ørsted fredag blev udpeget som et af ti prækvalificerede selskaber til at søge fra puljen senere på året. Det skriver EnergiWatch.
- Vi er tilfredse med at være blandt de ti selskaber, som er blevet prækvalificeret af Energistyrelsen til at deltage i det kommende CCS-udbud, skriver projektleder for Ørsteds CO2-fangstprojekt, Benna Hedegaard-Knudsen, i en skriftlig kommentar til EnergiWatch.
Ørsted er tidligere blevet belønnet, da de i 2023 vandt CCUS-udbuddet og otte mia. kr. til at sikre fangst og lagring af 430.000 ton CO2 om året.
Energiselskabet er derfor netop nu ved at færdiggøre byggeriet af et anlæg på to af sine biomassefyrede anlæg, Avedøreværket og Asnæsværket, der ifølge aftalen med staten skal stå klar til at opsamle CO2 fra 2026.
*****
EnergiWatch:
Minister slår fast: Ingen ny olie og gasproduktion i Nordsøen
Klimaminister Lars Aagaard går nu direkte imod et ønske fra energiselskabet OK, der gerne ser øget produktion i Nordsøen. Det kommer nemlig ikke på tale, hvis det står til ministeren, slår han fast overfor EnergiWatch.
- Faktisk har jeg sidste år eksplicit instrueret mit embedsværk – også Energistyrelsen – om, at de ikke proaktivt, hverken indirekte eller i samtaler med selskaberne, må opfordre til, at der ansøges om nye licenser på ikke-licensbelagte områder, udtaler Lars Aagaard i en skriftlig kommentar til EnergiWatch.
Han erkender dog, at der er andre muligheder – mere specifikt Erhvervsministeriet og Nordsøfonden. Lars Aagaard understreger således, at han ikke er vidende om, hvorvidt fx OK eller andre aktører er i dialog med Erhvervsministeriet og Nordsøfonden om øget produktion i Nordsøen.
Skriv kommentar